Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Întrucât, din motive pe care nu le analizez acum, utilizarea acestui site îmi este blocată (nu mai am acces la modulul de administrare), am deschis o altă platformă, mai bine protejată, pe domeniul certitudinea.com. Site-ul de față, certitudinea.ro, rămâne în continuare funcțional, dar numai ca o arhivă a certitudinea.com. Așadar, postările noi le puteți urmări, de acum, pe site-ul certitudinea.com.
MIRON MANEGA – Ispravnic de concept

Dă-te jos, Cezar!

Data publicarii: 10.11.2015 23:31:00

 

El e Cezar. Îl ştim bine de la alte proteste. E un fel de simbol al pieţei şi nu lipseşte niciodată când e vorba de un protest. Are tendinţa să se urce pe varii lucruri şi să fluture un steag românesc. E îmbrăcat în alb şi i se spune stegarul dac.

Cezar are însă o mică problemă: vrea să fie în centrul atenţiei, vrea să fie cel mai sus.

 

Cezar flutură steagul României dar, de fapt, îşi flutură propriul steag. E câte puţin Cezar în fiecare dintre noi, dar în Cezar e foarte mult Cezar. E plin de Cezar. Practic, Cezar e plin de el însuşi.Cezar se urcă prin piaţă pe clădiri, pe margini, pe ferestre. Jandarmii vor să îl dea jos pe Cezar.Cezar îi ignoră. Cezar îi ia la mişto.

 

Cezar urcă

 

Cezar se dă jos şi se urcă pe ceva şi mai înalt. Cezar se ia în gură cu jandarmii, se împiedică şi face pe rănitul. În altercaţie îşi rupe puţin haina albă, în timp ce un jandarm îl opreşte din cădere şi apoi arată tuturor ruptura, spunând că jandarmii i-au făcut asta.

 

Cezar coboară

 

Cezar e rănit

 

Cezar se ia din nou în gură cu jandarmii. Cezar trece pe la ei, tachinându-i şi arătându-şi mândria. Cezar se autoidentifică drept „samuraiul dac”. „Nimeni nu îl opreşte pe samuraiul dac!”, ţipă el către jandarmi. „Spuneţi-i asta şefului vostru”. „Na, că v-am şi filmat”. „Când pică şefii voştri o să rămâneţi fără pâine!”

 

Cezar execută "șpagatul din cățărarea lui Cezar"

 

Cezar e sus

 

Cezar e filmat

 

Cezar filmează

 

Cezar e printre oameni. Aici e cu pesediştii, acolo e cu suporterii. Sare cu ei şi se plimbă printre toţi. Tribuna sare cu Cezar. Cezar E tribuna!

 

Cezar e cu galeria

 

Cezar se urcă iarăşi pe clădire, şi mai sus. Jandarmii încearcă cu vorba bună să îi spună să coboare, că o să se rănească. Cezar nu e mişcat. Lumea nu îl bagă încă suficient în seamă. Cezar vede un stâlp. Cezar se urcă pe stâlp. 2 metri, 3 metri, 5 metri... Câţiva oameni îl observă: „Uite-l bă şi pe ăla!”.

 

Începe să atragă atenţia, a obţinut ceea ce îşi doreşte. Dar nu e suficient. Cezar vrea mai sus. Lui Cezar îi tremură picioarele şi încearcă să urce în vârf. E deja la bec şi fire, încearcă să dea steagul pe după fire. Strig după Cezar să nu mai atingă firele cu steagul, că se poate curenta. Lui Cezar nu îi pasă. Cezar reuşeşte să ajungă deasupra firelor, în vârful stâlpului. Cezar strigă de acolo diverse lucruri care nu se mai aud.

 

Jandarmii dau prin staţie: să vină pompierii. Dacă Cezar cade, devine nr. 46. De la înălţimea aia, mai ia şi un 47 şi 48 cu el, dacă pică în capul cuiva. Pe sub Cezar trec oameni care nu îl văd, Cezar nu îşi da seama că e deasupra becurilor. Cezar e atât de sus încât, fără să-şi dea seama, a devenit invizibil. Le zic oamenilor să se dea la o parte că poate le pică un Cezar în cap. Majoritatea nu l-au observat încă pe Cezar. Cezar e prea sus.

 

Cezar urcă

 

Cezar tot urcă

 

Cezar e foarte sus

 

Apare pompierul şef: „Cezar, dă-te jos, Cezar!”. O spune fără portavoce, abia se aude vocea lui de la doi metri. „Hai măi Cezar, e păcat, ce dracu!”. „Cezar, vrei să chem maşina de pompieri? Hai dă-te jos, te rog”. Cezar e nemişcat, i se fâlfăie steagul. Pompierul şef îl cunoaşte pe Cezar, a avut de multe ori de-a face cu el. De data asta pare ceva mai serios.

 

Pompierul şef dă şi el prin staţie, apar  la faţă locului două maşini, dintre care una cu scară. Încearcă încă 10 minute să îl facă pe Cezar să se dea jos. Nu se dă.

 

Cezarmobilul sosește pentru Cezar

 

Lumea deja s-a strâns în jurul lui Cezar şi discuta despre el. Lumea începe să scandeze în cor: „Cezar, dă-te jos, Cezar dă-te jos!”. Cezar nimic şi nimic, nu îşi strică filmul. Jandarmii dau lumea la o parte, pentru a face loc maşinii cu scară. Apar televiziunile şi întreaga atenţie e pe Cezar. Cezar a câştigat, e buricul pământului. O scară se urcă la Cezar şi stă acolo 10 minute, cât timp pompierii negociază cu el. Pompierii îi promit lui Cezar că doar îl mută la balconul din clădirea de lângă. Cezar, în cele din urmă, cedează şi se urcă pe scară. Încet-încet, Cezar coboară. Jos e o mulţime de reporteri şi suporteri. Toate televiziunile îi iau interviu lui Cezar. Cezar se arată absolut devastat de faptul că a fost minţit şi a fost dat jos în loc să fie mutat pe balcon, cum a cerut. „Nu-mi vine să cred! Aşa ruşine, m-au minţit în faţă”. Spune că nu îi vine să creadă cum l-au minţit. Jandarmii ar vrea să îl ia pe Cezar cu ei la un pahar de vorbă, dar lumea îl protejeaza. Cezar se plimbă prin mulţime în lumina reflectoarelor şi cu microfoane după el. Cât de celebru eşti tu, Cezar!

 

Un domn din mulțime meditează asupra însemnătății situației în conjuctura socială actuală

 

Pompierul șef: „Hai măi Cezar, e păcat, ce dracu!”

 

"Cezar, dă-te jos! Cezar, dă-te jos!" - scandează la unison mulțimea

 

Cezarmobilul ridică scara pentru Cezar

 

Cezar e revoltat și dezamăgit. Nu a fost dus, așa cum i s-a promis, la balconul regal

 

Cezar e celebru. Cezar e cunoscut. Televiziunile sunt călare pe Cezar. Ave Cezar !

 

Îl urmăresc pe Cezar cu camera şi fără să vreau calc într-un porumbel mort. Ies şi eu din film şi încep să analizez ce se întâmplă. Lumea vorbeşte despre Cezar. “El e vocea străzii!”, strigă un aurolac. „Dacă asta e vocea străzii, atunci…”, spune un jandarm. Încet-încet, realizez că piaţa asta, aşa cum a devenit în ultimele zile, abia acum e o oglindă a societăţii. Nu mai sunt zeci de mii, sunt câteva sute, şi ele sunt împărţite acum în grupuri sociale. Vocea originală a străzii nu se mai aude, se aud câteva zeci de voci. Suporterii sunt în centru strigând „Ole, Ole”. La fântână e zona de muzică folk şi lumânări. La teatru e “Jos Iohannis”. „Grădina Maicii Domnului” şi “Spitale, nu catedrale” sunt şi ei prin centru. Pe stâlpi e Cezar.

În general Cezar e băiat de treaba şi e simpatic. De data asta l-am simţit toxic.

Cezar. Cezar, Cezar. Cezar. Cezar? Cezar. Cezar, Cezar, Cezar!

 

Sursă: Aurel Manea

 

Afisari: 1400
Autor: Aurel Miron Manea
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: ioana... (Nov, Wed 11, 2015 / 16:04)
ce articol misto!...

l-am citit cu atentie si... inca habar n'-am...cine e Cezar...si...Cine nu...:)

paradoxal...gandesc la o poveste...care?..."Croitorasul cel viteaz"...:)

mie imi plac povestile!...TOATE...
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter