Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Florin Chilian şi "tagma jefuitorilor" de artişti

Data publicarii: 30.11.2010 00:03:00

De cinci ani de zile Florin Chilian se luptă pentru drepturile artiștilor, însă fără niciun rezultat. Mai mult decât atât, în urma nenumăratelor sale demersuri în încercarea de a demasca corupția și furtul banilor de la Organismele de colectare și gestionare a drepturilor de autor și conexe, UCMR și CREDIDAM, Chilian s-a ales cu mai multe plângeri penale, adevărații vinovați fiind ținuti în continuare la adăpost de sistemul actual.

 

 

“Sunt foarte mulți bani care intră în gestiunea UCMR-ADA și CREDIDAM, sute de milioane de euro, insa aici este vorba despre o intreaga mafie. Din nefericire, victimele sunt artiștii, autorii care ne-au facut si ne fac cinste. Acestei mafii nu-i pasă că Gică Petrescu a murit într-o mizerie cruntă, de care ar trebui să ne crape obrazul de rușine, cu datorii imense. Toți acești noi securiști cred că banii ajung la artiști. Să vă amintesc de doamna Anca Parghel? Din nefericire sunt unii artiști complici la aceste crime odioase, unde victimele sunt colegi de-ai lor. Pentru că artiștii nu au fost capabili să se organizeze și să-și aprere drepturile, doamna Mihaela Mihai, primul om care a luptat pentru apararea condiției de artist, a ajuns să fie amenințată fățiș, de Ștefan Gheorghiu, șeful CREDIDAM, cu SRI-ul! Dacă mă uit la ceea ce se întâmplă și la ce mi se întâmplă, nu pot crede că a fost numai o vorbă în vânt…

Opera marelui Brâncuși, în pericol

Am făcut un exercițiu de imaginație și l-am întrebat pe Chilian care ar fi primul lucru pe care l-ar face în cazul în care ar fi Ministrul Culturii. “Nu cred că este o întrebare firească, însă primul gest ar fi restauratea minunii pe care o avem la Târgu Jiu, unde, fără să consulte public pe nimeni, nici Consiliul Local, nici Consiliul Cultural Consultativ, pe absolut nimeni, Florin Cârciumaru a semnat cu World Monuments Fund şi cu Fundaţia Infinitul din Statele Unite ale Americii un Memorandum, în baza căruia anul viitor, lângă Coloana Infinită, se vor întâmpla nişte lucruri, care vor distruge opera marelui Brâncuși”, ne-a declarat Chilian. Deși lumea îl cataloghează drept un tip arogant și îngâmfat, cântărețul spune că poate fi catalogat oricum, însă atâta vreme cât nu i se refuză dreptul de a-l vedea pe scena pe marele actor Mircea Diaconu e ok și se împacă cu situația asta generată de oameni, care nu au făcut niciodată nimic pentru viețile lor: “Vreau să mă mai bucur de un cântec scris de Holograf sau Mircea Baniciu ori Nicu Alifantis… Cum să știe acești neoameni cum este să pui în risc tot ceea ce ești tu, totate realizările tale pentru un bine comun sau pentru o idée, pentru un ideal, dacă ei nu sunt nimic, nici măcar pentru ei? Marele Ștefan Iordache s-a stins în ziua în care îi duceam încă două texte, două noi piese de teatru, în care trebuia să joace pentru că banii nu îi erau suficienti. Se poate compara vreun pigmeu cu omul care a fost Ștefan Iordache sau cu arta lui? Vreau să fiu catalogat arogant, dar nu laș și nu indiferent sau complice cu cei care sunt părtași la dramele care ne definesc realitatea de prea multa vreme”.

Unde ajung banii artiștilor?

Am intrat în posesia unui document oficial, privind facturile de vânzare pe articole ale UCMR- ADA, în perioada 01.01.2009- 31.12.2009, a cărei sumă totală este de 119.147.908,92 lei, adică în jur de 24 de milioane de euro Acești bani sunt obținuți din drepturi de autor, care nu se știe unde ajung, însă în niciun caz la artiști, acolo unde ar trebui. “UCMR ADA și CREDIDAM fură artiștii! Nimeni nu are curaj să spună că milioanele astea de euro NU ajung la artiști și că sunt bani furați! Jumătate din aceste milioane de euro intră într-un cont “special", pentru că în România, la radio, se difuzează cică piese cu autor necunoscut, așa că după trei ani nimeni nu mai știe ce se întâmplă cu banii ăștia, cărora li se pierde urma”, ne-a declarat Chilian.
De asemenea, am intrat în posesia unui alt document, care dovedește deturnarea de fonduri în ceea ce privește magazinul Muzica. Pe ștatul de plată al firmelor care au închiriat spații în incinta magazinului Muzica, se regăsește suma de 83.000 euro, dintre care doar 20.000 euro au ajuns la UCMR. Unde sunt restul de 63.000 euro? Ne luminează tot Chilian: “Aici este vorba despre furt și deturnare de fonduri. Banii aceștia tot la artiști trebuiau să ajungă, însă numai 20% din ei au ajuns... Spațiile sunt ale UCMR, iar recent, Societatea Muzica 2001, înființată de fostul ministru al culturii, Adrian Iorgulescu, i-a fost vândută lui Mugur Mihăescu, alias Garcea. Vă întrebați um a luat ființă Muzica 2001? Înainte de 2000, Adrian Iorgulescu și Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România s-au asociat și au înființat Societatea Muzica 2001. Toate firmele care au sediul în incinta Magazinului Muzica, și sunt ale Uniunii Compozitorilor, au contract cu Muzica 2001. Și de acolo ar fi trebuit să vină bani către muzicienii români”.

 

Fotografie cu tâlc făcută la un concert PHOENIX. Subtextul imaginii este acela că unii (Florin Chilian) cumpără bilete la spectacol, iar alţii (Miron Manega) se duc cu invitaţie. Adică unii contribuie, alţii profită. Ideea este că, dincolo de joaca de-a pilda a celor doi, singura formă credibilă de respect pe care-l poţi acorda unui artist pe care pretinzi că-l preţuieşti e să cumperi bilet la spectacolele lui

 

Cornel Constantiniu și Angela Similea, furați și ei de drepturile de autor

Cutremurătoare este situaţia lui Cornel Constantiniu care suferă de Parkinson. Deşi s-au făcut multe demersuri pentru a fi ajutat în această privinţă, cântărețul a fost furat, pe de altă parte, de drepturile ce i se cuveneau (atât lui cât şi Angelei Similea) de la coloana sonoră a filmului “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, film regizat de Cristian Mungiu. Banii au fost încasați de firma cu care se făcuse contractul pentru coloana sonoră, „Star Media Music”, firmă înfiinţată de Adrian Iorgulescu, fostul ministru PNL al Culturii.

Afaceri cu drepturile de autor

Până la desfiinţarea FNI, Asociaţia Dreptului de Autor a depus acolo sume uriașe de bani, încasând dobânzi fabuloase în numele artiştilor români. Unde sunt banii din dobanzile UCMRA -ADA? Cine a încasat dobânzile fabuloase în numele artiştilor români? “Am fost sunat de un ofițer de la Criminalitatea organizată în legătură cu acest subiect și l-am întrebat dacă este dispus să-și aresteze superiorii. Părea foarte decis să facă lumină în cazul ăsta, însă nu a mai revenit niciodată cu vreun telefon. Asta spune multe… Aceste sume, zeci de milioane de euro nu se regăsesc nicăieri, cu atât mai buţin în buzunarele artiştilor în numele cărora s-au efectuat tranzacţiile”, dezvăluie Chilian.

“70% din sumele colectate de UCMR-ADA şi CREDIDAM pleacă din ţară, pentru plata ariştilor străini”

Prin apelul său, lansat în mai 2009 , Chilian încearcă să îi trezească la viață pe unii dintre colegii săi de breaslă, iar pe alții îi acuză de furt : "Artistul trebuie să fie mai puternic decât arta lui, pentru că trebuie să o apere! Pentru cei mai mulţi dintre voi, acest motto nu are nici un fel de relevanţă, marea voastră majoritate fiind nişte bieţi imitatori, infractori de drept comun, nimic mai mult. Cum să puteţi fi vreodată creatori responsabili ai vreunei forme de artă, când toată viaţa aţi furat arta, creaţia şi destinul altora, copiind cu neruşinare şi profitând de pe urma falsului grosolan, încasând bani nemeritaţi, semnând în fals copii nefericite ale adevăratelor creaţii?! Care artă?! Ce să apăraţi?! De trei ani sunt, pentru cei mai mulţi dintre voi, "scandalagiul" Chilian! Asta până v-am dovedit că se poate. E posibil, aşadar, şi în România, să nu accepţi umilinţa, să-ţi aperi drepturile şi în final să câştigi, chiar dacă te lupţi cu guvernanţi oligofreni. De trei ani încerc să vă scot din moartea cerebrală în care vă aflaţi.
Toţi marii actori ai neamului se mânjesc, primind sume infime de bani, menite să le închidă gura. Dacă ar şti aceşti limbrici ieftini că de fapt nu primesc nici măcar 0,5% procente din ceeea ce li s-ar cuveni de drept... Circa 70% din sumele colectate de UCMR-ADA şi CREDIDAM pleacă din ţară, chipurile pentru plata ariştilor străini. Două conturi unde pleacă aceste sume sunt cel puţin suspecte. Unul este în Rusia, iar altul este în Buenos Aires, alt paradis fiscal”, spune Chilian in Apelul către limbrici, marii artişti: actori, compozitori, cântăreţi, din 06.05.2009. Artistul ii acuza pe toti acesti artisti care fura din banii colegilor spunand ca sunt partasi la crima. “Gil Dobrica a fost ucis de colegii lui! Din pacate este numai vina artistilor. Tot ce trebuie sa faca este sa semneze asta si o firma va face audit extern la UCMR si CREDIDAM. Nici macar asta nu fac! “

Nereguli depistate de către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor la UCMR- ADA

La sesizarea lui Florin Chilian, ORDA (Oficiul Român pentru Drepturile de Autor) a efectuat, în perioada mai- iulie 2009, un control la organismul de gestiune colectivă UCMR- ADA și a constatat deficiențe privind atât modul de colectare precum și modul de repartizare a sumelor colectate din drepturi de autor. Atașăm răspunsul trimis de ORDA lui Chilian, în care aceasta specifică că repartiția sumelor colectate de la Societatea Română de Radiodifuziune nu s-a efectuat conform regulilor prevăzute în statut, cât și faptul că Florin Chilian a fost discriminat în raport cu alte categorii de autori.

 

Sursa: RomaniaPress.ro

Titlu original: "Cine fură banii artiştilor români?"

 

Afisari: 4738
Autor: Gabriela Dinulescu
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Radulescu Silvia (Aug, Sun 27, 2023 / 09:55)
Are dreptate dl.Florin chilian Îl rog sa ia legătura cu mine wsh +40755201289

tel 0755201289

vezi Tennese art comision by Dumitru Radulescu
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter