Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

IN MEMORIAM. Povestea ofiterului decapitat la Revolutia din Decembrie

Data publicarii: 29.12.2014 22:23:00

Acum un sfert de secol, pe 24 decembrie, pe la prânz, se rupsese din cer prima zăpadă. Fulgii se balansau albi deasupra României pentru a ateriza roşii pe asfaltul din cartierul Drumul Taberei din Bucureşti, înmuindu-se în bălţi prelungi de sânge.

 

Acolo, în poarta Ministerului Apărării Naţionale, opt bărbaţi îmbrăcaţi în uniforme militare zăceau întinşi pe caldarâm, ciuruiţi de gloanţe. O mie de gură cască se strânseseră în jurul lor ca la circ. Unii, în batjocură, stingeau ţigara de trupurile inerte, alţii scuipau, dar cei mai mulţi doar înjurau:

„Fi-r-eaţ' ai dreacu de terorişti!"
„Ia uite la ăsta, dom 'le, ce mutră are, ăsta nu era român, dom'le. Banditul!"

 

Un bucureştean scuipă pe cadavrele unor militari căzuţi în faţa Ministerului Apărării Naţionale. Foto via Wikimedia Commons

 

„Banditul" era însă român şi nimeni de acolo, din stradă, nu ştia cu adevărat cum a murit cu câteva ore în urmă. Numele lui: locotenent colonel Gheorghe Trosca. La fel cum nimeni de acolo nu ştia că cel care pusese la cale lichidarea lui era un moş străveziu, care îşi odihnea cu calm oasele pe scaunul ministrului Apărării, în clădirea de lângă. Numele lui: general Nicolae Militaru. Între cel mort de afară şi cel viu dinăuntru existaseră în trecut mai multe legături misterioase.

 

Cu 11 ani în urmă, generalul Nicolae Militaru conducea Armata a II-a a Republicii Socialiste România şi era în plin avânt al carierei. Era însă un trădător şi avea să fie descoperit în scurt timp. Fusese cumpărat de serviciul de spionaj sovietic şi lucra de zor pentru ruşi. Numai că toată povestea a fost mirosită la timp de spionii români din unitatea specială Anti KGB. Cel care a condus operaţiunea de contra-spionaj era tânărul Gheorghe Trosca. În urma raportului său, Ceauşescu l-a scos pe Militaru din Armată şi l-a umilit, adică i-a dat un post de funcţionar la un minister civil. Un ditamai generalul care condusese sute de mii de soldaţi ajunsese rob hârţoagelor într-un birou prea strâmt pentru mantaua lui.

 

Trosca în schimb a fost avansat până a ajuns şef de Stat Major în cadrul trupelor de elită ale Securităţii: Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă (USLA). Aici l-a prins ziua de 24 decembrie 1989. Cazul lui Militaru era ştiut de generalii de la vârful armatei de atunci. „Militaru era un tip căruia îi plăcea armata pentru că îl reprezenta în altă ipostază decât cea adevărată: de analfabet cules de pe aici de sovietici şi făcut agentul lor în România", spunea despre el ultimul ministru comunist al apărării, Victor Atanasie Stănculescu.

 

Gheorghe Trosca cu câţiva ani înainte de a fi ucis

 

Nicolae Militaru a trebuit să se descurce cum a putut timp de 11 ani cu ştampila de terorist. Avusese însă noroc. Ceauşescu l-ar fi executat pe loc, dacă asta nu ar fi atras prea mult atenţia sovieticilor asupra sa. Dar soarta lui Nicolae Militaru avea să îi surâdă din nou, tocmai atunci când i-a surâs cu generozitate întregii Românii. Ceauşescu a fost înlăturat de la putere, iar Ion Iliescu l-a reactivat pe Militaru, numindu-l şef peste Ministerul Apărării. A intrat în studiourile televiziunii române cu pieptul în faţă şi a luat poziţia de erou în faţa camerelor de filmat. A dat vorbire următorului anunţ și a călcat limba română sub şenilele limbii de lemn.

 

„Stimaţi concetăţeni. Nu puteam să stau deoparte în asemenea momente şi după asemenea crimă care s-a săvârşit în Republica Socialistă România. Îmi pare rău, nespus de rău, că în această crimă a fost atrasă şi Armata Română. Opriţi măcelul, daţi ordine, opriţi măcelul, dacă s-a făcut crima până acuma, opriţi-o, indiferent (sic!) ce s-ar întâmpla, nu mai trageţi!"

Generalul Militaru îşi anunţă intrarea în acţiune la Televiziunea Română

La doar o zi după acest apel la oprirea măcelului, generalul Militaru avea să fie arhitectul celui mai bine mascat măcel comis de soldaţi asupra soldaţilor, măcel în care avea să piară tocmai duşmanul lui numărul unu: Gheorghe Trosca.

 

23 decembrie 1989. Nicolae Militaru se mutase în biroul din Ministerul Apărării Naţionale. Curajosul om de armată, bravul general Militaru chemase să-i apere clădirea în care lucra atât de multe trupe, încât soldaţii se călcau în picioare din lipsă de spaţiu. O singură clădire era vegheată de jur împrejur de 2 200 de soldaţi, 63 de tancuri și 50 de transportoare blindate. Mai exact, conform unui raport al procuraturii militare, erau acolo atâtea trupe în jurul unei clădiri, că puteai să acoperi în caz de război un front de 55 de kilometri. Şi totuşi, Militaru a considerat că nu e suficient şi a cerut ca trupe conduse de colonelul Trosca să vină de îndată să îl scape de duşmani. Pretextul era că nişte terorişti s-ar fi ascuns în blocurile de vizavi. Ordinul avea totuşi o logică: cu teroriştii trebuia să lupte anti-teroriştii, profesionişti special pregătiţi să opereze în condiţile în care inamicul stă ascuns printre potenţiale ţinte inocente.

Trosca şi-a făcut datoria şi a plecat imediat la drum însoţit de o trupă de zece uslaşi în două A.B.I, nişte maşini de teren ARO modificate şi dotate cu un blindaj uşor. Înregistrările radio de atunci îi surprind vocea lui Trosca în timp ce se îndrepta cu toată viteza spre Minister. De la dispecerat primise noi instrucţiuni. Trebuia să ia pe traseu un domn Ionescu...

 

Dispecerat: Să opriţi la staţia de metrou Armata Poporului şi să luaţi pe domnul Ionescu de la Consiliul Salvării Naţionale.
Trosca: Am înţeles!

 

Domnul Ionescu" era de fapt un nume fictiv folosit de un revoluţionar, Constantin Isac, unul din bucureştenii aflaţi în prima linie a Revoluţiei în aceste zile. Isac era membru al Frontului Salvării Naţionale şi printre primii care au reuşit să intre în Televiziunea Română când a fost cucerită. Aceste imagini filmate în studioul patru al televiziunii îl surprind pe Isac în dreapta lui Mircea Dinescu, la primele ore de la răsturnarea regimului.

 

Constantin Isac în dreapta lui Dinescu la Revoluţie, Imagini Televiziunea Română

 

Pe Constantin Isac l-am găsit astăzi în apartamentul său dintr-un cartier mărginaş al Capitalei. Îşi aminteşte limpede tot ce s-a întâmplat în acea zi când juca rolul domnului Ionescu: „Trebuia să ajung la Ministerul Apărării Naţionale, iar singura cale de a ajunge acolo fără să mă oprească armata era să vin cu cineva de la U.S.L.A. Două ABI au venit şi m-au luat de la metroul Armata Poporului. Cineva mi-a deschis uşa, era întuneric şi s-a prezentat: locotenent-colonel Trosca. Stătea în dreapta şoferului".

 

Constantin Isac, martor cheie la măcelul de la MAPN. Fotografie de Alex Nedea

 

După ce misiunea de preluare a lui Ionescu a fost încheiată, cele două A.B.I şi-au continuat drumul spre minister, recepţionând indicaţii clare despre cum trebuiau să se poziţioneze odată ajunşi acolo, în aşa fel încât militarii să nu îi confunde cu forţe inamice inexistente. Probă indubitabilă stă astăzi înregistrarea convorbirilor radio de atunci, aflate în dosarul Procuraturii Militare.

 

În timpul acesta şi trupele de la Ministerul Apărării aşteptau sosirea colegilor de la trupele antitero. Mărturie stă declaraţia dată ulterior Procuraturii Militare de cel care organizase paza ministerului, Mircea Zătreanu, șef birou regimente la Marele Stat Major al Armatei:

„Aflasem că vor sosi de la U.S.L.A trei echipaje, care împreună cu cadre din Marele Stat Major vor organiza scotocirea clădirilor din jurul MAPN şi cimitirul Ghencea, de unde se trăgea, şi că au fost luate măsuri de primire a echipajelor respective fără a se produce incidente".

 

Convins că vor fi aşteptaţi de armată, Trosca îşi conduce camarazii spre poarta ministerului cu gândul doar la terorişti, nu şi la soldaţii din tancuri. „Era o atmosferă de încordare. Trosca îmi spunea că a aflat că teroriştii au TAB-uri şi că nu se pot bate cu ei de la egal la egal, întrucât maşinile lor erau - nu am să uit niciodată cum s-a exprimat - nişte cutii de conservă. Erau nişte ARO cu o tablă puţin mai groasă decât la o Dacie", îmi zice Ionescu acum.

 

„Simt şi acum sângele cald pe mână"

Băieţii din trupele speciale au ajuns la destinaţie şi au găsit exact dispozitivul descris prin staţie de colegii din dispecerat. Au oprit în spatele ultimului tanc şi au aşteptat ca soldaţii să vină să îi preia. Până aici lucrurile păreau limpezi. Dar ceva se întâmplase între timp. Niciunul dintre soldaţii care îi chemaseră să îi ajute la scotocirea blocurilor nu venea.

 

Tancul din faţă lor stătea nemişcat ca un uriaş adormit. Deodată liniştea nopţii a fost ruptă de o rafală de mitralieră care a muşcat metalic caroseria ABI-ului în care se aflau Isac şi Trosca. „I-a rănit pe cei din spate. Au început (n.r. să strige): «Aţi tras, ne-aţi rănit.» Unul era rănit la bărbie şi celălalt la umăr. Ştiu că am pus mâna pe ei, m-am umplut de sânge. Simt şi acuma sângele cald pe mână".

 

Constantin Isac povesteşte cum s-a deschis focul asupra lor.

 

Imediat, Gherghe Trosca îşi dă seama că i s-a înscenat ceva şi pune mâna pe staţie. Convorbirea e greu de descifrat, din cauza ropotelor de mitralieră din fundal, dar se aude clar comanda din dispecerat către 153, indicativul echipei lui Trosca, iar şi mai clar se aude înjurătura lui Trosca la adresa celui care a înscenat ambuscada.

 

Dispecerat: 153, Retrageţi-vă! Retrageţi-vă!
Trosca: Să se comunice prin radio!... Dacă ne retragem, ne facem praf!
....
Trosca: ...'tu-i dumnezeii mamii lui să-i fut eu ţara!

Ultimele cuvinte ale lui Gheorghe Trosca

 

Aceasta este ultima din extrem de puţinele înregistrări care s-au mai păstrat din acea noapte. O mare parte din banda magnetică ce conţinea conversaţiile care ar fi putut fi relevante în descifrarea incidentului din acea noapte au dispărut în mod misterios din arhiva Securităţii.

 

Constantin Isac povesteşte că, ulterior acelei comunicări, dispeceratul le-a spus că cei de la minister au fost informaţi că tancul din faţă îi va conduce în unitate. Cel din capul coloanei U.S.L.A trebuia să facă mai întâi două semnale luminoase cu farurile. „Am făcut semnalul stabilit, tancul din faţă ne-a răspuns cu acelaşi semnal, dar în loc să ne conducă, din stânga noastră a început un tir bezmetic, trăgeau ca la balamuc în noi, aşa că i-am spus lui Trosca: «Jos, că ăştia ne omoară!». A coborât Trosca primul. S-a oprit în dreptul roţii din spate, iar eu m-am ascuns la picioarele lui".

 

Isac a aşteptat ca mitraliera de pe tanc să intre în unghi mort şi ăla a fost momentul când s-a despărţit de colonelul Gheorghe Trosca. A luat-o la fugă spre o Skoda sub care s-a ascuns până când apele s-au liniştit şi a scăpat cu viaţă. În schimb, a apucat să vadă la lumina trasoarelor cum Trosca s-a îndreaptat spre al doilea ABI. „A apucat să bată în portieră, să-i deschidă colegii. Apoi am văzut cum de pe tanc au coborât soldaţi care au venit la el şi l-au împuşcat de aproape".

 

Mărturia lui Isac nu e singura care arată că moartea lui Trosca a adus mai mult cu o execuţie. În presa de după Revoluţie au mai existat informaţii similare răsuflate de la serviciile de informaţii care vorbeau despre soldaţi care au ieşit din unitate şi i-au împuşcat de aproape pe cei care au supravieţuit rafalelor de pe tanc.

 

Autovehiculul cu care au circulat Isac şi Trosca. Captură video: Laurenţiu Gâlmeanu

 

Mărturiile luate de istoricul Alex Mihai Stoenescu întăresc ideea unui asasinat. În vreme ce de afară se auzea cum uslaşii erau măcelăriţi, în biroul lui Militaru erau Ion Iliescu, generalul Victor Atanasie Stănculescu, colonelul Gheorghe Ardeleanu, comandantul Unităţii Speciale de Luptă Antiteroristă şi şeful lui Trosca, şi locţiitor al şefului Inspectoratului General al Miliţiei, Romeo Câmpeanu.

 

Victor Atanasie Stănculescu, fostul şef al Armatei : „Militaru a fost un tip răzbunător. Locţiitorul Trosca nu avea ce să caute în ABI de intervenţie. Militaru s-a opus: nu, să vină încoace să dovedească acum că este de partea noastră. Când au raportat că au ajuns la linia de tramvai, le-am spus să nu vină! Era noapte deja, nu aveam legături, eram vai de capu' nostru. Când am auzit lovitura de tanc care a călcat ABI-ul, le-am spus: Domnule, v-am zis că nu trebuie să vină. Iar el a răspuns: «Lasă, domnule, la război ca la război».
Colonelul Gheorghe Ardeleanu: „Generalul Stănculescu a raportat lui Militaru şi celorlalţi că forţele armate au executat foc, că sunt morţi şi răniţi. Eu am izbucnit în plâns şi m-am adresat generalului Militaru: «Ce aţi făcut, tovarăşe general, mi-aţi omorat oamenii?» Acesta mi-a raspuns: «Ce să-i faci, colonele? Așa e la razboi»"
Romeo Câmpeanu: „Tot asasinatul s-a auzit în staţie, în biroul lui Militaru. L-am auzit pe Trosca urlând: «Tovarăşe ministru, daţi ordin să nu mai tragă!». Şi atunci Militaru s-a ridicat şi i-a spus: «Băi Ardelene, tu ştii că noi suntem pe front şi pe front lumea mai şi moare!?» Ardeleanu a început să plângă: «Mi-aţi omorât oamenii...»"

 

Aşadar în birourile de la minister lucrurile erau cât se poate de clare: U.S.L.A.-şii de peste noapte fuseseră masacraţi de armată. Nu era vorba de niciun terorist, ci de soldaţi nevinovaţi veniţi în sprijinul camarazilor lor. Dar în mod cinic, militarii de la poartă au fost lăsaţi mai departe să creadă că au masacrat terorişti adevăraţi. Imaginile filmate a doua zi arată batjocura la care erau supuse trupurile bărbaţilor care lăsaseră orfani, înainte de Crăciun, 11 copii.

 

Imagini filmate cu trupurile U.S.L.A.-iștilor morți. Sursa: Marius Mioc, via Youtube

 

Am stat de vorbă cu cel care a fost printre primii operatori care au ajuns la locul incidentului a doua zi. Este un cameraman al Televiziunii Române, Laurenţiu Gâlmeanu, un jurnalist marcat şi astăzi de cele văzute atunci.

 

Când am ajuns acolo, sângele încă nu se uscase. Era prima oară când eram supus unui asemenea stres. Au fost două categorii de stres: una pe care o poate înţelege oricine - să vezi oameni făcuţi bucăţi şi a doua: se spune că locurile păstrează energiile evenimentelor petrecute în trecut. Eu atunci filmând şi mergând printre cadavrele oamenilor ălora, am avut un singur sentiment: de părere de rău. În ciuda oamenilor care vorbeau de pe margine, care strigau că ăia sunt terorişti, eu simţeam că sunt nevinovaţi. Ulterior, aveam să aflu că oamenii aceia chiar erau nevinovaţi, iar ce simţisem eu atunci era foarte corect".

 

Gâlmeanu ţine minte şi cuvintele scrise extrem de drept de cineva cu creta pe blindajul celor două ABI: „Teroriştii". „Era scris prea frumos şi prea cursiv, de o mână foarte sigură şi calificată în ale scrisului. Dacă pe mine mă pui să scriu cuvântul ăsta în condiţiile date, crede-mă că nu o să arate aşa bine, chiar şi cu tipar de mână cum se zice".

 

La fel ca oamenii din stradă, presa de atunci era lăsată şi ea să creadă ce trebuia să creadă. Că a avut loc o mare izbândă a armatei conduse de Militaru asupra duşmanilor.

 

România liberă, scriind despre masacru, titra glorios: „Nimicirea gorilelor mercenare!:

 

 

Iar mai apoi avea să relateze, jenant, despre cum militarii s-au întâlnit cu cei care au supravieţuit măcelului din ABI:

 

„Am avut prilejul să îi cunosc pe ei, pe teroriști. Stau pentru prima dată de vorbă cu unul în carne şi oase, la punctul de prim ajutor organizat în minister. E pansat la gât, şade pe podea sprijinindu-se în mâinile întinse pe lângă corp. Faţa lată, fălcile puternice, gât gros de luptător, spatele - ca un zid. Deşi este rănit, toată faţa sa exprimă forţă brutală, siguranţa odioasă a lipsei de suflet, a absenţei conştiinţei. Susţine că a venit în timpul nopţii să ajute armata. Nu recunoaşte cu niciun chip că a venit cu gânduri rele".

 

Cel încondeiat de presă era rănitul Ştefan Şoldea, singurul care a scăpat cu viaţă din cel de-al doilea ABI. Mărturia lui, dată mai apoi ziarului Zig Zag în aprilie 1990, nu a fost crezută de nimeni multă vreme. Iar generalul Nicolae Militaru, deşi ştia că el îl chemase să îi apere posteriorul neînfricat, l-a tratat ca pe un terorist şi prizonier de război.

 

„Un grup de militari m-au luat, m-au legat şi m-au torturat. Am fost supus unui interogatoriu la care a asistat şi generalul Militaru. Toată noaptea dinspre 23 spre 24 am stat legat, fără niciun ajutor medical, fără mâncare. Simţeam glonţele în plagă, sângeram".

 

Şoldea a fost lăsat aşa, cu o gaură în gât, timp de zece zile, cât a fost anchetat de Militaru şi ai lui.

 

 

DEZNODĂMÂNT

Nicolae Militaru. Multă vreme nimeni nu a îndrăznit să ridice cu adevărat problema carnagiului de la MApN. În primii ani de la revoluţie, în presă apărea rar despre ce s-a întâmplat acolo. Și mai rar nu era prezentată versiunea oficială: că teroriştii au atacat ministerul. Aşa că Militaru a trăit liniştit şi netulburat de nimeni. Participa la talk-show-uri de televiziune despre cum a făcut el eroic Revoluţia. În 1996, cinstitul Militaru chiar s-a înscris în cursa alegerilor prezidenţiale. Un sfert de procent dintre români l-au şi votat. A murit la scurt timp după scrutin. De cancer.

 

Constantin Isac. Fiind martor cheie al incidentelor de atunci, cineva a avut grijă să-i facă viaţa grea. Povesteşte că, pentru că a încercat să spună adevărul despre ce s-a întâmplat în faţa MApN, a fost bătut, iar familia i-a fost ameninţată. „Mult timp am primit în miezul nopţii telefoane şi o voce de bărbat râdea. Doar asta făcea: râdea".


Dosarul penal. Procurorii s-au făcut că anchetează masacrul de la MApN, aşa cum s-au făcut că anchetează toată Revoluţia Română. Bineînţeles că nu a fost găsit niciun vinovat, iar totul a fost pus pe seama următorului fapt: „Deschiderea focului s-a făcut cu uşurinţă, sub imperiul reactivităţii particulare, prilejuite de situaţia tensionată". Iar procurorul a crezut şi el „sub imperiul reactivităţii particulare", doar varianta militarilor care au tras: ABI-urile „s-au infiltrat" în dispozitivul de apărare şi soldaţii au văzut că s-ar fi tras focuri de armă. Tanchiştii au primit direct ordinul de „nimicire prin foc şi călcare cu şenile" de la superiorul direct, un anume colonel Safta. Safta a fost răsplătit ulterior, fiind ridicat la gradul de general.

 

Globuri de Crăciun în Cimitir

 

Morţii

Am ajuns în Cimitirul Eroilor Revoluţiei pe 12 decembrie, iar toate mormintele celor de la U.S.L.A, fără excepţie, aveau flori proaspete, semn că rudele bătătoresc cărările de acolo şi acum, la 25 de ani de atunci.

Opt familii au fost distruse pe viaţă în Ajunul Crăciunului. Unsprezece copii şi-au pierdut taţii.

 

Ion Muicaru, 36 de ani, avea cinci copii, doi băieți și trei fete care au rămas în grija mamei şomere.

 

Eugen Trandafir Cotuna, 37 de ani, avea doi copii.

 

Emil Oprea, 33 de ani, avea un băiat.

 

Constantin Florin Surpăţeanu, 27 de ani, avea un băiat.


Pe crucea unuia dintre eroi cineva a sculptat în marmură următoarele cuvinte: „O viaţă nu valorează nimic, dar nimic nu valorează cât o viaţă de om". Generalul Nicolae Militaru nu a reuşit să citească decât până la „dar". A lăsat în stradă opt zile cadavrele celor ucişi de militarii lui...

 


 

Trupul lui Trosca a fost decapitat, iar capul - suit pe osia unui A.B.I. răsturnat, spre satisfacţia trecătorilor. Un necunoscut i-a pus în batjocură o ţigară în colţul gurii. O imagine odioasă ascunsă bine într-o Românie adormită şi manipulată. Poate că, măcar acum, în visele acestei ţări, capul lui Trosca ar merita să bântuie vinovaţii, ca în cel mai negru coşmar. Din când în când ar trebui să deschidă ochii şi să vorbească cu o ţigară neaprinsă în colţul gurii despre cum noi, ceilalţi, cei vii, de 25 de ani ne-am tot scuipat eroii şi ne-am lins criminalii.

 

Sursă: Vice.com

 

PS. Mărturia unui camarad

L-am cunoscut bine pe Gica Trosca si eram prieteni. La vremea
 intamplarii pe care v-o povestesc  aveam 36-37 ani, iar Gica Trosca vreo 40. Lucram intr-un compartiment secret al Directiei a IV-a (contrainformatii militare), care oficial se ocupa cu "activitatile protocolare desfasurate de ambasadele straine din Bucuresti si de atasatii militari acreditati la Bucuresti". Ne ocupam si de asta, ca bonus, dar adevarata noastra misiune era contraspionajul militar impotriva URSS si aliatilor sai. Compartimentul a fost infiintat in 1968, dupa invadarea Cehoslovaciei, fapt ce dezvaluie prin sine rosturile acestei structuri informative. In decembrie '89 eram deja seful acestui compartiment.
 
 
Cu cativa ani inainte de dec. '89, cum spuneam, am fost desemnat sa particip la o activitate condusa de Gica Trosca, pe atunci seful Biroului de contrainformatii al Armatei a II-a. Era vorba de o perchezitie secreta la fisetul comandantului Armatei a II-a, gl.lt. Militaru. Participarea mea era justificata de doua aspecte: primul - reprezentam compartimentul central care coordona activitatea de acest gen (antisovietica), al doilea - vorbeam fluent limba rusa, ca absolvent al unui institut militar de limbi straine al Directiei de informatii a MStM. 
 
Ca sa intri in biroul comandantului si sa-i deschizi fisetul, trebuia sa ai colaborarea ofiterului de serviciu, iar Gica mi-a spus ca acesta e colaborator al sau. Am intrat, am deschis (desigilat) cu maxima atentie, pentru a nu lasa urme, am citit orice hartie din fiset si am pus totul la loc asa cum fusese si am resigilat. Nu am gasit nimic semnificativ, dar, cum se zice, am facut ceea ce era necesar sa facem.
 
Dupa operatiune, in birou la Trosca, ne-am adunat o parte din echipa (Trosca, un subordonat al acestuia, eu, si lt.col. Stavar - seful echipei de filaj). A aparut de undeva o sticla de palinca si niste gustari. Dupa un timp, raman singur cu Stavar (cel de la filaj), care incepe sa vorbeasca extrem de critic la adresa cuplului Ceausescu. Fiind in biroul lui Trosca, m-am temut, mi-am imaginat inclusiv situatia ca sunt obiectul unei provocari (eram anticeausist inrait, dar ma temeam ca de foc sa ma exprim), asa ca am iesit din birou sa-l caut pe Trosca. L-am gasit. "Gica", i-am zis, "vino, mai, inauntru ca Stavar vorbeste prostii si sa nu dam de dracu', poate ai microfoane..." . Gica m-a privit si mi-a zis: "mai, stii ce? Pe mine ma intereseaza sa-si faca treaba, nu ma intereseaza ce vorbeste. Da-i in pizda ma-sii pe aia doi, ca eu nu lucrez pentru ei!"
Atunci am stiut ca Gica Trosca nu este un indoctrinat, ci un spirit liber.  Un an mai tarziu era promovat loctiitor al comandantului USLA. Ne-am mai vazut, dar rar. 
 
In '89 priveam la televizor cum cadavrul acestui om deosebit era scuipat si batjocorit chiar de cei in apararea carora muncise si murise.
I-am detestat, asa cum detest si acum gloata si spiritul de turma.
 
Mai tarziu, la inceputul anului 1990, am dat mana cu Militaru pe holurile Guvernului. Am simtit in palma o mana de mort. Am
 
 
insa
satisfactia ca, in acelasi an,
EU,  impreuna cu putini colaboratori, am gandit regia prin care generalul criminal a fost destituit din functia de ministru al apararii, dar asta e o poveste lunga, pe care nu v-o spun.
Cele de mai sus sunt ganduri bune  in memoria unui prieten care a sfarsit tragic. Fie-i tarana usoara !
 

V. Andronache

 

_____________________________________________

 

 

Afisari: 11705
Autor: Alex Nedea
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Andreea (Jan, Sun 04, 2015 / 22:20)
As dori sa corectez un lucru: EROUL SURPATEANU CONSTANTIN FLORIN a avut o fata, si nu un baiat, asa cum scrie mai sus.
Nume: silviu (Jan, Thu 08, 2015 / 15:12)
inițial am crezut că este povestea ofițerului de miliție decapitat în ungurime și cu capul căruia perpetuii aliați de serviciu au jucat fotbal. Condamnați, o parte dintre monștri sanguinari au fost eliberați de tătucu Ilici înainte de expirarea pedepsei. Apoi am crezut că este vorba de ofițerul spânzurat tot în ungurime dar căruia i s-a rupt craca de care era atârnat. Și a mai fost spânzurat o dată. Și a fost salvat de colegi de club de judo (tot unguri)
Nume: un istoric dezamagit (Jul, Thu 02, 2015 / 00:12)
TRANDAFIR COTUNA OFITER DE TRANSMISIUNI LA BAZA TRECUT IN CI DUPA FUGA LUI PACEPA IAR IN 1986 SEF DE SERVICIU LA USLA,COLEG CU TEMUTUL COL TROSCA SI LA CI SI IN CADRUL USLA ACESTA DIN URMA FIIND SEFUL DE STAT MAJOR.ASASINATI CEI DOI LA REVOLUTIE DE MISEI SI LASI IMBRACATI IN UNIFORME MAPNISTE.DACA NU ERAU TRADATI DE UN IUDA AR FI FACUT PRAF PE MISEII MEAPENEI ASA A FOST INVERS INTR-O LUPTA INEGALA PE FRONTUL NEVAZUT AL SPIONAJULUI SE MAI PLATESC SI POLITE,FAC PARIU CA TROSCA SI COTUNA AU SUPATAT RAU PE ASTIA DE I-AU OMORAT IN HALUL ALA COTUNA ESTE APROAPE SFASIAT LA GAT SI LOVIT URAT DE TOT IAR TROSCA IN CAP CE URAT SI CE JOSNIC URA SI RAZBUNARE PE DOI VANATORI DE SPIONI ADEVARATI.PAI CINE ERA IN USLA ATUNCI CREMA OFITERIMII DRAGI ROMANI IAR TROSCA SI COTUNA ERAU BEST OF THE BEST.ACEASTA ESTE ADEVARUL DAR AU FOST TRADATIL.FAMILIA COTUNA SA FIE MANDRA OFITERUL COTUNA A FOST UN PATRIOT ADEVARAT UN OFITER CU ONOARE DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA.
Nume: 0CoX2cuJ6 (Jul, Sun 12, 2015 / 15:02)
Draga Tura,povestea e lunga. Citeste ultima vianrata a legii (LEGE Nr. 293 din 14 noiembrie 2008) si cruceste-te de ineptziile pe care le citesti acolo. Daca un securist scria precum sefii de CAP ca a strans nu 15.000 de tone de porumb la hectar, ci 15.000 de colaboratori, acest fapt ajunge - si la propunerea asa-numitei directoare de cercetare a CNSAS, Germina Nagat, ca omul sa fie declarat colaborator (da pe Google numele si gasesti si citatul). Pe baza unui singur raport semnat de un securist, fara sa existe nicio - dar nicio alta proba, nici inscris al omului, nici confirmare prin vreo dovada. Ergo suntem niste dobitoci ca nu credem si ca productia la hectar era cea din Scanteia. Dupa care, raportul pregatit de Nagat si Compania ajunge in fatza membrilor Consiliului (care au cu totul si cu totul alta treaba decat sa citeasca dosarele - ca doar nu banuiesti ca Dinescu, intre doi purcei la protzap pt ziua lui Vanghelie nu doarme noaptea ca sa citeasca dosarul lui Trosca:( - sau sa se prezinte la serviciu, ca doar de aia sunt bugetari), care voteaza. Curajosi cum ti-i imaginezi, voteaza secret! Omul - daca mai traieste, in cazul de fatza oricum, din pacate nu mai e cazul - nu mai are ocazia sa le demonstreze ca au sau nu dreptate, ci decizia lor este trimisa direct la tribunal, omul fiind anuntzat ca a fost gasit, pe baza unei singure note se serviciu a unui securist - colaborator. Ca asa scrie in lege! Legea este absolut stupefiant de prost modificata - care o fi fost boul, ca vitele care au votat-o probabil sunt multicolore!Deci pur si simplu, Trosca nu a avut cum sa se apere, ducandu-se la tribunal, iar dupa cum stii, ce zice tribunalul e lege, iar Basescu cam trebuie sa se supuna.Hai sa incercam sa vedem:a) pe ce baza au votat membrii Colegiului,b) care dintre ei ce a votatc) motivatia tribunalului.Ce am mai putea face: opinia publica sa le atraga atentia vitelor incaltate ca au votat modificarile din 2008 cu copitele si nu cu creierul si sa schimbe schimbarea!NB: Comentariul de mai sus nu este influentat de propria mea situatie, sunt in 'fericita' situatie de a fi fost o victima.pt Rejina: scuze, daca ti-a trecut patima si subiectivitatea (in chestiuni din astea este mult mai bine sa iti pastrezi sangele rece), sper ca ti-ai dat seama ca moartea si batjocorirea oamenilor alora nu a avut din pacate nimic de-a face cu putinta ta de azi de a scrie pe un blog, sau a lui Turambar de a-l tine.Tura draga, nu imi fac cont, sper ca o scuza sincera a unei persoane critice la adresa Stratfor de a nu mai fi intrat de mult pe aici sa fie suficienta:)
Nume: un istoric (Sep, Fri 04, 2015 / 01:59)
pe diverse canale se face apologia batalionului 404 buzau.atentie usla era de 100 de ori peste ei.sunt laudati acum dar atunci erau praf in 1989.aveau ura pe usla pentru ca nu puteau sa fie ca ei iar la revolutie ........trosca si cotuna valorau cat 100 de alde 404
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter