Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Presa maghiară despre "Diktatul de la Trianon"

Data publicarii: 04.12.2019 08:42:00

O publicație din Ungaria, Pestiscracok.hu, apropriată Guvernului de la Budapesta, lansează noi atacuri cu ocazia Zilei Naționale a României, într-un articol semnat de Pilhal Tamas și intitulat „Mesaj către anexatori teroriști ai Transilvaniei: metoda Alba Iulia este reversibilă”.

 

 

 „În urmă cu 101 ani - scrie Pilhal Tamas - la 1 decembrie, cei 1228 de delegați români acceptați pe teritoriul țării noastre au anunțat de la sine putere că de acum Transilvania nu mai vrea să fie parte a Ungariei, ci a pretinsei România. Rețeta este simplă: migrezi undeva (fie că esti chemat sau nu), te înmulțești datorită nivelului de trai ridicat, iar în momentul potrivit (înfrângerea țării gazdă într-un război) anunți că anexezi acest teritoriu unui alt stat. Cu tot felul de lingușeli mincinoase și povești inventate despre presupuse abuzuri câștigi bunăvoința marilor puteri câștigătoare, care îți servesc apoi pe tavă un teritoriu cât o țară întreagă. Însă vecinul nostru din est, care sărbătorește astăzi, ar fi bine să rețină: separatismul este o cale cu dublu sens. Chiar dacă politica ungară (încă) nu și-a fixat ca obiectiv, noi, maghiarii non-politici o putem face: nu ne vom abandona  niciodată frații și valorile familiale milenare”.

După ce amintește că anul trecut au fost decorate cu steaguri tricolore până și excavatoarele și mașinile de gunoi, el adaugă că sărbătoarea va continua „în satele și orașele ocupate temporar din Ardeal și Ținutul Secuiesc, prin provocarea etnicilor maghiari”.

Și continuă: „Ziua Marii Uniri – o sărbătoare europeană comună. Râde și ficatul nostru. Vecinul nostru de la est are o abilitate aparte în a se minți fără ezitare despre istorie, sărbatoare, orice. Însă situația nu este chiar amuzantă, fiindcă își fac de cap pe teritoriul patriei noastre, chiar dacă doar pentru o perioadă evidentă de tranziție. România a luat naștere în 1862 prin unirea Munteniei cu Moldova, nici să se unească între ei nu a fost o misiune facilă pentru ei. Cu Transilvania nu a fost nici o unire, fiindcă acela nu a fost niciodată pământ românesc (cel mult în proveștile despre fanteziile daco-romane), ci un teritoriu primit pe tavă de la Occident, un cadou pentru trădarea, uneltirea și atacarea pe la spate a aliaților în timpul Primului Război Mondial”.

Pilhal oferă și o explicație „istorică” despre motivul care a dus la această situație. „După distrugerile otomane, statul ungar într-un mod naiv a acceptat și în Transilvania străini, români de ordinul sutelor de mii, cărora până în anii 1880 nici măcar nu le-a cerut să învețe limba țării în care au ajuns, maghiara. A fost o greșeală uriașă. Răsplata pentru ospitalitatea oferită a venit la 1 Decembrie 1918, când 1228 de delegați valahi au proclamat într-un mod terorist la Alba-Iulia unirea cu Regatul, cu așa-zisul Regat al României. Românii găzduiți în Transilvania se plângeau că nu au primit drepturi colective de la statul ungar. O minciună evidentă: aveau mai multe drepturi decât minoritatea maghiară de astăzi din Transilvania. La Alba Iulia au promis autonomie pentru toate minoritățile naționale. Au trecut 100 de ani și o tot dau”.

Pilhal Tamas susține că 1 Decembrie nu ar trebui să fie zi de sărbătoare. „1 Decembrie nu este sărbătoarea României, ci a intrușilor ilegali. A acelora care se stabilesc în grădina îngrijită și în casa ocrotită cu sânge a vecinului lor, acolo se îngrașă din bunăvoința și naivitatea nemărginită a gazdei lor, se înmulțesc și într-o zi anunță că începând de acum casa e a lor și o anexează la teritoriul lor neîngrijit și dărăpănat. Iar mafiotul cu Mercedes de pe strada vecină („Occidentul dezvoltat”) după ce își dă acordul, îl strânge atât de tare de gât pe proprietarul de drept că acesta este obligat să semneze „acordul”. Drept răsplată, i se permite să se retragă în liniște lângă toaleta din fundul curții sale. Asta este povestea reală a marii adunări a valahilor de la Alba Iulia, respectiv a dictatului de la Paris și Trianon. Asa a devenit Ungaria victima mafiei anexatorilor teroriști”.

Jurnalistul enumeră și o serie de decizii ale diplomației românești care au dus la extinderea teritorială a României. „În timpul războiului din Balcani, România și-a atacat pe la spate aliatul, Bulgaria: răsplata a fost un teritoriu bulgar de 3000 de kilometri pătrați. În timpul Primului Război Mondial au trădat Imperiul Austro-Ungar. În ciuda parafării acordului de neutralitate, au pătruns în Transilvania și au atacat Ungaria, a cărei armată lupta pe alt front. După ocuparea  Bucureștiului au parafat un acord secret de pace, dar au încălcat tot ce au promis și au pătruns din nou în Transilvania, într-o țară deja ieșită din război și demilitarizată complet de regimul Karolyi, astfel că au luat tot ce putea fi luat. Și-au atins forma obișnuită și în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când au trădat din nou și și-au atacat în spate aliații. Mai mult, în 1940, ei au fost cei care au cerut ca Occidentul să decidă ceea ce avea să fie al doilea Dictat de la Viena  și revenirea Transilvaniei de Nord la Ungaria. Deci, românii au cerut asta, ei au și semnat acordul, luând cunoștință de decizie”.

 

 

În final, Pihal Tamas lansează o nouă serie de acuzații și jigniri. „Declarația separatistă de la 1 Decembrie, urmată de Tratatul de pace de la Paris, a creat situația de astăzi. Cel mai josnic act al istoriei mondiale a fost desenarea granițelor Ungariei prin lăsarea deliberată a teritoriilor în intregime maghiare în afara liniei de demarcație. Au fost predate unui stat artificial care ne ura nemărginit, care era invidios pe succesele, calitățile, economia și civilizația noastră, care încă de atunci își propune doar exterminarea și alungarea definitivă a maghiarilor. În replică la minciunile privind abuzurile maghiare: în 200 de ani, între 1700 și 1900, numărul românilor din Transilvania a crescut dramatic, în timp ce în ultimii 100 de ani, aproape o treime dintre maghiari au fost alungați de pe teritoriul lor natal prin metode teroriste. Acesta este un tip de epurare etnică”.

Concluzia lui Pilhal Tamas publicată în pestisracok.hu este o amenințare pe față: „Putem să o spunem fără reținere: Transilvania a ajuns în mâini nedemne. Noua gazdă temporară timp de 101 ani n-a știut ce să facă cu ea, mai mult fiindcă mentalitatea ei balcanică o împiedică să înțeleagă lumea central-europeană, ce este și a fost acolo. În  schimbul țării primite pe tavă, în loc să fie recunoscători și generoși cu cei care erau deja acolo, ei preferă să îi persecute (poate și din cauza sentimentului de vinovăție și a mustrărilor de conștiință). Dar avem o veste proastă pentru vecinii noștri care sărbătoresc amplasând steaguri tricolore pe mașina de gunoi: sărbătoarea separatismului de la 1 Decembrie este un drum bidirecțional. La momentul potrivit, când se vor alinia planetele și poziția marilor puteri, metoda Alba-Iulia va putea fi inversată. Si va funcționa, vă garantez. Așa cum ai câștigat ceva ce nu ți se cuvine, așa o să și îl pierzi. Dacă nu generația noastră, dar generația copiilor și nepoților noștri va fi martoră la acest eveniment. De ce să acceptăm situația actuală? Nu, nu, niciodată”.

 

Autorul și publicația nu sunt la primul articol de acest fel la adresa României. La 23 august, Pihal Tamas scria despre trădările multiple ale României față de aliații săi,  iar la 16 noiembrie publicația elogia meritele lui Horthy în  „alungarea” armatei române din Budapesta. 

 

Sursă: evz.ro

Titlul original: Scandalos! Provocare în presa din Ungaria: „1 Decembrie, o anexare teroristă a Transilvaniei”

Autor: Andrei Diaconu

 

 

Afisari: 6796
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Manole Emanuel (Apr, Thu 09, 2020 / 01:17)
Acest personaj al cărui nume nu-l pot reține, nu face altceva decât să distorsioneze crunt adevărul istoric. Se vede treaba că inventează tot felul de evenimente, uitând că maghiarii au venit în Câmpia Panoniei la sfârșitul secolului al IX-lea ( mai precis în anul 896 ), găsindu-i pe români, slavi și bizantini în această zonă și nu cum susține el că românii au venit și au cerut maghiarilor permisiunea să se așeze în zonă.
Doi la mână, geto-dacii sunt cei mai vechi locu-itori ai spațiului Carpato-Danibiano-Pontic și chiar al celui Panonic (actual locuit de maghiari), iar dovezile arheologice și etnologice sunt de netăgăduit.
Trei la mână, primul stat român modern a luat ființă în 1859 și nu 1862, perioadă când ungurii erau incluși în Imperiul Habsburgic și astfel nu aveau un stat al lor încă din 1541, când turcii le desființau Regatul Apostolic.
În problematica Primului Război Mondial, România nu poate fi incriminată ca trădătoare pentru că românii nu au intrat în război de partea Puterilor Centrale deoarece chiar Austro-Ungaria a fost cea care a încălcat tratatul semnat în 1883 cu statul român. Iar la finalul războiului, era normal să ne primim înapoi Bucovina, Banatul, Crișana, Maramureșul și Transilvania, după ce aceste teritorii ne-au fost răpit de-alungul timpului. Marile Puterite întrunite la Paris ( 1919-1920 ), pe baza dovezilor istorice, au făcut dreptate în ceea ce privește dreptul românilor asupra acestor teritorii, acest lucru fiind și dovada faptului că maghiarii spun numai tâmpenii și aberații, devenind chiar penibili.
Oricum, ne-am obișnuit cu tonul fantezist și aberant al unor așa-zise personalități maghiare, atitudinea lor revanșardă ieșind la iveală doar când s-au asociat fie cu austriecii și germanii în Primul Război Mondial, fie cu fasciștii și mai ales naziștii în cel de-al doilea Război Mondial.
Cât privește teritoriul Cadrilaterului, este recunoscut faptul că l-am luat nemeritat după 1913, iar ca dovada nici nu l-am păstrat.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter