Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

ROCCO LEONARD MARTINO, inventatorul smartphone-ului: "Îmi cer scuze pentru răul pe care curiozitatea mea l-a provocat umanitătii"

Data publicarii: 02.02.2018 09:17:00

 

Inventatorul Rocco Leonard Martino, un savant cu o biografie bogată, și-a exprimat regretul pentru partea negativă a celei mai celebre invenții, telefonul mobil inteligent. Contextul acestei confesiuni/penitențe publice a fost prezentarea noii sale cărți, „Apology for my curiosity” – Apologia pentru curiozitatea mea.

 

„Aș vrea să spun câteva cuvinte – două de fapt – despre noua mea carte. Iată cele două cuvinte: I’m sorry! – Îmi pare rău! Îmi cer scuze pentru teribilul rău pe care l-a provocat curiozitatea mea umanității.

 

În primul rând: curiozitatea mea a creat din toți copiii dumneavoastră dependenți de utilizarea telefoanelor inteligente. Nu pot trăi fără telefoanele lor smartphone. Nu pot să mănânce fără telefonul smartphone lângă ei. Mulțumim lui Dumnezeu că profesorii lor sunt suficient de inteligenți pentru a interzice accesul cu smartphone-uri în sala de clasă – poate așa ar trebui să facă și clericii noștri la biserică. Personal, aș vrea să le văd interzise la cină. Dar, din păcate, și eu îmi țin propriul smartphone lângă farfuria mea, la fel cum faci și tu, și amândoi suntem adesea întrerupți de mesaje și e-mailuri urgente pe care trebuie să le citim și să le răspundem. Deci, probabil că trebuie să fim foarte atenți, dacă interzicem copiilor noștri să-și aducă telefoanele inteligente la masă, ca nu cumva să ne dăm seama că avem nevoie de aceeași disciplină noi înșine. 

 

În al doilea rând: Îmi cer scuze pentru faptul că invenția mea a distrus conversația dintre oameni. Dumneavoastră și cu mine am văzut adesea cupluri și grupuri întregi de tineri care se plimbau pe stradă, scriindu-și masaje unul altuia, în loc să vorbească. Când stau în sufragerie, adesea mai degrabă își scriu decât purtând o discuție plină de spirit. Pentru asta îți cer iertare. În genunchi îndoit, vă cer iertare. 

 

În al treilea rând: Vă rog să mă iertați pentru faptul că am distrus sănătatea copiilor dumneavoastră, dacă nu și pe a dumneavoastră. Nu cu mult timp în urmă, dacă aveați nevoie să cercetați un subiect, aveați nevoie de o plimbare la bibliotecă. Deoarece nu puteați să dați un click și gata, trebuia să mergeți câțiva kilometri pentru a ajunge la bibliotecă și acolo să vă petreceți niște ore ca să găsiți răspunsurile căutate. Acum, pur și simplu dați click pe telefonul inteligent și îi permiteți companiei Google să facă toată munca pentru dumneavoastră. Deci, Google este foarte sănătos, dar dumneavoastră vă transformați rapid într-un cartof pe farfurie. 

 

De asemenea, îmi pare rău că copiii dumneavoastră nu mai vin la dumneavoastră să vă întrebe curiozitățile lor, deoarece se duc pe Google. E o pierdere prețioasă. 

 

În al patrulea rând, trebuie să-mi cer scuze pentru faptul că degetul arătător al copiilor noștri și al nostru înșine devine osificat în poziția alungită, pentru a atinge cât mai bine ecranul sensibil la atingere. 

 

În al cincilea rând, trebuie să-mi cer scuze pentru faptul că brațul dumneavoastră drept, dacă sunteți dreptaci, sau brațul stâng, dacă sunteți stângaci, se  alungește, astfel încât să vă puteți ține telefonul în acea mână în timp ce faceți selfiuri. Și, de asemenea, trebuie să-mi cer scuze pentru zâmbetul artificial, care este întotdeauna pus pe fața dumneavoastră, astfel încât să fiți pregătiți în permanență pentru un selfie. 

 

Da, toate acestea au nevoie să fie iertate, și vor mai fi multe care vor veni. În 1952, din întâmplare, am descoperit ceva numit plasmă în unde de șoc; la vremea aceea le-am sugerat unor cercetători germani în rachete că, în loc să construiască ceva înalt de 65 de etaje, să-l umple cu explozivi și să îi dea foc, s-ar putea să fim mai eleganți să folosim propulsia cu plasmă și să avem o rachetă care decolează ca un avion, apoi accelerează în spațiul extraatmosferic utilizând primele jeturi turbo, apoi ramjet și apoi propulsia cu plasmă. Mi-au spus, fără îndoială, că eram copil care nu știa despre ce vorbește.

 

Acum asta se întâmplă. Exista o preocupare intensă pentru propulsia cu plasmă pentru rachete care ies în afara spațiului terestre. Excursii pe Lună, iar mai târziu excursiile de colonizare pe Marte, care vor avea loc cândva în deceniile următoare, vor folosi cu siguranță plasmă.

 

Următorii 10 ani vor fi ceva dramatic, așa cum am discutat în cartea mea veche. În Statele Unite, fiecare casă va avea un robot. S-ar putea chiar să avem un robot care să candideze pentru președinte. După cum scriu, se face un efort continuu în Noua Zeelandă pentru a construi un robot menit să candideze la funcții politice.

 

Uneori, în următorii doi sau trei ani, vom vedea o serie de sateliți adăugați celor aflați deja pe orbită, astfel încât toți oamenii din lume să fie interconectați. Vă puteți imagina ce înseamnă întreruperea mesei de seară când mesajele pot veni din orice parte a lumii de la orice oră a zilei sau a nopții? … Cină? Ce este aceea masă de seară? 

 

Se va întâmpla. A doua Renaștere se întâmplă și – vă rog să mă iertați – nu se oprește. 

Așadar, vă rog să-mi iertați curiozitatea – și că mă iertați că am avut această curiozitate și am creat smartphone-ul și noi posibilități ale zborului în spațiu. 

 

Și pentru aceia dintre voi care nu mă vor ierta, voi anunța începerea unei noi organizații dedicate revenirii în vremurile vechi: scrisori pe hârtie trimise prin poștă, semnalele de fum, călătoriile pe picioare și cu căruțe trase de cai, care oferă și îngrășăminte gratuite pentru straturile de flori. Prima cerință a clubului va fi renunțarea la telefonul mobil. Sunteți gata să vă înscrieți?”, a spus Dr. Rocco Leonard Martino.


Sursa:
aleteia.org

Traducerea: Alexandra Nadane

 

Afisari: 6434
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter