Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

În celula lui Relu Fenechiu mai e un loc liber. Pentru Ioan Rus!

Data publicarii: 18.09.2014 14:08:00

  

 

Există în Africa o specie de maimuţe extrem de curioase, pe care vânătorii le prind cu uşurinţă, cât se poate de simplu şi de original. Fac o scorbură într-un copac şi introduc acolo o piatră de mărimea unui ou. În acest timp, maimuţele sunt martore la întreaga operaţiune. După care vânătorii se îndepărtează şi aşteaptă. Aproape imediat maimuţele se apropie de copacul cu pricina, iar una dintre ele bagă “mâna” în scorbură şi încearcă să scoată obiectul pus de vânători. Trebuie făcută precizarea că gura scorburii are un diametru astfel potrivit încât maimuţa să nu poată scoate “mâna” decât dacă dă drumul la piatră. Curiozitatea maimuţei este însă atât de mare încât nu-i dă drumul cu niciun chip, nici chiar atunci când se apropie vânătorii. Captivă în propria curiozitate, maimuţa este astfel capturată cu uşurinţă.

 

Un comportament asemănător întâlnim la guvernanţii şi parlamentarii noştri, cu deosebirea că la ei comportamentul nu este dictat de curiozitate, ci de lăcomie. Sunt atât de orbiţi de această pornire patologică, încât fură orbeşte din avuţia ţării şi nu dau drumul la pradă nici atunci când sunt înconjuraţi de procurori. Sau, şi mai grav, nici atunci când văd cu ochii lor cum alte “maimuţe” au fost arestate pentru exact aceeaşi faptă.

 

Un exemplu veşnic recent este reţeaua spitalelor din sistemul CFR. Spun “veşnic”, pentru că n-apucă bine să fie înlăturat sau închis un prădător, că imediat apar alţii. E greu de înţeles ce-i orbeşte şi le anihilează instinctul de conservare în aşa hal, încât să nu-şi dea seama că spitalele CFR sunt un veritabil teren minat pentru cei care întind mâna spre ele. Cine nu crede să-l întrebe pe Videanu (care evaluase terenul pe care se află Spitalul CF 2 la 0,05 euro metrul pătrat, într-o zonă unde metrul pătrat costă 2.000 de euro) sau pe Relu Fenechiu, care elaborase, în 2013, una dintre cele mai aberante ordonanţe de urgenţă, prin care reţeaua spitalelor CFR fusese transferată la Ministerul Sănătăţii, provocând pagube enorme şi punând în pericol locurile de muncă ale salariaţilor… Acum este locatar al unei celule decomandate la Penitenciarul din Iaşi.

 

A urmat o luptă acerbă, pe toate planurile, timp de un an, pentru readucerea spitalelor la Transporturi. 834 de memorii au fost trimise, pe rând, Preşedinţiei, Guvernului, Parlamentului, Avocatului Poporului, Federaţiei Mondiale a Sindicatelor etc. Atât fiecărei instituţii, cât şi fiecărui partid şi demnitar în parte. A fost intentat şi un proces aflat încă în derulare, iar Relu Fenechiu a ajuns acolo unde era firesc să ajungă: la puşcărie. Principalii “gladiatori” ai acestei lupte aparent fără şanse au fost Denisa Popovici (liderul Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR), Maria Bob (liderul Sindicatului CF Simeria) şi Doina Cucoş (liderul Spitalului CF Paşcani).

 

La sfârşitul lunii mai, Spitalele CFR au revenit, în sfârşit, la Transporturi, printr-o altă ordonanţă de urgenţă, elaborată (spre lauda lor) de Ministrul Transporturilor (Dan Şova) împreună cu Ministrul Sănătăţii.

 

Acum a venit la conducerea Ministerului Transporturilor şi Infrastrucurii Ioan Rus. Care vrea şi el să scape de Spitalele CFR, nu se ştie de ce (adică se ştie, dar vorba vine. ..). Însă nu de toate odată, ci pe rând. Începând, de pildă, cu spitalul CFR din Cluj şi cel din Sibiu. Păi dacă le-a promis omu’, cui le-a promis, nu trebuie să se ţină de cuvânt? Şi, ca să fie boier până la capăt, le va plăti mai întâi arieratele (!!!), din fondurile Ministerului Transporturilor.

 

 

Aşa că profesorul Silviu Albu (managerul Spitalului CF din Cluj), principalul inspirator al acestei neinspirate iniţiative, poate fi mai mult decât mulţumit: indiferent ce i se va întâmpla ministrului său, el va rămâne intact din punct de vedere juridic, iar oalele sparte le va plăti Ioan Rus. Teoretic vorbind, momentul e cât se poate de potrivit pentru încă o ordonanţă de urgenţă, căci lumea e ocupată cu campania electorală, nu se văd mişcările pe sub masă…

Aşa crede Ioan Rus dar, cu certitudine, se înşeală. Stă cu mâna în scorbură şi refuză să dea drumul la piatră, deşi toată media e cu ochii pe el. Iar el se face că nu-l vede nimeni.

 

Eu cred că Ioan Rus a băut apă după Fenechiu. N-are decât, poate să bea în continuare, eventual împreună cu Fenechiu, căci mai este un loc liber în celulă. Ar fi şi o bună oportunitate, pentru amândoi, să refacă USL-ul în spatele gratiilor…

 

P.S. Începe să se adeverească o butadă care circulă acum pe internet: PSD-ul se pregăteşte de fuziune cu DNA-ul. Prin absorbţie…

_____________________________________________

 

 

Afisari: 4208
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Doina Cucos (Sep, Sat 20, 2014 / 21:40)
Excelent articol si mai ales .... sugestiv pentru situatia de acum . Sa speram ca nu vor reusi !
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter