Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Ordin SRI: Vrem 20.000 de metri pătrati de la Spitalul CF 2!

Data publicarii: 21.01.2015 08:25:00

Nu știu alții cum sunt dar eu, când mă gândesc la locul misiei mele ca jurnalist, mă antrenez din când în când, uitându-mă la rețeaua Spitalelor CFR, să văd cine și ce mai vrea să fure sau să jefuiască. Acum a intrat în ecuație SRI-ul. Vrea și el 20.000 de metri pătrați din incinta Spitalului CF 2. Dar să facem un foarte scurt rezumat al întâmplărilor precedente...

 

După ce, în urma unei lupte acerbe a Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR, Ordonanța de Urgență nr 8/2013, emisă de Relu Fenechiu (prin care rețeaua Spitalelor CFR a fost transferată la Ministerul Sănătății), a fost anulată, practic, de o altă ordonanță de urgență (OUG 27/2014, inițiată de Dan Șova) iar spitalele CFR au revenit la matcă (adică la Transporturi), a venit rândul lui Ioan Rus să-și rupă gâtul.

 

  

 

Neinformat, probabil, de cei ce sunt în preajmă, și „victimă” a cine-știe-căror promisiuni făcute, noul ministru al Transporturilor reia traseul lui Relu Fenechiu și încearcă să vândă rețeaua Spitalelor CFR. Dar nu „cu toptanul”, cum a făcut-o actualul locatar al Penitenciarului Iași, ci „cu paralâcul”, adică cu bucata. A început cu Spitalul CF din Cluj și cu Spitalul CF din Sibiu, rămânând în așteptare Spitalul CF din Timișoara. În acest moment se află în dezbatere parlamentară Legea pentru aprobarea OUG 27/2014 prin care spitalele CFR se reîntorc la Transporturi. Dar nu în forma inițială, apărută în Monitorul Oficial, ci, așa cum am spus, fără cele două spitale: CF Cluj-Napoca și CF Sibiu. Rămâne de văzut dacă deputații vor accepta sau nu jocul lui Ioan Rus și al grupului de la Cluj...

 

Ca să fie treaba oablă, aflăm pe surse că, recent, Ioan Rus a tăiat banii de investiții de la CF 2, pentru a-i da Spitalului Clinic CF din Cluj. Evident, pentru a-l preda la cheie, fără datorii. O mișcare asemănătoare făcuse și Relu Fenechiu, pe la mijlocul scurtului său mandat, când a luat banii pentru reabilitare de la același spital, spre a-i da la autostrăzi. Bani cu care s-a construit, într-adevăr ceva: un kilometru de autostradă! În final, Relu Fenechiu și-a luat o pauză de reculegere la Penitenciarul din Iași, unde are timp să mediteze dacă și unde a greșit.

 

 

 

Până când Ioan Rus va parcurge în întregime traseul confratelui liberal, iată că peste capul lui (sau mai degrabă pe undeva, pe dedesupt), secretarul de stat Virgil Dragoș Titea (proprietar al unei firme de „păcănele” la Oradea) a chemat în ajutor forțele bine instruite ale Serviciului Român de Informații, cu care a pus de-o afacere: un spital clinic de urgență al SRI-ului în incinta (sau mai bine zis în locul) Spitalului CF 2. În acest sens, SRI-ul a trimis două solicitări: una blândă, politicoasă, adresată secretarului de stat Virgil Dragoș Titea, și una dură, ultimativă și imperativă, adresată Spitalului CF 2.

 

Iată cam cum sună cele două adrese:  

1. Stimate domnule secretar de stat,/ În contextul demersurilor inițiate la nivelul Serviciului Român de Informații pentru identificarea unui amplasament necesar edificării unui spital clinic de urgență care să funcționeze în cadrul rețelei sanitare a instituției noastre conform prevederilor legale în domeniul sănătății, vă adresăm rugămintea de a analiza posibilitatea transmiterii în administrarea Serviciului Român de Informații, prin hotărâre a Guvernului, a unui teren cu suprafața de aproximativ 20.000 mp din incinta Spitalului Clinic CF 2 – București [...]”.  

 

 

2. „Întrucât în prezent, instituția dvs. deține în administrare directă spre exploatare, bunuri care sunt cuprinse în Inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului, respectiv în Anexa 16 la HG nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, vă rugăm să analizați cu celeritate această solicitare.

Astfel, pentru ca Ministerul Transporturilor prin DAIIP, să dea curs acestei solicitări, vă rugăm să ne comunicați până cel târziu la data de 23.01.2015, punctul dvs. de vedere. De asemenea, vă rugăm să ne transmiteți un extras de CF aferent terenului având Nr. de identificare MF 38536, în suprafață de 35.884 mp și să ne precizați dacă există în prezent litigii pe rolul instanțelor de judecată în care instituția dvs. este parte”.

 

 

Tonul celei de-a doua solicitări sună ca un ordin, sau ca și cum lucrurile ar fi fost deja aranjate. Sau ca și cum SRI-ul ar fi arendașul, iar Spitalul CF 2 moșia. Ceea ce nu-i deloc așa, căci Spitalul CF 2 a fost construit cu banii ceferiștilor, nu din alocări bugetare. Iar Șerban Bucur, managerul spitalului, s-a angajat, în fața Comitetului Director, că va respinge solicitarea SRI-ului.

 

Ceea ce vrea Serviciul Român de Informații (instituție plătită de populație) este mai mult decât revoltător: să distrugă un spital clinic al populației (Spitalul CF 2 este spital CLINIC, de care beneficiază toate categoriile de populație), pentru a ridica un alt spital clinic, dar numai pentru SRI. N-ar fi mai bine, dacă tot are bani de investit într-un spital, să contribuie la modernizarea spitalului deja existent, de care ar putea profita și el, SRI-ul, și populația săracă?...

Spitalul Clinic CF 2 din București este din nou în fierbere iar salariații se pregătesc de luptă. De data asta cu SRI - s.r.l.

 

P.S. În ianuarie 2013, Relu Fenechiu a început demersurile de transfer a rețelei spitalelor CFR la Ministerul Sănătății, prin ordonanță de urgență. Ordonanța a eșuat anul trecut, în mai.

În ianuarie 2014, Ministerul de Interne pusese ochii pe Spitalul CF 2, dar a renunțat repede la intenția de a-l prelua, constatând că e teren minat.

În ianuarie 2015, iată, SRI-ul este cel care vrea să pună mâna pe terenurile Spitalului CF 2.

Se pare, însă, că nu e bună luna ianuarie pentru „prăduit”. Aduce ghinion. Iar principalul lor ghinion este solidaritatea celor aproximativ 600 de salariați din spitalul CF 2 care, în toți acești ani, de la Videanu încoace, au învățat să lupte cu Guvernul, cu managerii și, mai nou, cu SRI-ul. „Sunt oameni minunați și devotați care-și apără locurile de muncă, spitalul și pacienții lui tradiționali – spune Denisa Popovici, liderul Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR. Ei sunt, dacă pot să-i numesc așa, marele obstacol în calea fericirii „vânzătorilor de sănătate”, din interiorul sau din afara spitalelor de la Transporturi”.

_____________________________________________

 

Afisari: 3967
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Mircea SERBAN (Jan, Wed 21, 2015 / 12:45)
...in urma cu un deceniu Jonathan Sheele comisarul de la Bucuresti al Comisiei Europene imi spunea -la o intalnire in care i-am pus in brate documente ce vizau abuzurile autoritatilor romane, ca: ..."noi nu ne amestecam in treburile interne ale Romaniei"! Celebrul slogan de sorginte stalinista lasa sa se inteleaga faptul ca, cozile de topor ale structurilor occidentale aveau mana libera la jaf cu atat mai mult cu cat Romania era dincolo de periferia UE, NATO, CE etc. Dupa 2007, o data cu integrarea Romaniei in structurile euro-atlantice politica interna este facuta de FMI, cozile de topor -tot dupa metoda stalinista, cu diferenta specifica ca nu sunt condamnati la moarte, sunt bagati la puscarie deci, totul merge ca pe roate! Unda de soc va ajunge si la CFR!
Nume: raluka56 (Jan, Wed 21, 2015 / 20:28)
Felicitari pentru stilul concis-literar in care l-ati conceput! Sunt " in miezul problemei ", tot ce ati scris este adevarat si noi, salariatii de rand ai acestui spital, aceia fara buticuri sau alte afaceri, aceia care venim la servici si ne facem cu demnitate datoria fata de pacientii nostri, noi deci ne pregatim de o alta batalie , suntem uniti " in cuget si-n simtiri ".... Pacat ca in tarisoara noastra de la vladica la opinca ochii sunt atintiti catre ceva de " praduit ", sa mai dea un tun ca sa aiba monetar pentru diverse ( mai o amanta, mai o beizadea, mai o constructie, inventivitate maxima ). Nu ma asteptam insa la asa ceva de la SRI pentru care am un deosebit respect si nu pot decat sa presupun ca s-au facut unele demersuri " de sus in jos ". Pacat
Nume: Cristian Puia (Jan, Thu 22, 2015 / 22:34)
Domnule Manega ar trebui sa va informati din mai multe surse nu sa credeti tot ce va transmite doamna Denisa Popovici, nu este adevarat nu sant 600 si o stiti prea bine. Despre ce se intampla in spital de ce nu scrieti nimic?Este cum spunea un clasic "Este un spital profund corupt".In spiritul adevarului va sugerez sa faceti o investigatie complecta si impartiala,sant multe de comentat:coruptie,fals,mita,delapidare.
Daca l-ar lua SRI,poate ca l-ar face a doua perla dupa Balotesti
Nume: gabyjay13 (Jan, Fri 23, 2015 / 08:44)
Mai Cristian Puia sau cine oi fi tu de unde stii cati salariati are CF2 si ca e profund corupt?Daca nu stii ce vorbesti mai bine taci.Sunt peste 600 de salariati si mare parte facem naveta, cu toate astea venim la munca si ne facem datoria, chiar daca avem niste salarii mizere nu ne lasam calcati in picioare. Si poate nu sti dar pestele de la cap se impute daca tot vorbesti de coruptie specifica caci de furat nu fura asistentele ,infirmierele sau cei care sunt la tehnic si nici chiar majoritatea medicilor , ci aia care ne conduc si au haturile in mina si puterea nu noi muncitorii, deci coruptia sa nu fiu chiar nu stiu cum este undeva la 30%. Deci la smecheri nu la fraierii care de fapt au tinut si tin spitalul.Legat de Denisa Popovici daca o luati la bani marunti sa-r putea sa va uimeasca caci vorbele de la tv sau ziare sunt de fatada caci mare parte este si ea implicata in multe magarii.Legat de salariati ,oamenii asi fac datoria dar nici o padure nu e toata verde mai are si uscaturi , dar daca e vorba sa raminem fara servici din cauza unor chestii din astea o sa vedeti cit de uniti suntem. Eu unul nu a-si fi impotriva trecerii de SRI dar sa ne ia la pachet nu sa ne lase pe drumuri cum dau ei de inteles, caci avem copii de crescut si rate de platit, si taxe si impozite si atunci or sa vada ei cam cum sta treaba in CF2 ca nimanui nu ai convine sa ramina fara servici ca asa vrea SRI , MT sau chiar conducerea spitalului. In final va spun asa , lucrez de 16 ani acolo si acest spital a fost si va ramine mereu o vaca de muls caci investitiile au fost 10-15% la suta iar furatul restul.
Nume: george (Jan, Fri 23, 2015 / 17:07)
articol super
Nume: Miron Manega (Jan, Fri 23, 2015 / 17:12)
Da, e un articol bun.
Nume: Miron Manega (Jan, Fri 23, 2015 / 20:25)
Urmăresc cu interes comentariile declanșate în urma articolului. Două mi s-au părut incitante. Primul, semnat de un oarecare Cristian Puia (posibil medic din Cluj, dacă numele este real), mă sfătuiește să fac și alte investigații, "în spiritul adevărului", pentru că "sant multe de comentat: coruptie, fals, mita, delapidare". L-aș fi luat în considerare ca pe o afirmație onestă, chiar dacă subiectivă, însă mi-a atras atenție fraza finală: "Daca l-ar lua SRI, poate ca l-ar face a doua perla dupa Balotesti".
Domnule Puia, cunosc, despre acest spital, mai mult decât vă puteți închipui. Faptul că acord prioritar credibilitate Denisei Popovici vine din faptul că am discernământ. Și nu numai că i-am acordat credibilitate, dar am și ajutat-o să salveze, atât spitalul, cât și întreaga rețea a Spitalelor CFR. Vă dau o informație pe care vă recomand s-o țineți minte: Dacă nu era Denisa Popovici, pe locul Spitalului CF 2 era demult un mall sau un hotel, iar angajații erau demult pe drumuri. Eistă corupție, d-le Puia, ca în orice spital din România, de aceea se întâmplă ce se întâmplă și, probabil, din același motiv insistați și dvs. pe ideea cu SRI-ul. Există, de asemenea, și oameni infiltrați, din servicii și din partide ceea ce, din 2007 încoace, a dus la asediul permanent al instituției, din partea rechinilor imobiliari, a rechinilor politici și a celor din servicii. Le va veni rândul și corupților la care vă referiți (deși nu-i numiți), nu vă faceți probleme. Dar, în acest moment, se pune urgent problema salvării spitalului. Când îți arde casa, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să stingi focul, nu să alergi după incendiator, mai ales că acesta se știe.
Din felul în care puneți problema, eu înțeleg așa: ori nu cunoașteți istoricul spitalelor CFR, ori sunteți din Cluj, ori sunteți din SRI.
Nume: Miron Manega (Jan, Fri 23, 2015 / 20:58)
Eu știu că în SRI sunt foarte mulți bolnavi care au nevoie de multe, multe spitale în care să se trateze, și că de aceea și-au dezvoltat sistemul sanitar propriu: superbul spital de la Balotești, baza de tratament balnear de la Govora (care odinioară aparținea "oamenilor muncii") și centrul de recuperare "Maioru" din Bucureștii Noi, însușit tot de la CF 2. De data asta însă, cred că vor să construiască altceva: ceva în genul blocului de sticlă de lângă spitalul CF 2 ("Allianz Țiriac"), ridicat pe un teren de 4.700 mp, confiscat de Videanu de la același spital.
Deci, când totul se prăbușește, spitalul este pe cale să fie înghițit de SRI, iar oamenii în situația de a rămâne pe drumuri, dumneata întrebi de bască? Păi asta e diversiune, domnule Puia! Din ce tabără sau din ce serviciu faci parte?
Cât privește al doilea comentariu (semnat gabyjay13), acesta vine de la un angajat al Spitalului CF 2 și contracarează destul de bine afirmațiile subversive ale lui Cristian Puia. Are însă și o frază, cred eu, iresponsabilă și nedreaptă: "Legat de Denisa Popovici daca o luati la bani marunti sa-r putea sa va uimeasca caci vorbele de la tv sau ziare sunt de fatada caci mare parte este si ea implicata in multe magarii". Ehe, doamnă sau domnule navetist, dacă ați ști la câți bani mărunți a fost luată Denisa Popovici, de toate structurile puterii, "sa-r putea sa va uimeasca" - ca să vă citez. Culmea, n-au găsit nicio "măgărie". Ar fi arestat-o demult și s-ar fi îmbătat de bucurie. Dar, ghinion, n-au găsit absolut nimic. Iar la declarația de avere, nici atât. Doar trei locuri de veci, două cumpărate și unul moștenit, din care ar ceda cu plăcere unul, dacă s-ar ivi vreo urgență la neprietenii spitalelor CFR...
Lăsând gluma la o parte, doamnă sau domnule gabyjay13, mai bine v-ați duce să vorbiți personal cu Denisa Popovici despre "măgăriile" la care v-ați referit, căci poate sunteți special dezinformată...
Nume: Lucian Paduret (Jan, Wed 28, 2015 / 22:39)
D-le Manega bun articol dar foarte putin.
Am rugamintea de-a nu va supara pe cei care comenteaza, deoarece sunt romani si cu astia nu te pui. Daca faci, de ce faci, daca nu faci, de ce nu faci.
Toti cei care comenteaza si mai ales cei care nu comenteaza, nu stiu cum este sa te lupti cu... (nu-mi permit sa-i numesc),,morile de vant``. Sa stai acasa si sa comentezi din fata calculatorului este cel mai usor lucru, mai ales ca nu te vede nimeni, nu te cunoaste nimeni, ptr. ca nu-si dau nici macar numele, se ascund dupa pseudonime sau... .
Doamnei Denisa Popovici numai respecte.
Nume: Octavian (Aug, Mon 12, 2019 / 11:38)
Între timp la Spitalul Clinic CF Timișoara s-au petrecut următoarele: unul dintre pavilioane a fost trecut la primărie apoi a revenit MT dar FĂRĂ terenul pe care este construit; clădirea policlinicii din Arad a fost cedată MApN după ce a fost desființată ca și ambulatoriu de specialitate (deși primise toate avizele de funcționare); în plus, managerul de atunci nu a asigurat pază contractuală și toate aparatele de radiologie și altele asemenea au sost furate.
În prezent se duce o luptă acerbă de a scoate clinica universitară de chirurgie generală din cadrul Spitalului CF Timișoara, culmea, de către managerul medical care este și cadru universitar (probabil la comanda UMF căci altfel cum își permite să decreteze că nu mai este nevoie de clinică de chirurgie într-un spital clinic?!?); ambulatoriul de specialitate de vis a vis de Gară a fost dezafectat și transformat în, chipurile, ambulatoriu integrat spitalului, care este total disfuncțional, în prezent. Adevărul este că se duce o bătălie subterană IMOBILIARĂ.
Ar fi foarte interesant, pentru cine ar dori să știe, care este evoluția pe ani a patrimoniului acestui spital. Acest lucru s-ar putea observa din datele existente la Ministerul de Finanțe care are evidența patrimoniului instituțiilor Statului.
Este foarte curios că toți aceia care au pus umărul la destrămarea acestui spital au promovat și au locuri de muncă mănoase...
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter