Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

emisiuni tv

Viata lui Eminescu. Episodul 5. Marea iubire: Veronica Micle
26.10.2020 22:13, Miron Manega
Mihai Eminescu a iubit cu intensitate, iar trăirile sale au vibrat în operele pe care le-a creat. A iubit de mai multe ori, însă cea care l-a cucerit definitiv a fost Veronica Micle. Este interesant de remarcat faptul că Veronica Micle s-a născut în același an cu Eminescu și a murit la mai puțin de două luni după plecarea lui la cele veșnice... Căsătorită la 14 ani cu un bărbat de 44, Veronica îl cunoaște pe Eminescu la vârsta de 22, cei doi îndrăgostindu-se iremediabil unul de celălalt. Relația lor a fost marcată, însă, de urcușuri și coborâșuri. Deși, după moartea soțului ei, petrecută atunci când ei aveau 29 de ani, s-a pus de două ori problema căsătoriei, acest lucru nu s-a petrecut niciodată.
citeste tot >>
VIDEO. Viata lui Eminescu (Necenzurat). Episodul 4: Războiul pentru Transilvania si România
14.10.2020 09:09, Daniel Roxin
Astăzi, împreună cu jurnalistul și scriitorul Miron Manega, redactor șef al revistei Certitudinea și purtător de cuvânt al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, vom vorbi despre Războiul pentru Transilvania și Bucovina în care Eminescu a fost implicat. În acea vreme, Transilvania și o partea a Bucovinei se afla sub stăpânirea Habsburgică (apoi austro-ungară). În încercarea de a aduce aceste teritorii la patria mamă, Eminescu a fost implicat în acțiuni ce pot fi considerate conspirative, atât pe cont propriu, cât și din sânul societății Carpații, societate care visa la o Dacie Mare.
citeste tot >>
VIDEO. "Viata lui Eminescu (Necenzurat)". Episodul 3: Vânat de Serviciile Secrete străine
14.10.2020 08:30, Daniel Roxin
Așa după cum am vorbit la sfârșitul episodului 2 al serialului ''Viața lui Eminescu'', încă din primii ani ai tinereții, Mihai Eminescu a intrat în atenția serviciilor secrete austriece și rusești, pentru pozițiile sale incisiv patriotice, într-o epocă în care Imperiul Austro-Ungar și cel Țarist doreau să controleze țările române. Cu ce acțiuni a stârnit supărarea celor două imperii amintite, la 20 de ani, în cazul Imperiului Austro-Ungar, respectiv la 21 de ani Imperiul Țarist, urmează să descoperiți astăzi. Împreună cu jurnalistul și scriitorul Miron Manega, redactor șef al revistei Certitudinea și purtător de cuvânt al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, în acest episod vom prezenta inclusiv anumite dovezi materiale (documente de arhivă) ale acestei supravegheri, a căror consecință a fost, în final, eliminarea sa brutală din viața publică.
citeste tot >>
VIDEO. "Viata lui Eminescu (Necenzurat)". Episodul 2. Exuberanta adolescentei. Începuturile poetice si jurnalistice
13.10.2020 23:39, Daniel Roxin
În Episodul 2 al serialului ''Viața lui Eminescu (Necenzurat)'', se discută despre anii activi și exuberanți ai adolescenței și primei tinereți, o perioadă în care Eminescu și-a căutat libertatea și independența. Sunt relevate începuturile poetice, începturile jurnalistice (care i-au atras ura Imperiilor Austro-Ungar și Țarist), primele slujbe și plecarea la Viena și Berlin pentru studii. Despre această perioadă ne oferă detalii interesante jurnalistul și scriitorul Miron Manega, director editoral al revistei CERTITUDINEA și purtător de cuvânt al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
citeste tot >>
VIDEO. Viata lui Eminescu (necenzurat). Episodul 1: Copilăria si familia; destinul fratilor săi
24.09.2020 13:48, Daniel Roxin
Bine v-am găsit la începutul unui serial unic de televiziune despre viața lui Mihai Eminescu, varianta necenzurată! În 16 episoade vom parcurge toate etapele vieții sale, din copilărie, până la moartea sa tragică. Vom atinge puncte sensibile, vom demonta minciuni, vom face dezvăluiri. E o poveste fascinantă. Povestea unui spirit inegalabil, care ne-a lăsat mai mult decât oricine altcineva. Și nu doar din punct de vedere artistic. Vom porni la drum împreună cu jurnalistul și scriitorul Miron Manega, director editorial al revistei Certitudinea și purtător de cuvânt al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, organizație căreia îi mulțumim pentru găzduirea înregistrării acestui serial.
citeste tot >>
"TREZESTE-TE, GHEORGHE, TREZESTE-TE, IOANE!". Străvechimea limbii române
28.02.2020 11:24, Miron Manega
Emisiunea ''TREZEȘTE-TE, GHEORGHE TREZEȘTE-TE, IOANE!'' din 27.02.2020 de la 6 TV, realizată și moderată de Miron Manega. Invitații ediției sunt, ca și la ediția interioară, LUCIAN COSTI, arhitect, filolog și lingvist, arhitectul liniilor de metrou din New York, și pe DUMITRU IONCICĂ, directorul Editurii Uranus. Emisiunea continuă, de fapt, dezbaterea din ediția trecută, inspirată, la rândul ei, de conținutul cărții lui Lucian Costi apărută la Editura Uranus, ''LIMBA ROMÂNĂ - NAȘTEREA ȘI FALSURILE ISTORICE. Taina formării cuvintelor. Recuperarea originilor reale''. Accentul cade, de data asta, pe Străvechimea limbii române, prin comparație cu ''străvechimea'' limbilor altor popoare.
citeste tot >>
"TREZESTE-TE, GHEORGHE, TREZESTE-TE, IOANE!". Limba română - nasterea si falsurile istorice
24.02.2020 08:48, Miron Manega
Emisiunea ''TREZEȘTE-TE, GHEORGHE TREZEȘTE-TE, IOANE!'' din 20.02.2020 de la 6 TV, realizată și moderată de Miron Manega. Invitații ediției sunt LUCIAN COSTI, arhitect, filolog și lingvist, arhitectul liniilor de metrou din New York, și pe DUMITRU IONCICĂ, directorul Editurii Uranus. Tema emisiunii e inspirată de provocatoarea și voluminoasa carte (852 de pagini) a lui Lucian Costi, ''LIMBA ROMÂNĂ - NAȘTEREA ȘI FALSURILE ISTORICE. Taina formării cuvintelor. Recuperarea originilor reale'', apărută cu ceva timp în urmă la Editura Uranus. Cartea lui Lucian Costi analizează în detaliu și cu foarte multe exemple demonstrative trei mari categorii de falsuri lingvistice privind originea și vechimea limbii române
citeste tot >>
"TREZESTE-TE, GHEORGHE, TREZESTE-TE, IOANE!". Cu Mihail Diaconescu despre romanul total
31.01.2020 19:47, Miron Manega
Emisiunea ''TREZEȘTE-TE, GHEORGHE TREZEȘTE-TE, IOANE!'' din 30.01.2020 de la 6 TV, realizată și moderată de Miron Manega. Invitatul ediției este Prof. Univ. Dr. MIHAIL DIACONESCU, unul dintre cei mai prodigioși și mai onorați scriitori români din spațiul european, autor al unei unei monumentale opere literare, printre care se numără și zece romane. Mihail Diaconescu a fost distins cu premiul Academiei Române ''Mircea Florian'', secţiunea filosofie, pentru tratatul său ''Prelegeri de estetica Ortodoxiei'', publicat la Editura ''Doxologia'' în anul 2009. De asemenea, criitorul şi profesorul Mihail Diaconescu a fost propus la Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2013 de către Academia DacoRomână. Despre Mihail Diaconescu, părintele Dumitru Stăniloae spunea că este ''cel mai reprezentativ scriitor al spiritualităţii româneşti, începător al scrisului nostru viitor''.
citeste tot >>
"TREZESTE-TE, GHEORGHE, TREZESTE-TE, IOANE!". Exterminarea identitară a românilor din Valea Timocului
28.01.2020 12:03, Miron Manega
Emisiunea ''TREZEȘTE-TE, GHEORGHE TREZEȘTE-TE, IOANE!'' din 23.01.2020 de la 6 TV, realizată și moderată de Miron Manega. Invitații ediției sunt JURJ ZAVIȘCA (Președintele Asociației pentru Cultura Românilor/Vlahilor ''Ariadnae Filum'' din Bor), PREDRAG BALAȘEVICI (Președintele Partidului Neamului Românesc) și DRAGHIȘA CONSTANTINOVICI TRAIAN (Președintele Asociației Românilor/Vlahilor ''Traian'' din Cladova). Tema emisiunii este ''Exterminarea identitară a românilor din Valea Timocului'', în care sunt prezentate represaliile împotriva limbii române și a identității românești din Valea Timocului, începând de la 1833 (când limba română a fost scoasă din școli și biserici) și până în ziua de azi.
citeste tot >>
"TREZESTE-TE, GHEORGHE, TREZESTE-TE, IOANE!". Eminescu, membrana celulei românesti
19.01.2020 17:20, Miron Manega
Emisiunea ''TREZEȘTE-TE, GHEORGHE TREZEȘTE-TE, IOANE!'' din 16.01.2020 de la 6 TV, realizată și moderată de Miron Manega. Invitatul ediției este proaspătul pensionar DAN PURIC (și-a cerut ieșirea anticipat la pensie de la Teatrul Național ca un imperios necesar gest de ''igienă morală''). Tema emisiunii este ''Eminescu, membrana celulei românești'', în care sunt relevate uriașa personalitate a lui Eminescu în cultura, spiritualitatea și istoria noastră, halucinanta actualitate a textelor sale jurnalistice, previziunile și viziunile sale despre neamul românesc etc. Deviza emisiunii este, ca de obicei, ''Ca să fii român, trebuie să poți'' (Grigore Vieru).
citeste tot >>
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter