Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

"TREZESTE-TE, GHEORGHE, TREZESTE-TE, IOANE!". Trianon versus Trianon

Data publicarii: 20.11.2019 23:50:00

Emisiunea „TREZEȘTE-TE, GHEORGHE TREZEȘTE-TE, IOANE!” din 14.11.2019 de la 6 TV, realizată și moderată de Miron Manega. Tema ediției este Trianon versus Trianon”, prezentată și dezbătută împreună cu G-ral (r) Dr. Stan Petrescu, de data asta în postură de invitat. Căci, după cum se știe, acesta este moderator și realizator, tot la 6 TV, al emisiunii „Informațiile, a patra armă”, fiind, în același timp, și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

 

Emisiunea e prilejuită de apropierea centenarului „anului Trianon”, 1920, care a însemnat, pentru România, confirmarea europeană și mondială a granițelor României Mari. Tratatul de Pace de la Trianon a fost semnat la 4 iunie 1920 de Franța, Marea Britanie, Italia, Statele Unite, Japonia, România, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor, Cehoslovacia și alte nouă state - pe de o parte - și de Ungaria, pe de altă parte, și a fost întărit prin alte 37 de semnături, reprezentînd 23 de țări din Europa, Asia, America Latină, America de Nord, Africa și Australia.

 

Emisiunea abordează atât probleme legate de trecutul istoric - respectiv evenimentele din preajma anului 1920 - , cât și cele legate de prezent și viitorul apropiat, în contextul în care Ungaria lui Viktor Orban se zbate din răsputeri să anuleze Tratatul de la Trianon.

Deviza emisiunii este „Ca să fii român, trebuie să poți” (Grigore Vieru). Invitat special, permanent și tutelar - Dl. Miahai Eminescu.

 

Afisari: 3467
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: AH (Nov, Wed 27, 2019 / 15:23)
SPOVEDANIA NESPOVEDITĂ A UNUI TICĂLOS ÎNCĂPĂȚÂNAT CARE AR FI PUTUT FI MARE.
LUI, ACESTUI INCĂPĂȚÂNAT, DACĂ ÎI SPUI SOLVABIL EL ÎNȚELEGE SOLUBIL , DACĂ ÎI SPUI ALINEAT EL ÎNȚELEGE ALINIAT IAR DACĂ SPUI BOU EL TE ÎNTREABĂ :
- ȘI CU OU ?

PE O PULPĂ DE STÂNCĂ ABRUPTĂ , ÎNTR-UN VECHI BALCON IDIOT , ÎNTRE TREI ȚIGĂRI SFRIJITE ȘI UN PUFĂIT DE FUM TUBERCULOS , STĂ ÎNTR-UN COT , UN CEVA ÎNCRÂNCENAT , UN FEL DE ZEAMĂ DE NEBUN , O BOCITOARE DE LUMI APUSE , O PROPAGANDĂ PE DOUĂ PICIOARE ȘI EA ANCESTRALĂ ȘI UDĂ , UN MICROB DE STALACTITĂ ÎNMĂRMURITĂ , SAU POATE DOAR UN MIRIAPOD TRAS ÎN ȚEAPĂ ȘI ÎNFIPT DE SOARTĂ DIRECT ÎN BUZA DE SUB POD.
LUME , LUME , SORĂ LUME , EU SUNT MUC CEL MIC , CEL TALENTAT ȘI LA PROPIU ȘI LA FIGURAT , NĂSCUT DOTAT , FAVORIZAT DE SOARTĂ ȘI TOTUȘI , DIN PĂCATE , DUPĂ CUM PUTEȚI REMARCA , RATAT.
SUNT LENEA PERSONIFICATĂ , ÎNSĂ MĂ IUBESC ȘI MĂ PLAC MULT , AȘA.
CÂNT LA CIMPOI , CIMPOI CU-N SINGUR COI , CÂNT HAOTIC ȘI EXPIRAT , DAR CÂNT NUMAI CU AL MEU TARAF ÎMBÂRLIGAT DE MARI CERCETĂTORI , TOȚI SPECIALIZAȚI ÎN STUDIUL APROFUNDAT AL CIORILOR CU CHILOȚI ÎN DUNGI ȘI ÎN CULORI , AL VIERMILOR SCHIZOFRENI , TOȚI PUTUROȘI ȘI MINCINOȘI ȘI AL ELEFANȚILOR ROZ ȘI ÎNARIPAȚI , TOȚI MARI CUGETĂTORI.
ZI ȘI NOAPTE , DISECHEZ , ANALIZEZ , SINTETIZEZ , AVERTIZEZ ȘI MĂ PREZINT EXACT CUM DE FAPT NU SUNT , FAPT CARE MĂ FACE SĂ MĂ IUBESC DIN CE ÎN CE ȘI MAI MULT.
STUDIEZ ÎNDEAPROAPE TOATE PĂPĂDIILE BĂȘICATE , TOATE SARMALELE PERPENDICULARE , ȘI MAI DAU ȘI MULTE VERDICTE DESPRE MULTE MAȚE FRIPTE.
DAU ȘI CURSURI PENTRU ORBI , DAR NUMAI TOAMNA TÂRZIU , PRIN PORUMB ȘI PE LA SPATE ȘI EVIDENT NUMAI PE TIMP DE NOAPTE.
SUNT FIU DE PIELIȚĂ DE PREPELIȚĂ ȘI DE PRUN CASTANIU SPRE VIȘINIU , NĂSCUT INGRAT SĂ FIU , CU TOȚI CEI CARE BINE MI-AU VRUT ȘI SINCER M-AU APRECIAT.
Nume: AH (Nov, Wed 27, 2019 / 15:25)
AȘA SUNT EU , MIC ȘI DERBEDEU.
SUNT MIC , DAR DIN RĂSPUTERI MĂ LUPT SĂ DEVIN ȘI MAI MIC , SĂ RĂMÂN NIMENI ȘI NIMIC , DREPT PENTRU CARE SUNT ȘI FOARTE ÎNRĂIT DAR ȘI FOARTE ÎNDRĂGOSTIT DE CIMITIRE , DE NETOȚI , DE MUȘTE ȘI DE GÂȘTE , TOATE DE MINE PASIONAT ADUNATE , DOAR SĂ PARĂ AVIOANE CU REMORCI , DE DUS LA PĂSCUT , DOAR DE MINE , MARELE LOR TROMBON DE MEDIATOR , DAR ȘI MARELE LOR CERTITUDINATOR.
AJUNS ÎN ACEST PUNCT, TREBUIE SĂ MAI ADAUG ȘI FAPTUL CĂ , PRIN VIAȚĂ TRECÂND , AM COSTATAT CĂ OAMENII DE PE ALE LUMII ÎNALTE CULMI AU CU TOȚII DOAR DUBII DE TOT SORTUL , DUBII MARI , LUNGI , LATE ȘI ADÂNCI , CEEA CE ÎN CAZUL MEU ESTE TOTAL DIFERIT PENTRU CĂ EU NU AM ȘI NU AM AVUT NICIODATĂ DECÂT NUMAI ȘI NUMAI CERTITUDINI PESTE CERTITUDINI.
DE LA VARZĂ LA PELUZĂ , DE LA PREPUȚ LA LĂUZĂ ȘI DE LA COCOSTÂRC LA HÂC , ATAC , RUP , DEVOREZ ȘI MUȘC ORICE NUCĂ SAU NUC , FĂRĂ ÎNSĂ SĂ UIT NICIODATĂ SĂ MAI ȘI PULVERIZEZ ÎN TOATE CELE PATRU PUNCTE CARDINALE NIȘTE OSANALE , CÂT MAI NULE ȘI CÂT MAI GOALE DE ORICE URMĂ DE SENS ȘI ASTA ÎN STRICTĂ CONFORMITATE CU DEMENȚA MEA PERSONALĂ.
ȘI UITE AȘA AM AJUNS MARE SCULĂ ȘI MARE STRECURATOARE DE IMBECILITĂȚI RARE.
SUNT ȘI DAC , DAR FĂRĂ LEAC ( PAC ! , PAC ! ) , NĂSCUT LA MARGINE DE GÂNDAC RĂSUCIT ȘI ABRUPT , FERICIT DE A FI VEȘNIC STRIVIT ÎNTRE O NĂLUCĂ DE BUDĂ OVOIDALĂ ȘI O TÂRÂTURĂ DE PĂIANJEN MEGALOMAN , ASCUNS ÎN DEAL , SUB O GLUGĂ.
MĂNÂNC NUMAI CAI VERZI PE PEREȚI ȘI CÂND LA CÂINI NU TAI FRUNZE VERZI ȘI PERPEXE , CÂNT COLINDE PRIN SPELUNCI PIERDUTE ÎN MEMORIA VRAFURILOR MELE DE HÂRTIE , CĂRORA LE-AM PROMIS JURÂND , CĂ ORICE AR FI , NU LE VOI SCRIE NICIODATĂ.
ÎN LOC DE VERSURI ȘI TEXTE ELABORATE , FUȘERESC PE STICLĂ PERVERSIUNI BULIBĂȘITE PRIN CARE SPER SĂ AJUNG UN MARE MIT , CHIAR DACĂ , FERECAT ÎN GARGARA MEA DE FILDEȘ , NIMIC NU MĂ MAI IMPRESIONEAZĂ.
EU ȘI CU EU FACEM UN TOT ȘI NE-AM UNIT DESTINELE ÎN FAȚA LUI DUMNEZEU.
Nume: AH (Nov, Wed 27, 2019 / 15:26)
PE COPITELE DIN SPATE , FERM ÎNFIPT , DECLAR ȘI SUS ȘI TARE , CĂ LA IGNAT , ÎNAFARA DE GHINION , PORCUL MAI ARE ȘI NOROC(?).
ȘI MAI SUSȚIN CĂ , ATUNCI CÂND A LUI NOE POTOP , VA DEVENII ȘI EL MEDIOCRU , EU , NU AM SĂ FAC ALTCEVA DECÂT SĂ-L ADOR ȘI PE EL.
SUNT GOLAN DE MARȚIPAN DAR MĂ DAU ȘI LUNETĂ DE MARINAR VELEITAR ȘI BALERINĂ DE PUTINĂ PLINĂ ȘI DIRIJOR DE SAVANȚI RECOLTAȚI DE PE LA PIAȚA OBOR ȘI MEDIATOR INVENTATOR DE PROCTOLOGIE PENTRU GĂINI , RAȚE ȘI CÂT MAI MULTE PAIAȚE.
DAR SUNT ȘI MARE CASCADOR ȘI MARE ACTOR ÎN INSALUBRA MEA EPOPEE , ÎN CARE CURCANUL DE MINE , BĂȘICĂ CU AER ȘI PENE NUMAI ZDRENȚE , ÎN ULTIMUL ACT AL VIEȚII MELE FĂRĂ IMPACT , MĂ VOI SPOVEDI SPĂȘIT( OARE ? ) ȘI HUIDUIT ȘI UMILIT DE TOȚI CEI CE , CÂNDVA , M-AU IUBIT , VOI MURI DECEDÂND LĂUTĂREȘTE , EXACT AȘA CUM AM ȘI TRĂIT , ANOST ȘI AGĂȚAT DE-UN REST DE REST , CU CAPUL VÂRÂT ADÂNC SUB PĂMÂNT ȘI CU CURUL SUS DE TOT , ÎN AER.
ȘTIU CĂ SUNT O FANTOMĂ UMBLĂTOARE ȘI ANTRENATĂ CA O CĂLDARE DE FÂNTÂNĂ SECATĂ , CARE BRAMBURA BÂNTUIE DIN GARĂ ABANDONATĂ ÎN GARĂ ABANDONATĂ , COLECTÂND ȘI DE LA DANTE ALIGHERI , INFERN DE GROAPĂ DUPĂ INFERN DE GROAPĂ.
DAR MIE AȘA ÎMI PLACE , SĂ FIU FÂȘNEAȚĂ TRĂDĂTOARE ȘI PE LA SPATE ȘI PE FAȚĂ ȘI SĂ FAC SPORT DE SICRIU DIN CARE LA FIECARE MIEZ DE NOAPTE SĂ PLEC ȘI SPRE CARE LA FIECARE RĂSĂRIT DE SOARE SĂ MĂ ÎNTORC , PENTRU MOMENT ÎNCĂ VIU ȘI NEVĂTĂMAT ȘI ÎN LIPSĂ EMBLEMATICĂ DE ȚĂRUȘ MULTIFUNCȚIONAL , SUNT DIN CE ÎN CE MAI DETERMINAT SĂ FIU DIN CE ÎN CE MAI ÎNCĂPĂȚÂNAT.
BREAKING NEWS :
ȘTIU CĂ AM ȘTIUT , PENTRU CĂ SE PARE CĂ MI S-AR FI SPUS , CĂ S-AR FI AUZIT , CĂ S-AR FI VORBIT , CĂ DE PUTUT NU S-AR PUTEA , NICICUM.
DE ACEEA , ÎN FIECARE ZI MĂ SCOL DORMIND ȘI TREMURÂND PLEC BÂLBÂIND, FĂRĂ VREO ȚINTĂ ȘI ORBECĂI NĂROD ȘI SUPRADIMENSIONAT PRINTRE TOȚI NĂROZII , INCOMPETENȚII ȘI ÎNCĂPĂȚÂNAȚII DE ACEIAȘI TEAPĂ CU MINE.
Nume: AH (Nov, Wed 27, 2019 / 15:28)
MĂ STRĂDUI , MĂ CĂZNESC ȘI MĂ SCREM ASURZITOR , DAR TOT CA FRATELE LUI ZERO LA PĂTRAT SUNT ȘI MĂ COMPORT ȘI ASTA CHIAR DACĂ FAC ȘI ARUNC DE JUR ÎMPREJUR NUMAI MORMANE DE PRAFURI FINE ÎN TIMP CE-MI RUMEG LĂCRIMÂND VIAȚA PE VINE.
ȘTIU CĂ UMBLU RAZNA ȘI DE NĂUC , MĂ DUC , VIN , PLEC ȘI MĂ ÎNTORC ȘI ÎN VÂRF DE BUTURUGĂ CÂND AJUNG , AIDOMA LUI LĂPUȘNEANU URLU :
BĂ TÂMPIȚILOR , BĂ PROȘTILOR ! , "DACĂ VOI NU MĂ VREȚI , EU VĂ VREAU ", PENTRU CĂ VĂ IUBESC.
ÎN CERCUL MEU , CEL AL DIVERȘILOR TREPĂDUȘI DIVERSIONIȘTI FĂRĂ ȘIRETURI , PENTRU CĂ LE-AU DESFĂCUT ȘI LE-AU MÂNCAT , EU NU SUNT DECÂT UN STRIGOI VIOI COCOȚAT PE O CLAIE DE NOROI , DE UNDE SISTEMATIC ȘI REGULAT , ÎNDRUG ZI ȘI NOAPTE , MUNȚI ȘI TONE DE BRIZE NECOAPTE.
ÎN NOPȚILE CU SOARE ADÂNC PLÂNG , PLÂNG CA ULTIMUL GÂND CARE EXPULZAT , SE SCURGE ROTUND DIN AL SĂU CAP PĂTRAT.
ȘTIU CĂ POT ȘI ȘTIU CĂ AR FI TREBUIT SĂ SCRIU , DAR MEDIOCRA MEA GENETICĂ , A DECIS ALTCUMVA , A DECIS SĂ NU FIU.
ȘTIU , CĂ AR FI TREBUIT SĂ SCRIU , SĂ FIU SCRIITOR DE CĂRȚI DE AUTOR ȘI DE CE NU ȘI DE SUCCES , DAR MEDIOCRA MEA GENETICĂ A DECIS DE FAPT SĂ NU FIU DECÂT SCORMONITOR DE CADAVRE TRANSPARENTE ȘI MORMINTE INEXISTENTE , TOATE SCOASE LA MEZAT DE NIȘTE ALE MELE APUCĂTURI ARHAICE ȘI OBSOLETE ȘI DE NIȘTE ALE MELE DORINȚE SINISTRE , DAR ȘI DE UN PROST GUST DESĂVÂRȘIT ȘI EXPIRAT.
MEA CULPA
MEA CULPA
MEA MAXIMA CULPA
AMEN
ȘTIU CĂ RECICLEZ MORȚI ȘI MORTĂCIUNI DAR SIMULTAN , CU PLECĂCIUNI ȘI CU EVLAVIE ȘI RESPECT PROFUND PENTRU PROPRIA-MI PERSOANĂ , MĂ STIMEZ , MĂ CURTEZ , ȘI ADESEA MĂ ÎMBRĂȚIȘEZ , PE SCURT , MĂ ADOR ȘI MĂ IUBESC INEBUNITOR.
RECUNOSC : DE DRAGUL MEU INTR-O ZI AM SĂ MOR.
Nume: balicrator (Jan, Wed 22, 2020 / 17:09)
Ghenerale, regina Maria a vorbit limba engleza cu Wilson pentru ca era nascuta in Anglia, nu pentru ca engleza era a 2-a limba vorbita, invatata i dupa cea materna
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter