Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Europa Nostra

Proiectul european este un eşec total!
13.05.2013 13:21, Niall Ferguson
Niall Ferguson (născut în 1964) este un istoric britanic. Predă la universităţile Harvard, Stanford şi Oxford. Este specializat în Istorie economică internaţională şi în istoria imperialismului britanic şi american, fiind cunoscut pentru punctele de vedere controversate, dacă nu chiar provocatoare. A fost catalogat de revista Time drept una dintre cele mai influente 100 de personalităţi ale lumii. De asemenea, Niall Ferguson este editor colaborator la televiziunea Bloomberg şi editorialist al publicaţiei Newsweek.
citeste tot >>
TEMĂ DE GÂNDIRE. Europa se extinde rapid spre Est, fiindcă se apropie era glaciară
20.04.2013 19:03, Prof. Eugen MATEESCU
Noi toți, sute de milioane de simpli contribuabili europeni, de posesori de automobile și patroni de firme suntem supuși de fiscalitatea Uniunii Europene unor impozite consistente în numele ecologizării planetei și al reducerii efectului de seră. În ce fel vor contribui banii noștri la primenirea aerului de pe planetă și cum vor putea funcționarii de la Bruxelles să coboare temperatura globului pământesc cu opt grade, autoritățile nu ne mai spun. Totuși, răcorirea acesta se va întâmpla foarte curând și vremea va începe să se răcească.
citeste tot >>
ÎN ATENŢIA PARLAMENTARILOR ROMÂNI: Datoria de aproape 19 miliarde euro a Germaniei faţă de România va fi dezbătută în Parlamentul European
01.04.2013 14:23, Miron Manega
În urmă cu un an, economistul Radu Golban, cel care a descoperit existenţa unei datorii istorice de peste 18 miliarde de euro, a Germaniei faţă de România, a demarat o petiţie online de susţinere publică a demersurilor de recuperare a acestei creanţe. Se pare că demersul lui Radu Golban, ca şi semnăturile petiţionarilor, n-au fost în zadar. Această datorie de aproape 19 miliarde va fi pusă în discuţie la Parlamentul European. Adică se va întâmpla ceva ce n-a fost posibil în Parlamentul României, care au refuzat să o dezbată.
citeste tot >>
Mizele secrete ale regionalizării României. Dizlocarea Transilvaniei. Doctrina "românismului agresiv", promovat de politica ruso-maghiară
03.02.2013 17:32, Aurel I. ROGOJAN
În 1980, la Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa, de la Madrid, o delegaţie a imigraţiei maghiare s-a prezentat cu documente prin care revendica independenţa Transilvaniei, în numele unui pretins partid socialist transilvănean în exil. Nu puţine delegaţii prezente la Conferinţă au luat problema Transilvaniei în serios. Anual, după ''momentul Madrid'', în Congresul SUA, apărea câte o rezoluţie în susţinerea ideii că, în România, indiferent de regim, indiferent dacă a fost republică sau monarhie, ungurii au fost întotdeauna persecutaţi şi supuşi deznaţionalizării. Acelaşi text, an de an, era repus pe tapet, dar semnat şi iniţiat mereu de alţii.
citeste tot >>
Cum a fost posibilă revoluţia paşnică din Islanda?
29.01.2013 15:28
Islanda, mica tara-insulara Nord-Europeana experimenteza in prezent una din cele mai mari reveniri economice ale tuturor timpurilor. Dupa privatizarea sectorului bancar finalizata in anul 2000, economia a fost aruncata intr-o vrie, cand, intr-o perioada de cinci ani, bancheri privati au imprumutat 120 de miliarde de dolari (de 10 ori mai mult decat intreaga economie islandeza). S-a creat o bula economica uriasa, care a facut ca preturile la case sa se dubleze, astfel incat un mic procent din populatia islandeza s-a imbogatit destul de mult incat sa faca investitii in afara, sa cumpere resedinte, yacht-uri, avioane private, in timp ce restul islandezilor trebuiau sa se descurce sa plateasca o datorie de neplatit.
citeste tot >>
LARRY L. WATTS: "În Ungaria de azi este răspândită fără ruşine politica şovină antiromânească"
10.01.2013 00:10
Cea mai recentă carte a sa, ''Fereşte-mă, Doamne, de prieteni'', tratează un subiect incendiar: războiul secret al sovieticilor şi aliatilor loiali acestora din Pactul de la Varşovia împotriva României. Volumul monumental - 795 de pagini, cu aproape 3.000 de note de subsol şi o bibliografie de peste 800 de titluri - a produs un veritabil cutremur în conştiinta publicului avizat. În el, Larry L. Watts analizează războiul rece clandestin dus de tările din Pactul de la Varşovia cu România. O Românie pe care, în cartea sa, americanul nostru o plasează la înăltimea şi în lumina adevărului istoric. Un gest atât de aşteptat...
citeste tot >>
Irlanda trece la verde
08.01.2013 20:32
După doi ani de austeritate radicală, economia irlandeză cunoaște o ameliorare, și asta datorită mai ales noilor venituri pe care le obține statul din energiile regenerabile și din taxarea energiilor din combustibili fosili și deșeuri. Irlanda face totul pentru depăşirea vremurilor dificile. Dar, pentru redobândirea veniturilor şi umorului mândrilor irlandezi, nu a fost suficient doar planul de salvare economică impus de Fondul Monetar Internaţional, cel care, acum câteva săptămâni, a oferit Irlandei 1,17 miliarde de dolari: Guvernul şi populaţia au avut propriile eforturi, adoptând o strategie de creştere economică în totalitate inovatoare, bazată pe energii regenerabile.
citeste tot >>
THE OBSERVER despre expansiunea fascistă din Ungaria şi neo-nazismul grecesc
12.12.2012 00:09, Nick Cohen (Londra)
UE denunţă cu vigoare primejdia în care se află libertatea de exprimare în Ungaria lui Viktor Orbán. Politicienii europeni îşi fac griji, şi pe bună dreptate, privind soarta unor instituţii independente care stau în calea buldozerelor populiste ale regimului. Ea remarcă elementul fascist în aceste flirturi ale dreptei maghiare cu ura antisemită şi anti-romă şi îngăduinţa generală cu fantasmele revanşarde cum că Ungaria şi-ar putea recâştiga teritoriile pierdute după Primul Război Mondial.
citeste tot >>
ALBANIA, un nou model economic pentru Europa
11.12.2012 23:27
''Puternicele si capitalistele State Unite ale Americii ar putea lua unele lectii economice de la mica tara balcanica Albania care, timp de decenii, s-a zvarcolit sub cruda dictatura stalinista.Astazi , Albania are cea mai promitatoare economie din Europa. A fost singura economie din Europa care a crescut realmente'' (STEVE FORBES, editorul sef si proprietarul faimoasei publicatii cu acelasi nume, fondata in 1917(
citeste tot >>
Doctorul Merkel şi pacienţii săi letargici
22.11.2012 22:28
Angela Merkel a venit să-şi expună viziunea asupra Europei în faţa Parlamentului European de la Strasbourg, în 7 noiembrie. Însă cancelarul, constată Süddeutsche Zeitung, s-a regăsit ''singur cu planul său''. În spatele recomandării de a profita de criză pentru a remedia ''erorile fundamentale ale uniunii economice şi monetare'', Merkel ascunde de fapt ''cel mai ambiţios proiect de reforme de la introducerea monezii euro încoace'', consideră cotidianul din München.
citeste tot >>
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter