Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Întrucât, din motive pe care nu le analizez acum, utilizarea acestui site îmi este blocată (nu mai am acces la modulul de administrare), am deschis o altă platformă, mai bine protejată, pe domeniul certitudinea.com. Site-ul de față, certitudinea.ro, rămâne în continuare funcțional, dar numai ca o arhivă a certitudinea.com. Așadar, postările noi le puteți urmări, de acum, pe site-ul certitudinea.com.
MIRON MANEGA – Ispravnic de concept

Europa Nostra

PARISUL, Micul Paris şi ceva sfaturi
13.11.2010 12:04, Sergiu Găbureac
Planul oraşului să-ţi fie permanent la îndemână cu traseul propus pentru acea zi. Îmbrăcămintea cât mai comodă. Nu prezinţi moda la Paris! Nu te vede nimeni! Încălţămintea la fel. Trotuarele sunt retro cu piatră cubică spartă sau de râu. Nu te duci în cluburi, baruri şi restaurante cu program... locuri captive, care îţi rad şi câte un sfert din timp. Nici la cinema, teatru, nu intri în librării... Ştiu că sună ciudat. Cinematografele sunt extrem de proaspete şi ispititoare iar marile librăriile sunt ca-n Kafka. Ai intrat, eşti pierdut! Poate cu a doua ocazie. La prima, nu! S-ar putea să fie şi ultima!
citeste tot >>
FILE DE JURNAL PARIZIAN PARANORMAL. Muze, muzee şi alte alea
05.11.2010 09:33, Sergiu Găbureac
De ce m-am dus la Paris? În primul rând, pentru că o asemenea ofertă, doar dacă ai o problemă a la têtê, poate fi refuzată! Era timpul să văd Parisul. Poate, cam târziu! Mărturisesc. Mi-a fost, puţin, teamă că o să mă dezamăgească! După tot ce văzusem prin marile odăi ale casei europene. Am avut o documentare solidă. La viaţa mea, nu prea mi-a plăcut beletristica (fiction-ul). Dar îmi place să citesc în continuare, să mă informez. Deformaţie profesională!
citeste tot >>
Expliquez-moi, s'il vous plait!
23.10.2010 22:57, Sergiu Găbureac
În timp ce cuplul Sarkozy îşi căuta strămoşii prin peştera de la Lascaux, unii se întrebau, pe la tv, dacă ţiganii din România sunt cu adevărat un peril? Unde or fi fost S'il vous plait, pentru că, practic, nu am văzut niciunul. Erau mulţi închişi la culoare cu supermarketurile pe trotuare, dar nu umblau cu S'il vous plait! Asta timp de cinci zile şi patru jumătăţi de noapte trăite pe malurile Senei, cu trecere temporară prin cochetul hotel ?
citeste tot >>
File de jurnal parizian paranormal
17.10.2010 21:50, Sergiu Găbureac
La hotel, dau peste primii parizieni. N'Boko de prin Camerun şi colega Riva de undeva din marea Indochină, ne fac în trei minute formalităţile de cazare. Rapid, un duş şi în oraş. La Mac mulţi tipi mici şi galbeni într-o continuă mişcare. La presă - un lungan negru-negru. Şoferi de taxi "" negri, albi, asiatici. La butic un turc sau arab... Pe stradă un cuplu de poliţişti, el lung, negru cenuşiu, ea, mică, roşcată-roşcată. În rest, cetăţeni respectabili negru-caramel, galben pai, negru-antracit, roz intens, negru-ciocolatiu, albi-smântână, negru-strălucitor, caucazieni, rozalii, metişi; urâţi, frumoşi, gălăgioşi, portocalii... o nebunie ! Toţi calmi, surâzători, binevoitori şi bine mirositori!
citeste tot >>
Sunt dependent de România!
11.10.2010 11:30, Sergiu Găbureac
Am fost plecat câteva zile din ţară. Nu departe. La câteva sute de kilometri. Cel mult trei. Prima zi am dormit, aproape, nonstop. A doua zi, până spre seară. Am luat-o prin staţiune. Seamănă tot mai mult cu cele din Europa civilizată. Se construieşte masiv. Şi oamenii erau, tot mai mult, europeni! Revenit în cameră, deschid televizorul. Era una dintre orele exacte. Ardeam să văd un telejurnal. Dau peste un post nemţesc. O plictiseală îngrozitoare. Ştiri scurte, fără nimic apocaliptic în ele. Trec la polonezi. Ăştia aveau ce aveau cu agricultura. Recoltau, arau, culegeau mere... Politică, neam! La ruşi, ceva cu armata, apoi Putin pe o balenieră preleva, cu ditamai harponul atomic, piele de balenă pentru cercetări ştiinţifice, spectacole cu artificii...
citeste tot >>
"Avem nesimţirea să existăm în acest spaţiu"
14.04.2010 01:19, Magda Brebenel
Pe data de 12 aprilie, la Clubul Ţăranului a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie "Valea Dunării (Bulgaria) între Timoc, Vidin şi Silistra". Fotografiile aparţin lui Emil Ţîrcomnicu, etnolog şi cercetător la Institutul de Etnografie şi Folclor "C. Brăiloiu", şi Dorin Lozovanu, etnolog şi geograf, cercetător la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Moldova. Partea cea mai spectaculoasă a evenimentului a fost... chiar un spectacol. Acesta a fost susţinut de cobzarul Ion Creţeanu din Voineasa, vechiul nostru prieten.
citeste tot >>
O carte trecută sub tăcere: "Războiul împotriva culturii române"
10.04.2010 00:45, Prof. Dr. Viorel Roman
Prin "Publicaţii interzise" (Ed. Ministerul Artelor şi Informaţiilor, Bucureşti 1948) au fost scoşi din viaţa publică "fasciştii" Nicolae Iorga, Gheorghe Brătianu, Mircea Eliade, Emil Cioran, Octavian Goga, Titu Maiorescu, Tudor Arghezi, Simion Mehedinţi, Lucian Blaga, Nechifor Crainic, Radu Stăniloae, Nae Ionescu, Liviu Rebreanu, Vasile Voiculescu, Ion Barbu, Radu Gyr, Mihai Manoilescu, Tr. Brăileanu, Stefan Zeletin, Dimitrie Gusti, Mircea Vulcănescu, A. Golopenta, Ion Petrovici, C. Rădulescu-Motru, Traian Herseni, Vintilă Horea, Constantin Noica etc.
citeste tot >>
Alarmă oficială, la nivel UE: Pandemia de gripă porcină este falsă!
13.01.2010 01:36
Pandemia de gripă porcină este în mod oficial FALSĂ. Preşedintele Comisiei de Sănătate din Consiliului Europei îi acuză pe producătorii de vaccin că au declanşat isteria, folosindu-se interesat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. El afirmă că firmele de medicamente au avut încasări uriaşe pe seama panicii. Izbucnirea gripei porcine a fost o pandemie falsă, condusă de companiile de medicamente, care şi-au propus să facă miliarde de lire sterline printr-o panică mondială, a precizat Wolfgang Wodarg.
citeste tot >>
Era post-istorică
30.10.2009 01:08, Marius Dumitru
Societatea civilă în forma sa contemporană este, în perspectiva lui N. Perlas, cea mai importantă inovaţie socială a secolului XX, comparabilă cu invenţia statului naţiune în secolul 17 sau a pieţei moderne în sec 18. Accentuarea, conturarea şi precizarea societăţii civile (delimitarea ei) ca instituţie culturală semnifică faptul că organizaţii ale societăţii civile nu vor înceta să apere cauze de ordin politic sau economic.
citeste tot >>
Puterea Culturii, o altă faţă a mondializării
11.10.2009 11:10, Marius Dumitru
Nicanor Perlas afirmă că societatea în întregimea ei este compusă din trei sfere: economia, viaţa politică şi cultura, societatea civilă avându-şi locul în sfera culturală şi exercitându-şi puterea culturală pentru a-şi atinge scopurile.
citeste tot >>
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter