Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Întrucât, din motive pe care nu le analizez acum, utilizarea acestui site îmi este blocată (nu mai am acces la modulul de administrare), am deschis o altă platformă, mai bine protejată, pe domeniul certitudinea.com. Site-ul de față, certitudinea.ro, rămâne în continuare funcțional, dar numai ca o arhivă a certitudinea.com. Așadar, postările noi le puteți urmări, de acum, pe site-ul certitudinea.com.
MIRON MANEGA – Ispravnic de concept

ÎN ATENŢIA PARLAMENTARILOR ROMÂNI: Datoria de aproape 19 miliarde euro a Germaniei faţă de România va fi dezbătută în Parlamentul European

Data publicarii: 01.04.2013 14:23:00

 

În urmă cu un an, economistul Radu Golban, cel care a descoperit existenţa unei datorii istorice de peste 18 miliarde de euro, a Germaniei faţă de România, a demarat o petiţie online de susţinere publică a demersurilor de recuperare a acestei creanţe. Povestea datoriei, prezentată şi în preambulul petiţiei, a fost, pe scurt, următoarea:

 

În 1935, România si Germania au semnat un acord prin care se stabilea că plățile dintre cele doua țări, provenind din schimbul de mărfuri şi din alte obligații de stat şi particulare, să fie efectuate prin cliring bilateral între Banca Naționala a României si Casa de Compensație Germana. Conform lucrărilor de specialitate (Kiriţescu, S., Sistemul bănesc al leului şi precursorii săi, vol. al II-lea, pag. 503, cercetările din cadrul Academiei Române / INCE), la nivelul anului 1944, soldul activ pentru România rezultat ca urmare a operaţiunilor de cliring depăşea 1 miliard mărci imperiale.

Acest sold este confirmat şi de surse oficiale externe, precum: Arhiva Germaniei; numărul de registru din Berlin este: R 2/222; dosarul cuprinde ultimul extras de cont al Casei de Compensaţie precum şi toate tranzacțiile; Banca Reglementelor din Basel - Raportul de lucru nr.13 si 14 (p. 164 - 166). Din documentele care există, este vorba despre o datorie a Germaniei către România, care datează din perioada celui de-al Treilea Reich, şi care a ajuns în zilele noastre la fabuloasa sumă de 18 miliarde de euro. Toate datoriile pe care statul român le-a contractat în ultimii ani ar putea fi acoperite cu ușurință de o creanța uitata timp de aproape șapte decenii. Si totuși, autoritățile de la București par complet dezinteresate de acest subiect.
 

 

Se pare că demersul lui Radu Golban, ca şi semnăturile petiţionarilor, n-au fost în zadar. Această datorie de aproape 19 miliarde va fi pusă în discuţie la Parlamentul European. Adică se va întâmpla ceva ce n-a fost posibil în Parlamentul României, care au refuzat să o dezbată. Radu Golban a transmis tuturor petiţionarilor următoarea scrisoare de mulţumire:

 

"Dragi petitionari,

In sfarsit aceasta problema va fi adusa in discutie in fata Parlamentului European in data de 10 aprilie la Bruxelles. Va multumesc pentru increderea si sprijinul acordat.

Pentru a ramane la curent cu progresul acestei chestiuni va rog sa ma urmariti pe pagina mea de Facebook oficiala https://www.facebook.com/Golban.Radu unde puteti gasi mai multe informatii despre acest eveniment si articole publicate de mine de-a lungul timpului despre problema creantei.

Cele bune,
Radu Golban."


 

Afisari: 4655
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Selaru Constantin-Stefan (Mar, Fri 28, 2014 / 08:59)
Domnule Radu Golban, V-am scris și pe facebook Vă rog să fiți amabil și să-mi spuneți ce s-a hotărât în Parlamentul European privitor la datoria Germaniei ? Care este motivul real al ezitărilor ciudate exprimate de Isărescu, Vasilescu et.& și mai ales, nepermisa tăcere totală a lui Ponta și Băsescu ? Datorită inexplicabilei tăceri și a cupidității de care îi tot bănuim, suntem îndreptățiți ca să credem orice, inclusiv o posibilă înțelegere banditească între Băsescu și Merkel asupra acestor bani pe care să-i împartă între ei ?! Cu mulțumiri anticipate, col. av. Constantin-Ștefan Șelaru
Nume: OLTEANU DANUT (Jun, Sun 12, 2016 / 13:31)
Ce functie trebuie sa aiba dl.Radu Golban ?! Nu ar trebui sa facem un recensamint sa vedem citi patrioti de talia d-nealui.sint in tara si care sint acestia ? olteanu danut din comanesti bc.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter