Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Întrucât, din motive pe care nu le analizez acum, utilizarea acestui site îmi este blocată (nu mai am acces la modulul de administrare), am deschis o altă platformă, mai bine protejată, pe domeniul certitudinea.com. Site-ul de față, certitudinea.ro, rămâne în continuare funcțional, dar numai ca o arhivă a certitudinea.com. Așadar, postările noi le puteți urmări, de acum, pe site-ul certitudinea.com.
MIRON MANEGA – Ispravnic de concept

Irlanda trece la verde

Data publicarii: 08.01.2013 20:32:00

 

După doi ani de austeritate radicală, economia irlandeză cunoaște o ameliorare, și asta datorită mai ales noilor venituri pe care le obține statul din energiile regenerabile și din taxarea energiilor din combustibili fosili și deșeuri.

 

Irlanda face totul pentru depăşirea vremurilor dificile. Dar, pentru redobândirea veniturilor şi umorului mândrilor irlandezi, nu a fost suficient doar planul de salvare economică impus de Fondul Monetar Internaţional, cel care, acum câteva săptămâni, a oferit Irlandei 1,17 miliarde de dolari: Guvernul şi populaţia au avut propriile eforturi, adoptând o strategie de creştere economică în totalitate inovatoare, bazată pe energii regenerabile.

 

Potrivit revistei The Economist, cea care a devenit acum cea mai verde ţară europeană – şi care acum patru ani era în stare de faliment – ar urma să aibă din nou un raport deficit-PIB sub pragul de 2% datorită unei creşteri economice care, la rândul său, ar putea atinge nivelul “miraculos” de 2%.

 

Pentru relansarea situaţiei economice a ţării, Irlanda a început să gestioneze mai eficient resursele energetice, iar Guvernul a impus taxe pe combustibilii fosili utilizaţi pentru locuinţe, clădiri de birouri, autovehicule şi uzine. Cu cât produci mai mult dioxid de carbon, cu atât plăteşti mai mult. Iar, dacă nu selectezi deşeurile, taxele sunt şi mai mari (deşeurile menajere ale irlandezilor au fost verificate şi cântările sistematic în ultimii trei ani).

 

Măsurile au condus, automat, la creşterea cu 5 – 10% a preţurilor la petrol, gaze naturale şi cherosen, iar cetăţenii au ajuns să se confrunte cu următoarea dilemă: pe de o parte, pot continua să polueze şi să îşi cheltuiască banii plătind impozite; pe de alta, se pot orienta spre activităţi mai ecologice. Irlandezii au ales a doua variantă, iar, în prezent, ţara nu doar că iese din criză, ci se poate lăuda şi cu un nivel-record al exploatării resurselor de energie ecologică, emisiile de carbon scăzând cu 15% din 2008 până acum şi cu 6,7% doar în cursul anului 2011, an în care economia irlandeză a reînceput să crească.

 

 

O strategie fructuoasă

Trebuie să reamintim că, în urmă cu doar câţiva ani, Irlanda era pe primele locuri în Europa din punctul de vedere al producţiei de gaze, comparativ cu numărul de locuitori, o situaţie apropiată de cea a Statelor Unite, care în niciun caz nu reprezintă un model ecologic. “Nu am devenit sfinţi ca scandinavii şi, de fapt, continuăm să utilizăm combustibili fosili şi să cumpărăm maşini şi case din ce în ce mai mari, în perfectul stil american”, a declarat pentru New York Times Eamon Ryan, ministru irlandez al Energiei în perioada 2007 – 2011. “Dar am început încet şi progresiv să ne schimbăm obiceiurile de viaţă”, explică el.

 

În contextul impunerii taxei de poluare, care în trei ani a permis Guvernului irlandez să colecteze aproximativ un miliard de euro, dintre care 400 de milioane doar în 2012, partidele de pe “Insula de smarald” au tratat problema cu seriozitate, iar populaţia a economisit investind în energii regenerabile şi în reciclarea deşeurilor menajere. Un atitudine diferită de cea din Statele Unite, unde taxe similare au fost blocate de republicani.

 

În prezent, fiecare cetăţean irlandez care cumpără o maşină nouă este taxat proporţional cu gradul de poluare al vehiculului. În acest context, în urmă cu câteva săptămâni, grupul Renault-Nissan a încheiat un acord cu Guvernul de la Dublin şi cu ESB (principala companie de electricitate din Irlanda) pentru facilitarea circulaţiei vehiculelor electrice.

 

Un cetățean atacat de un tomberon

Adoptarea atitudinii ecologice a fost primită favorabil şi datorită unei campanii eficiente de sensibilizare desfăşurată sub sloganul “Tackle litter before it tackles you” (“Ocupă-te de gunoi înainte să se ocupe el de tine”), organizată de Guvern, care a difuzat la televiziuni un clip în care un tomberon urmăreşte pe stradă un cetăţean care nu respectă mediul.

 

Potrivit cifrelor furnizate anul trecut după reuniunea WEEE Eurosummit – organizată pe baza Directivei privind reciclarea dispozitivelor electrice şi electronice – la capitolul reciclării deşeurilor electronice, pe primul loc în zona euro este Irlanda, cu 9 kilograme pe cap de locuitor, urmată de Germania, cu 8,2 kilograme şi de Marea Britanie, cu 7,5. Italia, cu 4,7 kilograme pe cap de locuitor, abia a reuşit să depăşească pragul minim impus de Europa, care este de 4 kilograme.

 

Planul irlandez de relansare economică pentru anul 2013 prevede impunerea de noi taxe şi noi reduceri bugetare: o situaţie care va continua să aibă efecte benefice asupra mediului înconjurător, dar care, potrivit experţilor, afectează grav clasele sociale sărace.

 

De aceea, Guvernul de la Dublin a decis să taxeze şi consumul de ţigări, considerat un lux pentru oamenii bogaţi. Un lucru este sigur: criza nu poate fi depăşită fără a exista nemulţumiţi, nici fără sacrificii. Iar faptul că aceste sacrificii nu vor avea efecte negative asupra planetei a fost considerat de Guvernul irlandez cea mai bună opţiune.

 

Sursă: Preeeurop.eu

(Preluare din "La Repubblica", Roma)

Afisari: 1641
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter