Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Masă rotundă pe tema Bioeconomiei. Întâlnirea agricultorilor cu inventatorii si producătorii

Data publicarii: 21.06.2020 07:02:00

 

În data de 11.06.2020, la invitația Forumului Inventatorilor Români, în sala de conferințe a companiei „ecoHornet” a avut loc o masă rotundă cu tema: „BIOECONOMIA - O ŞANSĂ  DE DEZVOLTARE DURABILĂ PENTRU ROMÂNIA”.

 

Au participat, prin reprezentanți, Forumul Inventatorilor Români (Dr. Alexandru Stănilă), Asociația Profesioniștilor Români (Dr. Florian Colceag), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (Avram Fițiu, secretar de Stat), Academia de Stiințe Agricole și Silvice (Prof. Univ. Valeriu Tabără), Blocul Național Sindical (Dumitru Costin), Patronatul Investitorilor Autohtoni Români și Clusterul MedGreen (Iuliean Horneț), Cooperativa Dacia Unită (Mihai Iulian Cuculas), Clusterul Nord-Est (Perino Baraga), Asociația Producătorilor de Cânepă (Puiu Ioan), Asociatia SUNE (Manuela Drăghicescu), alți producatori agricoli și industriași cu interes în domeniu, ca și, din partea presei, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și revista CERTITUDINEA (Miron Manega), INEDIT Tv (Silviu Alupei) și NATURAL TV (George Grosescu).  

      În cadrul discuțiilor s-au semnalat marile probleme ale agriculturii din țara noastră dar și efectele încălzirii globale.

     

Suprafețe mari, îngrijorătoare de teren, din diferite regiuni ale țării, sunt amenințate cu deșertificarea (DOBROGEA, OLTENIA, BANATUL, sudul MOLDOVEI) , ele fiind afectate atât de seceta cât şi de lipsa resurselor de apă; se constată scăderea fertilității solului în ultimii 10 ani, cu consecințe dramatice asupra culturilor actuale (în special cultura mare) care nu vor putea fi susținute pe termen lung din asigurări agricole, fără existența unui plan de combatere a creșterii temperaturilor medii anuale, susținut de toate guvernele lumii.

         

În aceste conditii, oprirea încălzirii globale în contextul Dezvoltări Durabile, utilizarea Economiei Circulare și programele de BIOECONOMIE pot deveni soluții vitale și eficiente de salvare a agriculturii românești. Participanții la dezbateri, inventatori, producători agricoli, producători de tehnologii de echipamente au venit cu soluții tehnice pentru realizarea unei strategii naționale adevărate, de  refacere a fertilizării solului prin diferite mijloace tehnice, utilizând un întreg pachet tehnologic de soluții complementare, recunoscute pe plan mondial.

 

Toți participanții au subliniat necesitatea de alocare a unui buget național în cadrul proiectului european de BIOECONOMIE și utilizareaa tuturor surselor de finanțare interne, de stat și privat, precum și externe, rambursabile sau nerambursabile, pentru trecerea de urgență la realizarea practică a măsurilor necesare de salvare a agriculturii autohtone în folosul Țării dar și al Europei.          

           Au fost depistate și prezentate, în cadrul pachetului tehnologic, trei aspecte importante și aplicabile pe orice teren agricol, legate de ameliorarea și fertilizareaa solului: 

 

1. Oprirea apei în sol

       Prin folosirea biomasei excedentare ca sursă ecologică de ameliorator de sol, numit „Biochar”. Biocharul, este un cărbune activ, extras din masa lemnoasă sau vegetală, prin tratare termică controlată, în instalații de  piroliză (tratarea termică fără adaos de oxigen, cu obținerea a componentelor utile: combustibili, gaz de sinteză și biooil, o motorină inferioară și biochar). 

      Biocharul creează mediul propice fertilizării solului prin absorbtia de apă, a nutrienților pentru plante și a climatului necesar dezvoltării rapide a microorganismelor în sol.     

Cercetătorii pedologi au demonstrat că cel mai fertil teren din lume a fost creat artificial de precolumbieni, sub formă empirică de obținere a cărbunelui de tip mangal, în Golful Mexic, în urmă cu 2.500 de ani. Noua soluție tehnologică de tratare termică în instalații tehnologice moderne de piroliză, autohtone, mobile chiar, ecologice, în flux continuu a biomasei excedentare, este o evoluție necesară pe plan global, pentru oprirea carbonului în sol și refacerea fertilizării, pentru o agricultură eficientă și reducerea riscurilor climatice asupra culturilor pe termen lung.

       În același timp, se produce reducerea costurilor de producție. 

 

2. Fertilizarea solului cu fertilizatori naturali, bio, după o metodă de mare randament, cu soluție apoasă, obținute după o tehnologie aparte, practicată cu foarte mult succes în întreaga lume, mai ales în America Centrală. 

 

3. Fertilizarea solului prin produse de microbiologie aplicată, în soluție apoasă, specifice tipului de sol. Aplicarea cu drone a fertilizatorilor de tipurile 2 și 3, aceasta fiind soluția cea mai economică și mai eficace. Producători de drone autohtoni au fost prezenți la discutii. Ca și potențiali producători de fertilizatori, după rețete aplicate pe mapamont.  

 

4. Identificarea a noi tipuri de culturi cu potențial de creștere, cu soiuri românești tradiționale care ar putea deveni culturi industriale de valoare mare, în domenii noi unde cererea este în creștere și valoarea produsă pe hectar este net superioară, având și un potențial pentru export.  

 

5. Irigațiile alternative reprezintă o zonă specifică ce trebuie dezvoltate progresiv, mai ales pe zonele de practicare a agriculturii de mare randament economic recunoscut.  

 

        Participanții au propus lansarea unui program național fertilizare a solului, cu un sistem de finanțare pe toate căile disponibile dedicat tuturor formelor de organizare a agricultorilor, pentru combaterea efectelor secetei, a fertilizării solului, an de an, progresiv, pe baza unei strategii adevărate, pe termen lung. În acest context au fost schițate grupuri de lucru, în parteneriat public privat, cu profesioniști pe fiecare domeniu, specialiști, pentru definitivarea acestei strategii nationale, pană la finele lunii septembrie. 

 

      Proiectele vor fi fundamentate științific de ASAS și de institutele specializate care vor participa în elaborarea documentelor de aplicare și în cadrul unor clustere la programul de cercetare dezvoltare împreună cu fermierii.

      Avem plăcerea sa anunțăm constituirea deja a unui prim grup de lucru, permanent pentru dezvoltarea bioeconomiei și adaptarea la schimbări climatice. 

Toți participanții au exprimat dorința voluntară să își aducă aportul la rezolvarea aceastei probleme cu caracter primordial pentru Țară.


Alexandru STĂNILĂ

Vicepreședinte Forumul Inventatorilor Români

 

 

Afisari: 1400
Spune-le prietenilor:
  • RSS
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • FriendFeed
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Netvibes
  • Reddit
  • Technorati
  • Tumblr
  • Twitter
  • Yahoo! Bookmarks
  • Yahoo! Buzz
  • email
  • Live
  • StumbleUpon
  • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: iulian Hornet (Jun, Sun 21, 2020 / 09:48)
SC Shamanic Apothecary SRL
a finalizat testele pentru produsul sau "ELLE OIL'S dvb"

ELLE OIL'S dvb este confirmat, soluția dezinfectanta ELLE OIL'S dvb este indicată în tratamentul adjuvant al afecțiunilor sistemului respirator superior, inclusiv: nas, sinusuri, rinofaringe, rinită, infecția cu Stafilococ (Staphylococcus aureus) în nas și Candida orofaringiana (Candida albicans), atât în faze acute, cât și cronice, ante și post-virală sau provocată de poluanții mediului înconjurător; sindroame de gripă sau răceală; stare congestivă în sistemul respirator superior (sinuzita, disfagie, laringită și faringită, afonie, tuse), depisteaza si vindeca instantaneu cei mai puternici virusi si bacterii. Testele efectuate pe subiecti infectati sunt un miracol, rezultatele de depistare sunt imediate - 2 secunde, iar vindecarea 2-4 secunde.

Departamentul de Analize Fizico-Chimice si Controlul Calitatii al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Chimico-Farmaceutica "" I.C.C.F Bucuresti din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii a emis Certificatul de Analiza Nr 1/11.05.2020 si Studiul Microbiologic (Raport de Testare 11/2020) care atesta calitatea si eficienta produsului ELLE OIL'S dvb in igiena cailor respiratorii (nas, sinusuri, rinofaringe..) cat si in stari congestive ale acestora (testari microbiologice "" activitate microbiana), comanda 672/27.04.2020.

Analiza Fizico-Chimica s-a efectuat in conformitate cu prevederile Ph Eur. 9.0 monografia "ESSENTIAL OILS"
Flacoanele contin 1,4ml, costa 60 lei cu TVA si transport in Romania inclus.
Se pot cumpara direct de pe site: elleoils.com - relatii Tel. 0722661423 sau 0745050050,
Nume: iulian Hornet (Jun, Sun 21, 2020 / 11:11)
Sa tratam termic toate deseurile organice solide si lichide neutilizate care agreseaza mediu
Procesul de descompunere endoterm (piroliza) este curat cu emisii "zero".
Procedeul este de viitor, asigura descompunerea in materii prime: cărbune vegetal, compuși volatili și gaze combustibile a tuturor deseurilor organice solide si lichide neutilizate.

Sa nu uitam de BIOCHAR "Terra preta do Indio", o experienta fabuloasa de peste 2500 de ani.
Degradarea, epuizarea si eroziunea solului se produce prin introducerea la adancime a deseurilor agricole cu ajutorul plugului ("Nebunia aratului - Edward Faulkner").

Descompunerea deseurilor in sol produce; foamea de azot, emisii de metan, distruge nutrientii, slabeste rezistenta plantelor la boli, fiind apoi necesara o chimizare abundenta spre bucuria chimistilor si masinistilor.

Prin tratarea termica a deseurile agricole se obtin: bio-oil 30%, bio-gaz 20%, biochar 50%, astfel 1 tona paie de grau este mai valoroasa ca 1 tona de grau.

Biochar-ul este un carbune vegetal activ, este energia pamantului, un ameliorator si fertilizator pentru solurile nefertile sau secătuite de nutrienți, revigoreaza solurile desertificate, sporeste productivitatea agricolă și oferă protecție împotriva transmiterii unor boli, este hygroscopic cu capacitate mare de a atrage și de a reține apa in sol, scade considerabil aportul îngrășămintelelor chimice si contribuie la atenuarea schimbărilor climatice prin sechestrarea carbonului
"Salvarea Planetei" nu mai este o idee, un proiect, o speranta, este o actiune concreta si acum.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter