Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Un australian din Huedin îsi lansează volumul de poezii la Biblioteca Sadoveanu din Bucuresti

Data publicarii: 02.10.2013 19:43:00

 

Joi, 3 octombrie, începând de la ora 13,00, are loc, la Biblioteca Metropolitană „Mihail Sadoveanu” din București, lansarea volumului de poezie „Căutând Insula Fericirii – Poeme bilingve” de George Roca – scriitor român din Australia. Cu aceeași ocazie se vor prezenta și primele trei volume ale antologiei „Simbioze lirice” ale Editurii Anamarol din București (care editează și volumul lui George Roca). Lansarea de la Biblioteca Sadoveanu, a cărții lui George Roca, vine după altele două, similare, desfășurate în cursul săptămânii trecute: unul la Tg. Mureș (în cadrul simpozionului „Punți de lumină”, ediția a III-a) și altul la Cluj.

 

În privința autorului, originar din Huedin, România, dar stabilit la Sydney, Australia, de peste 30 de ani, o amplă și concludentă prezentare i-a făcut-o o altă „diasporeancă”, Elena Buică din Toronto, în revista CLIPA. Portretul cultural al lui George Roca (făcut de Elena Buică) a fost prilejuit tot de apariția volumului de „Poeme bilingve” al acestuia. Acest portret constituie, de altfel, și prefața cărții. Iată un fragment din textul cu pricina:

 

 

[...] Aflat in deplina maturitate creatoare, culegand succese rasunatoare in activitatea sa de publicist, George Roca se impune si ca poet, si ca traducator, domenii in care se misca simplu, natural. Poeziile sale sunt pe gustul multor cititori. Cantand puritatea elementelor simple, incarcate de esente, lectura lor e o incantare, oferindu-ne intalnirea cu emotia artistica tasnita din resorturile subterane ale harului creatiei. Din ele izvoraste o mare noblete si o deosebita delicatete, de care avem atata nevoie. Lirica sa ne face bine, ne imblanzeste, ne innobileaza, ne limpezeste intreaga fiinta.

 

Imaginile se intrepatrund, punand in valoare esentele adanc ingropate in insasi matca noastra launtrica. Din ele razbat sentimente si stari distilate prin multe filoane. Cuvintele au suplete, sunt sugestive, vadesc expresivitate si muzicalitate. Nu se poate sa nu ne cucereasca aceste poezii care curg cu fluenta, convingator, intr-un ton firesc, luminate pe dinauntru, poezii in care razbate glasul de dincolo de materie [...].

 

Desi sunt poezii eliberate de regulile prozodiei, George Roca stie sa scoata in evidenta efectele sonore, armonizand sunetul cu sensul. Poeziile sale au muzica interioara, au incantatii cu efect magic, care se revarsa peste tot si-ti lasa impresia unei emanatii spontane, facand sa vibreze ecoul cine stie carei amintiri cuibarite in cate o cuta mai adanca a inimii, sau a mintii sau... cine mai stie in ce parte din fiinta noastra prin care isi gasesc ele culcusul. Adesea imbina lirismul cu o forma ludica: „Culcat,/ stau cu ochii inchisi/ si visez la poiana mea cu flori./ E atata liniste si armonie!/ si totusi caprioara nebuna/ nu vrea sa-mi dea pace/ incercand din nou/ sa ma mangaie cu copita/ pe albul ochilor mei obositi/ de atata privit spre spatiul virtual". (Căprioara nebuna)

Nu de putine ori, cautandu-ne sinele, ne putem rataci prin labirintul vietii. George Roca are capacitatea de a limpezi zbuciumul sufletesc, stapanind parca o iarba a fiarelor cu care dezleaga tainele omenescului din noi, netezind drumul spre lumina si insufletind versul pe care ni-l daruie. Nu de putine ori am admirat tinuta verticala a omului George Roca rasfranta si in creatia sa. Un dar al poeziei sale se datoreaza echilibrului dintre forma si fond, care confera confort interior. E o poezie tonica. In ea gasesti linistea fecunda a unei meditatii firesti si curatenia launtrica: „Astazi,/ Lumea incepe la tine/ si se termina la mine!/ Democratic ar fi ca maine/ lumea sa inceapa la mine/ si sa se termine la tine.// Pentru tine,/ lumea poate incepe din America,/ sau din Insula Pitcairn,/ sau din Sikim, Nauru, Botswana,/ sau chiar de pe Chomolugma...// Pentru mine,/ lumea incepe din Romania/ si se termina in Australia./ Punct!// Pentru unii,/ lumea incepe de la ei/ si se termina tot acolo!/ Ei si restul lumii!// Pentru altii,' fara coloana vertebrala,/ lumea incepe de la 30 de arginti/ si se temina la tradare.// Lumea,/ poate sa inceapa pe Pamant/ si sa se termine/ la capatul Universului.// Pentru multi dintre noi,/ lumea incepe din clipa/ in care ne cuplam/ la Internet...//" (De unde incepe lumea)

Ma despart de acest volum, luand cu mine acele trairi limpezi care tasnesc din subteranele eului celui adevarat. Duc cu mine aprecierea pentru vocea sa decisa, originala, dominata de o cugetare matura, izvorata din esenta trecerii prin anii prea adesea impovarati de mari schimbari. Voi pastra bucuria de a reveni la paginile acestui volum care ne face mai bogati in spirit, ne mentine pe verticala, oferind echilibru si armonie interioara.

 

Elena BUICĂ
Pickering, Toronto, Canada

Afisari: 1569
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter