Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Un pic de neuitare

Data publicarii: 19.10.2017 08:24:00

La Viena, în zilele de 20 și 21 octombrie va avea loc evenimentul „Zilele Teiului Eminescian”, organizat de Asociația „Mihai Eminescu“ din Viena și Primăria Municipiului Iași. În cadrul acestei celebrări, vineri 20 octombrie, va avea loc lansasrea cărții lui Dan Toma Dulciu, „EMINESCU - itinerar vienez”. Cartea va fi prezentată de Miron Manega, iar prefața e semnată de reputatul bibliofil Ion C. Rogojanu:

 

Pe Dan Toma Dulciu l-am întâlnit la agapele lunare ale Societății Getica, acum mai bine de 5 lustri de viață. Fusesem invitat aici de inițiatorul acestei asociații, domnul Gabriel Gheorghe.

Gura elevată a târgului vorbea despre acesta cu admirație, considerându-l un polihistor care, din motive neortodoxe și pecuniare, publicase foarte puțin din manuscrisele sale. Prelegerile de la Getica m-au convins de erudiția si seriozitatea cercetărilor sale.

Amintesc câteva: originea și vechimea limbii române, Inzii și obârșia lor în munții Carpați, confirmată în celebrele Vede indiene, Pitagora și civilizația geților, Maria Gimbutas și istoria românilor etc.

Auditorul din aula Facultății de Geologie-Geografie a Universității din București, unde se țineau întâlnirile Geticei, era eterogen atât ca vârstă dar și ca preocupări: de la profesori universitari, antropologi, istorici, lingviști, juriști, geografi, geologi, arhiviști, literați, la simpli curioși.

Pasiunea comună – cunoașterea, chiar dacă era vorba de oamenii de știință Alf Lombard, Ion Dumitriu – Snagov, Cantemir Rișcuția (împreună cu soția sa), Vasile Boroneanț, Pandele Olteanu, Vasile Vetișanu, Gh. Focșa, Ion Ghinoiu, N. Leonăchescu, I.C. Chițimia, David Popescu, Al. Badea, Nicolae Țicleanu, de Sorana Georgescu - Gorjan, fiica constructorului Coloanei lui Brâncuși sau de juniorul Octavian Rogojanu.

Noutatea punctelor de vedere ale lui Dan Toma Dulciu și felul său neostentativ de a-și comunica opiniile au făcut să continuăm, după Getica, discuțiile în casa mea-bibliotecă de pe Calea Moșilor.

Multe dintre conexiunile de gând generate de buluceala de idei ce ne însuflețeau conversațiile despre Eminescu, au fost dezvoltate în eseuri cuprinse în volumele sale ulterioare.

Încercările lui Dan Toma Dulciu sunt, în bună măsură, contribuții inedite. Prioritatea unor idei este evidentă, cum ar fi: identificarea unui mesaj steganografic pe coperta Ediției Princeps a poeziilor eminesciene, ascunzând numele V. Micle, descoperirea primei traduceri în limba engleză a unei poezii eminesciene, cazul Eminescu în dezbaterea Congresului de la Amsterdam al Asociației Literare Internaționale (27 septembrie 1883), descoperirea unor manuscrise Eminescu în Arhiva Ministerului de Externe, cercetate de către prof. dr. Lucian Ionescu, un cunoscut expert grafolog, care a confirmat că documentele respective erau scrise de Eminescu. Era pentru prima dată când s-a făcut o asemenea comunicare, urmare a unui interviu realizat cu domnul Dan Toma Dulciu, pe care l-am tipătit în anul 1998, sub titlul Ambrozie și aguridă - Biblioteca Eminescu"- .

Putem de asemenea aminti și alte subiecte puse pentru prima oară în discuție de către autor: rolul avut de diplomatul dr. Eugene Schuyler în biografia lui Eminescu (episodul Capșa din 28 iunie 1883); semnificația simbolică a torțelor cu vârful în jos, aflate pe mormântul lui Eminescu; incidentul diplomatic de la Peleș, din toamna anului 1882, cu posibile ecouri în poemul Luceafărul; donația de carte făcută de Mihai Eminescu Bibliotecii Colegiului Sf. Barbara, de la Viena, realizarea unei variante color a primului film documentar dedicat lui Eminescu, Creangă, Veronica în urmă cu mai bine de 100 de ani și, în sfârșit, acest studiu, unde autorul reface, pe baza documentelor de arhivă, epoca studiilor la Viena ale Luceafărului spiritualității românești.

Despre Dan Toma Dulciu pot scrie multe. În primul rând despre faptul că el are ceea ce se numeşte bucuria prieteniei. Ne-a apropiat tocmai modul sincer şi nesofisticat de comunicare, în care poţi să ai un alt punct de vedere, fără să te baţi cu cineva.

Se observă acum, în lumea aceasta care afirmă că-l iubeşte pe Eminescu, că există mulţi eminescologi, eminescofili, dar există puţină comunicare între diverse orientări, între oameni cu diverse preocupări legate de Eminescu, care să-i adune, chiar dacă au puncte de vedere diferite. Dan Toma Dulciu a reuşit să unească, să-i apropie pe mulți oameni (şi nu să-i dezbine).

Dacă vor fi autori de talia lui Dan Toma Dulciu şi a altora ca el, întotdeauna o să avem noutăţi despre Eminescu. Eu l-am sfătuit că ar fi bine să nu le dăm pe toate la iveală, ca să mai rămână teren de cercetare şi pentru alte generaţii.

Lucrarea de față dovedește că sfatul meu a fost ignorat. Profitând de oportunitatea de a locui la Viena, autorul cărții și-a dovedit încă o dată neastâmpărul creator, scociorând prin gazeturi vieneze de acum un veac și jumătate, în căutare de novele eminesciene. Multe dintre ele vor fi fost, fără îndoială, la îndemâna multor vizitatori ai acestui oraș, dar nu și la îndemintea acestora.

Îi îndemnăm pe cititori să ia aminte la paginile acestei cărți, unde vor găsi o priveliște tihnită, analizată prin ocheanul unui imparțial admirator, ferit de pohte encomiastice ori de răstălmăciri spectaculoase, etalate ostentativ, în limbaj alambicat.

Dan Toma Dulciu nu este numai un prieten al lui Eminescu, ci al tuturor celor care au simţăminte faţă de acest „bun al poporului român.

Nădăjduiesc că, în noul mileniu, cercetarea operei lui Eminescu va beneficia de exegeze superioare, multidisciplinare, care vor pune în valoare și contribuțiile lui Dan Toma Dulciu.

Ca într-un joc de puzzle, miile de găselnițe ale celor ce s-au încumetat a primi un strop de nemurire, scriind despre Eminescu, se vor situa acolo unde le va fi datul.

 

Afisari: 1176
Autor: Ion C. Rogojanu
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter