Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Istorie

BASARABIA - poligonul de antrenament al Moscovei
07.07.2010 09:57, Mihai Ciubotaru
În Basarabia regimul comunist de ocupaţie a exterminat 730.000 de cetăţeni (circa 1/3 din populaţie), iar 330.000 au suferit de pe urma represiunilor sovietice, inclusiv: 270.000 de persoane deportate în Siberia, 44.160 de condamnaţi pentru opunere de rezistenţă faţă de măsurile guvernului, 200.000-500.000 de cetăţeni omorâţi prin înfometare în anii 1946 - 1947, 8.410 cetăţeni împuşcaţi, 35.158 băgaţi în puşcării şi în lagăre de exterminare, 700 de deţinuţi politici (judecaţi si condamnaţi după moartea lui Stalin). Regimul comunist a distrus cultura spirituală şi materială a Basarabiei - circa 200 de biserici, 22 de mănăstiri, peste 300 de cimitire, a distrus monumente de artă şi cultură, a ars cărţi de literatură naţională şi creştină.
citeste tot >>
"Rusia nu s-a destrămat, ci s-a extins. E peste tot, inclusiv în România" - interviu cu Col. Dr. Mircea Dogaru
05.07.2010 00:51, Călin Mihăescu
Interesul României, ca inteligenţi ce suntem, ar fi să utilizăm pârghiile NATO şi UE ca să ne facem propria politică. Dar condiţia este să ai patrioţi lucizi în fruntea statului şi să
citeste tot >>
CODEX ROHONCZY - O cronică românească din secolele XII-XIII, scrisă în limba română arhaică, cu alfabet geto-dacic (VI)
05.07.2010 00:07, Prof. Dr. în istorie Augustin Deac
De menţionat că materialele pe care această Cronica românească le conţine sunt apreciate de specialişti ca aparţinând secolelor XI-XII e.n. Iată, aşadar, cum păstorii valahi "vagabondând cu turmele lor peste văi şi munţi", după aprecierile ofensatoare ale unor istorici maghiari, pe lângă faptul că erau creştini de peste un mileniu, ei aveau şi o clasă intelectuală de înaltă valoare, care folosea de secole şi milenii scrisul într-un alfabet propriu strămoşilor lor autohtoni geto-dacii, consideraţi "barbari", în scrierile vechi.
citeste tot >>
DESCOPERIRE: "Mama" Gânditorului de la Hamangia
28.06.2010 09:08, Miron Manega
Dovezi zdrobitoare ale continuităţii noastre sunt tăcute cu grijă sau rostite în şoaptă, din motive inexplicabile. Acesta este contextul în care, iată, a mai apărut o dovadă. Sunt onorat şi bucuros să fiu primul care o semnalează public, printr-o scrisoare adresată mie de cel care se află în posesia acestei mărturii. Este o piesă ceramică de o rară frumuseţe, contemporană cu Gânditorul de la Hamangia, dacă nu cumva chiar mai veche.
citeste tot >>
CODEX ROHONCZY - O cronică românească din secolele XII-XIII, scrisă în limba română arhaică, cu alfabet geto-dacic (V)
27.06.2010 00:54, Prof. Dr. în istorie Augustin Deac
Cronicile şi lucrările de istorie ale ungurilor nu consemnează numeroasele încercări ale regalităţii ungare pentru a-şi subordona Voievodatul Transilvania, considerând, probabil, că el ar fi fost subordonat în întregime, dacă nu sub Arpad, atunci, cu siguranţă, sub regele Ştefan I. Or, adevărul este cu totul altul.
citeste tot >>
Latinitatea limbii române este mai veche decât Roma cu 1.000 de ani (II)
23.06.2010 18:25, Dr. Lucian Iosif Cueşdean
Românii şi-au construit singuri cuvintele într-un mod particular, specific. Graiul românesc cuprinde cea mai veche latină şi cea mai veche slavonă, înainte de a exista Roma şi migraţiile slavilor. Limba românilor este ancestrală şi începe cu sunetele din natură, ce alcătuiesc un fond de peste 350 de onomatopee şi de peste 350 de cuvinte primare cu compunere onomatopeică, din care derivă alte peste 1.500, înţelese numai de către ei, precum, târr, poc, hurduc, a târâi, a pocni, a hurduca.
citeste tot >>
CODEX ROHONCZY - O cronică românească din secolele XII-XIII, scrisă în limba română arhaică, cu alfabet geto-dacic (IV)
23.06.2010 10:52, Prof. Dr. în istorie Augustin Deac
În cele ce urmează prezentăm un document de importanţă deosebită: confruntarea românilor cu armata cotropitoare ungară, document în care se precizează că, în expansiunea lor către răsărit, armata regalităţii ungare a reuşit să treacă Tisa şi să cucerească Aradul, după 54 lupte cu vlahii, de-abia în timpul lui Ştefan al III-lea, în anul 1166. Cu această ocazie, graniţa dintre unguri şi vlahi s-a mutat la Ineu, în apropierea Aradului.
citeste tot >>
Casa Miţei Biciclista în pericol de demolare
21.06.2010 18:34
La doi paşi de Biserica Amzei, în imediata apropiere a ambasadei Franţei din Bucureşti, trage să moară una dintre cele mai reprezentative clădiri de patrimoniu. Casa de la nr. 9-11 a fost ridicată la începutul secolului XX şi a aparţinut superbei curtezane Maria Mihăescu, zisă şi Miţa Biciclista, cea care şi-a câştigat renumele pentru că a fost prima femeie din capitală care s-a plimbat pe bicicletă. Născută în 1885 la Diţeşti, în judeţul Prahova, pioniera pedalelor s-a dovedit de tânără o damă extrem de ambiţioasă care ştie ce vrea. Frumoasă foc, Miţa îngenunchea rapid toţi bărbaţii, fără deosebire de rang.
citeste tot >>
CODEX ROHONCZY - O cronică românească din secolele XII-XIII, scrisă în limba română arhaică, cu alfabet geto-dacic (III)
19.06.2010 14:48, Prof. Dr. în istorie Augustin Deac
Descifrând primul document intitulat Jurământul tinerilor vlahi din Codex Rohonczy, de fapt dintr-o Cronică românească, scrisă cu alfabet geto-dacic, cercetătoarea Viorica Mihai-Enăciuc a reuşit să publice numai în revista Institutului de Studii istorice şi social-politice - Anale de Istorie - doar două pagini şi nimic mai mult, întrucât istoricii românişti influenţi au intervenit la Secţia de Propagandă a CC. al P.C.R. pentru a se interzice publicarea în continuare a textului, pe motiv că se minimalizeaza "romanitatea" în formarea, chipurile, a poporului român.
citeste tot >>
Picturi rupestre vechi de peste 20.000 de ani, descoperite în Munţii Bihorului
16.06.2010 22:12
Picturile au fost verificate de o echipă condusă de Jean Clottes, unul din cei mai cunoscuţi specialişti în artă de peşteră din lume, echipă din care a mai făcut parte Bernard Gély, şi el specialist în arta de peşteră, speologii Marcel Meyssonnier şi Valérie Plichon, Michel Philippe - paleontolog specializat pe ursul de peşteră, respectiv Françoise Prudhomme, specialist în preistorie generală. În urma analizelor, experţii au confirmat autenticitatea picturilor şi a gravurii.
citeste tot >>
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter