Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Întrucât, din motive pe care nu le analizez acum, utilizarea acestui site îmi este blocată (nu mai am acces la modulul de administrare), am deschis o altă platformă, mai bine protejată, pe domeniul certitudinea.com. Site-ul de față, certitudinea.ro, rămâne în continuare funcțional, dar numai ca o arhivă a certitudinea.com. Așadar, postările noi le puteți urmări, de acum, pe site-ul certitudinea.com.
MIRON MANEGA – Ispravnic de concept

Tracomani şi röslerieni

Data publicarii: 19.05.2012 10:08:00

Începe să mă irite insistenţa şi, mai ales, maniera în care sunt contestate unele abordări în materie de istorie şi arheologie, anume cele care pledează pentru importanţa istorică a tracilor sau, şi mai „rău”, a dacilor. Toate sunt luate în derizoriu şi băgate de-a valma în cazanul comun al „tracomaniei” sau „dacomaniei”, ca manifestări patologice ale insuficienţei în materie de cercetare istorică.

 

Nu zic că nu sunt exagerări şi aberaţii printre argumentele care susţin identitatea tracă sau daco-getică a culturii noastre şi a multor altor culturi dar, până acum, nu am văzut contra-argumente ştiinţifice sau probe, ci doar referinţe la alte teorii, calificative, ironii, sarcasme, băşcălii. Îmi vine să iau un anti-tracoman de guler şi să-i zic aşa, „neştiinţific”: „Bă, ştii câte statui de daci sunt în lume? Ştii, bă, cum sunt ipostaziaţi dacii, în acele statui? De ce, bă, erau atât de frumoşi şi de mândri aceşti învinşi, sculptaţi de învingători?”. A răspuns însă, deja, un doctor în istoria artelor pe nume Leonard Velcescu, prin lucrarea sa “Les Daces dans la sculpture romaine - Étude d’iconographie antique”, cu care şi-a luat doctoratul la Sorbona, în 2000. O fi şi el vreun tracoman...

 

 

 Prof. Dr. Leonard Velcescu

 

Inventarul grosso modo al „impostorilor” traco-dacomani, menţionaţi şi caracterizaţi de contestatarii lor, include următoarele nume: Mihail Kogălniceanu, Cezar Bolliac, Mihai Eminescu, Bogdan Petriceicu-Haşdeu, Nicolae Densuşianu, Mircea Eliade, Vasile Lovinescu, Romulus Vulcănescu, Al. Brătescu-Voineşti, Edgar Papu, ca să-i menţionăm pe cei mai importanţi. Unii, în perspectiva contestatarilor, erau nişte exaltaţi (Kogălniceanu, Bolliac, Densuşianu, Eminescu), alţii doar „colaboraţionişti” ai dacismului (Eliade, Lovinescu, Vulcănescu), unul era falsificator notoriu al plăcuţelor de plumb de la Sinaia (Haşdeu), altul era protocronist „fundamentalist” (Edgar Papu) etc., iar Brătescu-Voineşti - un fantezist care susţinea că romanii au fost urmaşii tracilor... Aceasta din urmă, la o adică, stă în picioare chiar de la prima vedere, dacă dăm crezare legendei întemeierii Romei, cu cei doi fraţi crescuţi de lupoaică, descendenţi ai lui Eneas, eroul troian (Troia fiind, se ştie, o ceate tracă, iar lupoaica/lupul un simbol tracic)...

 

La lista de mai sus îi putem adăuga şi pe istoricii Procopius din Cesareea, Flavius Aurelius Cassiodor, Flavius Iordanes, Carol Lundius și Carlo Troia care susţin, nici mai mult, nici mai puţin, că goţii sunt descendenţii geţilor, iar Zamolxe ar fi legislatorul lor suprem.

 

Trecând peste faptul că, adevărată sau nu, teoria lui Carolus Lundius relevă, în cel mai rău caz, nevoia goţilor de a-şi construi o ascendenţă ilustră (ca și romanii, care au simțit nevoia de a se trage din dintr-un erou troian, ceea ce înseamnă că tracii aveau un prestigiu uriaş în epocă), este interesantă reacţia noastră (a unora dintre noi) de respingere a oricărei tentative de recuperare a demnităţii naţionale prin recurs la origine, pe motiv că falsificăm istoria. Cazul cu tăbliţele de la Tărtăria este aproape notoriu. Suntem singurii care contestă vechimea lor şi concluzia istorică implicită, de mărturie a celei mai vechi scrieri de pe pământ.

Referitor la această speță, savantul german Harald Haarmann, expert mondial în istorie culturală, arheomitologie, istoria scrisului, evoluția limbii și istoria religiilor, autor a 40 de cărți traduse în diverse limbi de circulație internațională, editor și co-editor a 20 de antologii, declara recent: „Tăblițele de la Tărtăria reprezintă o scriere. Aceasta are  o vechime de peste 7.500 de ani. Pe vremea aceea, sumerienii nici nu știau că vor deveni sumerieni”.

Ba mai vine și Miceal Ledwith, fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea, care afirma, textual și ritos, în direct, la TVR Cluj, că „ nu limba română este o limbă latină, ci mai degrabă limba latină este o limbă românească”.

 

 

Harald Haarmann și Miceal Ledwith

 

Deci aceştia ar fi, în mare, principalii vinovaţi de „malpraxis istoric” iar toţi „enoriaşii” care le iau în serios teoriile sunt nişte retardaţi semidocţi sau sfertodocţi. În privința contestatarilor lor, aceștia nu prea au nici nume, nici referințe de calibrul celor contestați.

 

Şi, în timp ce noi băgăm adevărul sub preş, ca pe un gunoi, teoria “spaţiului vid” din "Romänische Studien" a lui Eduard Robert Rösler (1871) se bucură de circulaţie şi de credibilitate în toată Europa şi chiar în lume, deşi este un studiu pueril şi aberant, care contrazice cele mai elementare cunoştinţe de istorie… Cei care se iau de piept cu “tracomanii” ar putea dovedi aceeaşi osârdie în a-l pune la punct pe Rösler, dacă sunt atât de grijulii cu istoria noastră… Şi dacă nu sunt cumva röslerieni.

 

Din păcate, aceste manipulări istorice, care, abil, invocă şi incriminează chiar manipularea, au efect în spaţiul public, prin aplombul cu care mimează autoritatea, fără a răspunde punctual la vreuna din problemele sensibile atinse de “tracomani”. Şi astfel fezandaţi, din jena de cădea în capcana teoriei conspiraţiei, acceptăm pe nemestecate chiar conspiraţia.

 

Poate că ar trebui să mutăm discuţia din planul istoric în cel educaţional. Nu ştiu dacă noi, românii, suntem buricul lumii, dar dacă avem cu ce să susţinem asta, de ce să nu o facem? Hai să ne uităm în jur, să vedem cum fac alţii: ruşii, americanii, francezii, ungurii, evreii… Noi, de ce nu…? Răspunsul, după părerea mea, este: DE PROŞTI! Eu cred că e mult mai bine să li se spună copiilor, în şcoală, că sunt descendenţii unui neam eroic, mândru şi civilizat, şi să li se inducă o responsabilitate morală pe măsură, decât să li se impună ideea că suntem cu toţii scursura Europei, ceea ce nu reclamă nicio responsabilitate. Pentru că, într-adevăr, nu e suficient să afirmi că eşti cine eşti, trebuie să şi probezi asta, prin propriile fapte, prin propriile atitudini. Demnitatea, însă, se învaţă acasă şi se dezvoltă la şcoală. 

 

P.S. Care şcoală…?

Afisari: 2985
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Florin (May, Sat 19, 2012 / 12:20)
Între dacişti şi romanişti, românul de rând devine confuz. Pe cine să asculte? Către cine să se ducă? La şcoală ce se învaţă? Nimic. Numai tâmpenii şi aproximări. Manualele sunt sub orice critică. Elevii nu învaţă nimic.
De ce ? Orice introducere în istorie trebuie să înceapă nu numai cu cronologia ci şi cu o introducere în studiul erelor geologice. Altfel cum să poziţionezi în timp culturi materiale de referinţă, cum e Gumelniţa, Hamangia sau Cucuteni?
Ştiu oare elevii că ucrainenii se dau de ceasul morţii să revendice pentru ei cultura Cucuteni? Ştiu elevii că elementele desriptive ale ceramicii de tip Cucuteni conţin elemente grafice ezoterice care atestă începuturile spirituale ale civilizaţiei traco-dacice cu 2000 de ani mai devreme decât se credea ?
Nu. De unde să ştie ? Ce profesor le-ar spune ?
Dar mai ciudat este altceva. În facultate se studiază. De ce tinerii profesori nu duc în şcoli aceste cunoştinţe ? numai pentru că nu sunt în programă? Cine face programa ? Curriculum-ul ? Ministerul.
Adică guvernanţii.
Iată şi răspunsul. România - o ţară sub ocupaţie...
Nume: Vlad D. Ghimpu (May, Sat 19, 2012 / 20:36)
Absolut de acord cu dl Miron Manega.
Ceva substantial se gaseste si la M. Vinereanu, Dictionar etimologic al limbii romane pe baza de indo-europenistica. Dar inchpuiti-va, ca se descopar niste izvoare noi, incontestabile, care ii confirma pe "tracomani" si "dacomani", cum vor arata ceilalti cu teoriile lor? Cu niste ineptii si aberatii.
Nume: ioana... (May, Sun 20, 2012 / 16:26)
domnule Miron Manega,

dacă...
tot cred ca aveti, int-un fel, mare dreptate!
(doar pana la acea limita in care e posibil sa se nasca foarte usor revolta si ipocrizia unui fel de neputinta - punctul de plecare pentru mari cruzimi, nedreptati si razboaie savarsite de-a lungul "istoriei" omenirii), va fac o marturisire:

se pare ca eu sunt o...dacă:)...

copil fiind, ma jucam cu ceilalti de-a dacii si romanii:)...exista un reper foarte clar de identificare a apartenentei fiecaruia dintre noi!...forma lobului urechii:)...

si "dacă" tot sunt o dacă, va mai spun ceva:

Demnitatea nu se învaţă!!! Demnitatea este o forma intrinseca de "Spunere despre Sine" ce exista, printr-o superba necesitate Divina, in sufletului oricarui popor!

Nu pot sa inchei decat asa:

"Bă, ştii câte statui de daci sunt în lume? Ştii, bă, cum sunt ipostaziaţi dacii, în acele statui? De ce, bă, erau atât de frumoşi şi de mândri aceşti învinşi, sculptaţi de învingători?"

si, desigur, dvs NU sunteti "Bă"!
Nume: Belzebuth daco-romanul (Nov, Thu 01, 2012 / 21:35)
"Bă, ştii câte statui de daci sunt în lume? Ştii, bă, cum sunt ipostaziaţi dacii, în acele statui? De ce, bă, erau atât de frumoşi şi de mândri aceşti învinşi, sculptaţi de învingători?"....

Zau,bp? Chiar nu stii de ce? Pai sa-ti zic eu, bă, balegă,de ce: ca asa a vrut comanditarul, Ulpius Traian, un fel de Ceausescu al antichitatii, care si-a comandat cum a vrut muschii lui un forum de n-a avut Roma de la tragerea primei brazde. Pentru ca daca ala voia ca dacii sa fie pitci, piperniciti si fara dinti, asa ii faceau, dar unde era gloria? Velcescu al tau zice ca dacii sculptati au revolutionat cultura occidentala... Sa moara mă-sa? Adica, daca Brancusi scuplta o catea gravida din piata de carne sau o buturuga, respectiva catea sau respectiva buturuga revolutionau arta mondiala? Eu credeam ca Brancusi ar fi facut-o, dar daca tu zici ca-cațaua, te priveste. Si inca ceva: daca ai nevoie sa-ti gasesti scuze ca nu faci nimic in viata ca sa meriti respectul celorlalti, dacat sa cauti, ca si Ceausescu, gloria in chilotii lui Burebista, te poti mandri ca esti mamifer. DESPRE ASTA STIM SIGUR CA E STAPANUL PLANETEI.
Nume: Miron Manega (Oct, Tue 11, 2016 / 09:49)
Pentru Dl. Belzebuth daco-romanul, care mi se adresează cu "bă, balegă":
Sunteți foarte nervos. La întrebarea "de ce erau atât de frumoşi şi de mândri aceşti învinşi, sculptaţi de învingători?", răspundeți așa:"Zau,bp? Chiar nu stii de ce? Pai sa-ti zic eu, bă, balegă,de ce: ca asa a vrut comanditarul, Ulpius Traian, un fel de Ceausescu al antichitatii, care si-a comandat cum a vrut muschii lui un forum de n-a avut Roma de la tragerea primei brazde. Pentru ca daca ala voia ca dacii sa fie pitci, piperniciti si fara dinti, asa ii faceau, dar unde era gloria? Velcescu al tau zice ca dacii sculptati au revolutionat cultura occidentala... Sa moara mă-sa? Adica, daca Brancusi scuplta o catea gravida din piata de carne sau o buturuga, respectiva catea sau respectiva buturuga revolutionau arta mondiala? etc.".
Trecând peste stilul Dvs. "politicos" și "academic", reformulez ca pentru preșcolari. Păi tocmai asta e întrebarea: de ce "mușchii" "comanditarului Ulpius Traian" au vrut ca dacii să fie frumoși și mândri, și nu "pitici, piperniciti si fara dinti"? Mai știți și alți învinși sculptați așa, în istorria Romei?Iar în afară de invective aveți și alte argumente?
Se pare că textul acesta a pus, prin Dvs., degetul pe rană. Îmi cer scuze pentru disconfortul creat.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter