Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

COMUNICAT. "Oltenia andaluză din Spania" la primul eveniment

Data publicarii: 14.12.2018 13:08:00

 

 

Proiectul socio-cultural „Cultura populară și meșteșugurile tradiționale – punți de legătură pentru românii din Andalucia“ inițiat de Asociación Socio-Cultural Romanati, organizație cu personalitate juridică și naționalitate spaniolă, având sediul social în El Ejido, Provincia Almería - Spania, și Consiliul Județean Olt, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale - Olt, au făcut primii pași în perioada vineri 7 decembrie - duminică 9 decembrie 2018.  

 

A participat, la acest prim eveniment, o delegație din România, compusă din Dumitru Fornea, Secretar General al Confederației Sindicale Naționale Meridian, Ringo Dămureanu, Președintele Sindicatului Administrației Publice „Forța Legii”, Valeriu Ciurea, reprezentantul al Consiliului județean Olt și al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt, și cunoscutul înotător și bibliotecar din Petroșani Avram Iancu. Asociația își propune nu numai cunoașterea și popularizarea patrimoniului cultural, istoric, etnografic și spiritual al rezidenților de origine română proveniți din regiunea istorică a Olteniei, dar și a celorlalți români care trăiesc și muncesc în Spania.


Peste cincizeci de persoane din România și din Spania au participat la vernisajul expoziției de artă fotografică „Oltul etnografic“, în cadrul căreia au fost expuse fotografii cu caracter etnografic, realizate de artiști fotografi din România, în cadrul unui proiect de conservare prin fotografie a costumului popular, a arhitecturii tradiționale, a bucătăriei specifice, a meșteșgurilor tradiționale, precum și a obiceiurilor și tradițiilor din zona județului Olt și a fostei regiuni istorice Romanați. Expoziția a fost întregită cu obiecte realizate de meșteri populari din județul Olt (Ștefan Trușcă, Gheorghe Tănase, Ionel Cococi, Olguța Alexandrina Filip și Alexandru Stan), cu câteva costume populare din zona Bucovinei și o expoziție cu obiecte de podoabă și bijuterii realizate din ceramică de Dorina F., sub titulatura „Flores Art”.

 

Au fost expuse, cu această ocazie, o serie de publicații și materiale de promovare editate de Consiliul Județean Olt și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt. Un alt moment de atracție l-a reprezentat proiecția publică a filmului „Cine va uita, uitat va fi“, episodul pilot al unei serii de 14 filme documentar-artistice reunite sub titlul generic de „Zestrea Românilor. Țara Oltului de Jos“, realizat de către Televiziunea Română, în parteneriat cu Consiliul Județean Olt, film semnat de Carmen Stoica.

 


Au fost prezentate obiectivele Asociación Socio-Cultural Romanati și activitățile culturale care urmează a fi realizate în cadrul Proiectului „Cultura populară și meșteșugurile tradiționale – punți de legătură pentru românii din Andalucia“ proiect ce urmează a fi implementat în parteneriat cu autorități publice locale din Spania și alte instituții, atât ale statului român, cât și ale statului spaniol.


Unul dintre obiectivele prioritare ale proiectului îl reprezintă programul „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește“, care constă în înființarea unei biblioteci româno-spaniole, „El Libro Rumano” în El Ejido - Almeria, dedicată în primul rând copiilor rezidenților. Deja primele câteva sute de cărți, reviste și materiale audio-vizuale au ajuns în El Ejido, prin implicarea Sindicatului Administrației Publice „Forța Legii” și a Consiliului Județean Olt. Au fost primite cărți și din partea publicației „Certitudinea“, prin implicarea lui Miron Manega de la Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (care este partener media al Asociației) precum și din partea lui Nicolae Coande de la Teatrul Național „Marin Sorescu“ din Craiova. Urmează și alte cărți, fie tipărite, fie pe suport digital, precum și alte tipuri de materiale, în vederea constituirii unei fonoteci, a unei pinacoteci și a unei baze de filme documentare și documentar-artistice cu și despre cultura românească, ziare, reviste și altele.


Au luat cuvântul Giani-Mircea Florescu, Președintele Asociației Socio-Culturale Romanati, Julia Ibañez, Viceprimar al Municipiului El Ejido, Andreea Constantinescu, consilier român al Primăriei Municipiului El Ejido, Dumitru Fornea, care este și membru al Comitetului Economic și Social European (EESC - European Economic and Social Committee), Ringo Dămureanu („Forța Legii”) Avram Iancu ( bibliotecarul cunoscut în toată lumea pentru faptul că a înotat de-a lungul Dunării, de la un capăt la celălalt, pentru traversarea Canalului Mânecii precum și a Mării Negre de la vărsarea Dunării până la Istanbul), Valeru Ciurea (CJT Olt), Rosa Bergers (Secretar pentru imigrație a confederației spaniole a sindicatelor „Comisiones Obreras” - Andalucia), Antonio Valdevieso (Secretar General Comisiones Obreras Almeria) Alexandru Bărbieru (din partea Consulatului Român din Almeria), Părintele Daniel Podar (preotul ortodox al comunității românilor din El Ejido) și Raluca Georgeta Buliga, designer de costume tradiționale românești.

 


 

Seara a continuat cu colinde românești interpretate de Giani Mircea Florescu și preotul Daniel Podar, voci cărora li s-au adăugat vocile românilor prezenți, și s-a încheiat cu o degustare de produse tradiționale românești, puse la dispoziție de Cristi Cash Mulhacen. Cu acest prilej a fost lansată o „Tapa“ (un fel de mâncare care se servește gratuit clienților în cafenele sau restaurante), denumită „Tapa Tracia de Mulhacen“.


Momentul final al evenimentului l-a reprezentat participarea delegației române la slujba religioasă de duminică 9 decembrie 2018, slujbă oficiată la biserica creștin-ortodoxă Sf. Mărturisitor Ioan Rusul din El Ejido, de către preotul paroh Daniel Podar, în prezența mai multor creștini adunați în biserică.

Așadar, Asociación Socio-Cultural Romanati a pus piatra de temelie a „Olteniei andaluze din Spania” 

Afisari: 6499
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter