Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Despre mica şpagă şi marea corupţie

Data publicarii: 08.02.2011 00:50:00

 

Scandalul recent despre şpăguiala de la Vama Siret are câteva lacune, cu grijă evitate de presa centrală. Peste tot în lume traficul de frontieră are legile sale proprii. Una dintre aceste legi este mica şpagă, care la români are carácter naţional; se dă pentru orice serviciu, începând cu cel al medicului, al funcţionarului ce semnează actul prin care ţiganii ce nu muncesc primesc totuşi ajutor social, şi terminând cu poştaşul care aduce pensia. Peste tot, în orice împrejurare, se practică obiceiul darului. Este atât de încetăţenit încât uneori atinge patologicul. Am cumoscut cazul straniu al unei bătrâne care, după ce a fost vindecată de un medic ginecolog, a murit ulterior de inimă, din cauză că acesta nu a vrut să-i primească cele câteva ouă pe care i le adusese, ca semn de recunoştinţă.


Pe acest obicei te poţi baza oriunde în România, incusiv la micul trafic de frontieră. Dar să faci din asta marea lupta anti-corupţie este cel puţin ridicol. Aşa vreţi, stimabililor, să-i impresionăm noi pe străinii ce nu ne lasă să intrăm în spaţiul Shengen? Credeţi că ei nu cunosc realitatea? Nu ştiu oare că, la contractele europene, achiziţiile se fac cu niste şpăgi şi manipulări financiare de milioane de euro? Nu ştiu ei despre contractele oneroase cu diverse firme ce au comandă cu statul?
 

Ei, bine, nu vă bazaţi pe ignoranţa sau naivitatea străinilor, cum că ei chiar nu ştiu sau că vor cădea pe spate de mândrie europeană când văd cât de eficienţi şi bravi am fost noi, românii, la o amărâtă de graniţă cu Ucraina unde, vezi Doamne, se petrec cele mai grozave chestii. Interesant este însă un amanunt: ofiţerul sub acoperire trimis să demaşte traficul mafiot de frontieră, a făcut tot ce a putut ca să-l intensifice, pentru a avea ce raporta superiorului de foarte sus, ce voia, la rândul lui, să dea bine în ochii uimiţi ai Europei. Uimiţi că România a devenit o ţară curată şi pură, angelică şi nou-născută! Sper ca măcar procesul celor implicaţi să fie public, ca să se poată audia, sub ochii presei, martorii în legătură cu acest mic amanunt nesemnificativ.
 

Care va să zică, zic şi eu ca nenea Iancu: trădare să fie, dacă o cer interesele partidului, dar s-o ştim şi noi! Acesta este chiar un caz interesant de instrumentare absolut politică, şi absolut nepoliticoasă! Vii tu, mare ofiţer sub acoperitre, şi zici că trebuie să strângem bani pentru şefu’, că aşa este orden de sus, pui aparatura de mare valoare ca sa prinzi baba pe bicicletă ce face trafic cu portbagajul velocipedului, cheltui apoi sume importante de bani ca să mişti o grămadă de băieti cu chip de Zorro, ca să aduci pe făptaşii cei mari ce au căzut în păcatul supuşeniei faţă de un aşanumit ofiţer sub acoperire, şi astfel ieşi frumos şi proaspăt la raportul european că ai îndeplinit sarcinile de servici date de UE pentru intrarea în spaţiul Shengen.
Este foarte interesant că nu se ating sacrosantele mituieli de la alte foruri, deşi toată lumea ştie bine cum se strâng banii pentru campaniile electorale, sau cum se colectează banii de la ţiganii ce primesc ajutor social, sau de la părinţii sociali ce au în îngrijire copii din casele de copii, ca să nu mai vorbim despre justiţie, etc., etc.
 

Înca nu este clar rolul opoziţiei în această şaradă, dar dacă, prin manevra “ inteligentă” cu ţigările, se descoperă subit că cine-ştie-ce lider din opoziţie este marele mafiot ce profita de pe urma traficului cu ţigări de contrabandă, atunci băieţii deştepţi dau o lovitură cu două variante de câştig: sau îi elimină pe adversarii cei ticăloşi şi câştigă o mare admiraţie din partea populaţiei, sau le pică ceva şi lor, într-o convorbire amicală cu cei împricinaţi.
Bineînţeles că goana stupidă după imagine politică, prin luptă politică şi manevre de culise, nu mai lasa loc şi de preocupări pentru dezvoltarea economică a ţării. Dacă până acum ne-au plecat inginerii, medicii, ba chiar profesorii şi chiar şi politiştii, probabil că vor pleca şi vameşii sau alte categorii profesionale, de prea mult bine ce au trăit în iubita noastră ţară. Atunci vom fi fericiţi şi vom construi o economie prosperă, cu prostituate şi ţuica pentru toţi turiştii străini.
 

Azi am trecut pe la hotel Parliament şi m-am gândit că a fost construit pentru parlamentari. Am aflat cu surprindere că, deşi are 4 stele, nu este locuit de parlamentari; ei prefera 5 stele. Îmi pun şi eu, ca omul, problema: dacă din punct de vedere legal, cei doi lei pe care îi pune un ucrainian sărac, care vinde niste tutun peste graniţă, în buzunarul unui vameş sau poliţist de frontieră, înseamnă foloase necuvenite şi trafic de graniţă, ce trebuie pedepsit ca mafiotism, ce putem spune despre foloasele necuvenite ale politicienilor ce gestionează ţara şi ne-au adus pe toţi în faliment? Ei cu ce merită banul nostru luat cu japca, din sărăcia în care tot ei ne-au adus?

Afisari: 2501
Autor: Prof. Dr. FLORIAN COLCEAG
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Kristof Lajos (Feb, Tue 08, 2011 / 09:06)
Exceptional articol. Felicitari dle profesor
Nume: denisa (Feb, Tue 08, 2011 / 19:32)
Domnule profesor, ca de fiecare data AVETI DREPTATE. Vama Siret este o Romanie in miniatura in care cum spun batranii " pestele se strica de la cap si se curata de la coada". In curand Romania va fi o mare puscarie cu 21 mil. de hoti si doar membrii PDL curati si nevinovati. Sa ne fie rusine ca nu le recunoastem meritele si nu ne plecam in fata lor.
Nume: Marian I (Feb, Fri 11, 2011 / 00:01)
Excelent articol.Haideti, Dom' ZProfesor, sa vedem ce cacialma ne mai pregateste Basescu (cucu) cu declansarea acestui scandal!
Are demersul sau sau nu are o tenta electorala? Se pare ca are. Cumva isi pregateste Carmaciul o barca de slavare - sa sacrifice o parte din echipaj lasandu-l cu PDL-ul, ca sa aiba argumente sa se mute cu Nutica, Roberta si alte promisiuni de-astea pentru timpul liber de dupa miezul noptii?
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter