Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Despre ştiinţa manipulării

Data publicarii: 11.08.2010 00:56:00

Este cunoscut, în ştiinţele cognitive şi în neuro-ştiinţe, faptul că utilizarea creierului într-un anumit regim creează consecinţe aproape definitive asupra comportamentului uman. De fapt, reţelele neuronale antrenate într-un anumit fel capătă vigoare şi determină comportamente, în timp ce neuronii neantrenaţi dispar din cauza neutilizării. Cuvântul-cheie în această privinţă este „use it or loose it”.
 

Această caracteristică extraordinar de importanată a adaptabilităţii creierului face posibile şi ştiinţele manipulării sociale. Dacă, de exemplu, introduci în mintea oamenilor anumite concepte, cutume, valori, ritualuri, tabuuri, fetişuri etc., reuşeşti să le creezi cadrul de gândire din care ei nu mai pot ieşi, ulterior, decât cu multe dureri şi trudă.

 

Faptul că noi avem de două ori mai multe biserici decât şcoli se datorează fatalismului cultivat de-a lungul istoriei, care nu ne îndeamnă la comportament proactiv, ci ne face supuşi şi delăsători, fără dorinţa de evoluţie personală. Faptul că cei care au dorinţa de evoluţie personală pleacă din ţară se datorează, de fapt, adâncirii acestui fatalism.

 

Tabuurile noastre sunt formale; de exemplu, toată lumea se va scandaliza de o cacofonie spusă sau scrisă de un personaj public, dar nu se va scandaliza de lipsa acestuia de perspective şi soluţii lipsă, care intră în cadrul acceptat al fatalismului naţional. Dacă la americani hărţuirea sexuală este subiectul major de mari tensiuni emoţionale obsesive, la noi, tot ceeea ce se leagă de subiectul cacofoniei este utilizabil, căci produce efecte emoţionale serioase.

 

De asemenea, la noi este o crimă mai mare lipsa unei cratime decât lipsa unui business-plan, iar criticismul naţional practicat pe detalii nesemnificative bate de departe nevoia de viziune şi coerenţă în planificare. Noi vedem cu mai mare uşurinţă paiul din ochiul vecinului decât virtuţile şi potenţialul vecinului, tot din cauza formelor de antrenament social ce au lăsat urme adânci în mintea noastră.


Nu este de mirare că cei care au crescut în doctrina comunisto-NKVD-istă a directivelor vor gândi, cu sau fără voia lor, în aceşti termeni până la moarte. Dacă noi nu suntem în stare să ne asumăm schimbarea, nu vom avea nicio schimbare în bine, căci reflexele comportamentale ce ne-au adus în dezastru vor continua să acţioneze ţinându-ne în continuare în dezastru.

 

Este un mare act de curaj să spargi tabuurile, ritualurile, fetişurile, şi să negi directivele aducând soluţii constructive în locul analizelor literare a operelor istorice de tip Fefeleaga, pe care copiii au fost OBLIGAŢI să le studieze în şcoală. Fără acest act de curaj, problemele rămân constante sau evoluează în rău.


Mă uit la televizor, uneori, la emisiunile de comentarii politice... Nu văd nici urmă de politici, doar analize literare de tipul textelor comentate. Politicile presupun planuri detaliate şi organizare, noi criticăm tot ce mişcă şi ne batem joc de tot ce se poate, având însă mare grijă de cratimă și de cacofonii, căci acestea pot discredita definitiv personajul care le foloseşte, ceea ce dovedeşte lipsa unui minimum de cultură naţională. Faptul că este incapabil de gândire şi analiză practică nu prea contează, căci raţionalismul nu este o trăsătură cultivată istoric.


Din această cauza suntem slabi şi manipulabili. Orice om care are un minimum de gândire practică, orientată spre concret, câștigă în fața celorlalţi, de aceea toţi ciocoii vechi şi noi s-au îmbogățit în România, în timp ce oamenii orientaţi spre un sistem de valori stabil nu au ce mânca şi nu mai au locuri de muncă. Suntem orbi asupra adevăratelor valori, asupra adevăratelor orizonturi şi idealuri, şi preocupaţi nu să dezvoltăm ceva bun, ci să nu călcăm în străchini, ca să nu ne condamne toţi încuiaţii.


De aceea, în România face fiecare ce-l taie capul, fără lege, fără onestitate, fără onoare, căci au reuşit să-şi atingă scopul maipulării, acela de a avea un popor lovit de fatalism. Uneori, întâlnesc oameni care-mi scriu sau îmi spun cât de mare admiraţie au ei faţă de ce fac eu. Dar eu am o singură întrebare pentru toţi: ce vă împiedica să faceți voi ceea ce conştiinţa vă îndeamnă să faceţi ce ştiţi că trebuie făcut? Nu cumva tentaţia profitului incorect şi imediat, laşitatea, adaptabilitatea la condiţia de moluscă sau alte repere similare vă impiedica sa fiţi proactivi şi să aduceţi soluţii, atunci când chiar aveţi posibilitatea să o faceţi?

 

Afisari: 4540
Autor: Prof. Dr. FLORIAN COLCEAG
Spune-le prietenilor:
  • RSS
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • FriendFeed
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Netvibes
  • Reddit
  • Technorati
  • Tumblr
  • Twitter
  • Yahoo! Bookmarks
  • Yahoo! Buzz
  • email
  • Live
  • StumbleUpon
  • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Ovidiu Hurduzeu (Aug, Wed 11, 2010 / 22:22)
A da vina pe Biserica ortodoxa pentru conditia jalnica a tarii demonstreaza o mentalitate scientist-ateista surprinzatoare in contextul Romaniei secolului XXI. Deci,potrivit profesorului Colceag, in Romania, manipularea si ingineria sociala nu au facut-o comunistii, Soros si elitele intelectuale cominterniste de dupa 1989, si nici intregul aparat mediatic al societatii de consum, ci Biserica ortodoxa. Cand in intreaga lume civilizata, este chemata Biserica sa aiba din nou un rol in cetate pentru a salva societatea occidentala de la prabusire, domnul profesor vine cu argumente din brosurile sovietice de ateism pentru a justifica "fatalismul la romani". Noua economie civica, bazata pe sustenabilitate, profesionalism si moralitate nu se va putea construi in afara paradigmei crestin-ortodoxe. Oamenii sunt impiedicati cu buna stiinta sa fie "proactivi" de catre un stat anarho-tiranic. Ingaduitor si clientelar fata de talharii interni si externi, tiranic fata de cetateanul de rand. In loc sa criticam numarul mare de biserici, mai bine am critica dezastrul dintr-un invatamant secularizat care promoveaza libertarianismul cultural: relativismul valorilor, promiscuitatea morala si agendele extremiste ale stangii (homosexualitatea, lesbianismul, feminismul radical)
Nume: Flavian Gradeanu (Aug, Thu 12, 2010 / 15:10)
Domnule Hurduzeu,

Daca ati fi citit cu atentie intregul articol al domnului profesor Florian Colceag ati fi realizat ca vina nu ii este atribuita in intregime Bisericii Ortodoxe pentru "conditia jalnica a tarii" asa cum afirmati... in articol se face, de asemenea, referire la tabu-urile din mass-media, din mediul politic si din sistemul nostru de educatie. Educatie pe care Biserica Ortodoxa se pare ca nu prea stie sa o ofere comunitatii si argumentez pornind de la o simpla zicala adanc incetatenita in vocabularul romanului de rand: "Sa faci ce zice popa, nu ce face popa!" si continuand cu exemplele de preoti facuti la kilogram, in functie de cat de mare este darul (cred ca va amintiti anchetele din presa, cu dovezi palpabile), cu exorcizarile care conduc la deces (parintele Tanacu va spune ceva?) si cu slaba implicare a Bisericii Ortodoxe in viata socio-culturala a comunitatii. Din fericire exista si preoti cu har care isi fac datoria cu credinta si devotament fata de Dumnezeu si fata de oameni si care nu se bucura la spaga cazuta din mainile enoriasilor cu ocazia diferitelor evenimente inerente vietii, fie ca este vorba de botez, de casatorie sau de inmormantare, ca sa nu mai amintim de practicile "venitului popii cu botezul sau cu icoanele prin casele oamenilor". Despre aceasta vorbim, despre o Biserica Ortodoxa care are nevoie sa renasca din propria cenusa, daca vrea sa mai aiba credibilitate si sa nu isi piarda enoriasii; in plus, ar putea realiza ceva constructiv pentru societate... aceasta este, de fapt, marea provocare a Bisericii Ortodoxe a mileniului trei: va mai rezista oare, asa subrezita cum este sau va reusi sa se schimbe, prin intermediul slujbasilor sai care si-au pastrat sufletul curat si credinta puternica, dobandind si o viziune in pas cu evolutia societatii si a descoperirilor stiintifice?
Nume: Ion (Jan, Fri 17, 2014 / 10:29)
Nu trebuie sa dam vina neaparat pe ceva sau pe cineva, desi in genere asa am vazut mai peste tot in spatiul in care ne desfasuram existenta ca se face, ci sa cautam sa ne schimbam noi insine in totalitate, modul de a gandi, modul de a percepe lumea, si in acest sens biserica nu are un rol negativ, ci dimpotriva poate ghida, cu conditia de a stii sa mergi unde trebuie, sisa asculti de cei care cu adevarat au har.
Ceea ce lipseste romanului pentru a depasi conditia impusa intradevar de clasele conducatoare, care sunt reprezentate de adevarati sclavi ai banului, este nu lipsa curajului de a iesi in strada si striga cu ura impotriva celor ce ne conduc, si nici lipsa proiectelor si strategiilor benefice pe termen mediu si lung, ci pur si simplu redescoperirea sufletului uman, a omeniei, si a tuturor starilor ce se afla inchise acolo, de care omul simplu, dar mai ales cei aflati pe val, au uitat aproape in totalitate (spun asta caci romanul este in genere din stramosi muncitor, primitor si cu simtaminte puternice).
Redescoperirea valorilor cu adevarat umane, iubirea neconditionata fata de semenifie ei buni sau rai, revenirea la conditia de om, aceasta este adevarata povara si provocare in societatea de astazi.
Va doresc sa redescoperiti OMUL din voi.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter