Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Din Nr. 0 al revistei "CERTITUDINEA". APEL CĂTRE DIASPORA: E posibil ca istoria noastră să se încheie curând şi noi, cu toţii, să pierdem o ţară

Data publicarii: 11.11.2010 11:09:00

 

Trăim vremuri de criză cu evoluţie rapidă către catastrofă şi fuga sau ascunderea capului în nisip nu ne ajută să rezolvăm problemele ce apar din această situaţie. Nimeni nu este pus într-o poziţie în care să fie protejat de criză, chiar dacă trăieşte momentan în altă ţară, mai puţin afectată.


Cum bine ştim, la noi criza este amplificată de problemele interne de organizare şi administrare care au condus la slăbiciunea sistemului. Din cauza acestor probleme au luat calea străinătăţii mulţi Români în ultimii 20 de ani.
Nu se ştie însă dacă nu va fi necesar ca unii să revină în ţară mai târziu ca să-şi aducă contribuţia sau ca să supravieţuiască unei crize amplificate. De aceea este necesar să facem curat în propria ogradă de acasă.

 

Gândiţi-vă că, dacă românii din diaspora, ar avea un candidat pe care l-ar vota, persoană respectată de toţi, dacă ar beneficia de posibilitatea votului prin Internet (există astfel de forme practicate in UE) şi dacă ar fi uniţi în intervenţiile lor pentru rezolvarea problemelor din România, atunci ar face mai mult decât toate partidele politice impreună.
Nu mai suntem în anii 90, există acum grupuri care ştiu cum funcţionează o ţară într-un sistem competitiv şi capabil de autogestiune. Există ONG-urile care se luptă în ţară ca să redreseze situaţia, specaliştii recenţi în programe europene şi, bineînţeles, românii din diaspora care au avut contactul cel mai direct cu alte modele de soluţionare a problemelor.


Dacă lucrăm şi din interior, şi din exterior la redresarea sistemului, avem şanse să reuşim să o şi facem. În acest moment, există aproximativ 10.000 de cadre universitare şi 50.000 de cercetători de origine română în diverse universităţi şi centre de cercetare din lume. Există, de asemenea, multe zeci de mii de tineri care şi-au făcut studiile în marile universităţi şi care au găsit de lucru în alte părţi, căci în România nu au fost încurajaţi să revină, nici nu au avut o şansă de a fi promovaţi în carieră neavând nici măcar recunoaşterea diplomelor străine.

 

Toţi aceşti oameni cu înaltă expertiză profesională au avut deziluzii din cauza reacţiei autorităţilor române şi au decis să-şi vadă de viaţa proprie. Acţionând singuri, au crezut că nu pot face nimic, dar nici nu au avut puterea să acţioneze împreună. Dar dacă veţi afla că ţara în care locuiţi nu mai are nevoie de serviciile dumneavoastră şi veţi hotărî să vă întoarceţi în România? Din ce în ce mai mulţi români trăiesc această experienţă.


Ce vreţi să găsiţi aici în ţară, dacă nu ceea ce era, atunci când aţi plecat? Vreţi schimbarea? Trebuie să o provocaţi! Trimiteţi mesaje şi faceţi presiuni la organismele internaţionale pentru votul pe Internet protejat extern. Cereţi asta organizaţiilor mondiale! Cereţi şi vi se va da! Altfel, nimeni, nicăieri în lume nu vă va da ceea ce nu cereţi!

 

Situaţia în care ne găsim se datorează în primul rând modelului organizatoric politic ce este din start proiectat inadecvat şi direcţionat în beneficiul unor grupuri de interese. Campaniile electorale se fac pe bani mulţi sau prin participarea voluntară a unor suporteri care la sfârşit sunt răsplăîtiţi cu funcţii în stat sau în administraţia locală, fără a avea competenţa, responsabilitatea sau implicarea socială necesară poziţiei şi neînţelegând ce înseamnă calitatea şi munca bine făcută.

 

Acest compromis electoral a dus la politizarea administraţiei, educaţiei, sănătăţii şi a altor mecanisme unde principiul care trebuia aplicat este competenţa profesională. Votul pe Internet ar scuti naţiunea română de acest coşmar permanent şi ar permite tuturor românilor să aleagă cu ochii deschişi. Este suficient ca pentru fiecare candidat să se ceară părerea populaţiei, fiecare să dea o bilă albă sau neagră şi explicaţiile necesare în privinţa candidaţilor, iar aceste bile să dea un profil general vizibil tuturor.

 

În perioada de votare, când toţi ar trebui să stea la cozi imense sau să parcurgă distanţe impresionante pentru a ajunge la secţie de votare, votul pe Internet ar acorda şansa oricărei persoane de a-şi da acordul conştient şi facil, sigur şi protejat de falsificarea şi coruperea rezultatelor, printr-un sistem executat în afara ţării şi bine protejat impotriva coruperii rezultatelor.

 

Votul pe Internet ar putea rezolva unele probleme, dar există multe mijloace de a acţiona pentru redresarea României.
Trimiteţi propunerile dumneavoastră de schimbare conform cu experienţa dumneavoastră din alte ţări, dar printr-un mijloc care să asigure vizibilitate şi presiune suficientă. Deschideţi linii de colaborare cu organizaţiile din România care luptă pentru ieşirea din criză şi pentru progres.

Dacă nu ne ajutaţi, este posibil ca istoria noastră să se încheie curând şi noi, cu toţii, să pierdem o ţară.

___________________________________________________

Publicația bilunară CERTITUDINEA a ajuns la nr. 2 de apariție și poate fi achiziționată din chioșcurile de difuzare a presei, precum și prin rețeaua Inmedio. Numărul 3 va apărea miercuri 15.11.2017. 

Afisari: 28872
Autor: Dr. Ec. FLORIAN COLCEAG
Spune-le prietenilor:
  • RSS
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • FriendFeed
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Netvibes
  • Reddit
  • Technorati
  • Tumblr
  • Twitter
  • Yahoo! Bookmarks
  • Yahoo! Buzz
  • email
  • Live
  • StumbleUpon
  • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter