Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Jeffrey Franks sau Merrick Chatfield?

Data publicarii: 31.10.2010 13:43:00

Luna trecută a venit în România un personaj despre care, evident, nu se ştie nimic şi nu s-a scris nimic, nicăieri. Se numeşte Merrick Chatfield, este australian (din Melbourne) şi e unul dintre cei mai mari specialişti din lume în managementul crizelor. Putem pune prezenţa lui în relaţie sau în opoziţie cu cea a reprezentantului FMI, distinsul domn Jeffrey Franks, care tot un fel de specialist în crize este, dar în sensul că le provoacă. Cel puţin asta se observă în ultimul timp, când unii ziarişti, iritaţi probabil de năravul de a mesteca gumă al şefului Delegaţiei FMI, au început să cerceteze ce a făcut omul pe unde a mai fost, în misiuni similare, respectiv în Ecuador, Ucraina, Letonia, Ungaria etc.

 

Jeffrey Franks şi Merrick Chatfield


De partea cealaltă, Merrik Chatfield conduce o echipă de experţi în managementul crizelor şi al dezastrelor de orice fel şi face asta de 35 de ani (în România nici nu se ştia până acum că există şi o astfel de formă de management). Merrick Chatfield a colaborat cu 40 de guverne din Asia, din zona Oceanului Pacific, America de Nord, Europa şi Orientul Mijlociu, printre care: Afganistan, Australia, Bangladesh, Cambodgia, China, Timorul de Est, Fiji, Hong Kong, India, Indonezia, Iordania, Laos, Malaezia , Maldive, Mongolia, Myanmar, Nepal, Noua Zeelandă, Coreea de Nord, Pakistan, Papua Noua Guinee, Filipine, Samoa, Insulele Solomon, Sri Lanka, Suedia, Elveţia, Tadjikistan, Thailanda, Tonga, Tunisia, Turcia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Vietnam etc.
Merrick Chatfield a venit în România nu la invitaţia vreunui reprezentant al statului român, care, probabil, habar n-are (statul) că există şi asemenea specialişi (în România singurii experţi în aşa ceva fiind, aşa cum se ştie, Traian Băsescu şi Emil Boc). Merrick Chatfield a venit în România pe banii lui, la invitaţia profesorului Florian Colceag, care este, la rându-i, doctor în economie şi specialist internaţional în guvernanţă sustenabilă. Scopul invitaţiei a fost iniţiativa lui Florian Colceag de a inaugura şi în România un institut de management al crizelor. Australianul a fost dus de Florian Colceag la Preşedinţie, la Parlament, la Guvern şi la o parte din opoziţie; a văzut, a scanat, şi-a luat notiţe şi s-a apucat de treabă împreună cu profesorul Florian Colceag. Reamintesc că acesta din urmă este autorul unor proiecte despre care CERTITUDINEA îşi tot răceşte gura de aproape un an: Modelul de ţară, Noua Constituţie, Programul de reprofesionalizare şi retehnologizare a României, Programul ROSBIR de dezvoltare sustenabilă criză etc. Rămâne de văzut cine va sprijini crearea Institutului de Management al Crizelor sau, măcar, cine va avea curiozitatea să vadă cum lucrează şi ce soluţii oferă nişte specialişti mondiali cu o expertiză în domeniu de 35 de ani.

 

Prof. Dr. Florian Colceag


În concluzie, avem cunoştinţă de existenţa a doi specialişi internaţionali în dezastre economice: Unul este Jeffrey Franks, reprezentantul FMI (omul care mestecă gumă), în faţa căruia fac sluj preşedintele ţării şi primul ministru. Celălalt este australianul Merrick Chatfield despre care nu ştie aproape nimeni, dar a cărui înaltă competenţă şi expertiză în domeniu sunt recunoscute şi solicitate în toată lumea (vezi... Google). Întrebare retorică; pe mâna cui vor merge Preşedinţia şi Guvernul: pe mâna lui Merrick Chatfield, sau pe mâna lui Jeffrey Franks?
 

Afisari: 3299
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
  • RSS
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • FriendFeed
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Netvibes
  • Reddit
  • Technorati
  • Tumblr
  • Twitter
  • Yahoo! Bookmarks
  • Yahoo! Buzz
  • email
  • Live
  • StumbleUpon
  • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Dascalu Gabriela (Nov, Mon 01, 2010 / 18:09)
"Blestemul" mioritic planeaza,din pacate,asupra noastra.Si de-o fi sa mor...asta este!Si de-o fi sa-mi fie greu,asta este...Nu facem nimic sa iesim din zodia resemnarii.Nu ii luam in seama pe cei care ar putea sa ne ajute,ne ploconim in fata functiei si intoarcem spatele mintilor stralucite care ne-ar putea scoate din acest labirint((important e sa vrem si noi asta!).Adevarul e trist:ni se spune,mai pe ocolite,mai direct ,SI DE-O FI SA MURITI,ASTA ESTE!!!Ar fi bine daca ne-am mai uita si in gradina altora,sa vedem ,ei cum au facut?...
Credeti ca multi romani stiu de prof.dr Florian Colceag sau,cu atat mai mult, de Merrick Chatfield?Si cati oameni inteligenti stau in umbra si nimeni nu rosteste un cuvant de acolo de sus despre ei...Sunt incomozi,pot deranja multe afaceri,pot strica multe planuri.E mai bun Jeffrey Franks!El ne sfatuieste,de fapt,ca a mesteca guma poate deveni una din ocupatiile principale ale romanilor .De ce sa ne mai gandim la criza?!Sau cum o spune Moromete:"Mintea ta,Cocosila,e la alte prostii!".ASTA ESTE!!?
Nume: Ovidiu Hurduzeu (Nov, Thu 04, 2010 / 23:20)
Presedentia si Guvernul nu pot sa mearga pe mana lui Merrick Chatfield din moment ce modelul economic al Romaniei ramane cel neoliberal al Scolii de la Chicago. In Occident modelul neoliberal s-a prabusit, in Romania el continua sub forma sa financiar-mafiota. "Dezvoltarea durabila" si neoliberalismul romanesc se bat cap la cap. Proiectele de care amintiti pot avea impact, daca vor fi insotite de o schimbare a paradigmei economice si sociale in planul ideilor si mentalitatilor, schimbare care sa fie adoptata institutional. Aceasta schimbare de paradigma a fost anuntata de Calin Georgescu dar anuntul nu a fost preluat si amplificat de mass media si mediile universitare.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter