Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

MODEL DE ŢARĂ. Au plecat în lume tineri şi săraci, s-au întors în sat bătrâni şi bogaţi

Data publicarii: 04.01.2010 12:11:00

Satul Dolhesti din judetul Iasi exista de 600 de ani. 600 de ani de saracie, 600 de ani de ulite asfaltate cu noroi. In 1991, insa, totul s-a schimbat. In locul unde s-au nascut, s-au intors doi batrani milionari, fratii Baciu. Unul venea din New-York. Este un reputat inginer constructor de centrale electrice care a iluminat America. Celalalt venea de la Roma, era un mare medic cardiolog care-a facut sa bata inimile Europei. Unul este Petru. Celalalt este Constantin. Ei sunt Bacii din Dolhesti.

 

Pentru oamenii din Dolhesti, fratii Baciu sunt o legenda vie. Au plecat in anii 70 din tara, tineri si frumosi si s-au intors dupa 1989, albiti si celebri. Pe deplin realizati si mai ales bogati. Nimeni nu i-a recunoscut si nici ei n-au recunoscut pe nimeni. Numai cate o babuta si-a amintit cu greu ca, la scoala primara, Baciul a fost colegul ei de banca. S-au intors acasa desi in sat nu mai aveau nimic, nici parinti, nici frati, nici rude in viata si nici macar casa. Comunistii le-au luat totul, iar ei s-au intors sa dea tot ce aveau. De ce s-au intors? "Dragostea de tara - spune Petru Baciu - te pune intr-o stare sufleteasca deosebita, pe care nu o poti explica, e o stare sufleteasca divina". Petru Baciu are 83 de ani. A plecat in America in 1969 si a facut avere proiectand centrale electrice. S-a casatorit, dar n-a avut copii. S-a intors acasa cand si-a dat seama ca averea cea mai mare e ceea ce lasi in urma ta. "Tot ce am facut am facut pentru dragostea ce o port locurilor natale, pentru oamenii de un respect necunoscut".

 

Constantin Baciu, medicul Papei

Fratele lui mai mare, acum in varsta de 90 de ani, doctorul Constantin Baciu, a plecat din Romania in urma cu 40 de ani, ca sa-si ajute fiul sa devina un mare pianist. S-a stabilit la Roma, unde a luat totul de la zero. In tara era medicul sef al consiliului de ministri si unul dintre colaboratorii Anei Aslan. La Roma era doar un medic de familie. A invatat, a dat noi examene si in cativa ani a devenit medicul papei Ioan Paul al II-lea. Fiul sau, Adrian Baciu, a ajuns mare pianist in Italia, profesor principal de pian la conservatorul din Florenta. Insa ironia sortii a facut ca el sa moara din cauza unei boli de inima in urma cu trei ani. Cel ce a salvat sute de inimi, n-a putut sa o salveze pe cea pe care o iubea cel mai mult - a fiului sau. Cand l-am intalnit, se pregatea sa paraseasca definitiv Roma. Sa se intoarca acasa in Romania. Mai ales dupa moartea fiului, doctorul Baciu a hotarat sa-si lase mostenirea pe numele satului natal. Si pentru ca luptat in razboi impotriva rusilor, doctorul Baciu si-a pus aplicare strategiile de razboi invatate. "Primul lucru pe care trebuie sa-l faca o unitate militara cand ocupa o zona este aceea a drumurilor si noi, fratele meu si cu mine, calauziti de acest fapt, ne-am gandit ca primul lucru este asfaltarea drumurilor din sat. Asa au fost asflatate toate ultiele si facute si podurile in unele cazuri".
7,5 km de drum din comuna sunt asfaltati pe cheltuiala fratilor Baciu. Cat au cheltuit? In jur de un million si jumatate de euro. Si-au redobandit pamantul confiscat de comunisti si l-au dat oamenilor sa-l munceasca. Fara sa ceara nimic in schimb! Mai mult, au infiintat o fundatie - ce poarta numele doctorului Baciu - care ajuta oamenii saraci si tinerii care vor sa mearga la facutlate.

 

Mostenirea

Dar ceea ce i-a lasat pe oameni cu gura cascata a fost noul proiect al fratilor Baciu. Batranul inginer vrea sa faca din Dolhesti singurul sat din Romania iluminat cu o eoliana speciala, cu ax vertical, inventata chiar de el, brevetata in America si la OSIM. In fiecare zi se urca sus pe deal, sa vada cum merge treaba. Pentru inceput, Baciul Petru a instalat pe deal un stalp inalt de 81 de metri pe care a montat aparate care masoara directia si viteza vintului. Stie ca Dolhestiul are cel mai bun vant din tara, mai puternic chiar si decat cel de pe litoral. Si daca lucrurile vor merge bine, Petru Baciu vrea sa deschida in sat o fabrica in care sa faca centrale eoliene. Bani are, nu vrea decat timp. Iar pentru viata lunga a fratilor Baciu se roaga oamenii la biserica.
In cinstea fratilor Baciu, oamenii au ridicat un monument in mijlocul satului. Pe frontispiciu, cei batrani si cei tineri pot buchisi o invatatura scrisa chiar de doctorul Baciu. "In onoarea domnului Constantin Baciu. Intelepciunea este o trasatura particulara a omului, ea stabileste stiinta vietii. Invatand, invatand si iarasi invatand".
Poate ca fratii Baciu nu vor mai apuca sa-si vada terminate planurile. Dar tinerii si copii din Dolhesti, cei in care investesc acum tot ce au adunat intr-o viata, au pentru prima data o sansa sa schimbe satul si poate chiar lumea, intr-o zi.

SURSA: articol de Paula Herlo si Atoaneta Dohotariu, aparut in ZIARUL FINANCIAR

 

Afisari: 4689
Spune-le prietenilor:
  • RSS
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • FriendFeed
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Netvibes
  • Reddit
  • Technorati
  • Tumblr
  • Twitter
  • Yahoo! Bookmarks
  • Yahoo! Buzz
  • email
  • Live
  • StumbleUpon
  • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter