- Editorial
- Salonul Refuzaţilor
- Modelul De Ţară
- VideoPoezii & VideoTexte
- emisiuni tv
- Arte vizuale
- Muzica
- Istorie
- Credinta
- ŞTIRI MILITARE
- Societate
- Antologia Poeziilor Frumoase
- De la lume adunate
- Bibliofilie
- Colectii Si Colectionari
- Presa
- Dezvaluiri
- Tema De Gandire
- Antologia Rusinii
- Europa Nostra
- Roman Foileton
- INFO
- Opinii
- Mărgele De Cristal
- Categorie Tmp
START MODELUL DE ŢARĂ!
START MODELUL DE ŢARĂ!
Am tot scris despre MODELUL DE ŢARĂ, proiect de o amploare fără precedent şi de o uluitoare fucţionalitate, aparţinând profesorului Florian Colceag. Este posibil ca acest proiect să însemne redresarea României într-un timp record…
N-am abandonat, aşadar, subiectul, a fost doar o pauză de acumulare. Între timp s-au întâmplat multe. Proiectul a fost finalizat, a fost postat pe internet şi a fost trimis către instituţiile europene decidente în astfel de situaţii (Clubul de la Roma, World Future Forum şi OECD). A fost adus şi la cunoştinţa unor persoane cheie din structurile puterii. Dar structurile puterii şed şi cugetă. Mai mult şed. Şi s-a mai întâmplat ca profesorul să-mi acorde un interviu amplu în legătură cu Modelul de Ţară. Va fi publicat în serial pe acest site, începând de luni, odată cu proiectul propriu-zis.
Până atunci, aş vrea să relatez un moment derulat la Gala Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), care are legătură cu subiectul despre care vorbim şi la care am fost martor. Se întâmpla pe 6 ianuarie, la Hotel Mariott. Sala în care s-a desfăşurat evenimentul era ticsită. Nu doar de studenţi (frumoşi, competenţi, dezinhibaţi şi mai ales mulţi!), ci şi de academicieni, oameni de afaceri, reprezentanţi ai fundaţiilor, oameni politici. Aceştia din urmă păreau din alt context - dintr-un film prost. Pur şi simplu, parcă n-aveau ce căuta aici. “Nu vă lăsaţi folosiţi drept cai de paradă pentru partidele politice, oricare ar fi acestea” – a spus, de la tribună, unul dintre studenţi, parcă citindu-mi gândurile.
Am tras cu ochiul la profesorul Colceag. Era acolo, printre invitaţii de onoare. Unii dintre studenţii aceştia îi fuseseră elevi. Ochii profesorului râdeau. Toată faţa îi râdea. Era fericit. “Îi vezi? – m-a întrebat în şoaptă. Ăştia, când vor rupe barajul, vor mătura tot”. Se referea la barajul mediocrităţii şi la forţa competenţei. La structurile actuale ale puterii şi la antiteza lor, aceşti studenţi minunaţi, care făceau cinste ţării în care se născuseră, fără ca ţara, prin vremelnicii ei conducători, să aibă vreo umbră de merit.
Liga Studenţilor Români din Străinatate numără 2.700 de membri din 40 de ţări şi este organizată în 20 de filiale. Misiunea principală, asumată, a acestor super-creiere este, ca să ne exprimăm într-o formulă cioraniană, “schimbarea la faţă a României”. LSRS constituie una dintre resursele de bază ale proiectului MODELUL DE ŢARĂ.
MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu
Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

