Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Muzica

,,Râsul, Plânsul, Iubirea" - recital aniversar Sergiu Cioiu, pe scena Teatrului Nottara
21.05.2019 09:16
Vineri, 24 mai, de la ora 19:00, la Sala ''Horia Lovinescu'' a Teatrului Nottara, reputatul cantautor Sergiu Cioiu va susține recitalul ''Râsul, Plânsul, Iubirea'', un spectacol aniversar, cu ocazia împlinirii a 55 de ani de la absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică ''Ion Luca Caragiale'' din București. Ca și spectacolul anterior de la Teatrul de Comedie (3 mai), va fi un recital muzical, poetic, tandru și ironic, în care poezia și cântecul se constituie într-un impresionant dialog-sinteză al dublei vocații a artistului: cea de muzician și cea de actor. În program vor fi cântece și poeme de Alexandru Mandy, Miron Radu Paraschivescu, Adrian Păunescu, Ştefan Radof, Marin Sorescu, Lucian Vasilescu, Romulus Vulpescu și alții.
citeste tot >>
"Recidivistul" Sergiu Cioiu la Teatrul de Comedie
03.05.2019 09:39, Miron Manega
Astăzi la ora 19,30, la Sala Studio a Teatrului de Comedie, are loc recitalul extraordinar al lui Sergiu Cioiu, intitulat ''Râsul, plânsul, iubirea''. Un recital, muzical, poetic, tandru și ironic, în care poezia și cântecul, impreună, fac un excelent divertisment. În program, cântece și poeme de Alexandru Mandy, Miron Radu Paraschivescu, Adrian Păunescu, Ştefan Radof, Marin Sorescu, Lucian Vasilescu, Romulus Vulpescu, și alții.
citeste tot >>
MERSI, SERGIU CIOIU!
30.10.2018 07:34, Șerban Cionoff
O lege de aur a romantismului spune că în fiecare lucru doarme, visând, un cântec, așteptându-și poetul care să îl trezească la viață. Nu putea - și nici nu cred că a vrut - să nu asculte de această lege Sergiu Cioiu, romantic de autentică, nedezmințită alcătuire. Iar recentul său recital, susținut la Teatreli-CREART, a fost încă o dovadă a harului său inegalabil de a cânta poezia. După o proprie mărturisire, Sergiu Cioiu l-a avut ca magistru pe Alexandru Mandy, cel pe care, de altfel, l-a numit a fi creator de frumos, un făurar de CÂNTEC.
citeste tot >>
"PHOENIX" si George Enescu la Teatrul National
12.05.2018 19:52
Luni, 14 mai, Nicu Covaci și formația ''Phoenix'' vor prezenta, pe scena Teatrului Național din București ''Rapsodia Întâi'' de George Enescu, într-un concept original și o interpretare rock rock îndrăzneață, intitulată ''SINTEZA''. E vorba, mai exact, de o simbioză muzicală modernă a muzicii Phoenix arhaice de pe albumul ''Cei ce ne-au dat nume'' (1972) și ''Rapsodia Întâi'' a genialului muzician George Enescu, pornind de la substratul arhaic și identitar comun al celor două creații artistice. Spectacolul va beneficia de prezența specială a lui Grigore Leșe, care va fi rezoneurul și liantul muzical al celor două concepte creative.
citeste tot >>
Sergiu Celibidache vorbind despre filosofia muzicii
25.05.2017 00:45
''Dacă vă concentrați atenția pe un singur instrument, nu mai aveți suficient timp. Dar dacă vrei să cuprinzi totalitatea, care este în mișcare, care relaxează și se expandează... care înmugurește spre un fortissimo, atunci te afli în același loc în care am fost eu. De acolo apare identificarea. Îl găsești ca fiind perfect. Nu este meritul tău, nici al meu. Amândoi am auzit aceeași bogăție. Săracii critici nu sunt capabili să facă asta, din moment ce doar memoria este ceva ce mereu îi condiționează. Actul creativ nu cunoaște memorie, știință și nici cunoaștere. Acestea sunt lucruri mereu atașate de trecut. Actul creativ nu acceptă nici o condiționare în afara lui. Din acest motiv este liber...''
citeste tot >>
SERGIU CIOIU - o "diversiune" iubită de public
17.05.2017 20:44, Miron Manega
Spectacolul de la Teatrelli a fost total. Nicio ezitare interpretativă, niciun indiciu care să trădeze o absență de 35 de ani de pe scenele românești. Doar argumente de maturitate artistică deplină, cu îndrăzneli și abordări muzicale total insolite și neașteptate, de la maniera jazz, până la hip-hop-ul parodic. Liantul tuturor acestor abordări a fost discursul poetic, textul pieselor - el însuși muzică în sine - căci secretul succesului de azi - și de odinioară - al lui Sergiu Cioiu este densitatea mesajului. Aceasta l-a și făcut, de altfel, să se apropie de compozițiile lui Alexandru Mandy și să rămână permanent aproape de poeți și poezie.
citeste tot >>
"EU"-rile lui Sergiu Cioiu
12.05.2017 09:15
Nu e vorba de E-urile din alimente, ci de ego-urile care stratifică personalitatea omului. Astăzi 12 mai 2017, ora 20:00, la sala Teatrelli din Piața Lahovary, cântărețul și compozitorul româno-canadian Sergiu Cioiu va susține recitalul muzical-poetic intitulat ''Pe cine numim...Eu''. Titlul este un vers dintr-un poem de Marin Sorescu, în care poetul ne avertizează să fim foarte atenți. Să fim atenți, mai ales, pe cine numim... Eu. Acest Eu, ascuns sub atâtea măști... întocmai ca la teatru.
citeste tot >>
CONFESIUNILE UNUI OLTEAN DIN CANADA: SERGIU CIOIU (III). Cum împiedicăm muzica autentică să devină "muzică uitată"
17.03.2017 21:28, Sergiu Cioiu
România a fost şi este un teren al folclorului, iar românul rezonează la acest filon mioritic sau teluric care îl caracterizează, ce este original şi legat de aerul pe care-l respiră, de pământul pe care calcă şi joacă. Aproape toate cântecele de singurătate, doinele, baladele, chiuitura, cântecele de voie bună sau de petrecere, cele de jale, de dor, de ocnă, de cătănie, sunt ceea ce are mai pur şi mai aproape de suflet poporul nostru. În ceea ce priveşte muzica uşoară, muzica pop, jazul, cântecul dansant, șansonul sau cântecul poetic, e ştiut că anumite culturi au nu numai nostalgie, ci şi respect pentru ceea ce a marcat o anumită epocă în acest domeniu, atât de efemer, supus modelor şi, totodată, demodării.
citeste tot >>
CONFESIUNILE UNUI OLTEAN DIN CANADA: SERGIU CIOIU (II). Primarii se schimbă, cântecele rămân
30.12.2016 20:10, Sergiu Cioiu
A te menține pe val e o chestiune de structură, de talent, de farmec, de repertoriu, de interesul ce-l poate suscita, atît repertoriul, cît și maniera sau stilul interpretului dar, mai ales, de prezența lui în actualitate, în mijlocul evenimentelor, ce se petrec în showbiz. Nu știu și nu cred că pe vremea aceea putea fi vorba de showbussines, în România noastră cea mioritică și frumoasă ca-ntr-un bazm. Dar oamenii erau atenți și bucuroși să-l asculte pe un Dan Spătaru, să o urmărească pe tînăra aceea cu ochi surprinzător de albaștri, Margareta Pâslaru - de-i ziceau, deja, ''Margareta'' - sau să-i asculte pe Ion Dolănescu și Maria Ciobanu, cu mic cu mare umplînd chiar și stadioane. Prezența mea în acea actualitate a durat aproape 20 de ani. Apoi, pauză. O pauză ceva mai lungă, în care nu am mai fost auzit.
citeste tot >>
CONFESIUNILE UNUI OLTEAN DIN CANADA: SERGIU CIOIU (I). De ce Loredana?
21.12.2016 19:59, Sergiu Cioiu
Venirea mea la București, în noiembrie, a fost legată de lansarea oficială a albumului, ''Sergiu Cioiu cântă Alexandru Mandy'', dar titlul albumului era ''Vântule! - și alte cântece''. Trecuseră 50 de ani de cînd acest cîntec a fost lansat la Festivalul Mamaia, sărbătoare a muzicii ușoare la acea vreme...''Cântecul Vântului'' a lansat fenomenul Mandy, autor de cântec, și pe Sergiu Cioiu, actorul, l-a adus în vizibilitate, în plutonul așa-ziselor vedete.
citeste tot >>
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter