Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

"EU NU JOC HORA NIMĂNUI. EU AM HORA MEA!" - Interviu cu Nicu Covaci

Data publicarii: 23.05.2011 00:55:00

 

Nicu Covaci - pictor, grafician și muzician român, absolvent al Academiei de Arte Plastice din Timişoara - este cunoscut ca fondator și lider al celei mai bune formații de muzică rock din România, trupa Phoenix. După interdicţia de a mai performa cu Phoenix pe orice scenă din România socialistă, a părăsit ţara în anul 1976, revenind, incognito, pentru a duce la bun sfârşit evadarea spectaculoasă a colegilor din formaţie.

 

Considerat unul dintre cei mai buni chitariști rock din România generației sale, a activat timp de aproape două decenii în Gemania de Vest ca artist, profesor şi docent universitar. Fidel motoului păsării Phoenix, menite să renască în repetate rânduri din propria cenuşă, Nicu Covaci a menţinut în viaţă legendara formaţie rock, continuând să susţină concerte, în componenţe diferite, pe scene din ţară şi din străinătate. Un detaliu cunoscut doar de publicul avizat: citită în ordine cronologică, lista realizărilor trupei Phoenix posedă mai multe repere şi apariţii după, şi nu înainte de plecarea băieţilor din ţară. Nicu Covaci a compus peste 300 de piese originale. Locuieşte de aproape 20 de ani pe litoralul spaniol al Mediteranei, în Moraira (Costa Blanca).

 

Cu Ţăndărică, în Germania, pe vremea când erau tineri

 

„Eu vreau să ajut formaţii tinere să nu păţească ce am păţit eu”

 

Gabriela Căluţiu Sonnenberg: Eşti unul din cei mai renumiţi români stabiliţi în Spania. Spune-mi, pentru început, ce anume te-a determinat să te stabileşti aici?

Nicu Covaci: Sunt mai bine de treizeci de ani de când am vizitat pentru întâia oară Spania, dar dorinţa de a ajunge aici a fost generată încă de pe vremea când trăiam în România şi ne vizitau formaţii de muzică spaniolă ca Los Paraguayos sau Los Plateados de Mejico. Când am început să cânt la chitară, imitam cântecele lor. Cânt şi astăzi Malagueña. Absolvind mai târziu Artele Plastice, am am aprofundat cunoştinţele despre cultura spaniolă. M-a fascinat această sinteză arhaică arabo-latină, care a generat o cultură deosebit de interesantă.

Din câte observ, ţi-ai amenajat în Spania un studiou de sunet foarte bine pus la punct. Ce intenţii ai cu el? 

Draga mea, intenţia e una, ce se materializează e altceva. Totuşi sper să reuşesc, aşa cum, în general, am reuşit să realizez tot ce mi-am propus până acum în viaţă. Ce-i drept, cu mari sacrificii. Intenţia mea este să sprijin trupele tinere, care vor să facă artă pentru artă şi care nu neapărat sunt interesate să câştige bani. Sunt foarte mulţi care au ceva de spus, care au personalitate. Am găsit câteva formaţii de genul acesta şi i-am sprijinit cât am putut, dar casele de discuri îi nenorocesc, îi silesc să facă ce se cere pe piaţă, să fie vandabili. Rostul studioului este să-i produc şi să-i pun pe piaţă. Motoul meu este: nu bussines, ci artă! Eu vreau să ajut formaţii tinere să nu păţească ce am păţit eu. 

Înţeleg că valorifici şi transmiţi mai departe experienţa ta personală. 

Întocmai, pentru că eu am fost mereu un om liber. N-a reuşit nici comunismul să mă îndoaie. De asta are nevoie un artist. În momentul în care începe să gândească prin prisma banilor, nu mai este artist, ci comerciant. Nu mai e sincer, nu mai transmite. Rolul unui artist este să dea. Numai dacă eşti bun, poţi asta. Când cântă Gheorghe Zamfir, plânge sala, dar şi lui îi curg lacrimile.

Din păcate, studioul e în Spania... 

Aşa este. Sunt necesare investiţii care lipsesc. Aş vrea să leg apariţiile românilor pe plan cultural în Europa. Să nu mai existe mici „ţigăneli” amărâte, ci artă. Noi cântăm Rapsodiile lui Enescu cu 150 de oameni pe scenă! Există deja un disc minunat cu fundal orchestrat, Symphoenix.

 

 

"Motophoenix"-ul lui Nicu Covaci

 

„Un om cu şira spinării trebuie să facă rock”

 

Ai avut experienţe descurajante?

Bineînţeles. Îngrozitoare. Ceea ce înseamnă Phoenix nu este doar legendă, ci şi o suită de nenorociri, de riscuri asumate, de sacrificii gigantice. Lumea nu ştie şi nici nu trebuie să ştie totul. De aceea s-au şi pierdut atâţia membri pe parcurs. Au trecut peste 40 de artişti prin componenţa grupului. Patruzeci de oameni în cincizeci de ani! Unii au rezistat o jumătate de an, alţii un an sau cinci. Uzura e imensă.

Înţeleg că plecarea din ţară a fost o încercare grea, dar nu ma îndoiesc că aţi avut de luptat şi înainte, sub traumatica orânduire comunistă. De ce natură au fost dificultăţile pe care le-au întâmpinat membrii cooptaţi pe parcurs?

N-aş numi-o neapărat o traumă, dar să nu uităm că, de la un moment dat, noi şi muzica noastră am fost complet interzişi. Cu toate acestea, am continuat să cântăm, urmăriţi de miliţie şi de securitate. 

Cu permisiunea ta, aş vrea să fac o mică paranteză, legat de experienţele incredibile avute de voi în primii ani după înfiinţare. Am avut plăcerea să răsfoiesc cartea ta „Phoenix însă eu”, apărută la editura Nemira, într-un tiraj care s-a epuizat rapid. M-a captivat aşa de tare, încât n-am mai lăsat-o din mână. Amintirea acelor vremuri e palpabilă, plină de amănunte remarcabile, unele familiare, altele cu caracter de revelaţie. E o carte demnă de toată lauda. Nu pot decât s-o recomand cititorilor, sau acelor privilegiaţi care mai apucă să dea de ea. 

Mă bucur că-ţi place. Nu e doar o carte, ci primul volum dintr-o trilogie în lucru. La ora actuală lucrez la volumul secund. Fireşte, nu pot să scriu totul, dar e bine ca tineretul să ştie. Ţelul meu este să încurajez tânăra generaţie să aibă curajul de a avea o şiră a spinării. Să nu se lase „mânăriţi”, turtiţi şi striviţi de nişte hahalere care nu ştiu să se gândească decât la bani, bani şi iar bani. Arta înseamnă altceva. Cine face artă cu adevărat, o face din necesitatea de a comunica. Dacă o faci bine şi dai randament, dacă se transmite oamenilor şi le place, izvorăşte un feedback. Boomerangul se întoarce şi atunci vin şi banii. Dar fă-o mai întâi! Fă-o din convingere! Noi am cântat numai pentru a cânta. Abia mai târziu au venit şi banii. 

Crezi că astăzi se mai poate câştiga prin muzică aşa de bine? La început, rockul era un curent protestatar. Astăzi starurile sunt la a doua tinereţe, valori recunoscute. În Anglia ridicate le rang de nobil, precum Sir Paul McCartney, Sir Bob Geldorf sau Sir Elton John. Oare în România există o viziune similară? Ce viitor prevezi rockului? 

Am avut şi eu plăcerea să primesc o distincţie onorantă, Insigna de Cavaler din partea Preşedintelui României, Traian Băsescu. Deşi nu pun preţ pe premii, apreciez acest gest din partea unui preşedinte de stat, care oricum are timpul drămuit. Şi-a luat răgazul de a învăţa pe de rost „Nebunul cu ochii închişi” şi l-a recitat perfect, fără greşeală. Dealtfel am făcut cunoştinţă personal cu toţi preşedinţii României de după 1989. Însă la politică mă pricep mai puţin şi prefer să nu vreau să dau niciun fel de verdict. În general, pe mine politica mă îngreţoşează. Trebuie să ai, sau mai bine zis să nu ai, un anumit caracter pentru a o suporta.
Sigur că exită viitor pentru muzica rock, mai ales în România. Dacă te uiţi mai atent, în muzica românească abundă exemplele. Folclorul este rock! De ce? Pentru că este o muzică energică şi ritmică. Asta înseamnă muzică rock. O expresie dură, clară, directă. Numai oamenii care simt aşa se pot exprima credibil. Deci, un om cu şira spinării trebuie să să facă rock. De aceea am început să sintetizez muzica românească şi curentul balcanic. Rar întâlneşti în altă muzică atâta putere de comunicare şi de transmitere a sentimentelor.

 

 

Nicu Covaci şi cei mai buni prieteni ai săi din Spania

 

„Mă ajută doi miniştri unguri”

 

În ciuda intenţiilor pacifiste şi pasiunii pentru frumos, înţeleg că nu doar odată aţi fost respinşi şi defăimaţi de unele căpetenii religioase, pe motiv că aţi fi păgâni. Cine are interes să vadă o provocare în textele simple, cu fluiere care înmuguresc sau fete verzi, cu părul pădure?

Hai să-ţi dau un exemplu concret. Am trecut prin Castellon, unde la ora aceea trăiau vreo 36 de mii de români, la 70 de mii de spanioli. La ora actuală sunt 200 de mii de români acolo. Ne-am gândit să facem un concert în sala de sport, mizând cu pesimim pe prezenţa a circa 30 % din ai noştri. Am adus două autocare cu dubaşii din Brăneşti, din Banat; instalaţii, scenă, lumini, tot ce e nevoie pentru un spectacol colosal. Am făcut investiţii gigantice, m-a sprijinit şi o bancă. În sală am avut doar 300 de fani şi prieteni, mulţi străini. Afară se buluciseră cinci mii de oameni, care nu îndrăzneau să intre în sală, pentru că biserica le „recomandase” să se ţină departe de noi, „păgânii”. Ce să spun? Noi cântăm paparude. Din păcate, ele sunt precreştine. 

Păcat, mare păcat. Stiu că voi sunteţi inegalabili, iar toboşarii făgeţeni sunt practic un cadou ceresc. Cred totuşi că e o neînţelegere la mijloc.

Da. Nu e vorba de religie şi crez, ci de mentalitate. Iar neînţelgerile vin de la bani. Phoenix este o trupă care nu unge, nu dă şpagă, nu se târguieşte şi nici nu jecmăneşte. Din păcate, mentalitatea modernă românească este foarte alunecoasă şi, mie personal, îmi provoacă greaţă. Am un respect enorm pentru ţiganii care pot face muzică Dumnezeiască, pentru că sunt talentaţi, chiar geniali. Dar apucăturile „de afaceri” ale unora dintre ei dăunează enorm poporului nostru. Sunt decis să combat cu toate puterile confuzia care se face mai nou în străinătate între poporul români şi conlocuitorii noştri incorect asimilaţi. Mi-e silă. Sinti şi roma sunt popoare migratoare, care au trecut şi pe la noi. Rădăcinile noastre nu sunt la sinti şi roma! 

Dar înţeleg de la tine că bate totuşi un vânt prielnic din partea altor instituţii româneşti? 

Adevărat, am găsit câteva adrese şi persoane bine intenţionate: Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii. Pentru prima oară, în cincizeci de ani, Ministrul Culturii mi-a oferit sprijin pentru proiectul la care lucrez acum. La fel, Ministrul Mediului susţine iniţiativa bazată pe ideea legăturii noastre vitale cu natura. Ei bine, aceşti doi Domni sunt unguri! Nu e un comentariu, ci doar o constatare. În orice caz, proiectul este în faza de finalizare. Pornim de la conceptul de rădăcini, cu scopul de a reda tineretului român imaginea reală despre trecutul său, pentru că momentan şi-a pierdut rădăcinile. Va fi un ciclu existenţial, care începe cu înmormântarea, îngropatul anului care a trecut, apoi primăvara, toamna, iarna, fiecare din aceste şase mari perioade fiind însoţită de muzica, datinile, colindele şi ritmurile specifice etapei respective. Punctul culminant, firesc, va fi nunta, cu tot ce ţine de sărbătoarea apogeului. Vom face o sinteză, vom vorbi pe limba tinerilor de azi, pentru a pătrunde prin ceaţa şi confuzia generată de bombardamentul al actual al mass media. Şi vom convinge.

 

 

Repetiţie foto pentru un posibil proiect comun... De la stânga la dreapta: Nicu Covaci, Liviu Enache (lăutar din taraful de la Morunglav), soprana Felicia Filip şi cobzarul Ion Creţeanu

 

„Rădăcinile” şi „Antemioriţa”, două proiecte monumentale

 

Pomenind de ciclicitate, recunosc aici asemănari cu minunatul vostru album „Cei ce ne-au dat nume”. E posibil ca acest proiect să reprezinte şi pentru tine o întoarcere ciclică? 

Sigur. De fapt asta-i toată viaţa noastră. Revenim în spirala vieţii pe o treaptă mai înaltă, undeva în dreptul aceluiaşi punct, dar pe un nivel superior. Sau, mă rog, alţii la un nivel inferior. 

Ai deja planuri concrete? Ştii cu cine vei lucra? Cum vor decurge operaţiunile, concret? 

Primul cu care am luat contact şi care mă va susţine cu trup şi suflet este Grigore Leşe. Bineînţeles şi Gheorghe Zamfir, poate şi cu Mircea Florian, care s-a specializat pe linia electronică. Toţi nume mari, talente de excepţie, capacităţi. Vom sintetiza mijloace de expresie. Ne întrebăm cum să ne exprimăm pentru a putea comunica. Pentru că există atâţia oameni foarte înţelepţi, care nu ştiu să comunice. Termenul de finalizare a acestui proiect este 10 decembrie, anul acesta. Sper să se ţină de cuvânt şi Domnii din Minister. 

Mai ai şi alte proiecte în pregătire? 

Desigur. Mă preocupă mult istoria poporului nostru. Învăţând istoria artelor, vrând-nevrând începi să-ţi pui întrebarea, de ce toţi zeii greci veneau din nordul Balcanilor? Nu cumva Olimpul era în Carpaţi? Cea mai veche cultură de pe planetă nu este Babilonul, ci Dacia. Ştiu asta din ceea ce am studiat. Acum 6.500 de ani, Tracia se întindea de pe la Stockholm până la Atena, de la Marea Caspică până în Elveţia. Să încercăm să revenim ca popor la poziţia de demnitate a dacilor reprezentaţi prin sculpturile din Antichitate! Se poate asta! Pornind de la legenda Mioriţei şi, implicit, de la filozofia ei de resemnare împăcată, am întreprins cercetări. Povestea aceasta pastorală este legată de nişte rituri de păstorit care, de fapt, se întâlnesc în toate civilizaţiile. Ce nu-mi place mie la varianta românească este că oaia îi spune degeaba ciobanului că-l paşte nenorocirea, pentru că el nu se apără. Nu poate fi voia Domnului aşa! Nimeni n-are interes să vrea răul. Varianta baladei de la graniţa României cu Serbia este cu totul alta. Divulg doar două elemente cheie: apare pentru prima oară personajul prietenului de nădejde, câinele, căruia baciul îi spune: „No, desară ne-om bate!”. În Babilon, la greci, la egipteni şi la romani, finalul este mereu cel tragic. Dar au venit peste noi celţii şi ne-au dat varianta bărbătească, de a ne lua soarta în propriile mâini Aceasta este varianta româno-sârbă, cea pe care o vom prelucra muzical. 

Mesajul mi se pare foarte potrivit pentru etapa actuală de grele încercări. Va funcţiona trezirea? 

Nu se poate altfel. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Dar mă tem că pierdem firul. Vor fi scene: începe cu Babilonul, grecii, romanii, egiptenii şi finalizăm cu celţii. Va fi un spectacol impresionant şi cutremurător, cu titlul firesc de „Ante-Mioriţa”, adică axat pe ce-a fost înainte. Nu „anti”, cu sens de opus, contrar. „Rădăcinile” este proiectul de finalizat pe anul acesta, iar după aceea, începând de anul viitor, voi lucra la „Antemioriţa”, cu ocazia împlinirii celor 50 de ani de Phoenix.

 

 

Nicu Covaci înconjurat de... folclor

 

„O bucurie împărtăşită este o bucurie dublă”

 

Sunt convinsă că nu e uşor să-ţi găseşti timp pentru toate. Ştiu că te dedici cu trup şi suflet sprijinirii tinerilor muzicieni talentaţi, chiar dacă mijloacele materiale sunt extrem de zgârcite. Vad că ai creat în Spania galeria ta personală de artă, lucrezi în continuare la tablouri. De altfel, ţi-ai creat un renume de artist foarte bun şi în Germania, în special pentru acurateţea cu care surprinzi dinamica şi mişcarea. Tablourile cu peisaje de pe coasta stâncoasă a Mediteranei imortalizează incredibila lumină solară atât de puternică , pe care numai aici am întâlnit-o. Dar eşti greu de fixat, mereu într-o continuă pendulare între România şi Spania.

În Spania îmi încarc bateriile. Sigur că mă mişc, pentru că e nevoie să organizez totul la faţa locului. Din păcate, în România nu există spirit organizatoric. Românii încă se mai ghidează după cum bate vântul, ca iarba unduitoare, se apleacă şi nu păţesc nimic, fire-ar să fie! Filozofia mioriţei, fatalitatea. 

Concret, dacă cineva din Statele Unite, Spania sau altă ţară ar invita trupa Phoenix să vină să cânte, cum s-ar desfăşura procesul? Ar avea loc concertul cu adevărat? 

Sigur că da! Mă sună, fixează data, spune unde şi eu mă ocup de toată organizarea, de transport, de tehnică de tot. Pentru că nu pot să dau nimic pe mâna nimănui. Am încercat o vreme şi am avut mari dezamăgiri. Putem să ajutăm formaţii tinere, dar trebuie susţinute material, pentru că interesul ţării este să ne arătăm cu fruntea sus peste tot. Nu mai suntem golani. Lucrez cu profesionişti desăvârşiţi, care luptă pentru a-şi întreţine familiile şi sunt nevoiţi să accepte compromisuri sub demnitatea lor. Să arătăm lumii ce ştim, să stăm drept şi să ne uităm în ochii lor. Putem spune: „suntem cel puţin la fel de buni!” Eu nu joc hora nimănui; eu am hora mea! 

Pentru final, care ar fi ideile şi concluziile pe care vrei să le transmiţi? 

Ideea de bază este că suntem un popor care a trecut prin foarte multe şi a reuşit să ţină steagul sus. Românii să nu se lase umiliţi, să fim mândri, pentru că avem de ce. Să nu se lase călcaţi în picioare. Lozinca mea - imprimată până şi pe maieurile mele – este „Găseşte-ţi şira spinării şi-nvaţă să spui NU!” Toţi suntem oameni. Popoarele se amestecă. Vom sfârşi în viitorul îndepărtat prin a deveni un popor unic, la nivel planetar. În ultimă instanţă e absurd să pretinzi că un popor ar fi mai breaz decât altul. N-avem decât de câştigat, învăţând unii de la alţii. Şi dacă facem o sinteză, s-ar putea să iasă ceva foarte bun. Fiecare om să pornească de la el. Să fie corect, să fie bun, să se poată uita în oglindă şi să spună: Bravo! Şi să facă bine. În acel moment, paradisul va fi aici, pe planeta aceasta. Graţie educaţiei mele germane din Banat, ştiu că putem să ne îndreptăm. Nemţii au câteva proverbe care m-au zguduit. Pe ele mi-am axat filozofia şi toată existenţa. Unul dintre ele este: „O bucurie împărtăşită este o bucurie dublă”. Imaginează-ţi că toată omerirea ar practica acest moto. Paradisul nu e în ceruri. Aici pe Pământ îl avem deja! Noi suntem orbi, nu-l vedem. Fiecare face rău cât poate şi aşteaptă să fie bine. Calitatea umană se impune. În satele din România, încă se mai găseşte.
Muzica este arta primordială. Este un fenomen fizic prin care se pot trezi cele mai teribile emoţii, chiar şi fără text. Dacă reuşeşti să încarci emoţional piesa, te apuci să-i dai nume, creând cuvintele. Eu, prin piesele mele mă exprim.

 

Moraira, 11. mai, 2011 

Afisari: 8869
Autor: Gabriela Căluţiu Sonnenberg
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: ion dragos sireteanu (Aug, Sat 11, 2012 / 01:07)
osss -

grupul pheonix este grantificat cu un loc de casa la BORSA MARAMURES-pentru FATA VERDE CU PARUL PADURE

- sugerez casa de piatra pentru nemurirea gruplui- vila - fata verde cu parul padure-cu posibilitati de studio propriu

pentru acte contact Ion Dragos Sireteanu
propietar

ROG A TRANSMIT MESAJUL UNUIA DIN MEMBRII GRUPULUI


sireteanu@hotmail.com
Nume: ION DRAGOS SIRETEANU (Aug, Sat 11, 2012 / 18:19)
Grant (money)
From Wikipedia, the free encyclopedia

Grants are non-repayable funds disbursed by one party (grant makers), often a government department, corporation, foundation or trust, to a recipient, often (but not always) a nonprofit entity, educational institution, business or an individual. In order to receive a grant, some form of "Grant Writing" often referred to as either a proposal or an application is usually required.

Most grants are made to fund a specific project and require some level of compliance and reporting. The grant writing process involves an applicant submitting a proposal (or submission) to a potential funder, either on the applicant's own initiative or in response to a Request for Proposal from the funder. Other grants can be given to individuals, such as victims of natural disasters or individuals such as people who seek to open a small business. Sometimes grant makers require grant seekers to have some form of tax-exempt status, be a registered nonprofit organization or a local government.

For example, tiered funding for a freeway are very large grants negotiated at government policy level. However smaller grants may be provided by a government agency (e.g. municipal government).

Project-related funding involving governments, business, communities, and individuals is often arranged by application either in writing or online.
Nume: ion dragos sireteanu (Aug, Sun 12, 2012 / 22:25)
bei o bere-
nu multumesc , am vinul meu.E sfintit

din Apocalipsa dupa Ion - de Ion Dragos Sireteanu
Nume: ION DRAGOS SIRETEANU (Aug, Thu 16, 2012 / 22:58)
F MISTO GASELNITA- VEZI DE O SCRIPCA-
VIOARA CU TROMPETYA-
UN FEL BE BACHUSTRAUS- CARE CINTA VALTZ ROMANTIC

UM PE PE LE
UM PE PE LE
UBIDI RUM
RUM PA PA RUM PA PA
UBI DI DRUM-

PAM PAM PAM


UM PE PE LE
UM PE PE LE
UBIDI RUM
RUM PA PA RUM PA PA
UBI DI DRUM-


DIN FILMUL rain and tears

formetta

Demis Roussos
"Rain And Tears" Lyrics

album:
40 Ans De Succes Au Quebec [2009]
Nature Boy [2005]
20 Super Sucessos [2005]
Talents Du Siècle [2000]
30 Years-May 1968-98 [1999]
40 Greatest Hits [1998]
Les Inoubliables [1996]
The Very Best Of [1991]
Ultimate Collection [1988]
Universal Masters [1979]
Nume: ION DRAGOS SIRETEANU (Aug, Thu 16, 2012 / 23:00)
NU LE IA-
SORRY-

Rain and tears, are the same
but in the sun
you've got to play the game

When you cry
in winter time
you can pretend
it's nothing but the rain

How many times I've seen
tears coming from your blue eyes

Rain and tears, are the same
but in the sun
you've got to play the game

Give me an answer of love
(o----ooohhh)
I need an answer of love
(o----ooohhh)
Rain and tears, in the sun
But in your heart
you feel the rainbow waves

Rain and tears
both I shun
for in my heart there 'll never be a sun

Rain and tears, are the same
but in the sun
you've got to play the game
Game ....
Nume: ION DRAGOS SIRETEANU (Aug, Thu 16, 2012 / 23:07)
DA IO
LA LA LA LA LA LA

Rain and tears, ALL the same
but in HER sun( stilul chestia fiului ei)
you've got to play the game

When you cry
in winter time
you can BE STAND
YOU CAN pretend
it's nothing but the rain

How many times I've seen


la la la la la la

tears coming from your blue.......... eyes
la la la la la la

Rain and tears, ALL the same
but in the sun
you've got to play the gaAAAme

Give me an answer of love
(o----ooohhh)la la la la la la

I need an answer of love
(o----ooohhh)la la la la la la

Rain and tears, in the sun
But in your heart
you feel the rainbow waves

Rain and tears, are the same
but in the sun
you've got to play the game
Game ....


formetta-
CAUT DOUBLE SIX CT CU BASS- SI TOBAR- NO TUR- JUST STUD-

AM TUB VOICEUL DE LUPTA A LUI ALEXANDRU CEL MARE SI HARPSICORDUL SAU - MAROG- A LUI NICO- FOST VELVET UNDERGROUND- VEZI SECRET SIDE - BACKGROUND


la la la la la la
Nume: ION DRAGOS SIRETEANU (Aug, Thu 16, 2012 / 23:10)
DE C- U BA BA CON BA
C BA BA CON BA

BABA CONBA
FORMETTA

ASCULTA MAGIC FOR WICCA-
Nume: ION DRAGOS SIRETEANU (Aug, Thu 16, 2012 / 23:18)
FUSS PE DOUBLE SIX SI O BAZUCA LA POARTA-
Nume: ION DRAGOS SIRETEANU (Aug, Thu 16, 2012 / 23:22)
St Anthony was a travelling man
She was a gogo agitator
He went to bed with a whip in his hand
Doing his best to stimulate her
St Anthony, St Anthony, St Anthony, St Anthony
St Anthony was all alone
And around come a two tone choclate biscuit
She comes around when the sun goes down
Saying come on baby you can risk it
St Anthony, St Anthony, St Anthony, St Anthony

She tied St Anthony to the bed
And said I'm gonna be your master
Come on baby dont turn me loose
Just keep on doing it faster faster
St Anthony, St Anthony, St Anthony, St Anthony

St Anthony was on his knees
holding his hands in suffracation
Oh Lord have mercy on my soul
lead me not into temptation
Oh the sensation
Oh the revelation
Oh the temptation of St Anthony
Oh the temptation
Oh the sensation
Oh the revelation of the reincarnation
Of St Anthony
St Anthony
St Anthony
St Anthony
Nume: ion dragos sireteanu (Aug, Fri 17, 2012 / 23:55)
semnul sf nicolae- ala mic sa ala nare- semnul rock-
inutza e aia din ingerul negru - cu jessica alba-

semnul pheonix - pasarea - american riders asociation-
Nume: ion dragos sireteanu (Aug, Sat 18, 2012 / 00:00)
se pare ca romin - vine de la romain- a ramine-

de aici conflictul cu purii-
puritani - catzolisi- maho etc-------


si eroarea rock a pheonixului- citeste definitia - totul incepe de la --sa ai ce spune si sa poti spune- dumitru carabat-


santajul actual- garantia zilei de miine-


steoria siriana - mai multa traditie-

eu- nu uita de unde ai plecat -----si ce ai in sac---
Nume: sireteanu@hotmail.com (Aug, Sat 18, 2012 / 00:04)
Get your motor runnin'
Head out on the highway
Looking for adventure
In whatever comes our way

Yeah, darlin'

Gonna make it happen

Take the world in a love embrace

Fire all of your guns at once

And explode into space


I like smoke and lightnin'

Heavy metal thunder

Racing in the wind

And the feeling that I'm under


Yeah, darlin'

Gonna make it happen

Take the world in a love embrace

Fire all of your guns at once

And explode into space


Like a true nature child

We were born

Born to be wild

We can climbed so high

I never wanna die

Born to be wild

Born to be wild


Get your motor runnin'

Head out on the highway

Looking for adventure

In whatever comes our way


Yeah, darlin'

Gonna make it happen

Take the world in a love embrace

Fire all of your guns at once

And explode into space


Like a true nature child

We were born

Born to be wild

We can climbed so high

I never wanna die

Born to be wild

Born to be wildSAU

Without a guide, without a hand
Unwed virgins in the land
Unwed virgins in the land
Tied up on the sand


When there come ships into the land
They'll be awaiting reverence
They'll be awaiting reverence
At their children's hands


Are you not loyal to your pride
Are you not on the secret side?
It's not a crime, a gain to you,
Do you not understand?


Without a guide, without a hand
Unwed virgins in the land
Unwed virgins in the land
Tied up on the sand


When there come ships into the land
They'll be awaiting reverence
They'll be awaiting reverence
At their children's hands


Are you not loyal to your pride
Are you not on the secret side?
It's not a crime, a gain to you,
Do you not understand?
Nume: ion dragos sireteanu (Sep, Thu 06, 2012 / 18:17)
TOLANITA-

Istanbul was Constantinople
Now it's Istanbul, not Constantinople
Been a long time gone, Constantinople
Now it's Turkish delight on a moonlit night

REFREN-
DAI DAI DAI
D- O LINITZA zici ca n-ai
Aici vine sucitura
...o venit turcii cu cultura.
ISTAMBUL NOT CONSTANTINOPOLE_
ISTAMBUL

Every gal in Constantinople
Lives in Istanbul, not Constantinople
So if you've a date in Constantinople
She'll be waiting in Istanbul

REFREN-
DAI DAI DAI
D- O LINITZA zici ca n-ai
Aici vine sucitura
...o venit turcii cu cultura.
ISTAMBUL NOT CONSTANTINOPOLE_
ISTAMBUL

Even old New York was once New Amsterdam
Why they changed it I can't say
People just liked it better that way

REFREN-
DAI DAI DAI
D- O LINITZA zici ca n-ai
Aici vine sucitura
...o venit turcii cu cultura.
ISTAMBUL NOT CONSTANTINOPOLE_
ISTAMBUL

So take me back to Constantinople
No, you can't go back to Constantinople
Been a long time gone, Constantinople
Why did Constantinople get the works?
That's nobody's business but the Turks

REFREN-
DAI DAI DAI
D- O LINITZA zici ca n-ai
Aici vine sucitura
...o venit turcii cu cultura.
ISTAMBUL NOT CONSTANTINOPOLE_
ISTAMBUL

Istanbul (Istanbul)
Istanbul (Istanbul)

Even old New York was once New Amsterdam
Why they changed it I can't say
People just liked it better that way

REFREN-
DAI DAI DAI
D- O LINITZA zici ca n-ai
Aici vine sucitura
...o venit turcii cu cultura.
ISTAMBUL NOT CONSTANTINOPOLE_
ISTAMBUL

Istanbul was Constantinople
Now it's Istanbul, not Constantinople
Been a long time gone, Constantinople
Why did Constantinople get the works?
That's nobody's business but the Turks

REFREN-
DAI DAI DAI
D- O LINITZA zici ca n-ai
Aici vine sucitura
...o venit turcii cu cultura.
ISTAMBUL NOT CONSTANTINOPOLE_
ISTAMBUL

So take me back to Constantinople
No, you can't go back to Constantinople
Been a long time gone, Constantinople
Why did Constantinople get the works?
That's nobody's business but the Turks


REFREN-
DAI DAI DAI
D- O LINITZA zici ca n-ai
Aici vine sucitura
...o venit turcii cu cultura.
ISTAMBUL NOT CONSTANTINOPOLE_
ISTAMBUL

doamnelor si domnilor ---FORMEEEEEETTTTTTA.

REFREN-
DAI DAI DAI
D- O LINITZA zici ca n-ai
Aici vine sucitura
...o venit turcii cu cultura.
ISTAMBUL NOT CONSTANTINOPOLE_
ISTAMBUL

REFREN-
DAI DAI DAI
D- O LINITZA zici ca n-ai
Aici vine sucitura
...o venit turcii cu cultura.
ISTAMBUL NOT CONSTANTINOPOLE_
ISTAMBUL
Nume: ion dragos sireteanu (Sep, Sat 08, 2012 / 21:53)
beau beau beau
d-o ladita n-am sa stau...
uite cum se duce z-gura .....
si englezii cu cenzura..
Nume: ion dragos sireteanu (Sep, Sat 08, 2012 / 21:58)
poate o reclama comerciala ajuta - si un hit- just rap-
The city of Istanbul is important to geography because it has a long history that spans the rise and fall of the world's most famous empires. Due to its participation in these empires, Istanbul has also undergone various name changes throughout its lengthy history.

dau dau dau
d-o linitza n-am sa stau-
asta este tevatura- ....
o venit turcii cu cul..turaaa
Nume: ion dragos sireteanu (Sep, Sat 08, 2012 / 22:03)
For those among you who don't have a lot of time or have very little interest in what happened in the past, here is Istanbul at a glance.

Thorough as I am, of course I also provided an in-depth view on Istanbul's fascinating history for you.


BEAU BEAU BEAU
D_O LADITA N_AM DA STAU----
acu vine SUCITURA - c-o venit TURCII CU CULTURA-
jum aside and dance turks-
beau beau beau ...etc...on ct-solo-
Nume: ion dragos sireteanu (Sep, Mon 10, 2012 / 18:15)
UITI CUM SE DUCE SLOVA ( stop- 123)
TOT CU GINDU LA.......MOLDOVA-

-Turks in Moldova are Turkish people who live in Moldova even though having been born outside Moldova, or are Moldovan-born, but have Turkish roots. By Turkish roots, this could mean roots linking back to Turkey, the island of Cyprus or the communities of the Turkish diaspora

hai dai dai-
d-o ladita n-ai sa stai-
c-asta este sucitura-
si s-or dus cu toti de-a dura--

refren rap- scandeaza-is tam bool- not con stan ti no po le-eeeeeeeeee- is tam bul not con stan ti no pole
Nume: ion dragos sireteanu (Sep, Mon 10, 2012 / 18:18)
According to the US Department of State, there is a small community of Muslims in Moldova, numbering a few thousand.

In 2005 the Spiritual Organisation of Muslims in Moldova headed by Talgat Masaev was denied registration despite of the appeal of the Mission to Moldova of the Organisation for Security and Cooperation in Europe.

In March 2011, the Islamic League of Moldova (Liga Islamica din Moldova), an NGO representing Moldova's Muslims, was officially registered by the Moldovan Justice Ministry last month as the first legally recognized Muslim association in Moldova. It had applied for registration in 2008.

Officially there are just 2,000 Muslims living in Moldova. But the Islamic League says the number is closer to 17,000, though not all of them are registered as Muslims because previous governments considered Islam to be illegal.

The Moldovan Orthodox Church opposed the recognition of Islam and joined protests with conservative group.
Nume: ion dragos sireteanu (Sep, Mon 10, 2012 / 18:37)
just rap- pui chitara solo- ritm turk-

Sadece orada dur
Ve yanışımı izle
Ama bu sorun değil
Çünkü acıtışını seviyorum

Sadece orada dur
Ve ağlamamı duy
Ama bu sorun değil
Çünkü yalan söyleyişini seviyorum


Bunun gerçekte ne olduğunu anlatamam sana
Sana sadece nasıl hissettirdiğini söyleyebilirim
Ve şimdi orada çelik bir bıçak var
Nefes borumda
Nefes alamıyorum
Ama hala savaşıyorum
Kavga edebiliyorken
Yanlış doğru hissettirdikçe
Sanki uçuyor gibiyim
Aşırı dozda aşktan
Nefretten sarhoş olmuşum
bu sanki resmime küsmüşüm gibi*
Ve bunu acı çektiğimden daha çok seviyorum
Nefes alamıyorum
Tam boğulmak üzereyken
O beni hayata döndürüyor
Benden ölesiye nefret ediyor
Ve onu seviyorum
Bekle
Nereye gidiyorsun
Senden ayrılıyorum
Hayır yapamazsın
Geri dön
Eskiye dönüyoruz
Yine buradayız
Bu çok deli
Çünkü ilişkimiz iyi gidiyorken
Her şey mükemmel oluyor
Süpermen oluyorum
Arkasında rüzgarla
Ve o da Lois Lane
Ama kötüyken
Berbat
Çok utanıyorum
Kırılıyorum
O da kim dostum
Adını bile bilmiyorum onun
Ellerimi ona uzattım
Bir daha böyle alçalmayacağım
Sanırım kendi gücümü bilmiyorum

Sadece orada dur
Ve yanışımı izle
Ama bu sorun değil
Çünkü acıtışını seviyorum

Sadece orada dur
Ve ağlamamı duy
Ama bu sorun değil
Çünkü yalan söyleyişini seviyorum
Yalan söyleyişini seviyorum

Birini böyle çok sevince
Zar zor nefes alırsın
Onlarla beraberken
Tanıştığında
Ve hiçbiri
Kime laf attıklarını bilmezler
Belirsiz heyecanlı bir duyguyla
evet onlar titriyorlar
Eskiden böyleydin
ve şimdi ölesiye bıktın
Onlara bakınca
Onlara hiç vurmayacağına yemin ettin
Asla onları acıtacak hiçbir şey yapmamaya
Şimdi yüzyüzesiniz
Kin kusuyorsunuz
Ve bu sözler
Onlara tükürdüğünde
Saldırıyorsun
Birbirinizin saçını yoluyorsunuz
Tırmala,pençele,ısır
Meydan oku onlara
Nume: ion dragos sireteanu (Sep, Mon 10, 2012 / 18:44)
uite cum se duce zgura-
s-o venit turcii cu cultuuuuuuraaaaaaaaaaaa
dai dai dai
d-o linitza n-ai sa stai----etc.....( daca se fac figuri scriem altu- stau la montreal si gasesc ce vrei in toate limbile ---grup tobosari copii- am vorbit cu instructorul- pentru eventual american tur--3doums--prof- houp rivest---rivest@csdm-qs-ca- colege georges vanier- montreal- daca-i vrei scrie direct prin colegiu- au ei poturi-poate si un LIVE IN CACA NADA-cu pion X- sau pi- semnul din matematica -on X- nu te lua dupa esecul trecut- ca samy e specialist in faze de astea-a gresit advertiseul- vorbim cu folosea- sunt prieten cu el la festival-toronto-dar ne trebuie hituri noi- iti mai dau - comert- cine a spart- dan spataru- urla sala-
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter