Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Planeta Alinei Manole: amante, greieri, pitici, îngeri şi stele pătrate

Data publicarii: 20.03.2010 15:01:00


Când spui Alina Manole, spui invariabil “Luna pătrată”. Alina şi luna au o relaţie specială, construită în nopţi de nesomn şi zbucium de adolescentă. De atunci artista o poartă mereu cu ea şi ne-o oferă de fiecare dată în formă pătrată.

“Luna o ai înăuntru sau nu. Îmi improvizasem în camera mea de adolescentă un soi de divan sub geam. Nopţile – de atunci eram insomniacă – , îmi plăcea să stau şi să mă uit spre cer şi visam, cum face orice adolescent. De aici vine luna. De ce pătrată? Sunt mai multe explicaţii. Prima ar fi quadratura cercului. A doua ar fi că <n-am avut altă rimă> – râde artista. A treia şi, de fapt, cea adevărată este că, atunci când eşti îndrăgostit, percepţia ta asupra lucrurilor este alta şi ai senzaţia că poţi schimba absolut orice pe lume, că e suficient să întinzi mâna şi ajungi până la lună… o desenezi aşa, în orice formă cu putinţă. De-asta e pătrată”.

 

Caietul de şcoală

Este cantautor, realizator radio şi sociolog. Dragostea pentru muzică a venit absolut firesc. La vârsta de 9 ani a început să cânte la acordeonul găsit în casă, într-o cutie. Dar instrumentul i-a fost furat la şcoală. Miliţia l-a recuperat, dar cu o tastă lipsă, aşa că Alina l-a abandonat repede, în favoarea chitarei care aparţinuse mamei… “Momentul, sau elementul de referinţă în cariera mea artistică, poate un soi de definire, rămâne un caiet de muzică, cu câteva acorduri desenate, pentru că de acolo am început – mărturiseşte Alina. Si începutul ăsta mi-e foarte drag, pentru că l-am făcut singură şi la o vârstă foarte mică”.
În 1998, Alina Manole participă la „Om Bun”, unde câştigă premiul Anda Călugăreanu. În 1999 participa din nou şi-şi adjudecă, de data asta, trofeul, cu piesa “Colinda copacului”. Apare pe albumele “Promisiuni” (vol. 1 şi 2), albume colective care reuneau piesele câştigătorilor de festival.
Pe 28 martie 2009, pe scena Teatrului “Ion Creangă” din capitală, Alina Manole şi-a lansat primul album din carieră, numit, bineînţeles, “Luna pătrată” (declarat ulterior, de portalul foreverfolk.com şi de ziarişti, drept cel mai bun album folk al anului). A urmat, pe 4 decembrie, un maxi-single intitulat “Cu drag”, ce cuprindea piesa “Colinda copacului” şi alte trei colinde. Ambele albume au fost editate de casa de producţie a artistei, MHO Marketing Highest Option.

“Cred că toată lumea înşală…”

Întâmplător sau nu, “Luna pătrată” este singura piesă de dragoste adevărată, în sensul obişnuit al cuvântului. Pentru că în viaţă lucrurile sunt mai urâte şi mai strâmbe, iar Alina nu ezită să le prezinte ca atare: “Cred că toată lumea înşală pe toată lumea la un moment dat. Că e vorba de relaţie intimă, profesională, de prietenie, lumea trădează. Evident că şi eu am trădat, şi eu am fost trădată. Practic, ecuaţia asta e foarte simplă, pentru că, atâta vreme cât e un lucru atât de comun tuturor, merită cântat. De mine s-a lipit. Dacă mi-a fost vreodată groază de ceva, mi-a fost de cuplurile care se mint ani de zile, adoptă relaţia compromisului şi uite că ajung să-şi aniverseze 40 de ani de căsnicie, după ce fiecare, la un moment dat, a avut cel puţin o şansă să fie fericit. Dar i-a fost prea teamă să ia o decizie. De aceea cânt despre lucrurile astea - pentru că sunt atât de evidente. E o ascundere după deget inutilă. Pe de altă parte, cel mai rău lucru este ca celălalt să afle de trădare. Nici mărturisirea nu-şi are rost. Aşa că cea mai bună soluţie este cântecul”. Aşa că Alina cântă cel mai adesea despre amante, dezamăgiri, relaţii călduţe şi triunghiuri amoroase. Uneori ai senzaţia că îşi evocă propria viaţă. Ne avertizează însă că nu este aşa: “Eu nu cânt doar despre mine. Nu e vorba doar de experienţele mele personale în piesele astea. Foarte mulţi dintre oamenii din jurul meu se pot recunoaşte în ele. Dar, iarăşi, nu e vorba doar despre ei. Sunt şi eu în piesele mele, la fel de bine cum sunt şi cei din jurul meu. Lucrurile astea se întâmplă. Sunt normale… Normal de ascunse”.

“Şansele să mă schimb nu există”

Pe planeta Alinei, populată de sirene, greieri, pitici, îngeri sau prieteni invizibili, lucrurile sunt într-o fierbere continuă. Când nu compune sau nu are concerte ori emisiuni la radio, artista îşi trăieşte viaţa ca orice om normal, cu probleme casnice, cu bucurii şi tulburări: dă cu aspiratorul, schimbă nisipul motanului Dodo, găteşte dulceaţă de cireşe amare sau zacuscă de peşte. “Şansele să mă schimb nu există. Sunt un om al naibii de normal: cu pitici, cu tabieturi, cu prieteni invizibili. Mă bucur de fiecare lucru mărunt care mi se întâmplă şi caut veselie şi bucurie în orice. Mă tulbură lipsa bunului simţ şi trădările oamenilor apropiaţi, frustrările lor sau problemele lor nerezolvate".
Mâine, Alina Manole împlineşte vârsta lui Cristos, adică 33 de ani. Pe care şi-i sărbătoreşte astăzi, printr-un concert la Muzeul Ţăranului Român. Îi urăm să epuizeze toată geometria euclidiană şi vegetaţia urbană, cu cântece la fel de inspirate ca “Luna pătrată” şi "Colinda copacului".

 

 

Colinda copacului

Cu anotimpuri ce mă trec pe neştiute
Mai capăt un inel în profunzimi
Şi vine omul şi mă rupe
Din vârf până spre rădăcini.

Refren:
Mă doare, omule, ce rău mă doare
Cu fiecare frunză ce-mi omori
Un fruct ce-ar fi putut dintr-o eroare
Să fie cina ta de sărbători.

Şi omul ciopârţeşte pe-ndelete
Din trupul meu vibrând la tăieturi
Şi-l văd grăbit ca să se-mbete
La cârciuma dintre păduri.

Mă văd copac întins pe-o rână
Minţind pământul că nu mor
Întind un ram şi spun că-i mână
De muribund şi nu mai pot să zbor.

 

Afisari: 2555
Autor: Magda Brebenel
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter