Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Sergiu Cioiu si întoarcerea la "locul său de pe pământ"

Data publicarii: 17.11.2016 10:45:00

  

 

„Sunt un actor care cântă”, spune cu nejustificată modestie Sergiu Cioiu, una dintre cele mai proeminente voci ale muzicii ușoare românești din anii '70. N-are dreptate, căci este în egală măsură cântăreț și actor, așa cum au dovedit-o și o confirmă cariera și succesul. S-ar putea spune, parafrazându-l, că e un muzician care joacă teatru.

 

Muzica marca Sergiu Cioiu s-a impus prin timbrul inconfundabil al vocii, prin textele extraordinar de pregnante și prin muzica lui Alexandru Mandi cu iz de șansonete, care nu a fost de nimeni mai bine și mai consistent expusă decât prin vocea lui Sergiu Cioiu. Piesele lui Alexandru Mandy: “Cântecul vântului”, “Glasul tău”, “Cred”, “De ce?”, “Îţi mulţumesc”, “Merci, Becaud”, “Pentru cine?”, “Primul loc pe pământ”, “Venise vremea”, „Tripticul Brâncuși” (“Coloana infinitului”, “Masa tăcerii”,  “Poarta sărutului”) au fost, toate, șlagăre.

 

 

Aplecarea sa spre șansonetele franceze (și spre muzica franceză în general) l-a determinat să creeze și să interpreteze variante în limba lui Voltaire a unor celebre piese precum „O fată mai găseşti” (H. Mălineanu), „Să nu uităm să iubim trandafirii” (Florin Bogardo) şi „Trecea fanfara” (Temistocle Popa).

În perioada 1966-1976, a participat la șase ediţii ale Festivalului de la Mamaia (1966, 1969, 1971, 1973, 1974, 1976) cu zece piese (dintre care patru au fost laureate) şi a câştigat două premii de interpretare (1966, 1969).

 

 

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București, fiind coleg de generație și de scenă cu Ovidiu Iuliu Moldovan, Monica Ghiuță, Ștefan Radof, Ilinca Tomoroveanu, Ion Caramitru, Mihai Stan, Mariana Mihuț, Rodica Mandache, Nicolae Gherghe, Dora Chereș, Andrei Zaharia și mulți alții.

În 1982, în plină glorie profesională, a părăsit România și s-a stabilit la Ottawa, în Canada, unde locuiește și astăzi. Nu și-a abandonat cariera, dimpotrivă. Împreună cu fiul său Leonard Constant (de asemenea muzician) realizează filme și videoclipuri pe care le lansează în spațiul virtual, rămânând permanent în zona de circulație al muzicii și poeziei.

 


Sergiu Cioiu și Alexandru Mandy


Vine din când în când în România pentru a-și vedea prietenii și pentru a participa la evenimente care îi sunt dedicate. În luna mai, anul acesta, a fost prezent la lansarea și turneul cărții „Nu ştim aproape nimic - Pușa Roth în dialog cu Sergiu Cioiu” iar acum, la șase luni de la acest eveniment, se află din nou în București, cu prilejul apariției, la casa de discuri Eurostar, a dublului album „Sergiu Cioiu cântă Mandy”.

 

Albumul cuprinde 23 de piese compuse de regretatul compozitor Alexandru Mandy (interpretate, evident, de Sergiu Cioiu), ceea ce constituie cel mai complet omagiu adus unui mare compozitor. Lansarea dublului album va avea loc pe 28 noiembrie 2016, la ora 16, la magazinul „Muzica” din Bucureşti. Dar, până atunci, agenda artistului este extrem de încărcată:

 

·         Luni 14 noiembrie a fost prezent la Serata „Eminescu Jurnalistul” organizată de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, unde a recitat două poezii de Mihai Eminescu, încântând asistența.

·         În data de 16 noiembrie 2016, a participat la Dimineaţa de Poezie„ George Coşbuc”, la Centrul Socio-Cultural "Jean-Louis Calderon".

·         Pe 17 noiembrie a fost invitat la Romexpo, în cadrul Târgului Gaudeamus, pentru a da autografe pe noul său album.

·         Pe 24 noiembrie 2016, la ora 19:00, este invitat special la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" din Bucureşti, în cadrul spectacolului "Glume pe portativ".

·         În aceeași seară, la ora 22:00, va fi prezent, timp de o oră și jumătate, la emisiunea ”Trezește-te, Gheorghe, trezește-te, Ioane”, de la 6TV. Titlul ediției dedicate este „Sergiu Cioiu și locul său de pe pământ”.

·         Pe 25 noiembrie 2016, ora 16:00, este invitat la emisiunea "Ieri-azi-mâine", la TVR2.

·         În zilele de 26 și 27 noiembrie 2016, ora 19:00, este invitat la Sala Palatului, în cadrul concertelor "Sentimente", susţinute de Loredana Groza.

·         În 28 noiembrie 2016, ora 16:00 - Lansarea discului, „Sergiu Cioiu cântă Mandy”, la Magazinul "Muzica" din Bucureşti.

·         În 29 noiembrie 2016, ora 17:00, participă la Seara de "Poezie şi cânt", la Centrul Socio-Cultural "Jean-Louis Calderon".

 

 

Nu, hotărât lucru, Sergiu Cioiu nu este doar „un actor care cântă”. Și nici doar un muzician care joacă. Este un artist adevărat, cu o vitalitate și o longevitate artistică impresionante. Deviza sa profesională pare a fi: „prezentul continuu”.

Afisari: 3475
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter