Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

În ziua comemorării lui Eminescu, ungurii au primit autorizaţie de protest la... ARCUL DE TRIUMF

Data publicarii: 15.06.2013 01:54:00

Hotărât lucru, ungurii ştiu să-şi aleagă momentul şi locul în care vor să protesteze. De data asta au ales ziua de 15 iunie, data la care a murit Mihai Eminescu, poetul nostru naţional. Ura maghiară împotriva românilor este foarte bine organizată. Au şi cu cine. Pe de o parte, nepăsarea guvernul României, care este alcătuit din două grupuri (eu le-aş zice haite) perfect complementare între ele (ticăloşii din PSD şi proştii din PNL), iar pe de altă parte lipsa de cultură a aleşilor locali sau parlamentari. Sunt convins că primarul Capitalei, Sorin Oprescu, habar n-avea că pe 15 iunie (când au solicitat ungurii autorizaţia de protest) se împlinesc 124 de ani de la moartea lui Eminescu.

 

Ungurii ştiau. Ungurii ştiu aproape totul despre poetul nostru naţional care le-a anulat personalitatea culturală în virulentele sale analize istorice şi politice (vezi editorialul "Prin ce au contribuit ungurii la înaintarea omenirii?"). Deci ungurii n-au niciun motiv să-l iubească pe Eminescu, dar au temeinice motive să-l cunoască. De aceea l-au şi tradus integral în limba maghiară (e singurul autor român tradus integral în această limbă), maghiara fiind, pe de altă parte, singura limbă în care Eminescu a fost tradus integral.

 

Şi acum să vedem ştirea (Hotnews):   “Asociaţia Maghiară pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România organizeaza sambata un mars de protest fata de "discriminarea pe criteriu etnic" din cadrul senatului Universitatii de Medicina si Farmacie din Tirgu Mures, acuzand faptul ca senatul refuza acreditarea liniei de studiu cu predare in limba maghiara si organizarea departamentelor pe baza acestei linii […]. <<Pe data de 2 mai anul curent, senatul UMF Tg. Mures, majoritara de etnie romana nu a votat aplicarea punctelor prevazute in protocolul incheiat de comun acord. Aceasta atitudine ne indeamna la continuarea protestelor pe o perioada nedeterminata, pana la solutionarea drepturilor noastre garantate si de legile Statului Roman>>,  se arata in comunicatul transmis de secretarul Asociatiei Maghiare pentru Pregatirea Medicala si Farmaceutica din Romania, Adam Valerian.

Pe data de 15 iunie, incepand cu ora 14.00, se va desfasura un mars de protest din Piata Arcul de Triumf pana in Piata Victoriei”.

 

 

Este puţin probabil că această acţiune “nevinovată” are loc întâmplător EXACT în ziua de 15 iunie, zi în care ungurii au răsuflat uşuraţi, cu 124 de ani în urmă: scăpaseră de cea mai puternică voce publică din România secolului al XIX-lea, care îi umilise şi îi terfelise cu cele mai solide argumente culturale, arătându-i în toată splendoarea nimicniciei lor istorice.
 
Nici locul ales de protestatari nu este întâmplător. Arcul de Triumf din Bucureşti a fost mărturia umilinţei maghiare din 1919, când armata română condusă de Regele Ferdinand a cucerit Ungaria eliberând-o de hoardele bolşevice ale lui Bela Khun. Pe Arcul de Triumf, în interior, printre localităţile eliberate de Armata Română, era săpat în piatră şi numele capitalei Ungariei, BUDAPESTA. În timpul ministeriatului lui Kelemen Hunor, “întâmplător”, acest nume a fost şters.
 
Nu m-ar mira ca protestatarii maghiari (care nu sunt UDMR-işti, ferească Sfântul!, nici enoriaşi de-ai lui Laszlo Tokes, doar nişte medici nevinovaţi, membri ai Asociaţiei Maghiare pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România), să intre sub Arcul de Triumf, teoretic pentru că e un spaţiu încercuit, protejat de circulaţia rutieră, practic pentru a profana încă un simbol sacru românesc. N-are decât să-i creadă Sorin Oprescu şi guvernul Ponta că protestul lor n-are nicio legătură cu ziua comemorării lui Eminescu şi cu Arcul de Triumf, eu unul (şi, probabil, nu numai eu) nu cred. Cred, în schimb, că e o provocare şi că motivul profund, ancestral, al acestei acţiuni, este nevoia lor irepresibilă de a ne scuipa de câte ori au ocazia. Prostia, ticăloşia şi lipsa de cultură istorică a aleşilor noştri sunt cei mai buni aliaţi ai lor.
 
Reamintesc că astăzi, 15 iunie, se comemorează 124 de ani de la moartea spiritului tutelar al conştiinţei noastre naţionale.

Afisari: 3823
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter