Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

ISTORIA LA RĂSCRUCE

Data publicarii: 07.12.2010 23:04:00

Cu secole în urmă cineva afirma:
„Istoria este un ghid de navigare prin veacuri periculoase.
Istoria este ceea ce suntem şi de ce suntem aşa cum suntem”.

Gândul îmi zboară la istoria zbuciumată a poporului acesta, informațiile venite din secolele trecute năvălesc în mintea mea și luptă pentru întâietate.
Literatura filosofică veche, cărțile de popularitate din domeniile psihologic și istoric încercau să trezească interesul pentrudevenirea umană.
În secolele trecute, acest lucru era posibil prin editarea unui număr din ce în ce mai mare de manuale, de cărți de specialitate, de periodice și broșuri care prezentau metode prietenoase de „progres interior”. Prețurile erau și ele prietenoase, pentru școli se acordau gratuități, biblioteci existau și în sate iar statisticile semnalau faptul că oamenii erau preocupați de ceea ce astăzi numim progresul personal.
În decursul veacurilor, „clasa politică” solicita formarea unor comisii internaționale de apropiere intelectuală, de institute de cercetări istorice, intervenea pe lângă instituțiile abilitate ale statului său, precum și ale altor state, pentru ușurarea accesului la arhivele și documentele care privesc istoria popoarelor.
Tu, „clasă politică” de astăzi, ai dizolvat aceste comisii, nu aloci fonduri pentru cercetare, arhivele le-ai dat pe mâna unor incompetenți sau pe mâna celor „foarte interesați” de acestea (dușmanilor acestui neam), care le vor distruge sau înstrăina.
„Clasa politică” de astăzi nu-și mai iubește neamul din care vine și dorește ca acesta să rămână întunecat la minte, prost, orb, fără nicio posibilitate de a se mai ridica la rangul de popor.
Astăzi, în secolul al XXI-lea, se afirmă faptul că trăim într-o economie concurențială, într-o societate a consumului, cu posibilități și potențial nemaiîntâlnit, dar cărțile și publicațiile de specialitate sunt din ce în ce mai rare, manualele școlare sunt alternative, au rămas gratuite, dar școlile nu le au (le cumpără părinții), școlile, bibliotecile și centrele de cercetare sunt închise. Statistici nu se mai fac.
Dacă voi, cei care vă erijați în clasă politică, consideraţi că puteți șterge istoria unui popor ca pe un geam aburit, atunci vom fi nevoiți să vă învățăm că „stăruința într-o singură unitate economică, politică, militară” trebuie să fie și una „sufletească”.
Tu, „clasă politică, ești cea care ai cerut modernizarea statului și ai schimbat legislația, ai creat comisii și instituții în acest sens, dar rezultatele muncii tale nu se zăresc, întârzie. Susții că formele de apropiere între aceste state ale Uniunii Europene ar trebui să aibă mai cu seamă caractere politice și economice, pentru cristalizarea unor state moderne. Greutatea cea mai mare va fi tocmai să se ajungă la aceste forme de apropiere, pentru ca dintr-o stare mai mult de neîncredere, de observație reciprocă sau chiar de amestec în treburile interne ale altui stat, chiar și de dezinteresare, să se treacă la starea care se urmărește de fapt: interesul personal sau de grup. Această Uniune Europeană se găsește în imposibilitatea de a crea o constituție, din moment ce este dominată de individualism. În loc de coexistență suportabilă prin tăcere, se poate intra într-o stare de fierbere și de incriminare. Acestea sunt temerile și amenințările, rațional îndreptățite, ale celor care nu mai au încredere în „clasa politică” și în instituțiile create de ei numai pentru ei.
În decursul istoriei, toate eșecurile clasei politice s-au răsfrânt asupra propriilor popoare. Ultimul nivel al acestor eșecuri a fost trimiterea poporului în stradă, la răscoale, revoluții și, fază finală, la războaie.
În contextul actualei crize morale a societății românești, în general, și al crizei de identitate colectivă a acestui popor, acțiunile acestei „clase politice” generează criza de identitate a tineretului. Responsabilitatea ne aparține și nouă: părinți, dascăli, preoți, precum și instituțiilor fundamentale ale statului, create de această clasă politică prin legile elaborate și votate de ea.
De această atmosferă de derută și confuzie cei mai vinovați sunt însă cei care se erijează astăzi în clasa politică a României. Pe agendele de lucru ale domniilor lor prioritare ar trebui să fi politicile educaționale.
Astăzi, cei care constituie tânăra generație refuză să meargă la școală, nu citesc, sunt lipsiți de cultură generală și de educație, nu au virtuți, nu vor avea cunoștințele necesare pentru a practica o profesie, nu vor avea din ce să-și asigure existența și din ce să-și pregătească pensia. În schimb beau, fumează, unii se și droghează, sunt obraznici și violenți.
Domnilor din „clasa politică”, această criză morală are la bază una și mai profundă, generată în exclusivitate de dumneavoastră: „criza modelelor”. „Aleasa” dumneavoastră cultură atât a putut să facă pentru tânăra generație, iar noi, cu toții, vom deveni, dintr-un popor cu o istorie, cu o cultură, o populație pentru care mai târziu „a fi român va deveni o meserie”. Statul unitar o să devină unul federal (vezi: Iuliu Maniu), iar copiii noștri vor ajunge chiriași în propriile case și slugi în propria țară.
 

Afisari: 2250
Autor: Prof. Dr. Robert Stănciugel
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Gheorghe Nosca (Dec, Thu 09, 2010 / 19:18)
Cand s-au implinit 25 de ani de la Procesul de la Nurnberg, in Le Monde a aparut un articol in care se spunea ca pe banca acuzatilor au stat numai invinsii. Pe aaceeasi banca ar fi trebuit sa stea si Stalin pentru Katyn, Truman pentru Hirosima si Nagasachi, Churchil pentru sacrificarea reziatentei olandeze.
Un diplomat afirma ca pe baza documentelor de constituire a Tribunalului de la Nurnberg SUA ar putea fi judecate pentru Afganistan.
Cred ca pe baza documentelor de constituire a Tribunalului de la Targoviste, in care Ceausescu a fost judecat si condamnat si pentru subminarea economiei nationale, pot fi judecati cei care au distrus nu numai economia nationala.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter