Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Întrucât, din motive pe care nu le analizez acum, utilizarea acestui site îmi este blocată (nu mai am acces la modulul de administrare), am deschis o altă platformă, mai bine protejată, pe domeniul certitudinea.com. Site-ul de față, certitudinea.ro, rămâne în continuare funcțional, dar numai ca o arhivă a certitudinea.com. Așadar, postările noi le puteți urmări, de acum, pe site-ul certitudinea.com.
MIRON MANEGA – Ispravnic de concept

Oare ce ar răspunde Ponta, dacă fiul lui l-ar întreba: "Tată, de ce ai vândut România?"

Data publicarii: 30.05.2013 11:53:00

Este, fără doar şi poate, o abordare retorică a „speţei” istorice în care suntem implicaţi cu toţii, şi „vânzători”, şi „vânduţi”. Noi, cetăţenii, suntem, desigur, cei din urmă. Zic că e retorică, pentru că Victor Ponta n-are nici conştiinţă istorică, nici sentimentul responsabilităţii sau apartenenţei la vreo identitate naţională, nici sensul funcţiei pe care o deţine. Deci nu realizează că e un administrator vremelnic, nu un stăpân etern al României.

 

De aceea minte, fură şi vinde fără tresăriri de conştiinţă. De fapt, n-are conştiinţă. Pentru el, o promisiune electorală neonorată, o Roşia Montană, un sistem feroviar sau nişte gaze de şist sunt simple vehicule pentru a-şi atinge un scop personal. Nu contează preţul, dacă plata nu se face din contul lui. De aceea, pentru că nu ştie să gestioneze prezentul, fură din viitor. Fură de la copiii născuţi şi nenăscuţi ai României, le fură şansele, pentru a plăti nişte datorii curente. Nu pentru că n-ar vrea, ci pentru că nu ştie. E singura circumstanţă pe care i-o acord.

 

Îl înţeleg. Îl înţeleg, aşa cum înţelegi un câine care te muşcă fără motiv, din reflex. Degeaba cauţi o logică a câinelui în comportamentul acestuia, pentru că tu gândeşti cu logica ta, nu cu a lui. El n-are logică, are manifestări, reflexe şi reacţii. Deci, nu poţi urî un câine care te muşcă, pentru că ar fi absurd, aşa cum nu poţi urî scarlatina sau hepatita C, sau o tumoră malignă, sau rahatul de câine în care ai călcat pe stradă. Trebuie doar să iei măsuri. Câinele trebuie eutanasiat sau împuşcat, scarlatina sau hepatita trebuie diagnosticate şi tratate, tumora trebuie extirpată, rahatul de câine trebuie curăţat (sau sancţionat stăpânul câinelui, dacă e găsit). Toate acestea fără ură sau resentimente, doar din raţiuni istorice sau medicale, din spirit civic sau igienic.

 

Aşadar, îl înţeleg pe Victor Ponta. Îl înţeleg, aşa cum înţelege un chirurg neoplasmul. Ponta este legatarul universal al unui organism morbid care s-a hrănit, politiceşte vorbind, cu laptele roşu al doctrinei staliniste, distribuită, în gamelele sovietice reşapate, de Ion Iliescu şi discipolii săi. Deci cum i-am putea pretinde lui Victor Ponta să fie altceva decât ceea ce este? Cum i-am putea pretinde unui neoplasm să fie plămân sau rinichi? Şi cum poţi coabita cu el? Se poate? Răspunsul este da, dar cu pistolul pe masă... Sau - ca să nu-mi fie luată metafora stricto sensu sau ca o cine-ştie-ce instigare - cu bisturiul pregătit.

 

Că Victor Ponta e o tumoră malignă, un neoplasm, se vede la cea mai sumară „etiologie” a bolii: marele său guru a fost Ion Iliescu, mentorul direct a fost Adrian Năstase, consilierul lui este Viorel Hrebenciuc, soţia sa (europarlamentar) e fiica lui Ilie Sârbu, naşul este Gabriel Oprea (cam multe rude în structurile puterii, mult mai multe decât avea Ceauşescu). Nici nu trebuie să fii medic specialist ca să identifici boala...

 

Este puţin probabil că fiul lui Victor Ponta ar putea, vreodată, la maturitate, să gândească altfel decât mama, tata, bunicii sau rudele. A crescut într-un mediu predestinat, deci va fi produsul acestui mediu. De-aia ziceam că titlul acestui text este o construţie retorică. Şi, totuşi, nu-mi pot reprima întrebarea: ce s-ar întâmpla dacă, dintr-o străfulgerare inexplicabilă, dintr-o revelaţie, dintr-o ceartă de familie, din nemulţumire, din frondă sau, pur şi simplu, pentru că va realiza ce îngrozitoare povară de nume a moştenit, fiul lui Victor Ponta l-ar întreba pe acesta, într-o zi: „Tată, de ce ai vândut România?”... Oare ce ar răspunde vânzătorul?

 

Afisari: 2641
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Viorica Balteanu (Sep, Mon 08, 2014 / 09:58)
Articol cutremurator de exact prin adevarurile identificate! Nu pot fi - totusi - de acord cu impuscarea cainilor ce musca din simplu reflex, deoarece asertiunea ziaristului din articolul prezent il contrazice chiar pe acesta: nu poti uri un animal care se apara cum stie el, tocmai pentru ca logica sa de fiinta fara cuvine difera de a noastra. Desigur, uciderea unui latrator violent se justifica atunci cand patrupedul este bolnav incurabil, insa. Revenind la tema principala, e foarte limpede ca Romania a fost adusa pe buza prapastiei. Putem opri prabusirea in abis numai prin efort constient urias, bine articulat prin SOLIDARITATE, in numele devotamentului fata de patrie. Doamne, da-le minte vie cetatenilor Romaniei, la ceas de grea cumpana!
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter