Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Întrucât, din motive pe care nu le analizez acum, utilizarea acestui site îmi este blocată (nu mai am acces la modulul de administrare), am deschis o altă platformă, mai bine protejată, pe domeniul certitudinea.com. Site-ul de față, certitudinea.ro, rămâne în continuare funcțional, dar numai ca o arhivă a certitudinea.com. Așadar, postările noi le puteți urmări, de acum, pe site-ul certitudinea.com.
MIRON MANEGA – Ispravnic de concept

PANSEURILE PREMIERULUI...

Data publicarii: 26.03.2013 22:42:00

Conform reporterului special al ziarului Gândul, Cristian Andrei, premierul Victor Ponta i-a recomandat primarului Sectorului 5, Marian Vanghelie, „să rezolve problema integrării romilor înainte de a face mitinguri pentru susţinerea elevei cu «bentiţă tricoloră» din Covasna. «Au o problemă cu maghiarii în Sectorul 5? Sectorul 5 are o problemă cu integrarea romilor şi domnul Vanghelie, cu sprijinul meu să se ocupe de integrarea romilor. De maghiari ne ocupăm noi”, a fost prima reacţie a premierului când a auzit de intenţiile lui Vanghelie. Spiritual, nu? Chiar ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns.

 

Edilul bucureştean propusese, vineri, la conferinţa de alegeri a PSD Sector 5, organizarea unui miting pentru susţinerea elevei Sabina Elena. Ca de obicei, adevărul e la mijloc, premierul are perfectă dreptate când afirmă că problema romilor „ne afectează pe toţi”, propunându-i preşedintelui Băsescu să meargă împreună cu el în Ferentari pentru a rezolva problema, cee ce, evident, este o utopie. „După ce rezolvăm problemele cu maghiarii din sectorul 5, trebuie să ne ocupăm de integrarea romilor, pentru că problema romilor ne afectează pe toţi, faptul că nu suntem capabili să  avem programe eficiente de reintegrare a lor. Dacă domnul preşedinte vrea să intrăm în Schengen, ar trebui să ne ajute cu problema aceasta, nu să ne trimită scrisori. Să meargă cu mine la domnul Vanghelie, să ne ocupăm de Ferentari, că domnul Vanghelie se ocupă de unguri acum. Să ne ocupăm noi de romi”, a subliniat domnul Ponta, ca să bage la cap subalternul său politic, pe care, din cât se vede, pare că nu-l prea agrează.

 

Nu sunt „fan” Ponta, deşi îi apreciez bagajul de informaţii şi dezinvoltura diplomatică demonstrată în exterior  - chiar cred că ar fi un bun ministru de Externe într-un guvern responsabil -, „fan” Vanghelie nu sunt nici atât, dar nu văd cum ar fi putut împiedica integrarea în social a romilor din Ferentari un miting de solidaritate cu Sabina Elena. „Mişto”-ul domnului Ponta este total deplasat. Sunt chestiuni mult mai serioase decât vede premierul de la Bucureşti, prin ochelarii consilierului său onorific, Frunda György, abil insinuat printre faldurile Puterii. Premierului îi plac oamenii inteligenţi, dar acum se joacă, nepermis, cu focul. Frunda o să-i pună creierul pe bigudiuri, mai ales în problema bolnavilor de autonomie şi federalizare, care, iată, în disperare de cauză, au ajuns să se bată până şi cu fetiţele românce.

 

„De maghiari ne ocupăm noi” – zice Victor Ponta. Zău? Cum? Şi de când? Că n-am prea observat. Ba, mai mult, până şi promisiunile de a-i mai lăsa pe politicienii acestora „la vatră”, să se mai odihnească după două decenii de guvernare, s-au dovedit doar nişte baloane electorale de săpun. Ei, în schimb, îşi văd de ale lor, sub nasul mai-marilor indiferenţi la problemele reale ale ţării. Pe ce mă bazez când spun asta? Pe documente, evident, şi pe afirmaţiile liderilor lor. De pildă, Programul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (radical, preşedinte Toro Tibor), PPMT, care a organizat mitingurile şi marşurile autonomiste din 10 şi 15 martie a.c., are ca obiectiv major explicit federalizarea României: „Ne dorim o Transilvanie europeană cu microregiuni autonome – ca parte a unei Românii federale”. Ideologia radicalilor maghiari are la bază (conform neppart_progi_ro_web) trei concepte: I. Federalizarea României, II Europenismul Transilvan, III. Autonomia. Ungurii chiar nu se joacă, ţin morţiş la ideile lor, impunând în larga masă a electoratului lor, fie direct, fie subliminal, preocuparea şi determinarea, până la obsesie, pentru realizarea acestor deziderate.

 

Platforma-program a Partidului Popular Maghiar din Transilvania se intitulează „Pe calea cea bună – Şanse şi libertate Transilvaniei” şi, în capitolul referitor la politica externă unitară a naţiunii maghiare, precizează: „principala datorie a politicii noastre externe este crearea, atât în opinia publică internaţională, cât şi în diversele instituţii de integrare internaţionale, în special cele euroatlantice, a unei tendinţe propice implementării programului nostru de autonomie”. De asemenea, PPMT îşi exprimă dorinţa şi disponibilitatea de a se implica în activităţile instituţiilor integratoare ale maghiarilor de pretutindeni, respectiv Consfătuirea Permanentă Maghiară, Forumul Reprezentanţilor Maghiari din Bazinul Carpaţilor sau Consiliul Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpaţilor.

         

În partea care se referă la regiunile Transilvaniei, se consideră că Ţinutul Secuiesc, datorită tradiţiilor sale istorice şi culturale autonomiste, trebuie să obţină o autoritate de autoguvernare specială, cu asigurarea autonomiei culturale a românilor care reprezintă o minoritate în regiune (n.n. - minoritar român în România!). Clujul este considerat capitala Transilvaniei, şi aici ar trebui înfiinţate instituţii de învăţământ superior în limba maghiară, prin care cultura elitelor din sânul maghiarimii transilvănene să se integreze în valorile spirituale şi ştiinţifice europene. Documentul consideră că regiunea Partium este un factor de facilitare a integrării în civilizaţia occidentală, dar şi elementul ce poate duce la crearea unui spaţiu cultural şi economic transfrontalier de cele două părţi ale graniţei dintre România şi Ungaria, fără să uite de necesitatea obţinerii unui statut special de regiune autonomă.
 

O să spuneţi că fiecare partid scrie vrute şi nevrute în programul său, ca să cucerească adepţi. Corect. Şi totuşi... Pe harta regiunilor istorice ale României, aşa cum o prezintă PPMT în Program, Crişana şi Maramureşul apar unite, sub denumirea (istorică) de Partium. Puntea între Partium şi Ţinutul Secuiesc rămâne, astfel, practic, un singur judeţ: Bistriţa-Năsăud. „Partidul Popular Maghiar din Transilvania este o formaţiune de dreapta care se ghidează după principii creştin-conservative şi autonomiste. – spun ei, clar, din primul pargraf, şi nimeni nu le-a zis nimic, nici când s-au înfiinţat, nici când s-au obrăznicit, nici acum, când depăşesc orice limită a bunului-simţ. Şi nu numai ei.
   

Luni, 18 martie a.c., la emisiunea TVR1 în limba maghiară,  Cszeke Atilla, fostul ministru al Sănătăţii, a prezentat strategia UDMR (ca de obicei, aparent moderată în raport cu a PPMT) în privinţa regionalizării. El a vorbit despre eficienţa „regiunilor  mici”, susţinând, de fapt, formarea regiunii Harghita-Covasna-Mureş şi spargerea în două a actual-proiectatei regiuni Centru (cu capitala Cluj), partea vestică a acesteia (Bihor, Satu Mare, dar a făcut referiri şi la Arad) urmând a avea, în propunerea lor, capitala Oradea. Cseke a adus ca argument, exclusiv, al  variantei UDMR „criteriile 5+1” ale UE, pentru a contracara obiecţiile împotriva criteriului etnic.
   

Întrebat asupra şanselor susţinerii acestei propuneri de către parlamentarii români din judeţele implicate, Cszeke a răspuns că au demarat deja, cu cei din Bihor, consultările şi crede că aceştia vor avea interesul pentru Oradea-capitală de regiune. Ar trebui să ne mire? Avem altă Mărie cu aceeaşi pălărie, descentralizarea înaintea regionalizării constituindu-se, iată, o prioritate pentru ca atributele transferate la nivel inferior să nu se oprească la nivelul regiunilor, ci să ajungă la nivel local. Cu justificarea, evident, de „a fi cât mai aproape de cetăţean”.

 

„Ne străduim să ajungem la un consens cu toate celelalte formaţiuni ale maghiarimii (UDMR, PCM, CNS), pentru că, în situaţia în care se află, maghiarimea din Transilvania este condamnată să fie unită. (!?!) – scriu PPMT-iştii, cu mânuţele lor. - Acesta este în interesul tuturor, este ceea ce îşi doresc maghiarii din Transilvania. Partidul nostru va depune toate eforturile pentru ca în Transilvania să se realizeze consensul la nivelul naţiunii noastre. De ce este Partidul Popular o formaţiune autonomistă? Nu credem în politica centralizată condusă din Bucureşti, deoarece Bucureştiul nu are competenţa să decidă în ceea ce priveşte problemele cele mai importante ale comunităţilor locale. (!!!) Partidul Popular şi-a propus să mute centrul greutate al deciziilor la nivel local, contribuind astfel la crearea diverselor forme de autonomie. Suntem dedicaţi ideii de reprezentare locală şi a politizării axate pe Transilvania.”

         

Vă distrează, domnule Ponta? Mai faceţi mişto de cei care se solidarizează cu fetiţa cu bentiţa tricoloră? Ce să credem despre panseurile Dumneavoastră?

         

Documentul citat este oficial, poate fi consultat de oricine pe internet. Binevoiţi şi citiţi! Sunteţi specialist în domeniu: veţi afla probele scrise, directe şi explicite, cele mai incriminante, ale lipsei de loialitate a acestor formaţiuni faţă de România şi ale intenţiilor lor de disoluţie a statului nostru. Dacă nu vă va convinge Programul PPMT, citiţi şi Declaraţia de la Sfântu Gheorghe!

         

Iar dacă bucureştenii s-au trezit şi vor să se solidarizeze cu cei care apără Tricolorul, nu-i împiedicaţi, domnule prim-ministru, fiindcă nicio apă din ţara asta nu vă va putea spăla ruşinea de pe obraz!

Afisari: 1295
Autor: Mariana Cristescu
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter