Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Apelul Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor către autorităţile române pentru a preveni incriminarea insultei şi calomniei în România!

Data publicarii: 16.12.2013 23:40:00

Federatia Internaţională a Jurnaliştilor şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor îsi exprima profunda ingrijorare  la recent adoptatele amendamente legislative referitoare la reincriminarea insultei si calomniei si lanseaza un apel la autoritatile romane sa faca tot ce le sta in putinta pentru ca aceasta lege sa nu fie promulgata.

In data de 10 decembrie, Camera Deputatilor din Parlamentul Romaniei a adoptat doua legi care, printre altele, contin si amendamente la Codul Penal referitoare la reincriminarea insultei si calomniei.

Cele doua federatii mai sus mentionate sustin ca aceste legi submineaza progresul facut de Romania pentru implementarea dreptului la libera exprimare, mentionand faptul ca totul s-a facut fara o consultare prealabila si ca aceste amendamente reprezinta incalcarea libertatii presei in aceasta tara.

„Reintroducerea in Codul Penal a infractiunilor de insulta si calomnie, fara consultarea prealabila a publicului si a organizatiilor abilitate reprezinta un serios atac la libertatea de expresie si are ca scop intimidarea celor ce lucreaza in interesul public monitorizand structurile puterii in societatea romaneasca”, arata presedintele FIJ, Jim Boumelha.

„Este absolut imperativ ca sa se renunte definitiv la aceste amendamente si ele sa fie scoase din Codul Penal. Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, afiliata la FIJ, protesteaza impotriva acestor amendamente si sustine ca va trimite o petitie Parlamentului European pentru a lansa procedura de infringement, in eventualitatea adoptarii acestor amendamente”.

Potrivit presedintelui Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Mogens Blicher-Bjerregård, „amendamentele in discutie reprezinta o incalcare flagranta a tratatelor internationale, a Conventiei Europene a Drepturilor Omului, a dispozitiilor Curtii Europene a Drepturilor Omului referitor la libertatea de expresie’’.

‘‘Dar acestea nu pot primi caracter de lege daca presedintele tarii, Traian Basescu, isi va exercita dreptul de veto.  In acest caz, legea va fi supusa unei noi sesiuni de vot in Parlament. Facem un apel la autoritatile din Romania pentru a nu precupeti niciun efort si a face tot ce le sta in putinta pentru ca aceste amendamente scandaloase sa nu devina legi”.

 

Sursă: UZPR

Afisari: 1300
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: quOOGV4p625b (Jul, Sun 12, 2015 / 21:18)
Bugetul e cu siguranţă pefcretibil, nu mă aştept să se deştepte funcţionarii de la finanţe peste noapte şi să facă un buget bun. Asta nu face decizia Comisiilor de muncă mai bună. E o decizie proastă een sine, indiferent ce2t de bun sau prost e bugetul.Ca principiu, nu aş face o prioritate din cheltuielile pentru armată şi servicii de intelligence, nici een vreme de creştere, nici een vreme de criză. Pe de altă parte, pot să accept că există situaţii een care e nevoie de o astfel de investiţie, mai ales la armată. Am văzut destule reacţii eempotriva acestei abordări. Personal nu am avut suficiente informaţii să am o reacţie şi nici timpul să le caut.Ce2nd spun suficiente informaţii, mă refer la o lectură a anexelor şi motivaţiilor, pentru că simpla lectură a cifrelor totale nu eemi spune nimic.Spuneam de armată. S-a dovedit că strategia adoptată de administraţia Constantinescu, aderarea ce2t mai rapidă la NATO pentru a crea alianţele necesare şi een Europa, a fost corectă şi cu beneficii pe termen lung. Această strategie a cerut unele investiţii. Similar, e posibil ca noile investiţii een Armată să fie urmare a cerinţelor de membri NATO (zic e posibil, nu am citit anexele); dacă e aşa, se justifică, pentru că nu avem altă cale.La servicii, depinde pentru ce sunt banii. Am auzit de două situaţii diferite. cen cazul STS, explicaţia pe care am auzit-o este că serviciului are unele responsabilităţi noi la frontiera de est, asumate ca membri UE (nu am reţinut detaliile tehnice) şi mărirea bugetului e necesară pentru acest lucru; dacă e aşa, se justifică. cen schimb, la SPP mărirea bugetului este pentru un sediu nou şi costisitor (30 de milioane de lei); nu se justifică şi e bine că investiţia a fost eliminată de comisiile parlamentare.Ce vreau să spun e că lucrurile trebuie judecate een context, de la caz la caz.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter