Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Bătălia pentru laser. Culisele nebuloase ale unei decizii aberante

Data publicarii: 14.09.2020 08:51:00

Așa cum se știe, în data de 14 august, Ministrul Educației, Monica Anisie, a mai luat o decizie catastrofală, în perfect acord cu nivelul competențelor dovedite până atunci: l-a demis din funcția de director al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară, pe academicianul Nicolae Zamfir, cel mai titrat cercetător român, „părintele” Laserului de la Măgurele, numindu-l în locul lui pe sindicalistul Nicolae Mărginean.

Se pare însă că, de data asta, decizia nu a fost luată din capul ei, ci din capul altora. Eliminarea lui Nicolae Zamfir avea loc cu cinci zile înainte de efectuarea testelor de anduranță pentru sistemul de transport al fasciculelor laser, deci înainte de încununarea unei munci de 8 de ani, de când savantul conduce proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure –Nuclear Physics).

Gérard Mourou: „Nicolae Zamfir, care e fantastic prin ceea ce a făcut!”

Reamintim că Nicolae Zamfir s-a întors în România în 2004, de la Yale University, SUA, unde a fost professor și cercetător în cadrul Wright Nuclear Structure Laboratory din 1997 până 2004. Institutul de Fizică Nucleară „Horia Hulubei” este instituția care implementează în România proiectul laserului de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure –Nuclear Physics ELI-NP), Zamfir fiind directorul proiectului încă de la lansarea acestuia, în 2013. „Sunt oameni de știință foarte, foarte buni – oameni ca Nicolae Zamfir, care e fantastic prin ceea ce a făcut, construind această platformă - declara în urmă cu doi ani Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru fizică. Din punctul meu de vedere, platforma din România oferă o combinație unică de lasere de înaltă intensitate și fizică nucleară. Aceasta va ridica probleme pe care doar România le poate rezolva”.

Nicolae Zamfir și Gérard Mourou

Explicația aberantei decizii a Monicăi Anisie pare a sta în faptul că, în 2018, Zamfir a reziliat un contract de 66 de milioane de euro încheiat pentru un sistem de fascicul Gamma cu un consorțiu din care făceau parte italieni, dar și francezii de la Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța.

„Consorțiul EuroGammaS nu a întreprins nimic pentru instalarea Sistemului Fascicul Gamma - declara Zamfir, în octombrie 2018. A plătit penalitățile de întârziere, dar nu întreprind nimic și ne îndreptăm cu pași mari către rezilierea contractului. Dacă ei nu fac nimic, eu nu am ce face. Este una dintre clauzele contractuale că ei trebuie să pună în funcțiune Sistemul gamma și, dacă nu îl pun în funcțiune, contractul se reziliază de la sine”. De atunci, italienii au intentat în total 38 de procese părții române, dintre care institutul roman a câștigat 24, celelalte fiind în derulare.

În octombrie 2019, compania americană Lyncean Technologies a câștigat licitația pentru construirea celui de-al doilea mare echipament de cercetare din proiectul laserului de la Măgurele: Sistemul Gama de Energie Variabilă. Centrul ELI-NP de la Măgurele anunța atunci că a semnat contractul, în valoare totală de 49 milioane euro. Se pare că mișcarea lui Nicolae Zamfir i-a enervate pe cei de la Consorțiul EuroGammaS, care sperau ca România să rămână fără finanțare.
Francezii, membri influenți ai ELI Delivery Consortium - asociație fondată în 2013 cu scopul de a susține implementarea coordonată a celor trei instalații de cercetare din România, Cehia și Ungaria - le-au cerut celor trei state ca fondurile europene atrase pentru cele trei lasere să nu mai fie gestionate național, ci la nivelul consorțiului.

Răspunsul României (respectiv al lui Nicolae Zamfir) a fost radical împotriva renunțării la gestionarea de către administrația guvernamentală a fondurilor europene, atrase tocmai pentru cercetarea la ELI-NP. Răspunsul tranșant al lui Zamfir a iritat, se pare, partea franceză.

În mai 2020, Ungaria și Cehia care, alături de care România, a primit în 2012 finanțare din partea Comisiei Europene, pentru a demara proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI), au depus la Bruxelles proiectul formării unui Consorțiu European de Infrastructură de Cercetare (ERIC). România, contrar deciziei de aprobare a proiectelor ELI, a fost exclusă de francezi din proiect.

Acesta este contextual în care Monica Anisie, ministru Educației, l-a demis pe directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” și al proiectului ELI-NP.

„O zi istorică pentru cercetarea științifică din România”: a fost demis un savant!

Demiterea academicianului Nicolae Zamfir a stârnit bucuria fără margini a Federației Sindicale Hermes, care a dat imediat un comunicat de satisfacție. Un comunicat de-a dreptul stalinist, în sensul cel mai strict al cuvântului, asemănător în expresie cu comunicatul radio de la 23 august 1944, când s-a declarat „eliberarea României de sub jugul fascist:

Monica Anisie

„O zi istorică pentru cercetarea științifică din România, după o luptă lungă a fost demis ayatollahul de la Măgurele, Nicolae Zamfir, din funcția de director general al IFIN-HH.
Îi felicităm pe colegii din IFIN-HH care au stat drepți în față terorii instaurate de Zamfir, îi felicităm pe cei care au fost în primele rânduri ale acestei lupte.
14 august este ziua în care autoritățile au întors armele împotriva imposturii și terorii, doamna Anisie a scris astăzi o pagină importantă a istoriei cercetării științifice românești și a făcut primul pas pentru reîntoarcerea în Europa.
Îl felicităm și pe noul director general interimar Nicolae Mărginean pentru curajul pe care îl are acum când soarta IFIN-HH este în joc. Federația va sprijini IFIN-HH să își recâștige locul pe care îl merită în rândul INCD-urilor și în Europa.
Solidaritate și curaj!”

ACADEMIA ROMÂNĂ: „Este evidentă existența unor interese obscure, al căror scop se situează în afara intereselor cercetării științifice românești și ale României”

În data de 17 august, Academia Română, cu o lăudabilă promptitudine, a luat poziție împotriva acestei decizii absurde, printr-un protest public din care cităm:

„Biroul Prezidiului Academiei Române a luat act cu profundă dezamăgire de decizia Ministrului Educației și Cercetării, doamna Monica Cristina Anisie, de revocare nejustificată a colegului nostru, acad. Nicolae-Victor Zamfir, din funcția de Director General al Institutului Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“ (IFIN-HH). Cariera ştiinţifică, prestigiul și rezultatele academicianului Zamfir în conducerea IFIN-HH și a Proiectului ELI-NP sunt de notorietate la nivel naţional și internațional. În virtutea colaborării dintre Academia Română și Ministerul Educației și Cercetării, ne-am fi așteptat la un dialog, înainte de luarea unei asemenea grave decizii.

Academia Română a dezavuat deja, prin punct de vedere făcut public în data de 21 mai 2020, acțiunile concertate de discreditare a României, a Centrului ELI-NP, și a atras atenția, la acel moment, asupra evidenței existenței unor interese obscure, al căror scop se situează în afara intereselor cercetării științifice românești și ale României. Membrii Academiei Române consideră că proiectul ELI-NP este reprezentativ pentru plasarea României pe harta țărilor puternice în domeniul cercetării științifice și dezvoltării tehnologice.

Actul şi maniera demiterii de către Ministrul Educației și Cercetării a Directorului General al Institutului care implementează Proiectul ELI-NP sunt de neînţeles. În plus, ele au conotații mai largi, reprezentând o amenințare reală de blocare a evoluției clar ascendente a cercetării științifice românești la nivel mondial. Proiectul ELI-NP înseamnă investiții în tehnologii de vârf, unice în lume şi deja puse în funcțiune, înseamnă atragerea de specialiști de cea mai înaltă calificare din întreaga lume, valorificarea inteligenţei româneşti la cel mai înalt nivel și, nu în ultimul rând, readucerea în România a tinerilor plecați tocmai din cauza lipsei infrastructurii performante de cercetare. Demiterea conducerii Institutului în momentul când ELI-NP începe să fie operațional pune în pericol finalizarea proiectului, având grave consecinţe financiare și afectând imaginea României. În aceeași măsură, gestul nejustificat al acestei demiteri ilustrează, din păcate, incapacitatea factorilor decizionali de a acționa coerent și predictibil și de a arăta lumii că România are potențialul și capacitatea de a fi partener cu drepturi egale în cel puțin un domeniu de referință la nivel mondial: cercetarea științifică.

Biroul Prezidiului Academiei Române consideră că este de datoria celui mai înalt for de ştiinţă şi cultură al ţării să dezaprobe public astfel de practici și să atragă atenția asupra pericolului ca o administrație neconsolidată în plan strategic să contribuie la distrugerea domeniului deschis de ELI-NP. Academia Română trage un semnal de alarmă către Guvernul României, cerându-i să se implice în stoparea unor astfel de acțiuni contrare intereselor țării noastre”
.

GÉRARD MOUROU: „În momentul de față, România este la vârful cercetării. Este un moment istoric”

Academia Română se exprimă, evident, eufemistic, atunci când se referă la „evidența existenței unor interese obscure, al căror scop se situează în afara intereselor cercetării științifice românești și ale României”. Căci demiterea lui Nicolae Zamfir din ambele funcții înaintea efectuării testelor de anduranță pentru sistemul de transport al fasciculelor laser (deci înainte de culegerea roadelor propriei munci) este nu numai de o mârșăvie fără seamăn, dar și suspectă de colaboraționism cu „existența  unor interese obscure, al căror scop se situează în afara intereselor cercetării științifice românești și ale României”. Prin decizia luată, Monica Anisie îi scapă pe francezi și italieni de incomodul savant român.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară de la Măgurele

În data de 19 august, pe platforma de la Măgurele, marele eveniment științific, respectiv efectuarea testelor de anduranță pentru sistemul de transport al fasciculelor laser, a avut loc, fără Nicolae Zamfir ca director de institut și de proiect. Director este contestatarul său, Nicolae Mărginean. O anomalie rușinoasă, posibilă doar în România. Academia Română a salutat, printr-un alt comunicat, „excepționala performanță a Centrului ELI-NP, eveniment științific care plasează România în topul cercetării mondiale”. Cităm din comunicat:

„În data de 19 august 2020, la ora 14:37, a fost tras primul puls laser de 10 PW, cea mai mare putere din lume a unui fascicul laser. Acțiunea se înscrie în seria testelor de anduranță pentru sistemul de transport al fasciculelor laser. În cursul acestor teste au fost trase 33 de pulsuri cu o putere între 3 și 10 PW de-a lungul unei ore, ceea ce a demonstrat robustețea sistemului laser de la ELI-NP Măgurele. În acest experiment a fost implicat întregul sistem laser de la ELI-NP: amplificatoare, compresor, sistem de transport laser.

La eveniment au participat, prin teleconferință, profesorul Gérard Mourou, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în 2018 și membru de onoare al Academiei Române, și o serie de oficialități din Guvernul României și cercetători din alte centre din lume.

La finalul testelor, profesorul Mourou, pe a cărui tehnică de amplificare se bazează sistemul laser de la Măgurele, a declarat: „În momentul de față, România este la vârful cercetării. Este un moment istoric. Ne aflăm la vârful științei laserelor […]. Este frumos la acest proiect și faptul că pune împreună toți acești oameni buni în aceeași echipă, să lucreze pentru același țel. Trebuie să mulțumim României, Franței […] și Europei”
.

Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul laserelor de mare putere, ESTE COORDONAT, încă de la înființare, în anul 2012, de academician Nicolae Victor Zamfir, președintele Secției de științe fizice din Academia Română.

Academia Română felicită întreaga echipă de cercetători implicați în acest proiect de mare anvergură științifică și susține continuarea dezvoltării lui pe platforma de la Măgurele, locul unde s-au obținut mai multe rezultate elocvente, care au culminat cu generarea celei mai mari puteri a unui laser și care a propulsat România în centrul atenției comunității științifice internaționale”.

Una din întrebările care decurg din această situație e următoarea: sub ce conducere va continua Institutul dezvoltarea proiectului de pe platforma de la Măgurele? Sub cea a Federației Sindicale Hermes? Sau, direct, sub cea a Ungariei și Cehiei?

Altă întrebare: nu cumva prețul continuării proiectului la IFIN-HH este „capul” lui Nicolae Zamfir? Doamna Monica Anisie și prietenii ei știu de ce...
Și, în sfârșit, care o fi adevăratul moment istoric? Cel la care se referea Federația Sindicală Hermes (demiterea lui Zamfir), sau cel la care se referea laureatul Premiului Nobel, Gérard Mourou, vorbind despre succesul experimentului din 19 august?

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor