Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Desant jurnalistic al UZPR în Basarabia

Data publicarii: 16.10.2013 20:03:00

 

 

În perioada 11-15 octombrie, o delegaţie a UZPR a fost prezentă la Chişinău, cu prilejul “Zilei Oraşului”. Vizita a fost iniţiată împreună cu Înaltul Reprezentant al Guvernului României pentru Moldova, doamna Ambasador Iuliana Gorea Costin, organizând un program riguros, pentru un număr important de întrevederi cu autorităţi locale, reprezentanţi ai bisericii, intelectuali, oameni de cultură şi, bineînţeles, reprezentanţi ai  media scrisă şi audiovizual.

 

Prima întâlnire: la Mitropolia Basarabiei, cu ÎPS Petru

 

O primă întâlnirea fost cu ÎPS Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, căruia UZPR i-a conferit Diploma de Excelență pentru tenacitatea cu care Mitropolia Basarabiei apără identitatea și credința strămoșească în stânga Prutului.

 

Dialogul purtat de ÎPS Petru cu Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR, a constituit, practic, un tur de orizont al dificultăților reale, obiective, cu care se confruntă credincioșii ortodocși de limbă română în sprijinirea preoților Mitropoliei Basarabiei, îndrituiți să păstorească pe cei care se uită cu speranță la Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române. După întrevedere, Doru Dinu Glăvan a avut un schimb de opinii cu Ieromonahul Antonie Telembici, redactorul șef al publicației „Misionarul”, privind perspectiva colaborării profesionale cu web-site-ul UZPR, pentru multiplicarea mesajelor și articolelor unei publicații cu audiență certă în rândul ortodocșilor din stânga Prutului. (Citește mai mult pe site-ul UZPR).

 

Cu Prea Sfințitul Antonie Coșa, la Episcopia Romano-Catolică

 

La nici 12 ore după începerea vizitei de documentare în Republica Moldova, președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan și grupul de jurnaliști care-l însoțesc au avut parte de o surpriză plăcută, deoarece, la prima oră a dimineții s-au întâlnit, în cadrul unui dialog informal, cu Prea Sfințitul Antonie Coșa, episcopul Bisericii Romano-Catolice din Republica Moldova.

 

În acest context, liderul comunității catolice din stânga Prutului a evocat tradițiile spirituale ale cetățenilor europeni pe care-i păstorește, menționând și sprijinul determinant al Sfântului Scaun, în consolidarea identității religioase a celor care împărtășesc valorile morale și religioase ale Vaticanului.

Președintele Doru Dinu Glăvan a identificat, pe parcursul dialogului cu Prea Sfințitul Antonie Coșa, o serie de repere comune ale unei colaborări viitoare, focalizate pe promovarea principiilor și normelor comunității europene între Prut și Nistru. (Citește mai mult pe site-ul UZPR ).

 

 

Primire fraternă la Oastea Moldovei

 

Un moment semnificativ al prezenţei preşedintelui Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, Doru Dinu Glăvan, la Chişinău și al grupului de jurnalişti interesaţi de calea europeană a Republicii Moldova, Al Doilea Stat Românesc, a fost întâlnirea cu ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, chiar la sediul ministerului. Cu acest prilej au fost acordate diplome de excelenţă, de  onoare şi de merit unor jurnalişti militari, din Armata Naţională a Republicii Moldova, pentru loialitatea lor faţă de Patria Limbii Române, la a 91-a aniversare a încoronării regelui Ferdinand I şi a reginei Maria, ca suverani ai României reîntregite. Ministrul Apărării, al Republicii Moldova a acordat o medalie comandorului Dumitru Amariei, pentru contribuţia sa decisivă, la apariţia publicaţiei Oastea Moldovei, actuala revistă a militarilor din stânga Prutului.  (Citește mai mult pe site-ul UZPR). 

 

Două întâlniri fastuoase și profund românești: cu scriitorul Valeriu Matei și protoiereul Ioan Ciuntu

 

Cele mai dense și mai lămuritoare întâlniri de la Chișinău ale delegației UZPR conduse de Doru Dinu Glăvan au avut loc la sediul ICR din Republica Moldova și la Catedrala „Sfânta Teodora de la Sihla”. E vorba de întâlnirile cu Valeriu Matei, directorul ICR, și protoiereul Ioan Ciuntu, parohul catedralei „Sfânta Teodora de la Sihla”.

 

 

Întâlnirile au fost lămuritoare în sensul că problemele uniunii culturale, pe de o parte, și ale celei spirituale, pe de altă parte, sunt mult mai complicate decât se pot vedea de pe malul drept al Prutului și ele n-ar putea fi lămurite, cel puțin principial, decât de personalitățile cele mai credibile din spațiul public. Or, această credibilitate trebuie probată prin fapte prezente și dovada trecutului. În acest sens, Valeriu Matei și părintele Ioan Ciuntu au cea mai bună expertiză personală.

 

Marea problemă a Republicii Moldova, ca și a României de altfel, este dezbinarea. Atât cea exterioară, determinată de concurența accesului la privilegii instituționale, cât și cea internă, determinată de același tip de „concurență”, la care se adaugă duplicitățile de orice fel.

 

În privința unității spirituale, și aici sunt chestiuni complicate, în chiar spațiul ortodox, ceea ce subminează împlinirea dezideratului fundamental al românilor. Relativ la așezarea ierarhică a lăcașurilor ortodoxe din Republica Moldova, există trei tendințe: una de autocefalie, alta de unire cu Patriarhia de la București și încă una de apropiere de Biserica Ortodoxă Rusă.

 

 

Toate aceste probleme au fost, unele expuse, altele sugerate de cele două personalități amintite, care s-au exprimat și se exprimă în spațiul public prin propriile fapte. Părintele protoiereu Ioan Ciuntu are cea mai mare prezență de enoriași la slujbe, iar biserica pe care o păstorește, Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla, este „curată ca un pahar și frumoasă ca o mireasă”, după cum s-a exprimat un credincios. La această biserică, nota bene, nu se percep taxe pentru serviciile religioase și, totuși, este cea mai prosperă biserică din Chișinău.

 

Scriitorul Valeriu Matei, actualul director al Institutului Cultural Român din Republica Moldova, aproape că nu mai are nevoie de prezentări. Face permanent „naveta” între Chișinău și București, încercând cu disperare (uneori chiar reușind) să creeze sau să consolideze poduri și punți mai solide decât romanticul „pod de flori” de la începutul anilor ’90. Delegația UZPR a fost primită cu bucurie prelungită timp de câteva ore, în ciuda faptului că distinsul om de cultură se pregătea să plece la București.

 

Valeriu Matei a absolvit, cu diplomă de exelență, Universitatea de stat M.V. Lomonosov din Moscova, facultatea de istorie, specialitatea etnologie, susținând o teză despre valoarea istorico-etnologică a operei lui Nicolae Milescu Spătarul. Exclus de la doctorantura aceleiași facultăți, ca antisovietic și naționalist, în 1983, a fost numit, în cele din urmă, șef al sectorului de istorie veche, arheologie și etnografie la  Muzeul din orașul natal, Iscra. A fost unul dintre protagoniștii evenimentelor de la Uniunea Scriitorilor din Moldova din martie - mai 1987, care marchează începutul Mișcării Democratice din Republica Moldova. În 1989 a participat la crearea Frontului Popular din Moldova, fiind membru în Biroul Executiv și purtător de cuvânt al formațiunii. În 1990 a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fiind membru în Prezidiul Parlamentului și președinte al Comisiei parlamentare pentru mass-media (1990-1993).

 

Valeriu Matei este utor al mai multor volume de poezie, apărute la Chișinău, Iași, București ș.a., apreciate de critica literară (Eugen Simion, Alex Ștefănescu, Mihai Cimpoi, Constantin Ciopraga, Ion Pop, Sorin Alexandrescu, Constantin Călin, Petru Poantă, Theodor Codreanu, Florentin Popescu, Marian Popa, Adrian Dinu Rachieru, Viorel Dinescu, Daniel Corbu, Vasile Spiridon ș.a.), al piesei de teatru Prologul (jucată la Teatrul Național Mihai Eminescu din Chișinău în perioada 1987 - 1988), al nuvelei istorice Peregrinările și suferințele spătarului Neculai din Milești (1988), al unor eseuri, studii de istorie și etnologie (Ex. „Pactul Ribbentrop-Moltov și agresiunea sovietică împotriva României”). A tradus din poezia franceză (Arthur Rimbaud ș.a.), rusă (O. Mandelstam, A. Ahmatova ș.a.), spaniolă (Federico Garcia Lorca ș.a.). Versurile sale au fost traduse în engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă, suedeză, letonă, slovacă, maghiară, macedoneană, turcă ș.a.

 

Sunt doar câteva repere de expertiză personală ale persoanei și personalității care este Valeriu Matei. Întâlnirea de la sediul ICR a fost pigmentată cu informații spectaculoase, cu un minirecital de câtece fluierate „live” pentru oaspeți și cu cafele făcute și servite chiar de domnia sa.

 

Astfel, prin protoiereul Ioan Ciuntu și scriitorul Valeriu Matei, delegația UZPR a avut parte de cele mai fastuoase și profund românești întâlniri de la Chișinău. Președintele UZPR și-a exprimat disponibilitatea de a fi unul dintre mediatorii instituționali în cazul problemelor delicate care frământă sau blochează relațiile cultural-spirituale între românii din stânga și din dreapta Prutului. Întâlnirea de la ICR și  cea de la Catedrala „Sfânta Teodora de la Sihla” nu au fost însă ultimele. Vom reveni cu noi relatări.

 

Sursă: UZPR

Afisari: 1973
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter