Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Final de centenar UZPR în Spania, alături de "LA TIERRA TRACIA - Centro Cultural Romanati"

Data publicarii: 14.12.2019 00:10:00

 

Noche Temática Intercultural este un concept de comunicare culturală în cadrul „LA TIERRA TRACIA - CENTRO CULTURAL ROMANATI”, El Ejido, Almería, realizat în colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România şi revista Certitudinea, în cadrul proiectului cultural „Citește românește, gândește românește, trăiește şi simte româneşte!”, dedicat comunității românești din Diaspora.

CELEBRANDO JUNTOS – SĂRBĂTORIM  ÎMPREUNĂ!

Proiectele socio-culturale  „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește“ și „Cultura populară și meșteșugurile tradiționale - punți de legătură pentru românii din Andalucia“ inițiate de Asociación Socio-Cultural Romanati (condusă de Giani Florescu) împreună cu
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și revista Certitudinea, având ca parteneri Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, Sindicatul Național Forța Legii și Confederația Sindicală Națională Meridian încă din luna decembrie a anului 2018, au continuat, în ultimele trei luni ale acestui an, prin seria de intâlniri săptămânale Noche Temática Intercultural, cu evenimente și activități inedite.

 

Toate aceste evenimente au completat magistral, pe parcursul întregului an 2019, lanțul de evenimente și proiecte ale Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, cu ocazia celui mai important centenar al presei românești: Centenarul UZPR. Asociación Socio-Cultural Romanati areprezentat, practic, „departamentul hispanic” al acestui Centenar.

 

Fără a se pretinde o asociație elitistă, Asociación Socio-Cultural Romanati reușește să adune în cadrul interschimburilor culturale numeroși participanți, membrii activi ai societății, artiști și formatori de opinie, în ideea ca integrarea rezidenților români în societatea spaniolă să se asigure prin identitatea și continuitatea moștenirii culturale naționale specifice.

 

Printr-un stil propriu și într-o formă asociativă de promovare, păstrare şi afirmare a identităţii culturale, Asociación Socio-Cultural Romanati încearcă (și reușește) să asigure o imagine vizibilă la nivel european a României, a valorilor comunităţii româneşti din Spania, dar şi întărirea legăturilor dintre România şi comunitatea  românească din Diaspora. Iată principalale evenimente derulate pe parcursul ultimelor trei luni: 

 

 

● Seara Filmului Românesc: „DACII” și „DOUA LOZURI”,  difuzate în zilele de 5 octombrie și 16 noiembrie.

● În data de 12 octombrie, scriitoarea româncă în limba spaniolă, Nicoleta Talpa, autoarea romanului de succes, „Deseo-Dorințe” a fost prezentă în cadrul Centrului la o întâlnire cu Grupul de Cititori din Almería. Moderator al evenimentului a fost profesorul de limba franceză Majid Rafiqi, membru al unei asociații de origine marocană.

Sâmbătă, 19 octombrie, scriitoarea „almerienses y feminista” Araceli Sobrino Martínez a prezentat, la invitația moderatoarei serii, scriitoarea Tudorița Dănilă,  cartea „Macarrones con tomate”.

26 octombrie 2019 a fost ziua unui eveniment intercultural inedit: un artist italian, un scriitor spaniol și o expoziție grafică într-un centru cultural romånesc din Spania: Centro Cultural Romanati a fost gazda vernisajului unei expoziții de ilustrații despre vrăjitoare, realizată în cărbune de către artistul italian Eugenio Pischedda. Ilustrațiile, reprezentând figurile a 13 „vrăjitoare”, sunt o incursiune în timp, începând din secolul XV până în prezent, de-a lungul a 5 continente. Ele au fost reproduse în cartea „13 Brujas, Bellas Damas Incomprendidas”, autor Juan Gómez Alcaide.
Este pentru prima dată când ilustrațiile, în format 70 x 100 cm, au fost expuse publicului larg. Autorul cărții a prezentat fiecare dintre cele 13 personaje unei audiențe numeroase, în cadrul unei seri pline de încărcătură culturală, moderată de Cristian Radiș.

 

 

Sâmbătă, 2 noiembrie, în cadrul Centrului, a fost prezent sportivul Claudiu Mihăilă, Campionul Mondial  Kung fu, Taijiquan Chen Style, 2019. Rezident în Spania de ani buni, multiplu campion național și european, apreciat și cunoscut în toată lumea, Claudiu Mihăilă a câștigat în 2019 titlul mondial sub culorile României. Prea puțin cunoscut și promovat în țară, Claudiu Mihăilă a fost alături de comunitatea românească din El Ejido timp de 4 ore. Evenimentul și întâlnirea au fost moderate de doamna Andreea Constantinescu.

1 Decembrie 2019 - „Celebrando Juntos!”. Împreună cu numeroși membri și invitați a fost sărbatorită festiv Ziua Națională a României.

Pe tot parcursul lunii decembrie, Sala de Expoziții a Centrului este gazda unei expoziții de pictură semnată Tudorița Dănilă, a unei expoziții inedite de felicitări și motive tradiționale românești, „Portul Popular - Eterna Provocare” a doamnei Constanța Roșioru, dar și a mai multor obiecte lucrate manual de artiste tradiționale, membre și colaboratoare ale asociației: Marinela Clim, Dorina Eleftera, Dor de Flores, Tina Cozac.

● La toate acestea s-au adăugat Șezătorile Literare și prezentarea de Meșteșuguri Tradiționale (în zilele de 9, 22 și 23 noiembrie), atelierele pentru copii coordonate de prof. Tudorița (Doina) Dănilă, poveștile de Crăciun și Serile de Colinde, precum și Atelierele de Decorațiuni din fiecare sâmbătă a lunii decembrie.  

 

 

Surprinzător este faptul că la mai mult de un an de activitate neîntreruptă și evenimente constante, după mai mult de 150 de adrese de intenție, colaborare și invitații trimise, nici una din cele peste 15 instituții și organisme ale statului român, ce au ca obiectiv și preocupare diaspora româneasca, nu au răspuns solicitărilor și propunerilor Asociación Socio-Cultural Romanati din El Ejido. Cu singura excepție, Oficiul Consular din Almeria (prezent la majoritatea evenimentelor organizate ale centrului), cultura, identitatea românească și proiectele propuse nu au prezentat niciun interes imediat și nicio perspectivă a unei colaborări viitoare.

UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA
Departamentul de Comunicare

 

    

  

Afisari: 1242
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter