Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Frica de Coronavirus, antidot împotriva antiromânismului maghiar

Data publicarii: 15.03.2020 22:55:00

Evenimentul se cunoaște, a fost relatat de Baricada.ro și preluat de mai multe site-uri. Am să-l reiau, totuși, pe scurt. Pe la jumătatea lunii februarie, după o alarmă falsă de coronavirus, în timpul căreia s-a descoperit că aeroportul Ferenc Liszt din capitala Ungariei nu este pregătit cu efecte medicale specifice, Budapest Airport a cumpărat de urgență din Rusia câteva sute de baxuri cu măști medicale.

Numai că SRL-ul rus care furnizase marfa era doar un intermediar de vânzări, măștile fiind tranzacționate din România, unde producătorul era o firmă din Câmpia Turzii. Avizată în privința destinatarului final, firma românească s-a gândit să le facă ungurilor o surpriză, imprimând măștile în culorile tricolorului național (românesc).

Evident, purtarea măștilor a fost considerată umilitoare și jenantă pentru orice funcționar maghiar, motiv pentru care baxurile cu efecte au fost aruncate într-o magazie. Numai că, la câteva zile după incident, întreg personalul a fost mobilizat de urgență pentru gestionarea unei situații de criză, apărută ca urmare a aterizării pe Aeroportul Ferenc Liszt a două aeronave ce aduceau în Budapesta turiști de naționalitate maghiară din Roma și Milano. Luați prin surprindere, vameșii au fost nevoiți să apeleze urgent la detestatele măști anti-coronavirus imprimate cu tricolorul românesc, păstrate nefolosite în magazia cu efecte a aeroportului, pe care le-au purtat volens-nolens timp de câteva ore.

Întâmplarea e amuzantă în sine și constituie o mică revanșă împotriva iredentismului maghiar. Dar, dincolo de palma umoristic-morală pe care niște români hâtri au aplicat-o ungurilor (în același registru cu celebra opincă arborată pe Parlamentul Ungar în 1919), întâmplarea are și un tâlc profund: frica în fața unui pericol iminent ne face pe toți egali, fără aroganțe sau orgolii goale de conținut. Ne reduce pe toți la condiția umană primară și pură, făcându-ne cumva frați. Căci, iată, frica de Coronavirus a fost mai puternică decât ura față de români.

Nume: balicrator (Mar, Mon 16, 2020 / 12:19)
Dar de ce nu s-a serbat 15 Martie in ungurime ?

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor