Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Gunoaiele politice si supradotatii

Data publicarii: 15.03.2020 21:51:00

 

Articol apărut în numărul 59 al revistei „CERTITUDINEA”

 

Este incredibil cât de proști putem fi. Și nu e vorba de prostia în sine, cât de ușurința cu care putem fi manipulați și de indolența cu care acceptăm absurdul și anomaliile de tot felul.

 

Mergeți odată prin București, în absolut orice zonă doriți și notați-vă într-un carnețel tot ce vi se pare anormal. O să vedeți în ce lume acceptăm să trăim: mașini îngrămădite alandala, parcate pe partea carosabilă sau pe trotuare, în timp ce parcările cu plată sunt libere, blocuri de sticlă monumentale (în Pipera, de exemplu), în timp ce străzile înguste din fața lor arată ca niște drumuri desfundate de țară, pietroaie și moloz abandonate la locul unor lucrări terminate sau neterminate, gunoaie împrăștiate lângă coșurile goale de gunoi etc.

 

„România nu de bani duce lipsă, ci de gospodari” – spunea cu mulți ani în urmă Mugur Isărescu, și e singura dată când îi dau dreptate. Trebuie să fii tâmpit, leneş sau hoț pentru a nu fi în stare să gestionezi o bogăţie uriaşă gata constituită, plus resursele şi potenţialul.  

 

Și pentru ca a venit vorba de resurse, există una, cea mai importantă dintre toate, de care ne batem joc: creierul uman. Creierul românesc. Deşi exploatarea lui ar fi mult mai ieftină şi mai puţin solicitantă decât un complex industrial de extragere a aurului la Roşia Montană, n-o facem. N-o facem deloc. Mai mult, am distrus şi ceea ce funcţiona în timpul comunismului. Sistemul educaţional, practic, nu mai există. A dispărut prin „modernizări” succesive. Ați văzut ce învață copiii la școală după manualul de Limba și Literatura Română de clasa a IV-a.? Despre plăcinta de ambrolongi, cuvânt inexistent în DEX, dar explicat în manual (ambrolong = ființă imaginară), alături de tingire, a frăgezi, în prealabil etc.

 

Este doar un exemplu amuzant, dar sunt altele, în manualele de istorie alternative, de-a dreptul revoltătoare: faptul că istoria noastră a început abia la 100 de ani după Hristos (după războaiele daco-romane), faptul că despre Mihai Viteazu se spune doar că era viteaz și-i plăcea vinul etc., în timp ce unele vedete TV contemporane beneficiază de spații ample etc. Păi, dacă în manualul de istorie o pui pe Andreea Esca alături de Mihai Viteazu, ce să înțeleagă un elev că este istoria? Cam ăsta e trendul sistemului nostru educațional iar efectele statistice sunt cele pe care le vedem cu toții. Spiru Haret a spus o frază memorabilă: „Cum arată astăzi școala, așa va fi mâine școala”. Ei, bine, după cum a ajuns astăzi țara, suntem deja „mâine”.

 

„Şi totuşi, paradoxal, continuă să se nască valori, parcă în ciuda acestei agresiuni concentrate, venită din toate părţile - scria Miron Manega într-un articol din CERTITUDINEA. Se nasc spontan, sălbatic, neobservate, neajutate, nemeritate.
Nu există nicio speranţă că situaţia s-ar putea redresa cu sprijin instituţional sau bugetar. Speranţa vine din altă parte
[...].Trăieşte în România un om care nu numai că a observat existenţa acestui rezervor imens de resurse, dar s-a şi apucat să-l prelucreze, să-l optimizeze şi să-l ducă la nivelul maxim de performanţă. Numele lui este Florian Colceag iar ceea ce a reuşit să creeze în România, prin resurse proprii, se numeşte IRSCA Gifted Education. S-ar putea numi însă foarte bine „fabrica de supradotaţi”. Nu-i creează el, bineînţeles, ci doar îi pune în funcţiune. Graţie lui Florian Colceag lumea e mai bogată, mai inteligentă, mai supradotată. Lumea, dar nu şi România. În România, nimeni nu dă doi bani pe cea mai scumpă materie din lume: materia cenuşie”.

 

Aș adăuga că distinsul profesor Florian Colceag nu înseamnă doar un nume. Înseamnă echipe, multe echipe cu care lucrează non-stop, aproape clandestin, pentru țara lui, a lor. Și a noastră, indiferent dacă o merităm sau nu. Aceste echipe pot fi „exploatate” și ele abia așteaptă. Deocamdată sunt strivite de gunoaiele de incompetenți politici care sufocă Bucureștiul și România. Această Românie subterană a elitelor autentice trebuie scoasă la lumină. Se poate începe din București... Vin alegerile locale, stimați concetățeni! Vedeți ce alegeți. Eu v-am propus o alternativă istorică. Încercați-o.

 

Afisari: 1840
Autor: Cătălin Berenghi
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter