Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

INCHIZITIA ROMÂNIEI: Consiliul National pentru Combaterea Discriminării

Data publicarii: 03.12.2019 09:17:00

 

Articol apărut în numărul 8 al revistei „CERTITUDINEA”

 

 

Prin tradiție istorică, Inchiziția a fost asociată cu Spania și, într-o măsură mai mică, cu Portugalia. Dar nu cu România. După abolirea monarhiei, însă, România a avut și ea parte de o Inchiziție. Pe vremea totalitarismulul era cunoscută ca „Securitate”, iar din 2000 încoace e cunoscută sub denumirea Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Românilor le era groază de Securitate iar azi sunt îngrijorați cînd primesc o reclamație ori o citație din partea CNCD. Dacă Securitatea ne putea băga la închisoare fără să mai vedem lumina zilei, poate pentru tot restul vieții, CNCD-ul ne sancționează, uneori, cu amenzi exorbitante, care ne rămân întipărite în minte tot pentru restul vieții. Cazul celebru și bine cunoscut din ultimul timp e cel al doctorului Leon Dănăilă, Senator în Parlamentul României, membru în PNL, un om realizat, în vârstă, un om înțelept. A fost amendat cu 2.000 de lei pentru „delict de opinie”, dânsul formulând unele opinii la adresa homosexualilor, opinii pe care aceștia nu le-au agreat și pentru care au făcut plângere împotriva sa la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Acesta l-a găsit vinovat de „discriminare” pe distinsul medic neurochirurg octogenar, și l-a amendat cu 2.000 de lei. Ceea ce este de-a dreptul alarmant, din mai multe puncte de vedere, care ar trebui să îngrijoreze pe fiecare cetățean al României care crede, la fel ca noi, în democrație, în drepturile omului și în statul de drept.

 

Comentariul lui Mihail Neamțu 

 

În prima săptămînă a anului, Mihail Neamțu a publicat două scurte comentarii la adresa acestui incident, în care se întreba dacă nu cumva ne confruntăm în România cu o Inchiziție, opinând că CNCD e o instituție neconstituțională. Și Alianța Familiilor din România a fost victima a unei decizii neconstituționale a CNCD și afirmăm ceea ce am spus de ani de zile și încă înainte de a fi penalizați și noi pentru delict de opinie: CNCD s-a transformat într-o instituție neconstituțională, lipsită de sens, una care își găsește plăcerea în monitorizarea gândirii și exprimării cetățenilor țării, cu scopul de a-i amendă, dacă fac afirmații care lezează sau țintesc anumite grupuri minoritare din România. CNCD este copia, în  România, a unei alte instituții europene, discreditată și anti-democrată, de care foarte puțini știu ori au auzit - The Fundamental Rights Agency (Agenția Drepturilor Fundamentale) cu sediul în Occident, mai precis la Viena. Despre asta, însă, vom scrie cu o altă ocazie.

 

Similitudinile dintre Securitate și CNCD sunt multe și izbitoare. Securitatea era o invenție a statului totalitar, desemnată să afle cum gândesc și ce gânduri exprimă cetățenii, pentru a „proteja” statul comunist de oamenii care gândeau contrar ideologiei comuniste, adică de cei ce gândeau și se exprimau liber. CNCD e o creație identică, însă a statului secular, care e la fel de intolerant și de totalitar ca și statul comunist. Statul secular, la fel ca statul totalitar, nu vrea competiție. Nu vrea opoziție, ci doar cetățeni obedienți care absorb ideologia seculară și se identifica în totul cu aceasta și cu idealurile mereu în schimbare ale statului secular. Cetățenii care gândesc ori se exprimă tradițional constituie ținta primordială a intolerantului stat secular. CNCD, e intolerant asemenea Securității. Monitorizează tot ce gândesc scriu ori zic cetățenii țării și decid dacă aceștia gândesc ori se exprimă contrar ideologiei seculare, dominante, de astăzi. Scopul însă e același cu cel al Securității: să pedepsească pe cei care gândesc ori se exprimă diferit și, în felul acesta, să protejeze statul secular. După cum se vede, e o unealtă fidelă a statului secular. Nu doar în România, ci în fiecare țară europeană. Promovează „valorile europene” care în mare măsură contravin valorilor tradiționale. Gândireea seculară e fundamentată pe mentalitatea capricioasă și intolerantă, la modă în zilele noastre, care a fost amplu comentată și descrisă în mai multe cărți care au apărut în Occident în doar ultimii puțini ani.

 

CNCD – Inchiziția statului secular

 

Dacă Securitatea a fost Inchiziția statului comunist, CNCD e Inchiziția statului secular, intolerant, al zilelor noastre. Acest stat e gelos. Nu vrea cetățeni care gândesc ori se exprimă contrar ideologiei oficiale care, în zilele noastre, e secularismul. Existența, în democrație, a instituțiilor de tip CNCD, e o rușine, o contradicție a democrației, o instituție neconstituțională, antidemocrată, incompatibilă cu statul de drept. Nu sunt de fel, așa cum se cred și se autodefinesc ele, piloni ai democrației. Spre deosebire de Europa, însă, în Statele Unite nu există instituții de tip CNCD. Jurisprudența Curții Supreme a Statelor Unite e foarte directă și clară, în acestă privință, și protejază până în pânzele albe dreptul cetățenilor de a gândi și de a se exprimă liber, chiar dacă, exercitând aceste drepturi, ei ofensează statul ori pe alți cetățeni. La urmă urmelor, asta înseamnă libertatea de expresie. Singură limită e bunul simț și calomnia, care se pedepsește aspru.

 

Doctrina Tribunalului Suprem de „viewpoint discrimination” interzice statului de a penaliza cetățenii pentru punctele de vedere pe care le exprimă. E bine știut că judecătorii Tribunalului Suprem din SUA critică din când în când jurisprudența și judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului, pentru că subminează libertatea de exprimare. Canada este, în schimb, mult mai aproape de Europa, în războiul împotriva libertății de expresie, decât Statele Unite. Recent, Administrația Premierului Trudeau a anunțat că va exclude din programele finanțate de stat, pentru crearea de locuri de muncă de vară, instituțiile și organizațiile care dezavuează avortul, homosexualitatea ori căsătoriile homosexuale. Este de necrezut. E un exemplu clasic de “view point discrimination”, adică de discriminare oficială, din partea statului, împotriva cetățenilor care nu împărtășesc ideologia de stat.[...].

 

Sursă: Alianta-familiilor.ro

 

NOTA ISPRAVNICULUI. Pe vremea guvernului Petru Groza circula următoarea epigramă-pamflet:

Caligula Imperàtor
A făcut din cal, senàtor.
Petru Groza, mai sinistru,
Și-a făcut din bou ministru.

„Boul” era Romulus Zaroni, un ţăran cu şapte clase primare, ajuns ministru pentru că era omul de casă al lui Petru Groza (prim-ministrul României, în perioada 1945-1952). Pe vremea  „respectatului”, pamfletului i s-au mai adăugat două versuri: 

Ceaușescu, mai galant,
Și-a făcut vaca savant.

Știm cu toții cine era „vaca”. Și mai știm că Securitatea nu prea a luat măsuri de sancționare a autorului, mai ales că acesta, anonim fiind, era greu de identificat. E adevărat, nu se inventase nici CNCD-ul care, cu siguranță, l-ar fi găsit. Situația recent expirată din guvernul României, la nivel de premier, ar fi impus o continuare, un upgrade, dar, după ce au pățit Leon Dănăilă și Cristian Tudor Popescu, cine mai îndrăznea? În plus, nu mai aveam (și continuăm să nu avem) nici faună de curte pentru sistemul de referință...

 

Afisari: 1130
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter