Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Între ciumă si holeră

Data publicarii: 20.11.2019 01:08:00

 

Articol apărut în numărul 51 al revistei „CERTITUDINEA”

 

Suntem, practic, într-o situație fără ieșire. Nu avem cu cine vota și trebuie, totuși, să votăm, ca să putem vorbi, legitim, despre democrație.

 

Viorica Dăncilă este tot ce putea da mai rău Partidul Social Democrat. Este atât de... inadecvată (era să zic proastă!) încât și o pisică o poate învinge, în orice confruntare care impune folosirea celui de-al doilea sistem de semnalizare.

 

Cred (și nu sunt singurul) că motivul pentru care a fost propusă de Dragnea ca prim ministru a fost convingerea acestuia că președintele o va respinge. Dar Iohannis n-a respins-o! A fost o ambuscadă din care PSD-ul n-a mai putut ieși. Toate mișcările care au urmat în interiorul partidului au fost atât de haotice și de sinucigașe încât păreau regizate, și ele, de o mână nevăzută, culminând cu desemnarea Vioricăi Dăncilă candidat la președinție. Ceea ce ne amintește de prezidențialele din anul 2000, când Corneliu Vadim Tudor avea o popularitate atât de mare, încât o mare parte din populație, de teamă ca nu cumva acesta să ajungă președinte, l-a votat pe Ion Iliescu, călcându-și pe inimă și pe propriile convingeri. De fapt, planul chiar ăsta era: să câștige Ion Iliescu. Mărturisesc că am fost printre cei care au căzut în această capcană, deși nu eram mai puțin naționalist decât sunt astăzi. Dar labilitatea comportamentală și retorica scelerată a discursurilor lui Vadim m-au făcut să votez cu dușmanul de moarte al României, omul Moscovei - Ion Iliescu. Credeam pe atunci (și cred și acum) că patriotismul reclamă o anumită ținută, o anumită decență a prestației publice, mai ales din partea unui intelectual. Corneliu Vadim Tudor nu avea această decență, ceea ce, cu timpul, i-a îndepărtat pe mulți de ideea națională, care era asociată cu imaginea „tribunului”.

 

Cred că același lucru s-a întâmplat și acum: trebuie să câștige Iohannis cu orice preț! De ce? Vom scrie după alegeri despre aceasta. De altfel, au făcut-o deja, și o fac, mulți alții dar, în contextul acesta electoral și virusat cu fakenews-uri, avertismentele n-au efect, căci sunt considerate texte de campanie. Oricum, ele nu mai pot schimba nimic, jocurile sunt făcute.

 

Așadar, Viorica Dăncilă era adversarul ideal al candidatului Klaus Iohannis. Era singura pe care ar avea șanse s-o domine la o confruntare directă. Oricare dintre ceilalți candidați l-ar fi făcut praf. Urmăriți cu atenție prestațiile publice ale lui Klaus Iohannis și comparați-le cu ale Vioricăi Dăncilă. E vreo diferență de substanță? Articulează vreunul altceva decât platitudini și jigniri de copii care se ceartă în curtea școlii?

 

Să fim sinceri, stimați alegători, regele e gol! Cu sau fără cască în urechi, actualul (și viitorul) președinte al României este la fel ca Viorica Dăncilă. Adică la fel de... inadecvat (era să zic prost). Ceea ce-i diferențiază este stăpânul care le dă ordine. Dacă nu cumva este același stăpân, care schimbă piesele între ele după cum cer interesele globale ale momentului.

 

Așadar, avem de ales între ciumă și holeră, cum bine zicea redutabilul cercetător (și colaborator al „Certitudinii”) Ioan Roșca. De 30 de ani avem această unică alternativă, cu măști mai mult sau mai puțin schimbate.

 

Nu e o atitudine defetistă în vorbele mele căci, de-ar fi așa, n-aș mai face acest ziar. Dar știu că schimbarea nu se poate face decât din interior, atunci când numărul celor care simt, gândesc și acționează românește va constitui o masă critică. Și când convingerile noastre patriotice vor fi mai puternice decât diferențele și antipatiile personale. Atunci, niciun scenariu ocult nu va mai avea efect, niciun plan de dezmembrare sau vânzare a țării nu va mai funcționa, nicio trădare nu va mai fi îngăduită. Va fi un fel de bătălie de la Mărășești, când artileria germană n-a mai avut niciun efect asupra unor soldați în izmene și cămăși, înarmați doar cu baionete. Probabil, abia când vom ajunge în izmene și cămăși se va trezi în noi instinctul istoric.

 

Cred în existența acestui instinct subteran, mai prețios decât rezervele de petrol și gaze. Și presimt că momentul trezirii, al izbucnirii „sindromului Mărășești” este aproape. Dar până atunci, noi, ca popor, nu mai suntem români. Suntem o populație tristă și turmentată care, de 30 de ani, se întreabă întruna: „Eu cu cine votez?”

 

Afisari: 2900
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Lucreția Brezeanu (Nov, Wed 20, 2019 / 11:27)
TOTUȘI AR TREBUI O CONFRUNTARE COMPARATIVĂ, UN TABEL CU + ȘI - PENTRU FIECARE SAU UN FEL DE MATRICE PERSONALĂ ȘI PERSONALIZATĂ cu atribuții și derapaje.
VVD ESTE ING./ pe timpul unei școli românești th serioase/ GRAD PROFESIONAL PE CARE KWJ NU L-A PUTUT ATINGE cam în același timp;
KWJ NU POATE IEȘI DIN PROVINCIALUL SIBIU!PE CÂND VVD A AVUT OARECE ACTIVITATE LA BRUX.
NU COMENTĂM PĂPUȘARII din spatele acestora și nici interesele de grup ci o valoare intrinsecă incusiv prezentarea și prezența la //locul de muncă// !!!
V-AȚI GÂNDIT CARE DINTRE EI ȘIE SĂ APRECIEZE UN BILANȚ SAU UN BUGET! sau costuri energetice?
FELICITĂRI pentru - Portretul lui Mihai Viteazu în pictura europeană
Nume: Amicu' (Nov, Fri 22, 2019 / 20:00)
Ati gresit,d-le Manega. Vadim nu avea un discurs scelerat si chiar avea o anume decenta in comportament si limbaj, perceptia dumneavoastra si a multora dintre romani a fost una labila, ce s-a dovedit a fi una nefericita pentru Tara si Neam, pe termen lung...
Nume: ion (Nov, Thu 28, 2019 / 15:31)
Am avut , cu ceva ani in urma, pe masa mea de conducator de doctorate , urmatorul titlu (propunere)de teza de doctorat, propunere facuta de un licentiat in geografie si, in acelasi timp un distins ofiter de cariera: " Geografia decadentei unei natii". Păcat ca nu i-am acceptat-o.Din memoriul justificativ al propunerii rezulta , pentru natia româna, o perspectiva tragica. Asa ca, ma tem ca autorul, se iluzioneaza degeaba. Acesta e inceputul sfirsitului. Aceasta natie se mai poate salva doar , peste 500 de ani. Daca va mai exista!?
Nume: ion (Nov, Thu 28, 2019 / 15:31)
Am avut , cu ceva ani in urma, pe masa mea de conducator de doctorate , urmatorul titlu (propunere)de teza de doctorat, propunere facuta de un licentiat in geografie si, in acelasi timp un distins ofiter de cariera: " Geografia decadentei unei natii". Păcat ca nu i-am acceptat-o.Din memoriul justificativ al propunerii rezulta , pentru natia româna, o perspectiva tragica. Asa ca, ma tem ca autorul, se iluzioneaza degeaba. Acesta e inceputul sfirsitului. Aceasta natie se mai poate salva doar , peste 500 de ani. Daca va mai exista!?
Nume: ion (Nov, Thu 28, 2019 / 16:43)
Totusi nu ma pot abtine sa nu observ. Domnule Manega sunteti un intelectuel cu certe calitati si, sper, ca si patriot pe masura majoritatii textelor si atitudinilor. Ca sa nu mai spun ca nu demult am citit cu mare incintare versurile dv. pentru un cintec minunat dar,....cu scuzele de rigoare, cred ca unde e minte , e si prostie pe masura. Sa folosesti la adresa lui Vadim epitete de "scelerat"mi se pare o prostie fara seaman. O prostie "a la manega"sper, cu toate ca folclorul politic al propagandei bolsevice, e plin de astfel de epitete la adresa lui Vadim. Domnule Manega, fost parlamentar P.R.M. DV. STITI CE INSEAMNA "SCELERAT"?Eu cred ca aveti gauri mari in vocabular.Imi amintiti(aici) de o replica din filmul "DACII": "În nimicnicia mea , am muscat mîna....".
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter