Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

LIBERTATEA PRESEI VĂZUTĂ DE LA CONSILIUL EUROPEI

Data publicarii: 02.05.2020 10:23:00

  „Criza COVID-19 nu trebuie folosită pentru a-i reduce la tăcere pe jurnaliști”

(MARIJA PEJCINOVIC BURIC, secretar general al Consiliului Europei)

 

 

Pe 3 Mai vom celebra Ziua Mondială a Presei, într-un context nu tocmai fericit. Pandemia de COVID 19 a devenit motivul (sau pretextul) ca libertatea presei să fie pusă între paranteze. Mai brutal spus, libertatea presei a devenit parodia propriei imagini. O batjocură chiar. Măștile anti-coronavirus seamănă din ce în ce mai mult cu o botniță, nu doar în aspect, ci și în sens. Sub pretextul protecției populației, comentariile sau atitudinea presei care nu se „aliniază” unei direcții stricte, impuse (nici nu știm dacă de la Guvern sau din altă parte) e taxată ca fake-news și sancționată prin radiere, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Cazul cel mai „spectaculos” este cel al revistei online „Justițiarul” care, în interval de o săptămână, a fost închisă de două ori: o dată din „greșeală”, a doua oară din răutate, a doua zi după ce s-a redeschis. În orice caz, cu o ușurință care amintește de anii '50, când în orice clipă puteai fi arestat pentru „uneltire contra ordinii sociale”. Trăim vremuri staliniste, nu numai în România, ci în toată lumea. Pericolul a fost sesizat și la nivelul Consiliului Europei, de unde Marija Pejcinovic Buric, secretarul general al Consiliului, a tras un semnal de alarmă. Mesajul ei a fost preluat de site-ul „Lumea Justiției”, într-un articol semnat de Valentin Busuioc, articol pe care-l prezentăm și noi. (Miron Manega)
________________________________

 

 

 

Joi, 30 aprilie 2020, Marija Pejcinovic Buric, secretarul general al Consiliului le-a atras atenția autorităților de pe tot globul să nu invoce criza  coronavirusului că pretext pentru a pune botniță presei. Mesajul vine în contextul în care se apropie dată de 3 mai – Ziua Mondială a Libertății Presei.

 

Chiar dacă Pejcinovic l-a exprimat în termeni diplomatici, motivul pentru care Consiliul Europei a luat atitudine este unul evident: guvernele se pot deda la o serie de nereguli sau acte de corupție sub paravanul gestionării crizei COVID-19. De aceea, este datoria jurnaliștilor să demaște aceste manevre. La rândul lor, ziariștii ar trebui să își facă meseria cu responsabilitate, evitând relatările panicarde, a adăugat secretarul general al Consiliului Europei, sugerându-le reprezentanților mass media să nu ignore exemplele pozitive ale cadrelor medicale care se luptă cu coronavirusul. 

 

Iată mesajul secretarului general al Consiliului Europei:

În contextul în care sărbătorim dreptul fundamental la liberă exprimare, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, guvernele de pe tot globul se confruntă cu provocări fără precedent pe durata crizei COVID-19. Unele drepturi au fost restrânse, pentru a putea lupta mai bine împotriva pandemiei.

Dar situația nu trebuie folosită pentru a-i reduce la tăcere pe jurnaliști sau a le îngreuna activitatea. Mass media trebuie să fie libere să relateze despre toate aspectele crizei. Jurnaliștii au un rol-cheie și o responsabilitate specială pentru a-i furniza publicului informații în timp real, exacte și de încredere. Ei trebuie să poată investiga în detaliu deciziile pe care autoritățile le iau ca reacție la pandemie.

De asemenea, prin relatări responsabile, jurnaliștii pot preveni răspândirea panicii și pot evidenția exemplele pozitive de solidaritate din societățile noastre. Personal, am fost impresionată și încurajată de multele relatări mediatice privind cetățeni care se ajută reciproc, precum și în ceea ce privește infirmieri, asistenți, doctori și alți eroi de pe frontul crizei.

În același timp, sunt îngrijorată de ceea ce a descoperit Platforma Consiliului Europei pentru Protecția Jurnalismului și Siguranța Jurnaliștilor – mai exact, o tendință de violență și intimidare împotriva jurnaliștilor în ultimul an. Vom face tot ce putem ca să inversăm această tendința. De asemenea, sunt conștientă de situația economică dificilă în care mulți jurnaliști se găsesc astăzi.

Încurajez toate statele să protejeze rolul jurnaliștilor de „câini de pază” și de parte importantă în mecanismele de control și echilibru ale societăților democratice. De Ziua Mondială a Libertății Presei, aducem un omagiu muncii esențiale a jurnaliștilor, în special în vreme de criză”.

 

România a pierdut o poziție în clasamentul libertății presei 

 

În 21 aprilie 2020, ONG-ul Reporteri Fără Frontiere (Reporters Sans Frontieres – RSF) a publicat ediția din acest an a Indicelui Libertății Mondiale a Presei. România a coborât de pe locul 47 pe locul 48 față de 2019, organizația non-guvernamentală acuzând inclusiv cenzura din partea autorităților. Deasupra României se clasează, în această ordine, Senegal, Papua Nouă Guinee, Statele Unite ale Americii și Organizația Statelor Est-Caraibiene (care cuprinde 9 mici țări insulare situate în Antile). Alte state care ne-au depășit la capitolul „libertatea presei” sunt Botswana (locul 39), Burkina Faso (poziția 38), Ghana (30) și Samoa (21).

 

Cu aceeași ocazie a lansării Indicelul Libertății Mondiale a Presei, secretarul general al RSF, Christophe Deloire, a avertizat că „epidemia este ocazia pentru statele cel mai jos clasate să aplice „strategia de șoc” teoretizată de Naomi Klein: ele profită de stupoarea publică și de slăbirea mobilizării pentru a impune măsuri imposibil de adoptat în vremuri normale”, relatează Agerpres, citând AFP.

 

Autor: Valentin Busuioc

Sursă: Lumea Justiției

 

Afisari: 2306
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter