- Editorial
- Salonul Refuzaţilor
- Modelul De Ţară
- VideoPoezii & VideoTexte
- emisiuni tv
- Arte vizuale
- Muzica
- Istorie
- Credinta
- ŞTIRI MILITARE
- Societate
- Antologia Poeziilor Frumoase
- De la lume adunate
- Bibliofilie
- Colectii Si Colectionari
- Presa
- Dezvaluiri
- Tema De Gandire
- Antologia Rusinii
- Europa Nostra
- Roman Foileton
- INFO
- Opinii
- Mărgele De Cristal
- Categorie Tmp
"MOARTE SOTILOR CIUTĂ"- cont pe Facebook, dedicat familiei unui ziarist român din Carei
"MOARTE SOTILOR CIUTĂ"- cont pe Facebook, dedicat familiei unui ziarist român din Carei
Articol apărut în numărul 58 al revistei „CERTITUDINEA”
Daniela Ciută din Carei este o ziaristă care semnalează permanent, în publicația sa online, „Buletin de Carei”, pe lângă știrile obișnuite, locale, toate derapajele primarului udemerist Kovács Jenő și ale echipei sale, de la legile statului român, denunțând atitudinea antiromânească a acestuia.
Conform celor semnalate de „Buletin de Carei”, primarul Kovács Jenő pare să fie alergic la simbolurile naționale ale României. Pe lângă faptul că, sub conducerea sa, nu se alocă fonduri publice pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României, primarul le refuză românilor din oraș amplasarea pe domeniul public a unui catarg cu drapelul României. Mai mult, el a eliminat tricolorul românesc de pe tăblițele cu denumirea Primăriei și Consiliului Local Carei, înlocuindu-le cu unele negre, fără tricolorul românesc. Recent, le-am văzut personal (și le-am fotografiat), când am făcut un popas în Carei, în drum spre Oradea. De altfel, în CERTITUDINEA, apare, de luni bune, următorul „ANUNȚ CU CARACTER PERMANENT PÂNĂ LA REGLEMENTAREA SITUAȚIEI! Afront unic în România: PRIMĂRIA CAREI are pe sediu PLĂCI NEGRE, în locul celor oficiale, cu însemne naționale”. Nimeni din guvernul trecut, guvernul actual, Președinția României sau Parlament nu a luat vreo măsură. Probabil, ca să nu se supere UDMR-ul!
În acest timp, în Carei, antiromânismul capătă accente din ce în ce mai amenințătoare. Pe site-ul lui Ilie Ciută, soțul ziaristei, un maghiar cu pretenții culturale, sculptorul sătmărean László Kóter (membru al UAP) scrie, într-o limbă română aproximativă, următoarele: „Văd că la Carei foarte des încearcă un cuib de vierme naționalist șovin migrant intern să strică habitatul oamenilor... aici au trăit în foarte bună înțelegere români, maghiari, evrei, șvabi chiar și țiganii... de când democrația asta mare manipulatorii ăștia antisociali ar fi bine să se retragă din viața oamenilor cinstiți” (n.r. expresia „migrant intern” se referă la faptul că Ilie Ciută, soțul ziaristei, este dintr-o altă zonă a țării).
Și continuă, adresându-i-se direct lui Ilie Ciută: „Rugați la D.zeu ca cel puțin Careieni încearcă să consideră oameni și nu ciobani ce ați fost la Traian, la turci, la maghiari, căței la Ceausescu... și azi pupincuristi la psd... rămăsițe din Albania, păstori de capre... bineinteles vorbesc numai de jigodii nationaliste care caută mereu contradicții, neintelegere intre etnii. 100 de ani la Carei trăiesc împreună șvabi, maghiari, evrei, câțiva români fără probleme... de cand ati venit voi lingăi, javre, rămășițe ale umanității, faceți circ mereu cu minciuni șovine... în loc să acomodați, încadrați după traditii frumoase, viabile ale Careiului...”.
Sculptorul László Kóter primind, la începutul lunii ianuarie,o diplomă de excelență cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani
Atacurile pe Facebook ale artistului plastic László Kóter sunt, de fapt, mai numeroase, dar se învârt, toate, în jurul acelorași idei (dacă pot fi numite idei). Daniela Ciută le răspunde pe site-ul revistei „Buletin de Carei”: „Buna înțelegere între maghiari, evrei, români, șvabi la care face referire László Kóter a avut mai multe înțelesuri pentru cei la care face referire. Adică șvabii au fost maghiarizați iar românii și evreii au simțit pe pielea lor ce a însemnat conducerea maghiară din perioada 1940-1944. Românii și evreii au fost expulzați după intrarea trupelor horthyste din septembrie 1940. Mai trăiesc încă unii dintre românii care au fost obligați să își părăsească căminul lor doar pentru vina de a se fi năcut român. La Carei există chiar un Monument comemorativ dedicat celor care au avut de suferit de pe urma atrocităților horthyste din 1940 [...]. Deci istoria nu a fost mereu una romanțată. Dar nimeni dintre cei de azi nu e vinovat pentru cele petrecute de-a lungul istoriei, așa că nu trebuie să ne ferim de a discuta deschis unii cu alții. Însă a manifesta toleranță și bună înțelegere cu alte naționalități conlocuitoare nu înseamnă a renunța la valorile tale, la istoria ta, la limba ta maternă și la însemnele tale naționale. Un român nu poate fi numit migrant sau colonist dacă își schimbă domiciliul dintr-o localitate în alta ÎN ȚARA SA! Poate cineva să explice mai pe înțelesul unui artist plastic acest aspect?”.
Tensiunea capătă amploare la Carei, orașul „ultimei brazde” eliberate de armata română de sub stăpânirea horthystă, la 25 octombrie 1944. Un maghiar (probabil unul dintre „suporterii” primarului Kovács Jenő) a deschis pe Facebook un cont intitulat „MORTE SOȚILOR CIUTA” (pentru conformitate, am scris așa, greșit, cum greșit a scris titularul contului).
La o asemenea situație, Daniela Ciută a dat răspuns: „Incapabilii de a demonta cele scrise de Buletin de Carei - din lipsă de probe, evident - , au recurs la amenințări directe împotriva familiei Ciută. Care, vreau să precizez, care deține aceeași societate de producție din 1991 și oferă locuri de muncă locuitorilor din Carei indiferent de etnie (n.r. familia Ciută deține o companie prosperă de produse abrazive foarte apreciate de clienții români și străini). Susținerea de activități culturale românești și informațiile despre abuzurile din administrația Kovacs-Keizer-Beko au fost peste puterea unora de a accepta că românii au drepturi egale, în țara lor, cu orice minoritate, au dreptul și datoria de a-și păstra identitatea lor națională. Libertatea de informare este cuprinsă în Convenția Europeană a drepturilor omului și nici chiar susținătorii primarului evazionist și plin de datorii la bugetul de stat nu sunt scutiți de a o respecta”.
În data de13 februarie, după ce a participat la constituirea filialei sătmărene a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Daniela Ciută a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei o sesizare privind amenințările cu moartea și hărțuirile constante. „Sunt curioasă dacă în acest caz se va autosesiza POLIȚIA, așa cum a făcut atunci când cineva m-a acuzat că aș fi făcut o anchetă erijându-mă în organ de poliție. Ceea ce, bineînțeles, s-a dovedit o minciună - spune ziarista. Sau poate nu pentru oricine se deranjează autoritățile competente ale statului”.
P.S. În mesajele sale către familia Ciută, plasticianul László Kóter folosește expresia „jigodii naționaliste”. Interesant e faptul că în germană (și suedeză) „Köter” înseamnă „javră”. Pe data de 22 februarie, la Castelul Károlyi din Carei (Galeria de Arte Plastice a Consiliului Județean Satu Mare) a avut loc un vernisaj de sculptură al lui László Kóter, intitulat „A magyarok bejövetele” (Venirea Ungurilor). „Bine că măcar recunoaște că ungurii au venit pe aceste meleaguri românești, deci, nu erau de aici. E un început bun” - spune Daniela Ciută.
MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu
Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

