Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Ordin de zi pe Trustul Intact: Minciună şi manipulare!

Data publicarii: 20.09.2013 22:07:00

Jurnalişti cunoscuţi, sau mai puţin cunoscuţi, unii dintre ei membri ai Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, printre care Cornel Nistorescu, Alexandru Mironov, Benone Neagoe, Ion Petrescu, Mariana Cristescu, Miron Manega au scris deja, în publicaţiile lor, pe bloguri ori pe site-ul nostru, despre aservirea faţă de interese economico-politice a presei din România, despre embargo-ul practicat de televiziunile din România, în cazul Roşiei Montane, pentru că lozincile din piaţă le ating stăpânii politici sau contractele de publicitate.

 

Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România nu poate rămâne indiferentă faţă de orizontalizarea valorilor și manipularea grosolană pentru a obține senzaționalul cu orice preț.

 

Conducerea trustului “Intact” a atins culmea manipulării în seara de 18 septembrie, când, în cadrul emisiunii “Sinteza zilei”, realizatorul ei, Mihai Gâdea, a transmis în direct însăşi manipularea în stare pură.

 

“Ciutacu, eşti mort! Badea, eşti mort! Gâdea, eşti mort! Ciuvică, eşti mort!”


Cuvintele sunt afişate pe ecranul mare din platoul “Sinteza zilei”. Obişnuit să manipuleze opinia publică până într-acolo încât nici el nu mai pot face diferenţa între realitate şi ficţiune, Mihai Gâdea afirmă că cei patru ziarişti ar fi fost ameninţaţi, printr-un mesaj, că li se poate întâmpla ceva rău. Gâdea nu îl identifică pe autor, doar îl prezintă într-o fotografie luată de pe Facebook, dând mâna cu un alt participant la proteste, jurnalistul Cristian Neagoe, aflat de mai multă vreme în vizorul celor de la “Antena 3”.

 

“Ordinarule”, îi spune omul de televiziune autorului nenumit, după care începe să facă trimiteri la “băsiştii” care “colcăie în piaţă”. Pe ecran, este afişat, titlul “Cine cere moartea lui Mircea Badea?”
Informaţia, difuzată, în prime time, de “Antena 3”, va face, cu siguranţă, carieră în facultăţile de jurnalism, atât la capitolul dezinformare, cât şi la cel privind încălcarea grosolană a deontologiei profesiei.
Pentru cine n-a prea navigat pe net în ultimele zile, Silviu Dancu, autorul mesajului “ameninţător”, constată pe blogul său sinuciderea presei române mainstream, care şi-a călcat în picioare orice urmă de credibilitate ar mai fi avut în faţa publicului. Iată textul care-i „ameninţă cu moartea” pe Mircea Badea şi Mihai Gâdea:

 

 

 

„Nu noi ucidem presa, presa s-a sinucis!

Ciutacu, ești mort!
Badea, ești mort!
Gâdea, ești mort!
Ciuvică, ești mort!


Ați murit! Voi și toți cei care vă seamănă, de la orice televiziune sau publicație, pro sau anti-Băsescu/Ponta/PDL/USL și multe alte litere asemenea.
Ați murit de mult, doar că nu admiteți! Ați murit de atâta vreme încât, risipiți în rămășițele ticurilor voastre mentale, nici voi nu v-ați mai putea recunoaște. Fosilele clișeelor voastre au rămas interesante doar pentru cei care studiază istoria televiziunii, doar pentru cei care au răbdare să scoată de sub straturi groase de țărână urmele unor epoci de mult apuse.

 

Sunteți dinozauri!
În lumea în care trăiați voi, lucrurile se petrec repede! Doar că nu v-ați prins. Sau v-ați prins, dar ați refuzat să credeți! Simțeați că dominați lumea! Că ceea ce spuneți voi e adevăr doar pentru că lumea vă asculta. Well, breaking news: lumea vă aude, dar nu vă mai ascultă!

 

În lumea aia pe care credeați că o stăpâniți, supraviețuiești sau nu! Voi n-ați făcut-o!
V-a fost greu să înțelegeți că lumea nu se învârte strict în tiparele Băsescu versus Ponta sau invers. V-ați lăsat seduși de propriile vorbe, învăluite protector de tehnologia camerelor, a carelor TV, a antenelor parabolice ridicate prin piețe, gadgeturi adunate la picioarele voastre de vedete repetitive și tot mai monotone. V-ați lăsat păcăliți de lumea luxuriantă a studiourilor pline de cabluri, de oameni cu căști în ureche, de pudră pe obraz, de secunde până la ”intrarea în direct” și de reporteri de teren. Nu mai sunteți în direct de mult!

 

SUNTEȚI DEPĂȘIȚI! Da, tehnologia voastră greoaie, costisitoare și complicată, încă mai are puterea de a domina televizorul…
DOAR CĂ TELEVIZORUL ÎNSUȘI NU MAI AJUNGE!
A murit ca și voi. Încă nu-și dă seama, dar asta nu schimbă faptul! V-a fost greu să înțelegeți că, în lumea în care trăim noi, lucrurile se petrec chiar și mai repede decât în lumea voastră. Se petrec extrem de rapid, la fel de rapid ca mișcarea degetelor pe tastaturile laptopurilor, pe suprafața lucioasă a screen-touch-urilor.

 

Suntem mulți, mobili, pretutindeni. Fără structuri complicate, bugete și prime de crăciun! Fără departamente și direcții, moguli și șantaje. Dar nu și fără organizare! Primim și transmitem mesaje cu minimum de investiție. Filmăm, traducem, pozăm, sharuim, comentăm, dăm ”like” sau ”unfriend”. Greșim sau avem dreptate, credem sau ne răzgândim, ne certăm între noi, învățăm să ne cunoaștem… dar suntem aici, dincolo de ceea ce pot sau vor să perceapă sculele voastre ”profesioniste”!

 

Platformele de socializare ne-au învățat, printre altele, opțiunea ”block” și ”ignore”! Au democratizat aceste opțiuni elementare dincolo de controlul politic. Le-au transformat în intrumente, dacă nu chiar în instincte! Sunt doar la un click distanță. Trebuia să vă temeți de ele! Ele sunt cele care v-au aruncat în ”recycle bin”! Asta așa, că tot ne acuzați că o ardem ecologic!
Ați încremenit în fixismele gândirii voastre! Ei, bine, în lumea noastră, asta se cheamă ceea ce știința numește rigor mortis! Degeaba urlați… nu e sigur dacă aţi observat că mai toţi dinozaurii dezgropaţi aveau gurile deschise! Un urlet mut! Cu el sunt expuşi şi în muzee…

 

Aţi murit din clipa în care aţi crezut că noi suntem în piaţă pentru că am fi împotriva lui Ponta!  Ponta? E doar ceva aflat în drum! Aţi murit încă de anul trecut, când aţi crezut că am ieşit în piaţă pentru că am fi împotriva lui Băsescu! Băsescu? Doar o altă versiune a policefalului numit Ponta, Iliescu, Boc, Tăriceanu şi alte litere asemenea! Litere aflate în drum! Aflate în drumul a ceva ce nu aţi putut înţelege!

 

Aţi refuzat să înţelegeţi că, pur şi simplu, societatea nu (mai) e aia pe care o ştiţi voi! Lumea aia care v-a ridicat pe postamentul celebrităţii…! De-aia aţi murit! Disperaţi că nu o înţelegeţi, aţi ajustat-o grotesc la micimea gândirii voastre, aţi croit-o după tiparele decrepite care vă sunt atât de familiare! Vă este imposibil să acceptaţi că, iată, lumea nu mai e în stradă pentru că aşa vrea Băsescu-Ponta-Boc-Şova-Plumb-Soroş-Barbu-Obama-Putin-Badea-Gâdea-Ciutacu-şi-Ciuvică!

 

Vă este imposibil să înţelegeţi că nu am ieşit în stradă doar pentru că NU mai vrem ceva, ci mai mult, PENTRU CĂ VREM ceva! Avem cerinţe clare, limpezi! Trebuie să fii surd, orb, prost să nu înţelegi!
Sau mort!

 

Vrem să existe lege! Nu mai credem că schimbarea unui guvern cu un altul sau a unui preşedinte cu un altul, rezolvă ceva! Ci credem că schimbarea tuturor în relaţia cu legea schimbă totul! Îi vrem pe toţi, absolut pe toţi, în genunchi, în faţa legii! Noi îngenunchem în faţa ei în fiecare seară, chiar şi atunci când urlaţi că încălcăm legea făcând demonstraţii fără autorizaţie!

 

Ne-aţi numit nihilişti, manipulaţi, dezinformaţi, gloată! Ne-aţi numit sute când eram mii, ne-aţi numit mii, când eram zeci de mii! În timp ce voi stropeaţi ecranele pensionarilor cu saliva neputinţei voastre şi minţeaţi cu neruşinare că suntem puţini, pe sub geamurile suspendate peste bulevardele oraşelor, realitatea vie, concretă, vă contrazicea!
Vă aruncă în ridicol!
Vă constată moartea!

 

Cea mai acceptată teză cu privire la dispariţia dinozaurilor este cea care presupune ciocnirea unui asteroid cu pământul! Se pare că asteroidul avea zece kilometri în diametru! A ras într-o clipă dominaţia de milioane de ani a dinozaurilor.
Un lucru e cert: la Roşia Montana nu va fi nici un crater! Dar după ce strada va câştiga, va exista un crater uriaş în lumea voastră, a televiziunilor. Veţi fi îngropaţi sub propria neputinţă şi nedumerire. Nu vă îndoiţi de asta. La o adică, putem forma coloane care să depăşească zece kilometri!”

(http://silviudancu.wordpress.com/2013/09/09/nu-noi-ucidem-presa-presa-s-a-sinucis)

 

Cei care au remarcat, primii, făcătura “Antenei 3” au fost înşişi telespectatorii, de unde textul original a fost rapid împrăştiat pe interenet şi a dat naştere la sute de comentarii din partea celor indignaţi de această nouă manipulare, chiar pe forumul emisiunii:

 

“Renuntati sa mai faceti emisiuni, sunteti din ce in ce mai penibili. Invatati odata sa cititi si sa interpretati un articol corect si nu mai imprastiati mizerii!”

“Îmi doresc sa-i inchida CNA, ca sa nu mai poata cianura mintile atator telespectatori naivi…” .

 

“Sunteti penibili, fratilor! Maine, poimaine, veti aduce si niste cosciuge sau niste fotografii masluite in Photoshop cu niste cruci cu numele voastre inscrise pe ele. Daca voi ati inteles ca ati fost amenintati cu moartea, vai de jurnalismul de duzina pe care il faceti voi acolo seara de seara”.

 

“Nu merita sa facem efortul de a tasta pentru a le comenta aberatiile. Trebuie tratati drept ceea ce sunt … gunoaie … si dati afara din casele noastre”.

 

“Prietene, nici macar nu ai citit articolul respectiv. Sau l-ai citit, dar nu ti-a placut esenta. Ca oameni publici, ca formatori de opinie, ca jurnalisti credibili, sunteti morti. Nu fizic, Doamne fereste! Nu va vrea nimeni raul, dar ati merita sa meditati un pic la viata cu un ajutor de somaj, pentru ca odata lipsiti de credibilitate, nu mai sunteti buni de nimic”.

 

“Domnule Gadea, textul, chiar daca f. virulent, era la figurat”!

“Nu e o tampenie deloc. Baietii stiu foarte bine ce fac. Se numeste dezinformare si manipulare. Pe bani grei, nu altfel”.

 

“Sinteza zilei” nu este la prima ei făcătură. Cine poate uita mizeria lansată de acelaşi Mihai Gâdea atunci când a prezentat pe post aşa-numitul scandal cu “poneiul roz”? Dealtfel, Institutul Cultural Român  și angajații aces­tuia au reprezentat, de-a lungul tim­pului, unul dintre subiectele favorite ale trustului  ”Intact”.

 

Un gen de jurnalism care pentru angajaţii lui Voiculescu a devenit un mod de a fi, un principiu de bază al deontologiei ordonate prin ordin de zi pe Trustul “Intact”. O inversare totală a valorilor, mai gravă chiar decât cea din anii grei ai comunismului, cu care nu vom fi niciodată de acord.

UZPR

 

Sursă: UZPR

Afisari: 1688
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: icloRqIHUM (Jul, Sun 12, 2015 / 15:39)
The beauty of these blngoigg engines and CMS platforms could be the lack of limitations and ease of manipulation that allows builders to put into action abundant content and skin' the website in these a way that with very minor energy 1 would by no means observe what it truly is generating the internet site tick all devoid of limiting material and effectiveness.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter