Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

PUNŢI DE LUMINĂ, ediţia a IV-a

Data publicarii: 23.12.2013 00:15:00

În decembrie trecut, de „Apocalipsă”, în seara Solstiţiului hibernal, pe un ger de crăpau pietrele şi un lunecuş mai ceva decât în tablourile lui Bruegel cel Bătrân, îi chemam pe prietenii mei târgumureşeni la prima ediţie a Colocviilor „Cuvântul liber”, să păşim împreună într-o altă dimensiune, diferită de cea a cenuşiului şi a spaimei cotidiene, înălţând punţi de lumină, la ceas de colind, frumosului din lucruri şi din suflete: Poezia, Cântecul, Iubirea, Speranţa. Târgumureşeni prea mulţi nu au fost. Unii nu au putut, alţii n-au vrut, alţii... Au venit, în schimb, Sorina Bloj şi încă o folkistă, de la Reghin – lor nu le-a fost frig vreme de două ore în microbuz! Şi, taman din Capitală, jurnalistul Miron Manega. Nici pe el nu l-a deranjat distanţa şi gerul, deşi nu ne cunoşteam decât de pe internet.

 

Până la urmă, sala de la „Arta” s-a umplut, demonstrând că miracolul Crăciunului există, transformându-mi dezamăgirea iniţială în bucurie.

       

Am schimbat, apoi, şi locul, şi norocul. A venit vara, care... nu-i ca iarna! Solstiţiul din  21 iunie, anticipând zodia Racului, a dat culori speciale ediţiei a II-a, pentru care ne-am mutat în sala „Tonitza” de la hotel „Continental”, (re)înfrăţind ASTRA mureşeană cu Liga pentru Unitatea Culturală a Românilor de Pretutindeni (Dr. H.C. Victor Crăciun şi Gen. Dr. Mircea Chelaru) şi cu Liga Scriitorilor din România (Al. Florin Ţene şi ieşeanul Constantin Toni Dârţu), aşezând categoric „Punţile”... la locul cuvenit. Adică... sus de tot! Un regal, atrăgând şi impunând, fericit, ulterior, a treia ediţie, în septembrie, cu „cap de afiş” scriitorul George Roca, venit din... Australia, alături de noi: Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Răzvan Ducan şi olteanul - clujean prin adopţie - Al.Florin Ţene, cu potop de apariţii editoriale cinstind Ziua Limbii Române.

 

Pentru ediţia aceasta, a IV-a, ultima din 2013, am schimbat doar data. Am mutat-o la o săptămână după Solstiţiu, între Crăciun şi Anul Nou, fiindcă „recolta” este impresionantă, depăşind toate aşteptările, obligând la o extensie de timp, ca atare consacrându-i, teoretic... două zile.

       

Oaspeţii ediţiei din acest decembrie sunt domnii Doru Dinu Glăvan - preşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (programul incluzând şi un matineu jurnalistic), Gen. Dr. Mircea Chelaru – vicepreşedinte al Ligii pentru Unitatea Culturală a Românilor de Pretutindeni, fondator al Ordinului „Maria”, col. Ion Petrescu (analist militar), Denisa Popovici - lider al Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR, vicepreşedinte al Alianţei Naţionale Sindicale Feroviare, cantautoarea Maria Gheorghiu, jurnaliştii Miron Manega, Mircea Chelaru Adrian, Iulian Cătălin Chelaru.

       

De la Reghin vine o echipă puternică, în frunte cu pictorul Marcel Naste - Directorul Casei de Cultură din municipiu, protagonist al unei splendide expoziţii de icoane, folkiştii Enea şi Smaranda German, actori ai „Teatrului din culise”...

        

Se vor semnala 11 apariţii editoriale, cărţi noi şi o revistă a bucureştenilor („Kineco”), în majoritate editate la Târgu-Mureş (Ed.Nico, director Nicolae Băciuţ) special pentru ediţia a IV-a,  între care, de pildă,  „Aceşti netrebnici care ne conduc – Interviu cu Mihai Eminescu” de Miron Manega, deja pusă în scenă la Bucureşti.

       

Reputatul teatrolog Zeno Fodor va reliefa dimensiunea de critic teatral a lui Mihai Eminescu –aspect mai puţin cunoscut din activitatea celui mai mare jurnalist al nostru.

       

Se vorbeşte mult deja despre  „The Monuments Men”, coproducţie Germania / SUA, film regizat de George Clooney, cu George Clooney, Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin, Bob Balaban, Hugh Bonneville, Cate Blanchett. Este o premieră internaţională, proiectată în afara competiţiei de la Berlin, cu şanse mari pentru Oscar. Premiera pe ecranele din SUA va avea loc pe 7 februarie 2014.

 

Mai puţini ştiu, însă, că sinopsisul filmului este realizat după cartea cu acelaşi nume de Robert M. Edsel, tradusă în româneşte de avocatul târgumureşean Dan Cetină, jurnalist profesionist, care o va prezenta, în cadrul „Punţilor de lumină”, împreună cu trailerul filmului.

       

Despre cea mai mare parte a cărţilor ce vor fi prezentate în acest context am făcut vorbire în numerele trecute ale ziarului nostru. Ne vine în întâmpinare părintele Gheorghe Şincan, cu două cărţi noi. La fel, Nicolae Băciuţ.

       

Ediţia de sfârşit de an include, de asemenea, expuneri de maxim interes despre Summit-ul de la Vilnius (col. Ion Petrescu), despre reţele de spionaj maghiar în spaţiul transilvănean (Nicolae Balint), despre Regina Maria, despre o nouă dimensiune a cercetării creaţiei Luceafărului - Eminescientica (Gen. Mircea Chelaru). Ne vom bucura, de asemenea, de glasul frumos al Mariei Gheorghiu şi de muzica ei de pe noul CD, vom asculta colinde, vom admira demonstraţii sportive (Clubul „Tornado”), ne vor emoţiona debuturi publicistice (interviuri sportive, versuri etc.).

        

Mai multe despre ce va fi, mai cu seamă despre cum a fost veţi afla din relatările jurnaliştilor acreditaţi, căci accesul la manifestările celor două zile va fi permis doar pe bază de invitaţie. Numele invitaţilor se vor regăsi pe tabelul angajatului aflat la intrarea în sală.

        

Anul 2014 impune o schimbare a formatului „Punţilor”, solicitările fiind extrem de numeroase şi excepţional de valoroase, atât cele din ţară, cât şi cele din diaspora.

 

Sursă: CUVÂNTUL LIBER

Afisari: 1890
Autor: Mariana Cristescu
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter