Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Rezultatul alegerilor de la Uniunea Scriitorilor: altă Mărie cu aceeaşi pălărie

Data publicarii: 23.11.2009 19:47:00

Luni 23 noiembrie, la sala Amfiteatru a Teatrului Naţional, a avut loc Conferinţa Naţională a Uniunii Scriitorilor din România, unde a fost ales noul preşedinte. A fost un fel de corolar al prezideţialelor politice de duminică. Contrar oricăror interese de breaslă, câştigătorul alegerilor a fost tot Nicolae Manolescu. Nici măcar nu a fost nevoie de al doilea tur de scrutin, întrucât fostul preşedinte a câştigat zdrobitor, din prima. Din cele 344 de voturi valide, 174 au fost în favoarea lui Manolescu. Conform statutului Uniunii, era suficiente şi 173 (jumătate plus 1). Ceilalţi candidaţi au obţinut, în ordine: Nicolae Breban – 76 de voturi, Dan Mircea Cipariu – 38 de voturi, Constantin Stan – 36 de voturi şi Ştefan Agopian – 17 voturi. După anunţarea rezultatelor, Nicolae Manolescu a ţinut un scurt discurs în care, reiterând angajamentul din 2005, a spus: “Voi face pentru Uniune tot ce se poate face. Nu vă promit nimic peste ceea ce se poate”. De fapt, ca şi în mandatul trecut, nu a promis nimic. Şi se va ţine, fără îndoială, de cuvânt!

Interfaţa şi armeanul

Ciudăţenia acestui rezultat vine din faptul că scriitorii sunt (sau se presupune că ar fi) fiinţe cerebrale. După dezastrul financiar la care a ajuns Uniunea în timpul mandatului anterior al lui Nicolae Manolescu, era de aşteptat să aleagă pe altcineva. N-au făcut-o decât cei tineri, care înţeleg noţiunile de proiect, manager, marketing etc. Ceilalţi au votat după criteriul autorităţii scriitoriceşti sau după cel al intereselor şi al unor presupuse promisiuni făcute de Manolescu. Pe de altă parte, rezultatul acestor alegeri se explică şi prin media de vârstă a membrilor Uniunii: 70% dintre ei au vârste cuprinse între 60 şi 80 de ani. A mai fost, fără îndoială, şi teama de repercusiuni în cazul în care ar vota împotriva lui Manolescu şi acesta ar câştiga.
Aparent inexplicabilă rămâne poziţia lui Varujan Vosganian, care a şi influenţat decisiv rezultatul votului. El şi-a exprimat public susţinerea faţă de Manolescu, spunând că important pentru Uniune este prestigiul preşedintelui, nu calităţile manageriale. Nu este exclusă o înţelegere anterioară acestei conferinţe, prin care Varujan Vosganian să-i fi impus lui Manolescu, în schimbul susţinerii, condiţii drastice. Având în vedere prestaţia managerială a lui Vosganian de până acum (şi interesul lui dovedit pentru soarta scriitorilor), s-ar putea ca mişcarea acestuia să fie, pentru USR, mult mai profitabilă decât pare. Adică Manolescu să rămână, în actualul mandat, un fel de “sex-simbol”, o interfaţă, iar adevăratul “păpuşar” să fie armeanul (de pildă, prin controlul exclusiv al bugetului). În acest caz, Uniunea Scriitorilor Români şi-ar putea reveni rapid din marasm şi ar putea recupera un pic din vechiul prestigiu, chiar cu Manolescu preşedinte. Varujan Vosganian fiind un om politic versat, e posibil ca mişcarea să ţină.

Un pseudo-replay

Marţi 24 noiembrie, Consiliul Uniunii Scriitorilor din România s-a întrunit la sediul Uniunii sub conducerea noului preşedinte. Au fost prezenţi 56 de membri din cei 68 aleşi de filiale. Membrii Consiliului au ales prim-vicepreşedintele şi pe cei doi vicepreşedinţi ai USR şi Comitetul Director al Uniunii. Au mai fost aleşi componenţii juriului de nominalizări pentru premiile USR şi ai juriului pentru decernarea acestor premii, membrii comisiei sociale a Uniunii.
Consiliul a ales cu majoritate largă, la propunerea preşedintelui, prim-vicepreşedintele (Varujan Vosganian) şi vicepreşedinţii pentru administraţie internă – Gabriel Chifu şi pentru relaţii externe – Irina Horea. Aceştia fac parte de drept din Comitetul Director, ca şi preşedintele Uniunii. În Comitetul Director au mai fost aleşi: Horia Gârbea, Nicolae Prelipceanu, Doina Cetea, Cassian Maria Spiridon, Mircea Mihăieş, Dumitru Chioaru, Nicolae Oprea, Leo Butnaru, Alexandru Dobrescu, Szilágyi István (reprezentant al comisiei pentru minorităţi).
Comitetul Director se va întruni în prima şedinţă de lucru în luna ianuarie a anului 2010. Tot atunci va avea loc următoarea şedinţă a Consiliului care va alege celelalte comisii ale Uniunii (de validare, de cenzori, de relaţii externe etc.)
În concluzie, alegerile de mandat încheiate recent la Uniunea Scriitorilor, deşi par un fel de “replay” uşor “updatat” al celor din 2005, credem că sunt, de fapt, “altă Mărie cu aceeaşi pălărie”. “Pălăria” este Nicolae Manolescu, iar “Măria” este Varujan Vosganian.

 

Afisari: 2088
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: anonim (Nov, Tue 24, 2009 / 11:37)
Ca intotdeauna armeanul tradeaza! In parte este este posibil sa aveti dreptate. Ignorati insa un amanunt esential: GRADUL lui Niki Manolescu, care pare a fi mai mare decat al lui Dinescu-KGB si al lui Vosganian, luati separat, si la un loc. Un alt element important este acela ca VOSGANIAN este santajabil, las si slab ca temperament si absolut nul ca scriitor (va reamintesc momentul UE, cand i-a fost scos dosarul, omul este vandut serviciilor si acest lucru este cunoscut).

Concluzia este ca USR este o institutie pierduta, care se va autodistruge prin varsta inaintata a decidentilor, prin lipsa de valoare si perspectiva, mai exact printr-un ramolisment generalizat dictat de imbatranirea membrilor si de infiltratii serviicilor ostile Romaniei sau fostei Securitatii (Cassian, Stancu, Grupul de la Cluj, Manolescu, Dinescu, Uricaru etc.). Cu un Manolescu batran si senil, ajuns spre final, care se ocupa de gagici si de plodit, cu un Vosganian las, incult si impostor, intr-o Romanie aflata in criza USR va avea soarta celorlalte asociatii de creatori.
Nume: adi (Nov, Tue 24, 2009 / 13:00)
@anonim:
"Varujan Vosganian ar fi fost, inainte de Revolutie, agent acoperit al fostei Directii de Informatii Externe (DIE) a Departamentului Securitatii de Stat (DSS), au declarat pentru "Evenimentul zilei" surse apropiate serviciilor secrete. Liberalul propus de premierul Calin Popescu Tariceanu pentru functia de comisar european ar fi fost recrutat in anii '80, pe vremea cand era contabil la Intreprinderea de spirt si drojdie Bragadiru, Bucuresti, de unde a trecut la Centrala Berii, intermediara dintre unitate si guvern.

Sursele EvZ sustin ca dosarul lui Varujan Vosganian ar fi fost distrus, insa copia sa microfilmata s-ar afla intr-o arhiva la Bran"
Nume: adi (Nov, Tue 24, 2009 / 22:02)
1. CIPARIU a fost IEPURE!
2. APEL CATRE EDITORI! Refuzati sa platiti acestei gasti corupte, formate in mare parte din impostori, plagiatori, nulitati literare, fosti activisti comunisti si securisti antiromani si antiortodoxism /girati de Apolzan-Manolescu si Vantu/ timbrul literar! Ajutati mai degrava fostii puscariasi politic sau donati banii scolarilor, manastirilor, saracilor.

Strangeti semnaturi pentru modificarea legii!

Doresc sa traiasca in lux la Paris, foarte bine, dar nu pe banii nostri!
Nume: anonim (Nov, Wed 25, 2009 / 11:50)
MANOLESCU presedinte? Hmmm. RAU. Asta uraste deopotriva si democratia si scriitorii. Ia, cititi, si dumiriti-va. MANOLESCU milogindu-se in fata lui CEAUSESCU:
"Domnia Voastra ati instaurat legalitatea, dar ati lichidat si un anumit monopol care a existat pana in anii 50, si nu numai pana atunci, si care tindea sa imparta pe scriitori in doua, cei care erau cu literatura si cei care erau impotriva partidului. Ceea ce as numit eu «Politica Ceausescu» a fost tocmai lichidarea acestor «drepturi» de obicei ale unor uzurpatori, a unora, foarte putini, de a se erija ca adevarati iubitori de tara, a iubirii de partid. Acestia, foarte putini, uita ca scriitorul adevarat, sau mai bine-zis, este scriitor adevarat cu conditia sa fie un scriitor adevarat! Aceasta a doua parte afirmatiei mele izvoraste din declaratiile facute de acestia, foarte putini, in diferite ocazii si care au creat un mare loc pentru impostura, pentru veleitarism. Nu mai este nevoie sa spun de climatul necritic care are loc in viata literara, climat care trebuie "" cred eu "" cat se poate de repede sa fie discutat, analizat, inlaturat pentru ca, altfel, in relatiile dintre literatura si viata literara sar putea intampla ca aceasta admirabila literatura, pe care o stim de 15 ani incoace, care se situeaza la nivelul cel mai inalt al creatiei artistice romanesti, sa inceapa sa suporte tot mai greu presiunile care apar si, totodata, sa apara tot mai putine creatii bune bune, sa apara o anumita oboseala a scriitorilor din cauza acestor campanii, si in mod deosebit la scriitorii mai tineri . Va multumesc, tovarase secretar general, ca m-ati ascultat." (wikipedia)
Nume: anonim (Dec, Tue 08, 2009 / 12:33)
VOSGANIAN-PREMIAT DE NIKI de la VALCEA! O mana spala pe alta si amandoua rahatul! (Putoarea ramane. Tataie, Niki, lasa-ne. Ai Alzheimer? Cum se aude prin targ)
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter