Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

SCANDALUL "VENUS". Cine este si cine nu este specialist în protoistorie

Data publicarii: 10.01.2020 12:41:00

 Scandalul legat de descoperirea statuetei vechi de 17.000 de ani continuă. În urma publicării, pe site-ul UZPR, a dreptului la replică al arheologilor care au făcut descoperirea, Libertatea.ro, care inițial l-a ignorat (deși îl primise, încă de pe data de 6.01.2020), l-a publicat și ea, în sfârșit. Dar, în timp ce profesorul Marin Cârciumaru (coordonatorul științific al săpăturilor de la Piatra Neamț) și echipa sa așteptau să li se publice în „Libertatea” dreptul la replică, inițiatorii scandalului s-au gândit să le mai dea o lovitură de „copită”. În acest sens au cerut opinia unui „specialist” din străinătate (sau a ceea ce credeau ei că e un specialist), opinie pe care au publicat-o pe site-ul B1.ro. E vorba de o tânără pe nume Natasha Reynolds, care își face un stagiu post-doctoral la Universitatea din Bordeaux și care invocă, în intervenția sa, calitatea de membră a unei asociații numită Asociația Europeană a Arheologilor. Iată declarația acesteia, preluată de noi de pe site-ul B1.ro:

 

„Eu chiar lucrez pe perioada gravetiană în Europa Centrală și de Est și am făcut anumite cercetări pe figurine feminine tip Venus, deși nu asta este specializarea mea. Nu știam despre descoperirea din România până la mail-ul dumneavoastră.

 

Din punctul meu de vedere arată foarte ciudat pentru o figurină „Venus”. În general este o mare varietate printre aceste figurine și se întâmplă foarte rar ca două figurine să fie foarte asemănătoare, mai ales două din regiuni diferite. Aceasta însă seamănă mult cu statueta Willendorf din Austria. Cu toate acestea statueta din Willendorf este datată, folosind radiocarbon, cu 25.000-24.000 de ani î.Hr. Cu 7.000-8.000 de ani mai veche decât este datată figurina din România. De asemenea figurina din România este foarte plată, ceea ce este foarte ciudat”.

 

 

Profesorul Marin Cârciumaru și Natasha Reynolds

 

Rugat să comenteze această opinie, profesorul Marin Cârciumaru a făcut, pentru CERTITUDINEA, următoarele precizări:  

Asociația Europeană a Arheologilor este o asociație conjuncturală din care face parte și dr. Elena-Cristina Nițu (n.r. arheolog, șefa echipei de arheologi descoperitori ai statuetei de la Piatra Neamț), dar pe poziția de cercetător științific II, ceea ce echivalează, în Franța, cu maître de conference. Deci domnișoara Reynolds ar trebui să o privească pe Elena-Cristina Nițu ca pe o profesoară. Pe deasupra, dacă este vorba de titluri, Elena Nițu este reprezentata României în Uniunea Internațională de Studii de Preistorie și Protoistorie, cel mai important organism al arheologilor din întreaga lume, unde a fost aleasă în 2018, la Congresul acestei organizații (UISPP) în unanimitate, prin votul reprezentanților din toate țările

Cât privește «analiza» propriu-zisă făcută de domnișoara Natasha Reynolds, aceasta este total neprofesionistă din start, atâta timp cât își permite să formuleze un punct de vedere fără să vadă statueta direct și numai pe baza unor imagini, în general de proastă calitate, publicate de Libertatea.

 

 

Argumentele ei sunt de-a dreptul puerile și demonstrează o crasă necunoaștere a simbolisticii statuetelor paleolitice. Venus de la Piatra Neamț pare că seamănă cu Venus de la Willendorf numai din față, în rest există diferențe esențiale. Chiar dacă lucrurile ar sta astfel, ele sunt binevenite acum, în contextul în care datări recente, publicate în 2019, relevă pentru statueta de la Willendorf vârste chiar de 17.000-18.000 de ani BP (n.r. Venus de la Willendorf a fost datată inițial ca având o vârstă de peste 24.000 de ani, ceea ce sugerează ideea de fals a statuetei de la Piatra Neamț). În concluzie, este vorba de greșeli grave, care dovedesc lipsa de informare și acribie științifică, invocându-se încă diferența de vârstă dintre cele două statuete. Comunicatul prezentat de către cei de la B1.ro este penibil și pare mai degrabă asemănător unei banale discuții într-o pauză de o țigară. Nici vorbă de vreun argument științific demn de luat în seamă”.

 


Afisari: 3458
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
  • RSS
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • FriendFeed
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Netvibes
  • Reddit
  • Technorati
  • Tumblr
  • Twitter
  • Yahoo! Bookmarks
  • Yahoo! Buzz
  • email
  • Live
  • StumbleUpon
  • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Nicolette Orghidan (Jan, Sat 11, 2020 / 08:09)
Da, binevenite aceste precizări. Și nu numai în preistorie sau protoistorie sunt diferențe de idei și interpretări. În atâtea medii sunt aprecieri sau din contră diferențe de idei.
Nume: A H (Jan, Tue 14, 2020 / 09:23)
ERECȚIA MORTULUI VIU ,
DELIRUL RĂMĂȘIȚELOR CUFURITE , MESTECĂ MELANCOLIC , RAHAT DE TRANDAFIRI CU ȚEPI.
A LUI NIMENI , COPII LUI ZERO VIRGULĂ ZERO , CEI PRIMITIVI ȘI MEDIOCRII , SUNT ÎN CĂUTARE DISPERATĂ DE UN CEVA CU ȘTAIF ȘI SCÂRȚ , CĂ SĂ - ȘI PUNĂ - N CAP ȘI PE PIEPT ȘI ASTFEL SĂ LE DEA UN SENS VIEȚII LOR SEARBĂDE ȘI FĂRĂ NICI UN SENS.
AICI , INTRĂ - N SCENĂ PROSTU ' , MELCUL CU PICIOARE ȘI COCOAȘE DE SMARALD.
LA BALUL IDIOȚILOR HANDICAPAȚI , IMPOSTURA DĂ LA MANIVELĂ IAR RIDICOLUL SODOMIZEAZĂ FIECARE APOGEU NEÎNGRĂDIT ȘI NESUPRAVEGHEAT.
PROSTIA SUBCARPATICĂ , PARVENITĂ ȘI ÎNFOMETATĂ , CU MUCII CURGÂND , DUHNIND BĂLOS , SUPRALICITEAZĂ CERȘIND ETERNITĂȚII , FĂRÂMITURI DE IDENTITATE , FIE ELE CHIAR ȘI ILEGALE , FALSE ȘI PERVERSE ȘI DE CE NU , CHIAR ȘI SCOASE LA MEZAT.
INEXISTENȚA ANCESTRALĂ DOARE VISCERAL , IAR MURIBUNZII EI PARVENIȚI ȘI DEVOTAȚI , PLÂNG URLÂND PRIN MLAȘTINILE PESTILENȚIALE ALE UNEI SINGURĂTĂȚI EXCOMUNICATOARE ȘI PE DEPLIN MERITATE.
FROSINO , STAI ÎN
CUȘCA DESTINULUI TĂU , LEOAICA GUENNOL NU - I DE NASUL TĂU , RĂMÂI LA PRAZUL TĂU OMOLOGAT.
AMIN.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter