- Editorial
- Salonul Refuzaţilor
- Modelul De Ţară
- VideoPoezii & VideoTexte
- emisiuni tv
- Arte vizuale
- Muzica
- Istorie
- Credinta
- ŞTIRI MILITARE
- Societate
- Antologia Poeziilor Frumoase
- De la lume adunate
- Bibliofilie
- Colectii Si Colectionari
- Presa
- Dezvaluiri
- Tema De Gandire
- Antologia Rusinii
- Europa Nostra
- Roman Foileton
- INFO
- Opinii
- Mărgele De Cristal
- Categorie Tmp
SERBIA: Atac pe fată împotriva identitătii românesti
SERBIA: Atac pe fată împotriva identitătii românesti
Articol apărut în numărul 58 al revistei „CERTITUDINEA”
Suntem în anul 2020, la 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon și tot ceea ce se întâmplă în jurul, ca și în interiorul României pare să se sincronizeze într-un consens criminal. Eliminarea sintagmei „Identitatea Națională” din denumirea Ministerului Culturii și Identității Naționale hotărâtă în prima ședință a guvernului României (demis) începe să-și deconspire sensul de campanie conjugată, atât pe plan intern, cât și extern. A fost, de fapt, un semnal. Căci, iată, începe prigoana pe față împotriva identității românești și în jurul granițelor. Și nu e vorba doar de proiectul „Trianon 100” al guvernului de la Budapesta.
Cu câteva zile în urmă, Consiliul Național ROMÂN din Serbia i-a demis pe membrii Consiliului de Administraţie al săptămânalului românesc „Libertatea” (mai exact pe președintele Consiliului și pe cinci dintre membri). A rămas cine „trebuie” iar restul a fost înlocuit pe loc, tot cu cine „trebuie”. Precizăm că săptămânalul „Libertatea” din Pancevo (Voivodina) reprezenta, în Serbia, simbolul și vârful de lance al românismului. Destituirea a avut loc duminică 16 februarie, într-o „ședință” telefonică, Consiliul Național ROMÂN din Serbia nelăsând nicio posibilitate de a se înainta alte propuneri pentru membrii noului consiliu de administrație.
Întâlnirea delegației UZPR cu ziariștii români din Voivodina (februarie 2020)
Lucrurile par să se îndrepte spre situația dramatică a românilor din Valea Timocului, unde limba maternă a fost interzisă (și este interzisă!) în școli și biserici încă din 1833. Aceeași situație se prefigurează și în Maramureșul istoric din Transcarpatia (Ucraina), toate aceste trei mari zone locuite de români fiind vizitate de curând de o delegație a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. De altfel, ziariștii români din Voivodina (ca și cei din Transcarpatia) sunt constituiți, deja, într-o filială a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, care care a luat imediat atitudine, printr-o scrisoare adresată de președintele Doru Dinu Glăvan către Guvernul Voivodinei.
Limba română și identitatea românească sunt, așadar, în pericol. Toate cele semnalate se desfășoară sub „protecția” tacită a Guvernului României, complice, prin lipsa de reacție, la aceste atacuri vădite la identitatea nostră. Nicu Ciobanu, directorul - până acum câteva zile - al săptîmânalului „Libertatea” din Pancevo relatează pe larg contextul și momentul evenimentului. (Miron Manega - CERTITUDINEA)
____________________________________
Ziua în care, în Serbia, jurnalismul liber a murit!
Ceea ce s-a amânat luni de zile, deși mai bine de un an persistă mocnind ca o problemă fulminantă pentru Consiliul Național Român, acum se poate rezuma într-o singură frază: cum să pui stăpânire și cum să disciplinezi conducerea Casei de Presă și Editură Libertatea din Panciova.
În această intenție malefică, s-au făcut presiuni, șantaj, asupra președintelui Consiliului de Administrație, scopul final fiind de a se dirija autonomia și libertatea presei, iar existența Casei Libertatea să fie supusă unor îndoielnice interese. Primul pas spre acest țel final a fost făcut pe data de 17 februarie 2020.
În acea zi, la modul cel mai jenant, Consiliul Național Român, într-o așa-numită ședință telefonică, a decis demiterea președintelui Consiliului de Administrație și a altor cinci membri ai acestui organ ca și cum ar fi vorba de achiziția unor produse de papetărie, și nu de organul de conducere al celei mai importante instituții mass media pe care au creat-o și păstrat-o generații de scriitori, jurnaliști, publiciști, creatori, sute de angajați ai Casei.
În luna mai, instituția noastră marchează 75 de ani de existență. În acești ani am avut parte și de eșecuri, întotdeauna interesele unora au primat intereselor colectivității, interesele politice deasupra intereslor românilor, însă niciodată, niciodată ca acum, acela care are puterea nu a manifestat atâta aroganță.
Niciodată nu s-a-ntâmplat ca fondatorul, astăzi Consiliul Național Român, să revoce și să numească membrii Consiliului de Administrație (6 din 9) într-o ședință ținută ad-hoc, prin telefon, anunțată duminică (16.02.2020), în orele serii (într-o zi de sărbătoare), iar deciziile cu privire la singurul punct pe ordinea de zi – revocarea și alegerea președintelui Consiliului de Administrație și a încă 5 membri, să fie aduse a doua zi începând cu ora 10,00, fără ca să mai poți veni cu alte propuneri decât cele făcute de președintele Consilului Național Român.
Desigur că doar în regimurile totalitare și în Consiliul Național Român e suficient ca în mai puțin de 24 de ore să se impună și împlinească voința unui singur om – a președintelui Consilului Național Român. Despre revocarea Consilului de Administrație nu s-a dezbătut nici în cadrul Departamentului pentru Informare, nici în cadrul Consilului Executiv al Consilului Național, nu există o expunere de motive cu privire la revocarea în procedură de urgență a Consilului de Administrație al cărui mandat, de altfel, ar fi expirat în luna iunie a acestui an. Să revoci membri Consiliului de Administrație, consacrați în domeniile lor de activitate, apreciați în minoritatea română și să impui pe alții care sunt anonimi, pe care minoritatea română nu-i cunoaște, este o umilință de neacceptat. Este bătut cuiul în sicriul libertății de exprimare și a libertății de gândire.
Presiunea politică, actualmente întruchipată prin președintele Consiliului Național Român, vorbește foarte clar că prin aceasta se dorește influența asupra politicii de redactare a ziarului „Libertatea”, tocmai din cauza alegerilor care urmează în primăvara acestui an și astfel, e mai mult decât evident, singurul mijloc de informare publică în limba română, cu o gândire liberă, să fie pus sub controlul direct al partidului de guvernământ. Din experiența acumulată și circumstanțele reale, ne îngrozește gândul că 75 de ani de activitate jurnalistică vor fi transformați într-un pamflet politic și toate astea în mai puțin de 24 de ore. Că nu e vorba de un act naiv ne indică și faptul că, timp de câteva luni de zile, au fost săvârșite presiuni, șantaje, asupra membrilor Consilului de Administrație că li se va prelungi mandatul dacă vor decide schimbarea directorului acestei instituții. În țările democratice, aceasta se numește șantaj și trafic de influență și, ca atare, trebuie sancționate într-un mod corespunzător.
Noi, însă, credem că este și calea cea mai scurtă ca săptămânalul nostru să se transforme într-un ziar politic de bulevard, iar cei 75 de ani de presă scrisă și instituția în sine, pe care președintele României a decorat-o, în decembrie 2018, cu Ordinul „Meritul cultural” în grad de Ofițer, în semn de apreciere pentru eforturile importante depuse, de-a lungul timpului, în vederea conservării limbii, obiceiurilor și identității românilor din Republica Serbia, precum și pentru strângerea legăturilor dintre aceștia și România, să se transforme într-o caricatură de cea mai proastă calitate. Să revoci membrii Consilului de Administrație, să-i înlocuiești cu alții, iar printre aceștia s-au rătăcit și unii cărora limba română le este limbă străină, este o jignire adusă jurnalisticii, libertății de exprimare, însă, mai întâi de toate, instituției noastre. Aceasta este rețeta perfectă prin care libertatea poate fi înlocuită cu totalitarismul, iar întreaga comunitate etnică să fie etichetată, să se transforme într-o gubernie de interese și să fie folosită în calculele politice.
Oare faptele Consilului Național Român, ale cărui gafe, actuala putere, locală și o alta, le susțin, sunt demne de acele libertăți și democrații care în fiecare zi sunt devalorizate? Oare prăbușirea valorilor, în numele servilității politice a unui organism azi nesemnificativ – Consiliul Național Român – care prin pasivitatea sa a devalorizat însăși rostul pentru care a fost creat, merită pierderea identității ființei naționale?
Nu ne rămâne decât să protestăm legat de faptele prezentate mai sus. Facem apel la rațiune, atât a acelor membri ai Consiliului Național Român, aleși de noi, românii din Serbia, pentru a ne reprezenta cu cinste în fața autorităților, care în mod sigur sunt împotriva acestor metode de subminare a libertății presei, ca și față de opinia publică din Serbia și țara mamă – România, să să fiți alături de noi în apărarea valorilor pe care Casa de Presă și Editură Libertatea le-a promovat și le-a consacrat de-a lungul a 75 de ani de existență: libertatea presei și a cuvântului scris.
Pentru minoritatea etnică românească, ziua de 17 februarie 2020 este data la care valorile democratice și jurnalismul liber au murit pentru o perioadă mai lungă. Și nimeni, niciun cuvânt să spună!
Nicu Ciobanu - www.libertatea.rs
__________________________________________
UZPR: Scrisoare deschisă către Guvernul Voivodinei
Domnului IGOR MIROVIĆ, președintele Guvernului Voivodinei
Bulevar Mihajla Pupina 16, Novi Sad
Mult stimate Președinte al Guvernului Voivodinei,
Profund ne-a neliniștit știrea cu privire la înrăutățirea relațiilor dintre Consiliul Național Român și Casa de Presă și Editură „Libertatea”, al cărei fondator este. Nu înțelegem aroganța și umilința la care e supusă, prin modul și conținutul deciziilor, deloc juste, aduse de fondator, care în loc de colaborare oferă discordie și periclitarea libertății de exprimare, de gândire.
Domnule președinte al Guvernului Voivodinei, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, care numără peste 3.000 de membri, este îngrijorată ca evenimentele petrecute în urmă cu trei zile să nu umbrească și să pericliteze dreptul românilor la libera exprimare, lezându-se astfel principiul reciprocității cu drepturile comunității sârbe din România.
Instituția care anul acesta marchează 75 de ani de existență și care reprezintă flacăra vie a jurnalisticii, culturii, literaturii, creației românești din Serbia, prin deciziile Consiliului Național Român de a revoca, la modul dictatorial, Conducerea Casei de Presă și Editură „Libertatea”, ridică semne de întrebare cu privire la situația gravă în care pot fi împinse minoritatea română din Serbia și libertatea presei.
Cei care astăzi se află în fruntea Casei, de la Consiliul de Administrație, director, redactorii compartimentelor, s-au dovedit a fi persoane consacrate în domeniile de activitate, dedicate profesiei și cu atât mai mult suntem stupefiați de cursul și hotărârile iraționale pe care le-a luat Consiliul Național Român de a revoca Consiliul de Administrație al CPE „Libertatea”, ad-hoc, fără argumente plauzibile.
Domnule președinte al Guvernului Voivodinei, am apelat și la Consiliul Național Român, apelăm și la înțelepciunea domniei voastre și vă rugăm ca, împreună, să stopăm escaladarea crizei care poate ruina libertatea de exprimare în limba română.
Suntem încrezători în discernământul domniei voastre și cunoaștem efortul Secretariatului Provincial pentru Cultură, Informarea Publică și Relațiile cu Comunitățile Confesionale de susținere materială a întregii activități a Casei de Presă și Editură „Libertatea”, care are un rol decisiv în păstrarea identității naționale.
Avem încredere în pașii pe care îi veți întreprinde și vă asigurăm de stima și respectul nostru deosebit.
Doru Dinu Glăvan
Președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu
Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

