Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Un altfel de primar

Data publicarii: 31.01.2020 09:00:00

 

Articol apărut în numărul 56 al revistei „CERTITUDINEA” 


Da, este nevoie de un altfel de primar. Am expus, în numărul trecut, cele 10 principii după care mă ghidez, baza acestora fiind patriotismul. Toate acțiunile mele în spațiul public (blocarea construcției megamoscheii, remontarea inscripției „BUDAPESTA” de pe Arcul de Triumf, obținerea și accesarea de fonduri pentru Biserica Sfântul Nicolae și refacerea clădirii „Barac” din Șcheii Brașovului etc.) de aici au pornit. Ca și declanșarea unor procese împotriva celor care comit acte antinaționale (procesul împotriva UDMR, acțiunea în instanță împotriva celor care ridică ilegal, la Sighetu Marmației, cea mai mare sinagogă din România etc.). 

 

Toate aceste acțiuni sunt însă doar riposte civice împotriva ilegalităților de orice fel, riposte pe care le voi continua. Nu este însă suficient. Mai trebuie să și construim ceva, mai trebuie să găsim și soluții pentru problemele cu care ne confruntăm. Una ar fi susținerea proiectului legislativ „CONSTITUȚIA CETĂȚENILOR”, dar asta nu ține de competențele directe ale unui primar. În schimb probleme precum cea a gunoaielor, reducerea poluării sau realizarea unui sistem de încălzire cu adevărat ieftin și ecologic, acestea, da, țin de competențele directe ale unui primar. Nu s-a gândit niciunul dintre ei, până acum, să apeleze la „tezurul de brevete” de pe strada Ion Ghica, adică de la OSIM. Mai exact, în cazul de față, la tehnologiile lui Iuliean Hornet, cu care am scăpa definitiv de gunoaie. Iar gunoaiele ar deveni, în paralel, cea mai ieftină sursă de energie pentru încălzirea locuințelor și a apei calde. Atenție: cea mai ieftină și mai nepoluantă sursă de energie de pe pământ!

 

Cine e Iuliean Hornet? Cei care citesc CERTITUDINEA știu. Și știu și de ce. Am să-l prezint și eu, pe scurt.

E un român multiplu premiat pentru numeroasele sale invenții și inovații în domeniul tehnic. Amintim aici titlul de Managerul Anului 2014, cu care a fost desemnat și premiat la Oxford – Anglia de Comitetul European al Oamenilor de Afaceri Socrates, titlul și distincția de Lider Mondial al Oamenilor de Afaceri, primite în 2015 atât la Atena -  Grecia, cât și în Las Vegas - Statele Unite. Să vă mai spun ceva: Iuliean Hornet a refuzat să fie înghițit de marile companii ale lumii, care i-au înaintat sume ce depășeau șase zerouri, doar pentru ca Hornet să producă sub sigla acestora. Motivul refuzului? Naționalismul său ferm, de la care nu se abate. Încearcă din răsputeri să-i conștientizeze pe români, prin invențiile sale, de avantajele energiei din biomasă, ca alternativă la defrișarea de păduri din România. „Pădurile noastre nu sunt combustibili! – Our forest, aren’t fuel“ – este unul din sloganurile companiei pe care o conduce inventatorul.

 

O să mă întrebați ce legătură au invențiile lui Iuliean Hornet cu atribuțiile primarului general al Capitalei. Au - și am să dau un exemplu concret, prezentat și în CERTITUDINEA nr. 37. Există în București, în Sectorul 4, un bloc cu 13 etaje care are un sistem de încălzire diferit de cele curente, adică de sistemul centralizat sau de cel individual, al centralelor proprii cu gaz. Diferența e uriașă, din mai mute puncte de vedere. În primul rând din punct de vedere al costurilor pentru utilizatori: pentru a asigura apă caldă şi căldură la un apartament, costurile nu depăşesc 4 euro pe metrul pătrat pe an, chiar şi dacă sunt ierni foarte grele.

 

E vorba de sistemul de încălzire ecoHORNET, invenție a fraților Iuliean și Aurel Hornet. Invenția aceasta revoluționează piața energiei termice și electrice, având un potențial de salvare ecologică a întregii planete. Pe noi - și, evident, pe mine! - ne interesează, deocamdată Bucureștiul. Tehnologia ecoHORNET, ignorată de Ministerul Mediului și de întregul Guvern (ca să nu mai spun de primarii Capitalei!) vine în întâmpinarea rezoluţiei adoptate de guvernele lumii, inclusiv cele din UE, prin care emisiile de carbon vor trebui reduse aproape la 0 până în anul 2050.  

 

Tehnologia oferă și o soluție suplimentară de reducere a cheltuielilor utilizatorilor, întrucât pentru acest sistem nu se plătește taxa de poluare impusă de Uniunea Europeană pentru centralele clasice. În plus, cenușa rezultată prin arderea peleților în centralele ecoHORNET este un îngrășământ extrem de eficient în agricultură. Deci, practic, prin această tehnologie nu se pierde nimic, nu rămâne nimic nefolosit. Sau, ca să mă exprim mai pe înțeles, o centrală termică ecoHORNETcu peleţi produce aceeaşi energie termică, la un preţ de cel puţin cinci ori mai mic faţă de o centrală care funcţionează pe bază de motorină sau energie electrică.

 

Pe de altă parte, dacă această tehnologie s-ar extinde la nivelul întregii țări, cu o investiție de de 1% din PIB, România ar valorifica într-un timp record TOATE deșeurile menajere și ar închide toate gropile de gunoi din țară. Sau, mai concret, dacă statul român ar investi 60 de milioane de euro în echipamente de peletizare (de transformare a gunoaielor în biomasă granulară), România n-ar mai avea gropi de gunoaie, căci n-ar mai exista gunoaie. S-ar valorifica 100% deșeurile menajere, nămolurile de epurare, materialele din plastic, cauciucuri, deșeurile agricole, silvice și din industriile conexe, România ar deveni „farmacia verde” a Europei și a lumii. Din păcate, Ministerul Mediului și întregul guvern se fac că nu pricep revoluția produsă de sistemele ecoHORNET pe piața mondială a energiei și preferă „subterfugii” pseudo-ecologice, aducătoare, în schimb, de bani pentru propriile buzunare. De pildă incineratoarele de gunoaie extrem de poluante, interzise deja în Europa. Numai că Austria le are pe stoc și - cui să le vândă, dacă nu României?...

 

Așadar, pentru un primar responsabil, GUNOAIELE devin, din focar de infecție (groapa de gunoi de la Chiajna, de pildă), resursă de energie pentru București, iar mafia gunoaielor ar dispărea în scurt timp. M-am întins atât de mult cu explicațiile pentru a prezenta, cât mai pe înțeles, alternativa mea - în cazul în care voi fi ales primar - la incineratoarele pe care vrea să le construiasă doamna Firea. Cu precizarea că incineratoarele, oricare ar fi ele, transformă gunoaiele în alte gunoaie, care nu mai pot fi folosite la nimic. Trebuie depozitate în altă parte. Prin tehnologia propusă de mine, gunoaiele sunt transformate în combustibil iar cenușa acestui combustibil este îngrășământ. De ce nu e folosită în România? De ce e folosită doar în străinătate? Întrebați Guvernul, Parlamentul și pe primarul general al Capitalei!

 


 
Afisari: 5233
Autor: Cătălin Berenghi
Spune-le prietenilor:
  • RSS
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • FriendFeed
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Netvibes
  • Reddit
  • Technorati
  • Tumblr
  • Twitter
  • Yahoo! Bookmarks
  • Yahoo! Buzz
  • email
  • Live
  • StumbleUpon
  • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: 4Kan (Feb, Thu 06, 2020 / 19:35)
Eu am platit in jur de 1000 RONi caldura pe anul trecut (2019) ptr un apartament de 80m2 cu 4 camere in Bucuresti.

Insa si asa suspectez ca ar fi trebuit sa platim mai putin deoarece RADETu (sau cum so mai fi numind acum) umfla facturile la greu (noi de exemplu am avut de platit caldura ptr luna octombrie 2019 aproximativ 23RONi/apartament cu toate ca nu s-a dat drumul la caldura pana in noiembrie).

Eu mi-as dori sa vina un primar care sa dea gratis caldura si curent electric (aprox.1000kWh/an) ptr. fiecare apartament tinand cont de modul in care este produsa aceasta caldura ca urmarea a arderii gazului si transformarea lui in energie electrica.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter