Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

UN CERCETĂTOR C.N.S.A.S. DESPRE VICTIMELE EXPERIMENTULUI PITESTI: "Niste căcati cu ochi care se torturau între ei pentru un blid în plus"

Data publicarii: 20.11.2019 21:29:00

 

Articol apărut în numărul 52 al revistei „CERTITUDINEA”

 

Cercetătorul Mihai Demetriade de la CNSAS a afirmat recent, la RFI, într-un interviu acordat jurnalistului William Totok pe tema „Experimentului Piteşti”, că tortura „nu este o excepţie venită sau impusă de un terţ represor [...]. Ea face parte din anatomia legionară. Administraţia penitenciarului a creat contextul favorabil ca acest episod violent să se dezvolte. Asta developează Piteştiul cumva, şi Suceava, într-o altă lumină. Îţi dai seama că victimele nu sunt chiar victime”. El a mai afirmat  că acest oribil experiment „nu a avut origine sovietică, ci legionară” și că „victimele erau complice”. Cât privește filmele despre ororile de la Pitești acestea ar fi „un fake news istoric de proporții”.
Ulterior, şi Mădălin Hodor, de asemenea cercetător istoric în cadrul CNSAS, i-a catalogat pe tinerii care au căzut vicitme oribilului experiment stalinist de la Pitești „niște căcați cu ochi care se torturau între ei pentru un blid în plus”.

 

Mădălin Hodor și Mihai Demetriade

 

Conducerea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a anunţat că se delimitează de afirmaţiile recente ale celor doi cercetători în legătură cu suferinţele îndurate de cei care au fost victimele „Experimentului Piteşti”, subliniind faptul că poziţia celor doi nu reprezintă punctul de vedere al instituţiei.

Conducerea Consiliului consideră că declaraţiile celor doi sunt „o ofensă adusă celor care au suferit în regimul de detenţie comunist”, iar prin asocierea cu numele CNSAS ei aduc prejudicii majore instituţiei.

„Negarea crimelor comunismului în România constitue o crimă morală care demonstrează că nu s-a înţeles dimensiunea suferinţei din închisorile sistemului concentraţionar comunist, istorie de tristă amintire pentru mii de familii de compatrioţi”, a declarat preşedintele Colegiului CNSAS, Constantin Buchet, potrivit comunicatului de presă.

Şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunţat că a luat act „cu uimire şi indignare” de declaraţiile celor doi, apreciind că este „un act de vandalism intelectual să califici terifiantul experiment derulat la închisoarea din Piteşti drept o simplă răfuială între grupări adverse, fie ele şi legionare”.
„Exonerarea autorităţilor comuniste de vina de a fi încurajat şi patronat un asemenea episod de degradare a fiinţei umane reprezintă o lovitură pe obrazul celor care, proveniţi din mai tot spectrul politic şi ideologic al epocii, au fost supuşi unui regim de tortură la care, după cum spunea şi Alexandr Soljeniţîn, nici măcar artizanii GULAG-ului nu s-au gândit”, se menţionează într-un comunicat al IICMER.

 

Gheorghe Cușa, supraviețuitor al „Experimentului Pitești”

 

Pe de altă parte, o victimă a „Experimentului Pitești”, Gheorghe Cușa, foști deținuți politici precum și urmași ai unor luptători anticomuniști, victime ale ororilor din temnițele comuniste, alături de personalități ale vieții publice românești, au dat publicității un „Protest” în care-și exprimă profunda indignare față de afirmațiile celor doi cercetători.

„Asistăm, practic, pentru prima oară după 1989, la o reabilitare a versiunii prin care, după anul 1954, Securitatea – coordonată încă la acel moment de comisari sovietici – a încercat să atenueze scandalul internațional generat de scurgerea în Occident a informațiilor despre ororile din penitenciarul Pitești [...]. Mizeria pusă în circuitul public de cei doi istorici - se subliniază în „Protest” - este cu atât mai mare cu cât majoritatea victimelor experimentului de la Pitești au fost tineri studenți implicați activ în organizarea structurilor de rezistență armată anticomunistă din întreaga țară, dar și în acțiunile clandestine menite să asigure pe teritoriul României ocupate de sovietici un adevărat sistem de informații în favoarea serviciilor secrete americane, cu care se aflau în directă colaborare. Într-o țară membră NATO, în anul 2019, a reabilita punctul de vedere al exponenților sovieticilor din anii 1950 înseamnă mai mult decât o ofensă. 

Declarațiile lui Mihai Demetriade, secondat de controversatul Wiliam Totok – care are antecedente în batjocorirea Rezistenței din România – și-au găsit locul pe portalul unei agenții de presă cu un mare prestigiu internațional, precum Radio France International. Acest fapt reprezintă un act de natură sa decredibilizeze această instituție media. Ne întrebăm: dacă înainte de 1989 media occidentală a sprijinit luptătorii anticomuniști în lupta lor, astăzi ea se aliniază celor care vin să reabiliteze teoriile defunctului regim comunist?! Cum se explică aceasta?” 

 

Fostul deținut politic George Cuşa (în vârstă de 93 de ani, supravieţuitor al Experimentului Piteşti) spune că se simte umilit de declarațiile lui Mihai Demetriade şi Mădălin Hodor - potrivit cărora teroarea din închisorile comuniste a fost doar o reglare de conturi între grupări de legionari și că-i va da în judecată pe cei doi așa-zis cercetători. „Piteştiul, spune bătrânul, a dat morţi, a dat tineri care s-au sinucis, alţii au înnebunit, iar cei care au scăpat am rămas cu sechele”. George Cuşa nu credea că e posibil ca, după 30 de ani de libertate, când s-au scos la lumină atâtea documente de arhivă despre Experimentul Piteşti, oameni educaţi şi citiţi să-i acuze pe cei torturaţi că au fost niște „căcați cu ochi”. „Probabil că se vrea discreditarea filmului «Între chin și amin» al lui Toma Enache. Poate este o diversiune, dar eu îi dau în judecată pe cei care au făcut asemenea declaraţii“. 

 

Bibliografie: digi24.ro, evz.ro, podul.ro

 


Afisari: 1997
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Nicolette Orghidan (Nov, Thu 21, 2019 / 07:03)
Cercetători? Cu asemenea idei, concepții, viziuni? Și eu, ulterior să mai am încredere că tot ce s-a relatat de către cei doi ar fi real, corect? Acum chiar că am îndoieli Sun un fel de ...Lucian Boia, "interpretând" cu non-șalanță evenimente, acțiuni istorice considerându-le doar un mit, și o...exagerare. Și când te gândești că cei doi și-au băgat nasul în multe dosare ale CNSAS-ului, interpretându-le după propria viziune, și propria..."ureche"!
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter